Anders Bagge: ”Det här äventyret är oväntat spännande, läbbigt och roligt”

Foto: Promotor Media AB
Bilden är publicerad med tillstånd av Promotor Media AB.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling fick vi en pratstund med Anders Bagge som tävlar med bidraget ”Bigger Than The Universe”.

– Det här äventyret är oväntat spännande, läbbigt och roligt. Jag hittar massa superlativ och en massa negativa ord, men om jag kokar ner allting till en soppa så tycker jag att det ska bli roligt. Man far och flyger i hur man ska känna emotionellt. Men det känns bra, jag måste försöka vara lugn och tycka det är kul och inte läbbigt, berättar Anders om hur det är att han är med och tävlar.

 

Går från att bedöma andra till att själv bli bedömd

Sedan år 2008 med undantag för åren 2012 och 2016 har vi sett Anders Bagge som ständig jurymedlem i Idoljuryn i TV4, en roll som har gjort honom mycket folkkär i de svenska vardagsrummen. I år får han däremot en helt annan roll i etern då han efter väldigt många år ska ställa sig på scenen och tävla i Melodifestivalen. Helt enkelt gå från att bedöma andra till att själv bli bedömd.

– Ja det är väl dags att jag får lite smisk, säger Anders med ett härligt skratt.

Samtidigt ser han mycket positivt på hela upplevelsen.

– Jag tror att det här kommer att göra att jag blir en ännu bättre domare i Idol, jag tror alla som sitter i en sån jury skulle behöva utsättas för att ställa sig där själv och bli bedömd. Det är det jag tror, tillägger han.

 

Kuppades in av sin manager

Vi är också nyfikna på hur det kom sig hur hans tävlingsbidrag ”Bigger Than The Universe” (som han har varit med och gjort tillsammans med Jimmy Jansson, Peter Boström och Thomas G:son) kom med i Melodifestivalen. Anders berättar för oss att det hela började med ett möte där han och hans manager Mathias Andersson, som är känd från bl.a.  att ha programlett Lyxfällan i TV3 och Plus i SVT, deltog. Mitt i mötet lämnade Mathias plötsligt rummet men var tillbaka igen efter en kort stund.

– Och så kommer Mathias in och säger ’du här är en låt som ska vara med i Melodifestivalen, vad tycker ni om den?’ och så vände han sig till alla. Och det känns som att Mathias riktade mot att jag ska säga vad jag tycker, säger Anders.

Hursomhelst så spelade Mathias upp låten för alla och Anders sa då att han gillade låten och att han skulle kunna sjunga in den. Mathias bekräftade detta och springer ut från mötet igen varpå alla i rummet blir frågandes till vad som händer. 20 minuter senare kommer Mathias tillbaka till mötet.

– Då är det klart Anders! ’Anders till Melodifestivalen’ och då reser sig alla runt bordet och säger ’Yes va bra’, berättar Anders som vid det tillfället på mötet kände sig väldigt förvånad och menade på att han sagt att han skulle kunna tänka sig att sjunga in låten och inte att han hade sagt att han ville göra det.

Det som hände nu var att Anders kände sig tveksam men samtidigt sugen på att testa att sjunga låten.

– Då sa jag att jag går hem och provar att sjunga den, och blir det bra och jag skickar en fil till er då säger jag ja. Så jag åkte hem, jag sjunger den och så känner jag och teknikern att det här känns riktigt bra och kul, inflikar han.

 

Så då skulle man kunna säga att det var som en liten kupp då?

– Man kan säga att det var en kupp där man kan rita upp managern, hustrun och det är rätt roligt, säger Anders med ett härligt skratt.

 

Anders valde som sagt att tacka ja även om han också frågade sin fru först vad hon tyckte (och hon gillade det). Sagt och gjort, nu är det dags för Melodifestival för Anders del.

 

En låt om medmänsklighet

I startfältet i den tredje deltävlingen är det Anders Bagge som går ut sist av alla och gör det med sin låt om medmänsklighet.

– Låten handlar om att jag sträcker ut en hand och frågar en annan medmänniska att ’ta min hand så försvinner vi iväg ett tag’. Vi försvinner iväg kanske genom saker som händer och kommer till en värld som inte är så mörk. Det kan man få göra ibland och man kan behöva det, att man åker iväg i en eufori och försöker komma till en plats där alla mår bra. För vi är mycket större än universum, jag brukar säga att du är mycket större än så, berättar Anders.

– Den kan få en att tänka efter lite för att låten är väldigt drömsk och har en känsla utav Never ending story 2022-tappning där man sticker iväg bland moln och saker, tillägger han.

 

Vad kan vi förvänta oss för scenframträdande?

– Ingenting, jag kommer att stå rätt upp och ner och sjunga låten. Däremot kommer själva grejen att vara bakom min rygg. För vi har byggt hela saken bakom en idé som grundar sig från det jag hade från början, berättar Anders.

 

Gillar kvalitén på startfältet

Anders uppskattar att det är ett tävlingsmoment i Melodifestivalen även om han påpekar att det inte går att jämföra låtarna då alla har sina egna stilar.

– Det är tjejer, killar och hen och olika slags genrer och ett väldigt spritt fält. Jag tror inte det finns någon som är likadan som jag, utan här har de gjort en riktigt bra casting måste jag säga utifrån att det faktiskt inte har hållit jättelåga bottenmärken utan det har varit kvalité. Det är en bra produktion och det känns som om någon har tänkt till, säger Anders.

 

Hur skulle det kännas för dig att bli uppropad som den första finalisten på lördag?

– Det skulle vara helt fantastiskt, det kan jag inte förneka utan det skulle vara jättekul! Det skulle vara så här ’oj de tycker att det här är bra’, säger Anders.

– För att gå vidare i en sådan här tävling då kan man komma vidare och göra det som man älskar att göra och påverka saker som musiker och folk som håller på med hundar och kunna jobba med det utåt sett, för jag försöker alltid göra någonting med att jag är offentlig som är bra. Jag ser det inte som någon slags egotripp utan kan jag rädda någon med att jag har adhd, kan jag rädda någon hund eller vi nå ut med våra budskap. Så det är klart att allt sånt välkomnas med öppna armar, tillägger han.

 

Och om det tar sig hela vägen till Turin i maj, hur skulle det kännas för dig att få representera Sverige i Eurovision 2022?

– Skulle Sverige våga det, släppa iväg den här björnen?, säger Anders skämtsamt.

– Jag vet inte, men jag kan säga att jag skulle märkas och synas. Det kan jag lova dig! Det skulle bli drag ute i Europa för jag skulle se till att jag syntes och hördes. Så jag tror jag skulle representera Sverige på ett väldigt roligt sätt, tillägger han.

 

Med det sagt tackar vi så mycket för intervjun och önskar Anders Bagge stort lycka till i deltävlingen och i hela Melodifestivalen 2022. Vi vill även tipsa dig om att följa Anders i hans sociala medier på Instagram där nya projekt ständigt dyker upp!

 


 

Kommentera