Tenori: ”Vi är väldigt exalterade”

Foto & copyright: Tove Floss/Universal Music
Bilden är publicerad med tillstånd av Universal Music Sweden.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling fick vi en pratstund med duon Tenori som tävlar med bidraget ”La Stella”.

 

Tenori är en grupp som utgörs av tenorerna Alexander Grove från London i Storbritannien (men numera bosatt i Västsverige) och Kalle Leander (från Stockholm) som bägge två är välkända namn inom operavärlden. Tillsammans har de mycket god erfarenhet av operascenen med att ha medverkat i många välkända repertoarer i många delar av världen. Nu är det dags för de att få ställa sig på ytterligare en scen, nämligen Melodifestivalsscenen.

– Det är väldigt trevligt, vi är väldigt exalterade, säger Kalle Lenander om att Tenori är med och tävlar.

 

Skapade samarbete i Danmark

Projektet Tenori startade för 19 år sedan i London av Alexander Grove och i gruppen har framträdande tenorer uppträtt genom åren. Sedan 2015 är det Alexander Grove och Kalle Leander som utgör Tenori. De berättar för oss att de träffades i Danmark 2015 där de skulle spela ihop i en förställning och att de då diskuterade om Tenori skulle kunna fungera som ett koncept i Sverige.

– Så vi pratade om det och vi sa att vi skulle testa marknaden lite så vi började med att producera produktioner och turné runt om i Sverige och vi hade utsålda teatrar hela tiden. Så vi insåg att vi har en publik för det här och det funkar jättebra, berättar Alexander.

 

2020 kom sedan coronapandemin och alla konserter och andra uppträdanden blev inställda eller framflyttade. Under förra året kom däremot idén med Melodifestivalen fram, något som de var positivt inställda till.

– Så har vi fått den här möjligheten nu och började jobba med människor som tyckte vi skulle satsa på Mello och fick en bra låt tilldelade som vi tillsammans med teamet adapterade till våra röster och vårt uttryck till en popopera crossovergenre och så kom vi med. Och det är vi väldigt glada för, berättar Kalle Leander.

 

Tävlar med operapop

Bidraget de tävlar med heter ”La Stella” och är gjord av Dan Sundquist, Kristian Lagerström, Marcos Ubeda, Bobby Ljunggren och Sarah Börjesson Wassberg. Bidraget beskriver de som en popopera crossovergenre som beskriver hoppets stjärna.

–  Man kan säga att stjärnan kan symbolisera den stora kärleken men också hoppet som tar en ur mörkret vilket nog många kan känna igen sig så här efter pandemin. Vi sjunger den här låten på engelska i verserna, italienska i refrängen och vi har en fras som lyder ‘Hoppet segrar’. Så det finns något av att vi tar oss ur mörkret och hoppet segrar slutligen, säger Kalle Leander.

 

Hur ska ni göra för att ta er hela vägen till final?

– Vi känner att vi har en stark låt och vi har fått väldigt fina kostymer från vår fantastiska kostymdesigner och vi känner att det här konceptet börjar växa fram också sceniskt. Låten vet vi tycker vi är väldigt stark, bra och hittig. Nu känner vi att hela konceptet börjar falla på plats och att det här är något som verkligen kan göra avtryck i Mello 2022, säger Kalle Leander.

– Det var viktigt för oss att vi kom till Mello med något som vi är jättenöjda med som har en stor impact på publiken. Så vi är nöjda med det vi har, inflikar Alexander Grove.

 

Roligt att uppträda i Italien

Såklart vill alla tävlande ta sig vidare i Melodifestivalen till final och skulle det hända för Tenori skulle de bli väldigt glada.

– En enorm glädje och lättnat, säger Kalle Leander.

– Det skulle vara jättekul om det hände. Men det beror mycket på publiken och vi hoppas att de gillar låten, tillägger Alexander Grove med glädje.

 

Och om det tar sig hela vägen till Turin i maj, hur skulle det kännas för er att få representera Sverige i Eurovision 2022?

– Det skulle vara fantastiskt och det är också en omständighet som är lite kul att det går i Italien när vi gör en operapoplåt delvis på italienska. Så det hade varit äkta passande, säger Kalle Leander.

– Vi hoppas att det tilltalar så många människor som möjligt, speciellt med Turin. Det hade varit jätteroligt för oss. Att uppträda som operasångare i Italien är jättekul och att gå vidare med något från Melodifestivalen också är jättekul, inflikar Alexander Grove.

 

 

Planerar för turné och julshow

Utöver Melodifestivalen har Tenori stora planer för resterande delen av det här året, inte minst en turné som är planerad till hösten och även en del gigs under sommaren.

– Vi planerar även en julshow och mer musik tillsammans med skivbolaget. Det kommer att släppas fler låtar efter ”La Stella” att hålla utkik för under våren och sommaren och även till julen, säger Kalle Leander.

Om du är sugen på mer Tenori är tipset att hålla utkik i deras sociala medier (via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto). Med det sagt vill vi önska lycka till i deltävlingen och i hela Melodifestivalen 2022!

 


 

Kommentera