Jakob Karlberg: ”Jag är redo att bli skickad till Rotterdam”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den fjärde deltävlingen i Malmö fick vi oss en pratstund med Jakob Karlberg, som tävlar med bidraget “Om du tror att jag saknar dig”.

 

Jakob Karlberg föddes den 13:e september 1994 i Alingsås där han sedan kom att växa upp i en musikalisk familj där man lyssnade på alltifrån hårdrock och 70-talsrock till popmusik och ABBA. Redan som barn började Jakob lära sig spela instrument. Först var det trummor som gällde men runt tio år bytte han bana helt.

– Jag kom hem till mina föräldrar och sa att jag ville bli sologitarrist. Då började ett helt nytt liv med gitarren som har varit min bästa vän sedan dess, säger Jakob.

 

Jakob har också spelat i ett rockabillyband från han var 12 till 19 år. De fick bland annat spela in ett album i Atlantisstudion och syntes mycket på TV, bland annat på Grammis och i Nyhetsmorgon.

– Det var en bra skola, jag har aldrig haft något sommarjobb. Vi var ute och turnerade istället, säger han.

Sedan berättar han också att han har spelat i ett hårdrocksband, men att det var under tonårstiden som popmusik började tilltala honom allt mer och då valde han den genren istället.

 

Fick skivkontrakt 2015

2015 släppte Jakob Karlberg sin första singel under eget namn. Låten hette Fan va bra blev en stor hit det året. Det ledde såklart till att Jakob fick uppträda på stora scener och att det sedan släpptes en uppföljare. Han berättar för oss att han genom åren har sneglat på att bland annat ställa upp Melodifestivalen och att det var först 2020 som allt kändes rätt med det popprojekt han håller på med nu.

– Så vi gjorde en helhjärtad satsning på det och jag är jätteglad att vara med här i Malmö, säger Jakob.

 

Tävlar mot sin egen låtskrivare

Nu fem år efter “Fan va bra” kommer Jakob att tävla i Melodifestivalen med låten “Om du tror att jag saknar dig” som han gjort tillsammans med trion Nanne Grönvall, Isak Hallén och Henrik Moreborg. Just Nanne Grönvall sticker ut från gänget, inte minst för att hon också tävlar i Melodifestivalen som artist och dessutom i samma deltävling som Jakob gör. Vi, precis som alla andra, är nyfikna på hur Jakob ser på att denna paradox uppstod.

– Jag blev lite förvånad att vi var i samma deltävling. För min del spelar det ingen större roll, men jag vet att Nanne hade velat vara med och stötta mig och sedan fokusera på sitt. Men nu är det så här och det känns som en icke-fråga, säger han.

– Det är kul att hon är här också, det är ett roligt startfält och det ska bli spännande och höra alla andra låtar och se numren, tillägger han.

 

Hur skulle du beskriva din låt?

– Det är definitivt i det landet där jag har släppt musik tidigare, det är gitarrbaserad upptempo-pop med starka melodier. Det påminner inte direkt om någon annan låt, jag skulle faktiskt vilja påstå att det är min bästa låt hittills. Så det känns fantastiskt att få visa upp den i ett sådant här populärt sammanhang, säger Jakob.

 

Vad har vi att förvänta oss av ditt scenframträdande?

– Vi har att förvänta oss ett ganska klassiskt inspirerat nummer. Jag har tagit inspiration av 60-talet med ett band på scenen och podier. Jag kommer från att spela i band i min hemstad Alingsås så det känns kul att ha den återkopplingen här, säger Jakob.

– Sedan har vi en specialare på gitarren, en LED-gitarr som vi har byggt som kommer att bli spännande att visa upp. Och en väldigt bra låt, tillägger han.

 

Översätter låten till engelska vid seger

Jakobs låt i Melodifestivalen är en av 12 bidrag i årets upplaga som framförs på svenska. Än så länge har framgången för de svenskskrivna bidragen uteblivit då ingen har lyckats gå till final och bara två har skickats till Andra chansen. Nu kan allt hända inför lördagens sändning och skulle det bära hela vägen för Jakob via Friends Arena till Ahoy Rotterdam kommer han inte vara sen med att översätta låten till engelska.

– Det är sånt man ligger och tänker på när jag inte kan sova, för jag har lite idéer till en text på engelska. Folk behöver inte vara oroliga – jag är redo att bli skickad till Rotterdam!, säger han.

 

Vill släppa mer musik och turnera

Slutligen undrar vi hur planerna ser ut för honom efter Melodifestivalen. Vid seger skulle allt såklart behöva justeras om något, men planen är att släppa ny musik och turnera.

– Vi har mycket musik klar, jag har förmodligen en uppföljare till den här låten som känns jättestark att släppa framåt sommaren. Sedan vill jag ut och spela för det är det absolut bästa jag vet. Så jag hoppas på mycket gigs i sommar och till hösten, säger Jakob.

 

Med det sagt tackar vi för intervjutillfället och önskar Jakob lycka till i Melodifestivalen!

 


 

Kommentera