Jan Johansen: ”Nu när jag har repeterat låten kan jag relatera till texten och jag älskar den”

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den andra deltävlingen i Göteborg fick vi oss en pratstund med Jan Johansen, som tävlar med bidraget ”Mirkalernas tid”.

Det har nog knappast undgått någon att artisten Jan Johansen har fått sin plats i Melodifestivalen 2020 med minsta möjliga tidsmarginal. Det började med att SVT förra söndagen (2:a februari) valde att diskvalificera artisten Thorsten Flinck, som skulle ha tävlat i Göteborgsdeltävlingen, på grund av att han är involverad i en rättsprocess. Däremot fick låten ”Miraklernas tid”, som gjort av Melodifestival-låtskrivarveteranen Thomas G:son, kvarstå i tävlan men den hade nu ingen artist.

Det tog dock bara en dag efter att Thorsten hade diskvalificerats som SVT kom med beskedet att Jan Johansen hade fått ta över låten i startfältet. Med det sagt har det varit väldigt kort om tid för honom att förbereda sig inför sitt framträdande i och med att han bara haft denna vecka på sig.

 

”Vi vill att du gör den”

Jan Johansen berättar för oss att han fick en förfrågan från SVT redan föregående lördag (1:a februari), men att han inte fick någon direkt förklaring till varför han fick frågan.

– Först var jag lite upprörd för jag trodde det hade hänt något med Thorsten, så jag hade ingen aning vad som hade hänt. Sedan sa jag att jag behövde tänka på saken, så under förra lördagen hörde jag inte av SVT, säger Jan.

Samtidigt var Jan på plats i deltävlingen i Linköping som en del av mellanakten, där han framförde sin vinnarlåt från 1995, ”Se på mig” som en duett med programledaren Linnea Henriksson. Knappt ett dygn efter detta hörde SVT av sig igen med nya besked.

– På söndagen sa SVT att ”vi vill att du gör den” och jag hade fortfarande ingen aning om vad som hade hänt. De sa bara att ”vi har ingen artist till den här låten så om du kan ta låten vore det bra”, säger Jan.

 

Vid det tillfället valde Jan att att tacka ja till att framföra låten, även om det såklart inneburit en hel del press. Framförallt att lära sig själva låten.

– Det har varit ganska svårt, men jag har lyssnat igenom den många gånger bakom scenen i min bubbla så att säga, säger han.

– Jag fick höra låten ett par gånger och jag gillar texten. Det är ingen Jan Johansen-låt så det är lite utanför min komfortzon, men nu när jag har repeterat den kan jag relatera till texten och jag älskar den, tillägger han.

 

Tidpressat schema

Det har som sagt varit knappt om tid för Jan Johansen, som dessutom missade torsdagsrepetitionerna eftersom han var inbokad för en annan konsert under två dagar samma vecka. Men mellan dessa tillfällen har han repeterat låten många gånger.

– Jag har repeterat låten de senaste 5-6 dagarna, och jag kom hit igår kväll (torsdag, reds.anm.) och jag gjorde min första repetition på scenen idag (fredag, reds.anm.) och det kändes väldigt bra.  Så jag hade måndag och tisdag på mig, för i onsdags och torsdags hade jag en inbokad konsert med ett storband. Så det har varit väldigt ont om tid, säger Jan.

 

Hade du annars planer på att komma tillbaka till Melodifestivalen igen?

– Nej, inga planer i år i alla fall, säger han.

 

Med det tackar vi så mycket för intervjutillfället och önskar Jan Johansen stort lycka till i årets Melodifestival!

 

Fakta: Jan Johansen


Sångaren Jan Johansen föddes den 9:e januari 1966 i Stockholm. Han fick sitt stora musikaliska genombrott i och med sin medverkan i Melodifestivalen 1995 med bidraget Se på mig, som tog hem hela tävlingen. Jan fick sedan representera Sverige i Eurovision samma år där han hamnade på tredje plats! I samma veva släpptes han sitt debutalbum och sedan dess har musiken varit i ständigt fokus.

Sedan Jan vann Melodifestivalen 1995 har han tävlat ytterligare tre gånger: 2001 med Ingemansland (som blev fyra i finalen), 2002 med Sista andetaget (som blev sjua i finalen) och 2003 tillsammans med Pernilla Wahlgren medLet Your Sprits Fly (som blev tvåa i finalen). Efter detta har inte Jan återvänt till Melodifestivalen igen som tävlande artist utan han har fokuserat på andra uppträdanden. Han har även hunnit släppa boken Med nya ögon som på ett mycket ärligt sätt beskriver baksidan med kändisskapet och ett för stort alkoholintag.

 


 

Kommentera