Danne Stråhed: ”Det är en positiv och glad låt med en uppmaning till att inte fega”

Foto & copyright: Per Janhnke
Bilden är publicerad med tillstånd av Warner Music.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför den första deltävlingen fick vi en pratstund med Danne Stråhed som tävlar med bidraget ”Hallabaloo”.

 

Danne Stråhed är en 65-årig dansbandsmusiker och artist från Malmö. Han har hållit på med musiken i stort sett hela livet och är en välkänd artist i Skåne. Han debuterade redan som 16-åring i sin brors band och nu 2022 debuterar han på nytt – i Melodifestivalen (även om han faktiskt har varit med en gång förut i kören bakom Lena Pålsson 1992). Att vara tillbaka och den här gången med sitt eget band känner han stor glädje kring.

– Det är odelat glädjande, jätteskoj. Jag och mitt band får komma hit med en låt som vi själva har spelat in och det känns helt naturligt för oss att göra den här grejen, säger Danne.

 

Speleman som vill göra folk glada

Danne beskriver sig själv som en speleman som har spelat musik hela livet.

– Jag spelar musik och tycker om när folk blir glada och jag älskar musik och att spela och sjunga, berättar han och tillägger att hans musikaliska preferenser är ’otaliga och allt möjligt’.

– Det är musik som talar till mig och det kan vara vilken genre som helst. All musik kommer i grund och botten från folkmusiken.

 

De musikaliska idoler han har haft genom åren har varierat över tid, men en person han har varmt om hjärtat är Peps Persson bland annat för att Peps var först ut att våga sjunga på dialekt.

– Musikaliska influenser har jag massor både genom folkmusiken och genom allt möjligt som Beatles fick jag med modersmjölken och engelsk pop, amerikansk country och svensk folkmusik. En salig blandning av van Morrison, Bob Marley, det finns hur många som helst. Queen och The Police hade jag ett tag, berättar Danne.

– I min värld finns det bara två sorters musik och det är bra eller dålig musik, säger han med ett leende.

 

Skriva något på ‘Hallabaloo, gyllene skor’

Bidraget som Danne Stråhed tävlar med heter ”Hallaballoo” och den har han gjort tillsammans med Fredrik Andersson och Erik Stenhammar. Danne berättar att det var Fredrik som övertalade honom att göra något för Melodifestivalen.

– Han hade en idé till en låt som vi gjorde färdigt tillsammans och jag tyckte den kändes helt naturlig för det är jag och bandet som spelar vid inspelningen. Det är ingen konstruerad produktion om man säger så och därför är det skoj där bandet och jag har skoj, säger Danne.

 

Sedan skulle det skrivas en text till låten och då bad Fredrik Danne att skriva något kring ordet Hallaballoo som i Dannes hemmatrakter betyder en salig röra eller en jäkla fest.

– Fredrik (Andersson, reds.anm.) ville att jag skulle skriva något på det ordet. ‘Hallabaloo, gyllene skor’ ville han ha med. Och när han sa det så tänkte jag ‘njae’, men sen gick tiden och jag gillade låten och gick och spela på den hemma och så jag tänkte att jag sätter mig ner och skriver en text utifrån mig själv bara när jag fick med de två orden och att jag började turnera när jag var grabb och åkte ut på vägarna, berättar Danne.

– Det är en positiv och glad låt med en uppmaning till att inte fega, tillägger han.

 

Hade varit en ära att få spela i Turin

Vi är såklart nyfikna på vad Danne tycker om låten skulle ta honom inte bara i deltävlingen utan hela vägen till Italien.

– På många sätt hade det varit en ära och åka iväg och försöka sprida lite glädje i svenska flaggans namn, säger han.

 

I övrigt planerar Danne att fortsätta göra musik och släppa låtar och att ge sig ut på vägarna igen.

– Jag har fulltecknad spelplan varje år, men det här året hoppas jag i och med det här att vi kan göra någon turné ut i landet, säger han.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Danne Stråhed stort lycka till i deltävlingen och i årets Melodifestival! Vi vill även tipsa alla att gärna gå in och följa Danne via hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


 

Kommentera