Lär känna John Lundvik inför finalen i Melodifestivalen 2022

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2022. Nu på lördag är det dags för finalen i Melodifestivalen 2022 och inför det presenterar vi fakta om artisterna som tävlar. Den här delen handlar om John Lundvik som tävlar med bidraget ”Änglavakt” som går ut som nummer 4 av 12 i ordningen.

 

38-årige John Lundvik känner vi nog alla igen från hans medverkanden i Melodifestivalen men även i år från Let’s Dance och nu senast Sveriges Mästerkock VIP. Även om det inte blev någon seger i den sistnämnda tävlingen har det blivit det både i Melodifestivalen och Let’s Dance.

John har tidigare berättat om att musiken alltid har funnits med honom och 2010 debuterade han som låtskrivare då han var med och gjorde When You Tell the World You’re Mine som Björn Skifs och Agnes framförde på Kronprinsessan Victorias bröllop. John har sedan varit låtskrivare åt flera andra artister inte minst Anton Ewald vars Melodifestivallåt han stod bakom 2014.

2018 var det dags för John själv att kliva fram i rampljuset och det gjorde han i Melodifestivalen med My Turn som tog sig direkt till final och hamnade på tredje plats. Bara ett år senare var John tillbaka i tävlingen igen och nu med Too Late For Love som fick avsluta deltävlingarna och som senare skulle vinna Melodifestivalen och komma femma i Eurovision.

– Det är en utanför-kroppen-upplevelse att för det första stå på en scen där man vet att det är 200 miljoner personer som tittar på en just nu, det är en känsla som är absurd. Sedan också känslan på grund av att ett land har skickat en, det är så mycket känslor att det blir en emotionell bergochdalbana av rang! Jag sa det till min sambo när jag hade landat efter att ha varit i Tel Aviv att ’jag ska bara lägga mig på soffan och vila lite’ och sedan sov jag 24 timmar i ett sträck. Så jag var helt tömd. Men jag gör gärna om resan, jag är redo, berättar John med ett leende angående resan i Eurovision 2019.

 

Tävlar med en låt på svenska

Anno 2022 är John Lundvik tillbaka i Melodifestivalen, den här gången med en låt på svenska. Bidraget heter ”Änglavakt” och är gjord av John själv tillsammans med Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm och Fredrik Sonefors. Bidraget tog storslam i sin deltävling och då låten vann den andra röstningsomgången och gick direkt till final, något som John självklart blev överlycklig av.

– Det är ett större kvitto än sångfågel, för det jag har gjort den här gången är att jag har gått precis emot strömmen. Jag står helt ensam med en avskalad låt på svenska och det har krävt ett mod att göra det och det har också varit en rädsla att göra det. Och då sitta där när tolvorna inte slutar komma in så kändes det så oerhört skönt att få den bekräftelsen att det var ett bra val, säger John.

 

Hur känns det att vara i final med en låt på svenska? Känns det annorlunda jämfört med de andra gånger du varit med?

– Ja det är mer avskalat nu och det är en låt som inte är Mello-designat och uträknad på sånt sätt som många Mello-låtar är. Så det är en låt jag hoppas kommer att funka i Mello men även utanför. Det är det som är annorlunda, men också att vara i den här situationen nu när världen precis håller på att öppna upp och det känns både på rep och deltävlingarna som har varit att det är sakta men säkert en öppning utav vad det en gång var.

 

Framförs på engelska – om låten vinner Melodifestivalen

John berättar för oss att låten initialt skickades in till Melodifestivalen i en engelsk version, med titeln ”Lights Go Low” och enligt John gick låten rakt in i urvalsjuryns hjärtan.

– Sedan gjorde jag valet att göra den på svenska för att det blir dels en större utmaning men också väldigt svårt för mig att försöka toppa den engelska resa som jag en gång har gjort med åtta tolvor från juryn och fullt hos svenska folket, det är en poäng som kommer ta många år att toppa. Därför ville jag göra något helt annat för att tävla mot mig själv, säger John.

 

Skulle han ta sig hela vägen till Turin och därmed vinna Melodifestivalen för andra gången skulle kännas roligt för honom.

– Det skulle vara det häftigaste jag har upplevt efter att ha blivit pappa! Att få ha vunnit på både engelska och svenska blir också helt historiskt och jag ryser när vi pratar om det men det är långt borta, säger John.

 

Om det är så att han skulle vinna finalen på lördag berättar han för oss att han kommer att framföra den engelska versionen av ”Änglavakt” i Eurovision, som redan nu finns att lyssna på:

 

– För att ta mig hela vägen kommer jag fortsätta bara sjunga låten och vara mig själv. Det kanske låter som ett tråkigt svar men jag tror ju mindre krusiduller man har för sig desto bättre, tillägger John.

 

Med det sagt vill vi önska John Lundvik stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2022! Följ gärna honom i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


 

Kommentera