Tone Sekelius: ”Idag känner jag mer taggad, redo och nyfiken än nervös och övertänkade”

Foto & copyright: Kristian Pohl/Emperial
Bilden är publicerad med tillstånd av Emperial Music & Brands.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling fick vi en pratstund med Tone Sekelius som tävlar med bidraget ”My Way”.

 

24-åriga Tone Sekelius är en välkänd Youtuber och artist som bland annat har gjort sig känd för låtarna Awakening” och ”One More In The Crowd”. Bägge släpptes under 2017 varav den sistnämnda blev den officiella Pridelåten på Stockholm Pride det året. Tone berättar för oss att hon har varit frånvarande från musiken ett tag och är nu redo att komma tillbaka.

– Det är en stor anledning att jag känner lite mer press inför hela Mello och för att släppa mer musik just för jag har varit borta ett tag och jag vet att jag har utvecklats röstmässigt och jag vill också bevisa mig för folk som kanske inte ser mig som artist än. Jag vill bara att allt ska bli perfekt, säger Tone.

 

Och just nu känner Tone att det är rätt läge i tiden att vara med i Melodifestivalen. Hon berättar för oss att hon har sökt med samma låt två gånger förut men att det är först i år som hon känner att det är rätt läge.

– Jag tror inte jag hade vart i samma state of mind om jag hade varit med för två år sedan. För idag känner jag mer taggad, redo och nyfiken än nervös och övertänkade, säger Tone med ett leende.

 

Har jobbat fram låten under flera år

Tone medverkar i Melodifestivalen med bidraget ”My Way” som hon har gjort tillsammans med Anderz Wrethov. Hon berättar för oss att låten kom till för cirka fem år sedan då hon och Anderz tog en förutsättningslös session i studion där låten skapades.

– Allt bara föddes väldigt naturligt och organiskt och vi kom fram till vad vi vill ha för typ av vibe på låten, Anders tog fram lite ackord och sånt och så kom vi fram till en melodi. Jag gick iväg en timme och skrev text, kom tillbaka han hade proddat vidare på låten och så slog vi ihop våra resultat och så blev det ett utkast som förblev samma utkast i fem år tills den proddades klart i år, säger Tone.

– Så det är kanske ett litet recept på att den är lite tidlös eftersom vi inte har ändrat så mycket på de här fem åren. Jag hoppas och tror på att den delvis kommer att tilltala en liten bredare målgrupp men kanske inte så jättemycket tids- och trendkopplad, tillägger hon.

 

Vad skulle du säga att ”My Way” handlar om?

– Den är samhällskritik på ett sätt som är ett mer ifrågasättande till samhället med ett hoppfullt klimax i låten. Man går därifrån och kanske är lite mer ifrågasättande till samhället samtidigt som man känner sig fylld av hopp, berättar Tone.

Hon tillägger även att i hennes låtar är det mycket fokus på att förmedla ut ett budskap som kombineras med en dansant och skön vibe.

– Det är väl kanske lite det som jag kommer göra även med “My way”. Och det har varit en röd tråd i det mesta av den musik jag har skrivit att jag vill ha en lite mer lättsam produktion med en tyngre text.

 

Vill ta sig långt i tävlingen

Vi är också nyfikna på Tones personliga målsättning med sin medverkan och den är helt bestämd.

– För min del kan jag förstå att man är med i Mello för att publicitet och så där, men jag vill vara med för att ta mig till toppen. Och det är ändå en tävling och jag ser det som en tävling och jag försöker att inte snöa in mig så mycket på de jag tävlar mot för jag har en tendens att läsa mig in för mycket på det och att inte fokusera lika mycket på mig och mitt bidrag utan att tänka mer på ‘hur låter deras musik?’, säger Tone.

– Jag vet vilka jag tävlar mot men jag har typ inte lagt jättemycket viktigt på att tänka på vad de framför och vad jag ska göra för att vinna mot dem. Jag kommer att göra det bästa ifrån mig och sen är det upp till Sverige att rösta, tillägger hon med ett leende.

 

Så om vi säger att Oscar Zia ropar upp dig på lördag som en av finalisterna, hur skulle det kännas?

– Sjukt, overkligt samtidigt som det är såklart något jag vill. Jag hade varit ärad och glad att få framföra den igen i finalen och då veta kanske vart någonstans jag måste fila, typ få en extra knuff i framförandet i finalen. Så det hade varit jättefett!, säger Tone glatt.

 

Och om det tar sig hela vägen till Turin i maj, hur skulle det kännas för dig att få representera Sverige i Eurovision 2022?

– Ansvarsfullt och ärofyllt, det är de två orden jag kommer på just nu. I och med att Sverige är ett sånt musikland så känns det dels som ett kvitto på att det man har bidragit till Mello har varit en bra låt samtidigt som det känns som ett stort ansvar för att jag vet att det är så många som har ett bra musiköra som kommer vilja att jag representerar Sverige bra. Det är en sån balans mellan prestationsångest och ära., berättar Tone.

 

Blir mer musik framöver

Just nu är det fullt fokus på Melodifestivalen samtidigt som Tone utlovar att det blir mer musik framöver nu när hon kommer tillbaka till artistlivet. Utöver musiken, vad väntar mer för henne under det här året?

– Jag har precis börjat med en podcast med min kompis Bea. Det är egentligen det och att fortsätta kämpa för mina rättigheter, säger Tone.

 

Med det vill vi passa på att önska Tone Sekelius stort lycka till i deltävlingen och i hela Melodifestivalen. Vi vill även tipsa om att du gärna får följa Tone i sociala medier via hennes officiella Instagramkonto.

 


 

Kommentera