Besked: Alina Pash kommer INTE att tävla för Ukraina i Eurovision 2022

EUROVISION 2022. För tillfället står Ukraina utan artist och tävlingsbidrag sedan artisten Alina Pash har av personliga skäl valt att hoppa av sitt uppdrag.

 

Vad har hänt?

I lördags (läs: 12 februari) vann Alina Pash och bidraget ”Tini zabutykh predkiv” den ukrainska uttagningsfinalen Vidbir genom att få högsta poängen från juryn och näst högsta poängen av tittarna. Men nu ett par dagar efter finalen kommer beskedet att Alina väljer att hoppa av uppdraget varför Ukraina just nu står utan artist och tävlingsbidrag.

Avhoppet är främst av personliga skäl och särskilt efter den mediestorm som rått gällande vissa tveksamheter kring hennes tidigare resemönster. Exakt vad som händer härnäst är oklart men förmodligen kommer frågan att gå tillbaka till UA:PBC som får utse en ny representant. Vi avvaktar och ser vad som händer!

Så här såg det ut när Alina framförde sitt tävlingsbidrag i finalsändningen:

 

Så var finalen

Efter förra årets internval av gruppen Go_A (som vann senaste upplagan av Vidbir) var UA:PBC tillbaka med just uttagningen Vidbir. Den här gången gjordes dock produktionen i egen regi då samarbetet med den privata kanalen STB hade upphört tidigare under 2021. Upplagan blev en något nedbantad historia då de tidigare semifinalprogrammen hade tagits bort och ersatts av en enda finalkväll med åtta tävlande. Sedan var det upp till jury- och tittarröstning att avgöra resultatet och kora en vinnare.

Både juryn respektive tv-tittarna rangordnade bidragen från första till sista plats där vinnaren fick 8 poäng, tvåan 7 poäng osv. nedåt 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Sedan lades poängerna samman och vinnaren blev den som fått högst totalpoäng. Bägge parter hade Alina Pash, Kalush Orchestra och Wellboy som favoriter, dock i olika ordning där Alina vann hos juryn medan Kalush Orchestra vann tittarnas röster. Detta gjorde att det blev väldigt jämnt och i slutändan skilde det endast 1 poäng mellan ettan och tvåan.

Vi ska även tillägga att på grund av tekniska problem fick gruppen Cloudless ta om sitt bidrag igen efter att alla åtta bidrag hade framförts. Trots det räckte det inte till mer än en sistaplats.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

  1. Alina Pash – Tini zabutukh predkiv (8 + 7 = 15p)
  2. Kalush Orchestra – Stefania (6 + 8 = 14p)
  3. Wellboy – Nozzy Bossy (7 + 6 = 13p)
  4. Roxolana – GIRLZZZZ (3 + 5 = 8p)
  5. Our Atlantic – Moia Liubov (5 + 2 = 7p)
  6. Barleben – Hear My Words (4 + 3 = 7p)
  7. Michael Soul – Demons(2 + 1 = 3p)
  8. Cloudless – All Be Alright (1 + 2 = 3p)

 

Vem hoppas du att Ukraina ska skicka till Eurovision 2022 i Turin? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Kommentera