Nanne Grönvall: ”Jag kommer ha roligt men jag kommer också vara nervös”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den fjärde deltävlingen i Malmö fick vi oss en pratstund med Nanne Grönvall, som tävlar med bidraget “Carpool Karoke”.

Artisten och Melodifestival-veteranen Marianne Elisabeth “Nanne” Grönvall behöver kanske ingen närmare presentation med tanke på hur många gånger hon varit med i tävlingen förut. Men det struntar vi i! Nanne gör sin åttonde medverkan i Melodifestivalen det här året. Det är inte dåligt på något sätt. Hon är gift med Peter Grönvall som även funnits med i alla sammanhang. Deras två gemensamma barn Charlie och Felix är också musiker (de tävlade bl.a. i svenska Melodifestivalen 2014). Och förutom Melodifestivalen har Nanne haft en gedigen karriär som artist på en mängd olika scener och hon har släppt en mängd album. Som sagt många uppträdanden har det blivit både i och utanför den här tävlingsbubblan!

 

Återkommer efter 13 år

Nu 13 år efter att hon senast deltog i Melodifestivalen kommer hon tillbaka till tävlingen. Den här gången tävlar hon med bidraget ”Carpool Karaoke” som hon gjort tillsammans med sin make Peter. Själva låten var däremot från början aldrig tänkt för Mello utan gjordes i ett helt annat sammanhang.

– Jag skrev den här låten efter att jag hade sett de här ”Carpool Karaoke”-avsnitten och blev glad av det. Man vill bara skriva av sig och förmedla den känslan. Så vi hade gjort den på engelska och sen var det min man Peter som sa ”ska vi inte skicka in den här till Mello?” och jag sa ”nä” för det har jag inte kunnat tänka mig eftersom det är 13 år sedan jag var med sist. Så jag har inte känt suget att vara med utan mer kolla och sådär, säger Nanne.

– Men han stod på sig och så skickade vi in den med svensk text. Och sedan hörde de av sig och sa att vi hade kommit med. Och då kände jag ”nej men va roligt”, tillägger hon med ett leende.

 

Det finns alltså en engelsk text till låten? Kommer den versionen också att släppas så småningom?

– Ja det finns det, det finns en engelsk text. Den skrevs först. Vi kommer inte att släppa den nu på lördag (22:a februari, reds.anm.) utan kanske två veckor efter så kommer den att finnas på engelska, säger Nanne.

 

Nanne-ös på scenen

När Nanne Grönvall står på scenen och gör upptempobidrag kan man alltid förvänta sig att det blir mycket ös på scenen, och det är något som repetitionsbilderna också utlovar. Samtidigt erkänner Nanne att det finns en stor nervositet som rör själva framträdandet.

– Jag kommer ha roligt men jag kommer också vara nervös, för jag har inte stått på scenen i så här stort sammanhang på 13 år. Jag har gjort någon mellanakt men då har det varit någon helt annan sak. Så det är stort för mig att efter så lång tid köra igen. Men kul och jag har ett fantastiskt gäng med dansare och kör och så, säger hon.

 

Känner ingen press just nu

Nanne har som sagt varit med många gånger förut och har alla gånger hon uppträtt uppnått många höga placeringar. De flesta kommer nog ihåg 2005 när låten ”Håll om mig” var ynka två poäng från att vinna Melodifestivalen mot Martin Stenmarcks ”Las Vegas”. Men i år känner Nanne ingen press på att få något bra resultat. Anledningen stavas det problematiska att svenska låtar haft det svårt att ta sig vidare från de tre tidigare avgjorda deltävlingarna.

– Så det är tufft, men samtidigt så kan man inte känna att man ska ge upp utan jag öser och sen ser vi hur långt det går, säger Nanne.

 

Med det sagt tackar vi för intervjun och önskar Nanne lycka till. PS: Det bör tilläggas att Nanne också är en av låtskrivarna till Jakob Karlbergs bidrag som tävlar i samma deltävling.

Innan vi avslutar listar vi alla bidrag som hon haft med i tävlingen sedan 1980-talet.

 

Fakta: Nanne Grönvalls tidigare Mello-bidrag


  • 1986: Tävlade med gruppen Sound of Music* med “Eldorado” som kom fyra.
  • 1987: Tävlade åter med Sound of Music, denna gång med låten “Alexandra” som kom fyra.
  • 1996: Tävlade med gruppen One More Time** och låten “Den vilda” som vann och sedan kom trea i Eurovision.
  • 1998: Tävlade som soloartist med låten “Avundsjuk”. Bidraget kom på fjärde plats.
  • 2003: Tävlade åter som soloartist, denna gång med låten “Evig Kärlek” som inte gick vidare till final.
  • 2005: Gick till final med låten “Håll om mig” som var ynka 2 poäng från att tävla i Eurovision.
  • 2007: Åkte ut i Andra chansen med låten “Jag Måste Kyssa Dig”.

 

* Sound of Music bestod av Nanne Grönvall (som då hette Nordqvist i efternamn), Angelique Widengren samt Peter Grönvall.

** One More Time bestod av Nanne och Peter Grönvall samt Maria Rådsten.

 


 

Kommentera