Mariette: ”Låten handlar om att våga uttrycka sina känslor. Att bara skrika ut dem”

MELODIFESTIVALEN 2020 – INTERVJU. Inför den tredje deltävlingen i Luleå fick vi oss en pratstund med Mariette, som tävlar med bidraget “Shout It Out”.

Mariette slog igenom publikt i TV4-programmet Sikta mot stjärnorna år 1999, men eftersom det inte ledde till så mycket drog hon igång ett eget band med några vänner. 2008 släppte hon sin första singel och året därpå sökte hon till Idol där hon tog sig till veckofinalerna. Det blev en fjärdeplats totalt sett. Därefter har vi sett Mariette tävla i Melodifestivalen tre gånger med bidragen Don’t Stop Believing”, A Million Years respektive For You. Den gemensamma nämnaren mellan dessa tre låtar är att samtliga tog sig direkt till final och hamnade på mellan tredje och femte plats. Mycket imponerande!

 

Tävlar med en personlig låt

Nu är Mariette tillbaka igen en fjärde gång i Melodifestivalen, den här gången heter bidraget ”Shout It Out” som hon har gjort tillsammans med av Thomas G:son, Cassandra Ströberg och Alex Shield. Vi är nyfikna på hur det kommer sig att hon ställer upp igen.

– Jag lyckades skriva den perfekta låten för mig i det sammanhanget  jag kände att jag bara var tvungen att ställa upp om jag fick chansen… och det fick jag. Plus att jag älskar Melodifestivalen, säger Mariette.

Mariette beskriver sin låt som en personlig låt som har både driv, ös och livskänsla.

– Den handlar om att våga uttrycka sina känslor. Att bara skrika ut dem. Shout it out, helt enkelt, säger hon.

 

Kan man då säga att det är det en typisk Mariette-låt?

– Ja! Absolut. Jag har varit mer delaktig i låtskrivandet och produktionen den här gången. Texten är ju också mina egna ord. Så, ja det är verkligen en Mariette-låt, säger hon.

 

Ett rekvisitafritt scenframträdande

Under repetitionerna i Luleå har det visat sig att Mariette, till skillnad från hennes tidigare Melodifestivalframträdanden, inte har någon större rekvisita på scenen. Tidigare har det varit stora tygstycken, dansare på scenen och glaspyramider. Denna gång är det bara en stor matta på golvet. Det här gör oss nyfikna kring om det finns någon tanke bakom att numret är på det sättet.

– Jag har utvecklat mitt nummer tillsammans med Julius Hayes. Låten är naken och ärlig och vår vision har varit att förstärka låtens uttryck. Inte dölja det bakom en massa detaljer. Behålla enkelheten och låta låten vara i fokus, säger Mariette.

 

Vill göra låten rättvisa i tävlingen

Som tidigare nämnt har Mariette ett väldigt bra facit i Melodifestivalen de tre tidigare gånger hon tävlat. Den här gången har hon målsättningen att hon vill göra låten rättvisa.

– Låten förtjänar att jag är min bästa version av mig själv på lördag kväll. Sen hur långt det tar mig, det får vi se. Jag är otroligt taggad. Jag vill vinna, så klart. Jag känner ett enormt stöd och det stärker mig, säger Mariette.

 

Om det sedan skulle ta sig hela vägen till Eurovision i Rotterdam, hur skulle det kännas?

– Det är ju ett otroligt ärofyllt uppdrag att få representera sitt land. Jag hade gjort det med stor stolthet. Jag hade älskat att få sprida kärlek och värme i Europa, säger hon.

– Varje gång jag får ställa upp i Melodifestivalen med en låt jag älskar och tror på är det en seger i sig. Men samtidigt, det är klart jag vill till Rotterdam, tillägger hon.

 

Några snabbfrågor

Innan vi avslutar intervjun kommer lite snabbfrågor som rör Melodifestivalen och karriären.

 

Vilken av de låtar du tävlat med, inklusive ”Shout It Out”, anser du vara din personliga favorit?

– Shout it out! Om jag måste välja en… samtidigt som alla de här fyra låtarna har sina egna speciella platser i mitt hjärta

 

Har du något/några Mellobidrag genom åren som favoriter och varför?

”Keep on walking” med Salem al Fakir är en av mina favoriter. I och med hans medverkan så breddades Mello, tycker jag. Dörren mot lite mer alternativa artister öppnades och det gillar jag.

 

Vad är det allra bästa med Melodifestivalen enligt dig?

– Att människor blir så engagerade de här sex veckorna varje vår. Både vi som jobbar, men också stora delar av folket. De flesta har någon typ av relation till Mello, hiss eller diss, det är inte det som är det viktiga. Engagemanget, att hela företeelsen väcker känslor, det gillar jag. Det finns också en hel del mjuka värden som Melodifestivalen står för som jag gillar. Jämlikhet, tolerans, glädje.

 

Vad finns på din bucket list att genomföra som artist utöver det du redan har lyckats med?

– Jag vill turnera mer. Skriva och släppa mer musik. Fortsätta göra det jag gör och älskar, fast mer och större. Gärna även utomlands.

 

Till sist, du brygger din egen öl har vi fått reda på. Kan du berätta lite mer om det?

– Det är ett väldigt roligt och spännande samarbete med Brygghuset Finn. Jag hade en idé om att göra en god öl för en god sak. För varje såld Lovebeats går 1 kr till Regnbågsfonden, som arbetar med HBTQ- rättigheter världens över. Det är ett väldigt roligt sidoprojekt där jag får utlopp för min passion för smaker och hela hantverket från råvaror till färdig produkt. Till sommaren släpper vi även en alkoholfri Lovebeats.

 

Med det tackar vi så mycket för intervjun och önskar Mariette lycka till i Melodifestivalen!

 


 

Kommentera