Vi tycker till: Deltävling 3, Melodifestivalen 2022

MELODIFESTIVALEN 2022. Det har blivit dags för oss att ge våra omdömen och åsikter om bidragen som tävlade i den tredje deltävlingen i lördags (19:e februari).

Först ger vi varsitt betyg till respektive bidrag som tävlade i deltävlingen, och därefter har vi även sammanställt personliga topplistor med helhetskommentar om programmet i stort.

Du är varmt välkommen att bidra med dina åsikter i kommentarsfältet längst nere. Var det t.ex. någon låt vi rangordnade för högt eller lågt?

OBS! Artistfotografierna är hämtade med tillstånd från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television. Fotograf till samtliga pressbilder är Janne Danielsson/SVT.

 

 

Betygsättning av tävlingsbidragen


 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”Totalpoäng: 29,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Lancelot – “Lyckligt slut”Totalpoäng: 23,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Lisa Miskovsky – “Best To Come”

 Totalpoäng: 25,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Tribe Friday – ”Shut Me Up”Totalpoäng: 19,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Faith Kakembo – ”Freedom”Totalpoäng: 30,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”Totalpoäng: 27 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”Totalpoäng: 34,5 (av 45)

 

 

Panelens topplistor

Som avslutning kommer här våra personliga topplistor och kommentarer för denna deltävling samt skyltar med vad vi tyckte om sändningen i sin helhet!


 

 1. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 2. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 3. Faith Kakembo – ”Freedom”
 4. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 5. Lancelot – “Lyckligt slut”
 6. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 7. Tribe Friday – ”Shut Me Up”

Kommentar: Jag vill definiera deltävling 3 som en klassisk ”Cirkus”. Lite exotisk freakshow, lite clowner, lite vilda djur och balansakter – och såklart lite avdankade b-kändisar. Cazzi Opeia och Tribe Friday stod för det exotiska denna kväll – uppseendeväckande scennummer, galna kläder och udda musikgenres. Lite freakshow blir det också när man blandar in kändisar som inte är kända som artister – som Anders Bagge, som TROTS att han är superkändis inom musikbranschen inte setts sjunga offentligt på detta sätt förut. Ja, man borde inte vara förvånad att han kan för han var väldigt duktig, men hela hans appeal var ju just tvivlet – kan HAN verkligen sjunga? Och sen hade vi ju kändisbarnet Lancelot – känd p.g.a. sina föräldrar som definitivt kan räknas som avdankade B-kändisar numera. Alltid kul med kändisföräldrar, men när det är den enda behållningen man får ut av en låt så är det illa. Linda Bengtzing å sin sida, gör någon typ av atletlopp/balansakt ibland publiken och ramlar nästan i. Säkerhetslinor är för nybörjare! Programledarna passade som vanligt på att leka clowner – ibland manusbundet, och ibland av misstag. Och som grädde på cirkustältet så fick Anders Bagge in en Disneyfilm i bakgrunden, med vilda djur i mängder! Inget saknades denna kväll! Men musikaliskt var det ont om kvalitet tyckte jag. Deltävling 3 brukar vara sämst, och jag tycker inte att 2022 är något undantag. Mest en gäspning för min del tyvärr. Är dock också lite irriterad på att Oscar Zia fortfarande kämpar med manuskort och röstningsordningar – SVT måste verkligen få ordning på det här momentet, för det har spårat ur till en dålig fars. Rent clowneri faktiskt.


 1. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 2. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 3. Tribe Friday – ”Shut Me Up”
 4. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 5. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 6. Faith Kakembo – ”Freedom”
 7. Lancelot – “Lyckligt slut”

Kommentar: Då har vi kommit halvägs in i årets upplaga av mello! Jag tyckte att Heat 3 var en av de jämnaste hittils! jättesvårt att hitta nån solklar favorit, men efter några lyssningar så tycker jag att Anders Bagge är bäst av dessa 7!. Men jag tycker också att Lisa Miskovsky har en jättebra låt. Dock tråkigt att Linda åkte ut, hade gärna sett henne i semifinal också. Men jag tror dock att årets vinnare av melodifestivalen inte fanns i detta heat! men om det nu skulle hända tror jag att Anders Bagge har störst chans. 

Jag vill också säga att SVT gjorde detta programmet väligt bra! Underhållande och bra.


 

 1. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 2. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 3. Faith Kakembo – ”Freedom”
 4. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 5. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 6. Lancelot – “Lyckligt slut”
 7. Tribe Friday – ”Shut Me Up”

Kommentar: En deltävling som var rätt mellanmjölk, men med utgånget datum. Oscar Zia börjar bli mer bekväm som programledare, men hans sidekicks blir bara sämre och sämre.

Lite kommentarer om låtarna i sig. Det märks att Anders Bagge kan skapa musik. Inte konstigt med tanke på hur länge han varit i branschen. Tror dock låten hade fått större slagkraft med en etablerat artist. Bagge gör sig nog bäst bakom låtarna. Även om han visade att han kan sjunga. Och visst tycker jag historien är lite fin. Cazzi Opeia bjöd på en helt ok upptempolåt, men med en refräng som är fruktansvärt catchig. Faith Kakembo sjunger visserligen bra, men hennes låt var en sämre kopia av ”Vocies”. Lisa Miskovsky är en duktig artist, men låten var lite väl platt. Jag är imponerad av Linda Bentzings energi mer än låten i sig. Inte ens i mina tidiga 20 kunde jag springa, hoppa och skutta som hon gör på tre minuter. Lancelot är definitionen av unge som lever på sina föräldrar. Han fick åtminstone generna, då båda var relativt talanglösa. Kanske testa fotbollsmålvakt eller kommentator härnäst? Avslutningsvis har vi kanske årets sämsta låt från Tribe Friday. En av bandmedlemmarna beskrev det som ”The Hives möter Abba”. Tror Pelle Almqvist och Benny Andersson vrider sig i sin grav. Och de är inte ens döda. Nu lämnar vi detta bakom oss och siktar mot den sista deltävlingen!


 1. Faith Kakembo – ”Freedom”
 2. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 3. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 4. Lancelot – “Lyckligt slut”
 5. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 6. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 7. Tribe Friday – ”Shut Me Up”

Kommentar: Den här deltävlingen blev väldigt märklig för mig, för jag hittar inga direkta fel någonstans. Det fanns inga dåliga bidrag, inga dåliga mellanakter men heller inget som direkt kändes som vinnarmaterial. Allt var helt enkelt okej men det kan också vara bra. Därför hoppas jag att den sista deltävlingen kan bjuda på ännu mer.

När det gäller tävlingsbidragen tycker jag att det var rätt låtar som gick till final även om jag misstänker att ingen av dem kommer att ha något med slutsegern att göra. Men bägge kan nog få mycket poäng ändå. Sedan var jag väldigt förvånad över att Linda Bengtzing fick göra sorti så snabbt och även att förhandstippade Lancelot åkte ut direkt. Vad hände där? Däremot blev poängmomentet i omgång 2 mycket mer spännande då det ju inte skilde särskilt mycket mellan ettan och tvåan samt tvåan och trean. Det gör att jag tror att såväl Lisa Miskovsky som Cazzi Opeia har nog goda möjligheter att avancera vidare till finalen.


 1. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 2. Faith Kakembo – ”Freedom”
 3. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 4. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 5. Lancelot – “Lyckligt slut”
 6. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 7. Tribe Friday – ”Shut Me Up”

Kommentar: Kvällens höjdpunkt var när Oscar Zia sjöng sin ”Human” och det säger en hel del. Visst gladdes man åt Anders vinst, men kommer han hålla måttet i finalen? Faith är ju underbar på scenen men refrängen var alldeles för vanlig. Linda var som vanligt en duracell-kanin på scen och jag hade svårt att hänga med i hennes tempo men snygg var hon men tycker nog att hon kan låta andra artister få en chans nu. Tribe Friday var ju hur coola som helst men den slags musiken lyssnar jag aldrig på. Att Lisa fick så många tolvor tycker jag är ett mysterium. Låten lät som den gick i en enda lång ton…hände aldrig nåt. Nu håller jag tummarna att vår vinnare finns i nästa startfält för, Sverige – det här duger inte!


 1. Lancelot – “Lyckligt slut”
 2. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 3. Tribe Friday – ”Shut Me Up”
 4. Faith Kakembo – ”Freedom”
 5. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 6. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 7. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”

Kommentar: Trots mina till synes väldigt generösa betyg till låtarna så ansåg jag tredje deltävlingen blev en flopp. Inte nog med att samtliga mina låtar i topp 3 skulle ryka så kändes själva paketeringen av programmet som ett orepat hafsverk. Näe, nästa vecka får vi låta Zia sköta allt själv, det fungerade inte med Johanna Nordström som sidekick.

Men till låtarna som var den större behållningen. Jag anade precis som de flesta att Tribe Friday skulle få det svårt, men en sistaplats känns ändå onödigt hård. Kanske har jag en svag punkt för det tidiga 00-talets garagerock som detta ändå hämtar sitt sound ifrån, en dos The Strokes och en dos Hellacopters. Och det gick inte att komma ifrån att låten var medryckande och bandet var bra på scen. Sistaplats, oförtjänad. Och då har vi inte ens nämnt den flopp jag överhuvudtaget inte förstår. Hur kunde Lancelot klara sig så illa? Här kan vi verkligen snacka om att ha vaskat bort en vinnarkandidat. Han var nog den artist jag kände mig mest trygg med att se på scen, han förmedlade precis den känsla som låten krävde, vilken i sig berörde mig mycket. Att sjunga om rädslan för att den stora lyckan oundvikligen tar slut och att något obehagligt väntar bakom hörnet, och att man därför inte kan slappna av och njuta av stunden. Det är en känsla som undertecknad känner igen alltför väl. Känns som att jag helt tappat kontakten med omvärlden och det är ingen kul känsla. Lite lättare har jag att förstå Linda Bengtzings uttåg. En guilty pleasure av stora mått hon tävlade med, och hon verkade mer taggad än hon varit på länge. Men sen verkar denna typ av schlager framstå mer som en bubbla som allt färre befinner sig i, och då lider låten av att den inte blir så relevant.

Om vi nu tar och tittar på semifinalisterna.

Jag tror inte att Cazzi Opeia kommer komma så långt i semifinalen. Det är en okej låt i sig, men vem är hon egentligen som artist? Tycker det blir lite av en mismatch mellan den lite mörka och tuffa elektropoplåten och hon själv som mer såg ut som en glittrande barbiedocka. Om det är hennes stil, så visst behöver det inte vara per definition fel, men tyckte helheten blev konstig. En liten skräll blev det att Lisa Miskovsky skulle klara sig vidare och vara nära finalen, det trodde inte jag. Hyfsad gitarrpoplåt som står bra för sig själv, men jag blev mest förvirrad över allt som skedde på scen. En tydligare röd tråd hade nog behövts där, hade man fått till det hade jag uppskattat det klart mer.

Och så finalisterna då.

Vilken revansch det blev för Faith Kakembo! ”Freedom” är en fin gospellåt, det kan jag skriva under på. Men jag var skeptisk till om den skulle hålla i konkurrensen, speciellt då Faith fortfarande är en ganska nykläckt artist. Det jag gissar på är att allt bara satt helt rätt när det gällde. Blir också ett gott incitament att det går för artister som tävlat i P4-Nästa att breaka, bara man inte ger upp. Det här var första gången som just en alumn därifrån gör ett andra försök. Och så var det Anders Bagge då som var den mest väntade finalisten. Jag måste dock erkänna att jag har en del störningsmoment med låten. Pampig i all ära, men jädrar vad kalkylerad och cynisk den känns. Och så ställer man Bagge där som ser vilsen ut på scen. Detta skulle inte funka i ESC – det här andas Askungenförbannelse lång väg. Vi i Sverige må känna igen honom som meriterad låtskrivare och Idoljurymedlem som först vågade sig ut på scen i sjöbjörnskostym i Masked Singer, och då kan man ha mer överseende att han är oerfaren. Men det kommer gå över huvudet på övriga Europa om man inte känner igen denna story.

Men som sagt, nej tafflig programledarinsats, bra startfält som mynnar ut i ett dåligt resultat där hela min topp 3 åker ut. Jag är inte nöjd.


 1. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 2. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 3. Faith Kakembo – ”Freedom”
 4. Lancelot – “Lyckligt slut”
 5. Tribe Friday – ”Shut Me Up”
 6. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 7. Lisa Miskovsky – “Best To Come”

Kommentar: Till att börja med så måste jag erkänna att jag hade helt fel i min tippning. Jag trodde Lancelot skulle gå direkt till final. Linda & Faith skulle gå till Semin och Lisa hade jag räknat ut helt… Jag kan förstå att Linda Bengtzing inte gick vidare, är väl mest inbitna schlagerfans som jag själv som uppskattar sådana låtar. Jag är dock glad att Faith gick till final, jag tyckte inte alls om hennes föregående bidrag Crying Rivers (2020) och tycker Freedom var en ordentlig uppgradering. Att Lisa & Cazzi gick vidare kan jag också leva med. Både hade helt okej, men i mitt tycke något undermåliga låtar.För första gången i år så gick dock min personliga favorit från deltävlingen direkt till final. Den här gången var det som bekant Anders Bagge och den minst sagt episka låten Bigger Than The Univerese. Jag hade höga förväntningar på Anders Bagge, dock jag måste erkänna att låten inte var så bra som jag trodde att den skulle vara… Den var mycket bättre!

I vilket fall så kommer jag ge gul tumme upp/ner för den här deltävlingen. Dels för att jag inte är helt nöjd med resultatet samt Oscars undermåliga insats under poängutdelningen. Även om han skötte sig under resten av programmet så var insatsen under poängutdelningen något skakig och det var som om han inte riktigt visste vilken tittargrupp som skulle dela ut sina poäng här näst. Rent låtmässigt var det bästa deltävlingen hittills, men jag vill inte riktigt ge en grön tumme upp till helheten.


 1. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”
 2. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 3. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 4. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 5. Lancelot – “Lyckligt slut”
 6. Faith Kakembo – ”Freedom”
 7. Tribe Friday – ”Shut Me Up”

Kommentar: Då har vi avverkat tre deltävlingar av Melodifestivalen 2022 och jag tycker att nivån på årets bidrag är relativt hög. Det har varit blandad kompott när det gäller att ha fått vidare sina favoriter i tävlingen, men det är sånt man får vara inställd på. Den tredje deltävlingen blev verkligen en skräll-omgång där en av de stora förhandsfavoriterna Lancelot slogs ur (trots att han legat tvåa i oddsen inför under hela veckan) samt att Faith Kakembo tog finalplatsen istället. Det var dessutom lite oväntat att Lisa Miskovsky knep en av semifinal-platserna samt var ytterst nära att ta sig till final. I övrigt gick allt enligt planerna med att Anders Bagge skulle få flest röster och ta sig till final och att Tribe Friday skulle lägga beslag på jumboplatsen. Jag sörjer såklart att min stora förhandsfavorit Linda Bengtzing åkte ur, men det hade jag lite på känn måste jag erkänna och sen var det ju ett starkt startfält. Programmet var som vanligt underhållande och bra, men vi saknar en proffsig manus-författare och lite minus till en del tekniska missar här och var. Oscar Zia gör dock ett finfint arbete som programledare och är rolig och skön. 7 bidrag återstår innan vi har fått sett och hört samtliga av årets 28 bidrag. Hoppas att den fjärde och sista deltävlingen bjuder på ännu mer bra musik.


 1. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 2. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 3. Lisa Miskovsky – “Best To Come”
 4. Faith Kakembo – ”Freedom”
 5. Lancelot – “Lyckligt slut”
 6. Tribe Friday – ”Shut Me Up”
 7. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”

Kommentar:  En av vinnarna ikväll var Oscar Zia när han framförde ”Human” , vilket enligt mig var den som borde tagit hem vinsten när han tävlade med låten 2016. Dock fick han kämpa med att få ordning på röstningsresultaten. Om det var otydligheter i örat eller vad som försegick vete tusan, men detta moment har blivit en fars och ger ingen krydda i programmets slutkläm alls. Johanna Nordström (och Oscars märkliga gubbakostymer) förstod jag mig inte alls på tills hon fick chansen att sjunga. Det ser och hör jag gärna mer av än komedin självt.

Linda Bengtzing är som en duracellkanin på droger. Hon är en grym sångerska och artist, men det hade varit mer till hennes fördel om hon framfört en låt med ca 95 % mindre fart och energi. Det blir för mycket! Tribe Friday är ett bra band, men låten var för svag. Lancelot framförde en låt som egentligen inte alls slår an någon som helst sträng hos mig, men har lyssnat på studioversionen och ja – den är vacker. Faith Kakembo framförde ett bidrag som var bra och snyggt, men också lite för mycket rip-off. Känner mig lite kluven. Lisa Miskovsky ska man inte räkna ut och jag var positivt överraskad över hur bra jag tyckte om låten och hur lätt det var att sjunga med. Enkelhet skall aldig underskattas. Cazzi Opeia var för mig obekant och till en början av hennes framförande kände jag ”nah”. Men, låten tog sig och studioversionen kommer hamna på spellistan. Sen kommer vi till min etta, allas vår Anders Bagge. Vilken röst, vilken bra låt, vilken stel HR-direktör! Jag förlåter honom för hur tufft det är för honom att stå på scen, för det här var ändå en revansch på något vis. Det kan dock bli tufft för Sverige om det är ”paketet” vi väljer att skicka till Turin i maj.

 


 

Kommentera