Hanna Ferm: ”Numret är mer att få visa upp en annan sida av mig”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020. Inför finalen i årets Melodifestival träffade vi finalisten Hanna Ferm för en pratstund om bland annat hur hennes uppladdning sett ut inför finalen, om några ändringar har gjorts i numret och hur hon ser på att vara en av förhandsfavoriterna till segern på lördag.

 

2019 var första gången som Hanna Ferm ställde upp i Melodifestivalen, då tillsammans med sångaren Liamoo och låten ”Hold You”. Bidraget tog dem direkt till final och sedan en fin tredjeplats i Friends Arena. I år, 2020, ställer Hanna Ferm upp igen i tävlingen och denna gång ensam på scenen med låten ”Brave”. Och nu återupprepades historien då hon åter är direkt i final. När vi träffar henne dagarna före finalen ska äga rum är hon både glad och taggad att få uppträda med sin låt ännu en gång.

– Känslan att gå till final var helt otrolig och sen känslan att vara här nu är det är det som det är det bästa jag vet att få stå på en sådan här stor scen. Jag är så tacksam, säger hon.

 

Kändes det skönt att gå direkt till final?

– Ja det gjorde det, absolut. För det betyder att folk tyckte om det jag gjorde och tyckte om låten och det gör mig jätteglad, säger Hanna.

 

På ett annat sätt i år

Ifjol tävlade Hanna som sagt ihop med Liamoo, bägge två hade tidigare tävlat i Idol i TV4 och fick nu göra en duett ihop. När de tävlade ihop Melodifestivalen beskriver Hanna det som att det var kemin mellan dem båda som var det viktigaste medan i år är det betydligt mer att hålla koll på.

– Utmaningen för mig i Malmö var att inte tänka så mycket utan att låta det gå på automatik och njuta istället av att stå där. Det är det som är det viktigaste för mig, och det är när jag glömmer bort att njuta och jag känner att ”jag har inte varit där” så märks det och känns inte bra heller. Det ska inte ske.

 

Våga strunta i alla hjärnspöken som kommer

Med bidraget ”Brave”, som gjorts av låtskrivartrion David Kjellstrand, Jimmy Jansson och Laurell Barker, vill Hanna visa en annan sida av sig själv som hon inte visat lika mycket tidigare, samtidigt som det finns ett viktigt budskap i låten.

– Det handlar mycket om att man ska våga i allmänhet och för mig mycket att man ska våga vara stark i sig själv och inte tvivla på sig själv och våga strunta i alla hjärnspöken som kommer. Och det är jätteviktigt när man står på en sådan här scen som man gör nu att komma ihåg det att allt det här man kan oroa sig över att man ska försöka tänka bort det för då kan man njuta mycket mer, säger hon.

– Numret är mer att få visa upp en annan sida av mig som jag inte har visat lika mycket tidigare, lite mer pondus men ändå en trygghet i alltihopa och att få fram budskapet så mycket som möjligt, tillägger hon.

 

Hur har du vässat ditt framträdande inför finalen?

– Det är inga drastiska ändringar mer än att försöka göra det ännu bättre. Vissa kameravinklar har korrigerats lite grann och vissa saker som jag gör på scen har ändrats lite grann. Jag har lärt mig att ”här kan jag ta i lite mer eller mindre” så att det låter bättre när jag sjunger. Mer bara att slipa på det, säger Hanna.

– Det är svårt att veta innan man har uppträtt med det i TV hur det faktiskt blir i TV. Så nu har man gjort det en gång och då har man chansen att göra det ännu bättre, tillägger hon.

 

Förhandstippad sedan sin deltävling

När Hanna valde att åter kliva in i Melodifestivalen blev hon snabbt en av förhandssnackisarna till att ta hem segern. Sedan dess har kurvan pendlat uppåt och nedåt men hon har stadigt varit i topp 5 hela tiden, både innan hon ens framträtt med ”Brave” och nu när låten är officiellt släppt. Att vara förhandsfavorit i tävlingen är något som Hanna ser som en fin komplimang från publiken samtidigt som hon vet att det just nu bara är vid ett tillfälle som det gäller.

– Sen så vet jag att det enda som spelar roll är alltid är där och då på lördag och det är det jag försöker lägga mitt fokus på för något annat kan inte jag påverka vad som händer sen, säger hon.

 

Men känner du att du har mer press för att du är en av favoriterna?

– Njae, alltså jag är inte mer favorit än många andra utan det är flera som är, vad jag förstått det som, favorittippade i tävlingen. Jag skulle bara vilja säga att det är kul att det finns en chans ens, säger Hanna.

 

Vill ut i världen

Om Hanna vinner finalen på lördag (7:e mars) blir det också hon som får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Om hon skulle få göra det är något som hon ser som en stor ära.

– Det hade varit sjukt roligt och en ny upplevelse. Jag menar Anna (Bergendahl, reds.anm.), Robin (Bengtsson, reds.anm.), The Mamas, de har gjort det. Jag känner dem bra så jag har hört hur det är att vara där och det hade varit kul att kunna relatera till det, säger Hanna med ett leende.

– Det hade varit mäktigt för jag vill sprida ut mig, jag vill utvecklas och ut i världen också. Så det hade varit jätteroligt, tillägger hon.

 

Till sist

Om du hade fått ta in en duettpartner av de som tävlar i finalen, vem hade du valt?

– Jag säger The Mamas för det vore så roligt att dela scen med dem och ”kötta järnet”.

 

Om du hade fått byta låt och framföra någon annans låt i finalen, vem hade du valt?

– Då hade jag valt Dotters låt.

 

Om du hade fått framföra ”Brave” i en helt annan genre, vilken hade du valt?

– Eurodisco, antingen det eller en akustisk version.

 

Med det sagt tackar vi för intervjun och önskar Hanna stort lycka till i finalen!

 


 

Kommentera