Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2007

Melodifestivalen 2009 »MELODIFESTIVALEN 2008. För sjunde året i rad bestod Melodifestivalen av en turné om fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat inför finalens avgörande. Under totalt fem veckor fick tv-tittarna rösta fram tio bidrag som skulle få göra upp om segern i finalen i Globen. Sändningarna pågick på lördagar mellan den 9:e februari och 15:e mars 2008. Detta var för övrigt den 48:e upplagan.

Vinnare blev Charlotte Perrelli med låten ”Hero”.

 

Tävlingsupplägg

Upplägget var för sjunde året i rad först fyra deltävlingar om totalt 32 bidrag, där tittarna röstade vidare åtta bidrag (ettor och tvåor) direkt till final och åtta bidrag (treor och fyror) till uppsamlingsheatet Andra chansen, där sedan ytterligare två bidrag röstades till final. I finalen delade tittarna makten med elva jurystäder om vilket bidrag som skulle vinna. Andra chansen var även det här året som en egen deltävling som sändes på en lördag.

Bidragen till tävlingen valdes ut efter en nationell antagning, som inbringade totalt 3 434 inkomna bidrag, vilket var ett nytt rekord. Så snart som antagningen avslutats lyssnade Svenska Musikläggarföreningen igenom alla låtar och valde ut ett mindre antal av dessa bidrag till urvalsjuryn som fick välja ut 28 av 32 bidrag. Så snart som juryn var klar anordnade SVT en direktsänd presskonferens där bidragens kuvert öppnades (med info om titlarna och dess upphovspersoner).

Därefter tillsatte SVT sina fyra jokrar, som det här året blev Amy Diamond, Andreas Johnson & Carola Häggkvist (i duett), Eskobar och Niklas Strömstedt.

 

Nytt i Andra chansen

Andra chansen blev för andra året på raken ett eget deltävlingsprogram som sändes på lördagen mellan den fjärde deltävlingen och finalen. I programmet tävlade de åtta bidrag som kvalat in på tredje och fjärde plats i deltävlingarna om finalens två sista startplatser.

Det var fortsatt ett duellupplägg med först fyra kvartsfinaldueller och därefter två semifinaldueller. På förhand hade SVT ordnat så att tittarna skulle ha möjlighet att rösta vidare två bidrag från samma deltävling till final. Detta då man hade seedat utslagningsträdet att det var ett bidrag från varje deltävling i den övre respektive under halvan. I praktiken såg det ut så här: DF1-DF4, DF2-DF3, DF2-DF4 och DF3-DF1. Bidragen tog sin plats utifrån vilket startnummer de hade haft i sin deltävling, där den med lägst nummer hamnade i den övre halvan och den med högst startnummer i den nedre halvan.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 9 februari)
 • Deltävling 2 (Västerås, 16 februari)
 • Deltävling 3 (Linköping, 23 februari)
 • Deltävling 4 (Karlskrona, 1 mars)
 • Andra chansen (Kiruna, 8 mars)
 • Finalen (Stockholm, 15 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingarna och i uppsamlingsheatet Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 svenska jurystäder.

 • Programledare
 • – Kristian Luuk med Nour El-Refai och Björn Gustafsson

 • Vinnare
 • Charlotte Perrelli
 • ”Hero”

 • Resultat i Eurovision
 • 18:e av 25 länder i finalen med 47 poäng (43 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2008 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

 

01. Charlotte Perrelli – ”Hero”

Resultat: 1:a med 224 poäng


 

02. Sibel – ”That is Where I’ll Go”

Resultat: 7:a med 39 poäng


 

03. Rongedal – ”Just a Minute”

Resultat: 4:a med 142 poäng


 

04. Linda Bengtzing – ”Hur svårt kan det va?”

Resultat: 5:a med 64 poäng


 

05. Christer Sjögren – ”I Love Europe”

Resultat: 9:a med 23 poäng


 

06. Amy Diamond – ”Thank You”

Resultat: 8:a med 36 poäng


 

07. Sanna Nielsen – ”Empty Room”

Resultat: 2:a med 206 poäng


 

08. Nordman – ”I lågornas sken”

Resultat: 6:a med 48 poäng


 

09. Frida Muranius feat. Headline – ”Upp o hoppa”

Resultat: 10:a med 6 poäng


 

10. BWO – ”Lay Your Love on Me”

Resultat: 3:a med 158 poäng


 

 

Turnéstoppen 2008


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2008 besökte. De Gröna städerna representerade Deltävlingarna, Röd stad representerade Andra chansen och Gul stad representerade Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen