Vi tycker till: Deltävling 2, Melodifestivalen 2022

MELODIFESTIVALEN 2022. Det har blivit dags för oss att ge våra omdömen och åsikter om bidragen som tävlade i den andra deltävlingen i lördags (12:e februari).

Först ger vi varsitt betyg till respektive bidrag som tävlade i deltävlingen, och därefter har vi även sammanställt personliga topplistor med helhetskommentar om programmet i stort.

Du är varmt välkommen att bidra med dina åsikter i kommentarsfältet längst nere. Var det t.ex. någon låt vi rangordnade för högt eller lågt?

OBS! Artistfotografierna är hämtade med tillstånd från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television. Fotograf till samtliga pressbilder är Janne Danielsson/SVT.

 

 

Betygsättning av tävlingsbidragen


 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Liamoo – ”Bluffin”Totalpoäng: 35 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”Totalpoäng: 19 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Samira Manners – ”I Want To Be Loved”Totalpoäng: 24,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Alvaro Estrella – “Suave”Totalpoäng: 27 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Browsing Collection – “Face In The Crowd”Totalpoäng: 23,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• John Lundvik – ”Änglavakt”Totalpoäng: 32,5 (av 45)

 

 

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

• Tone Sekelius – “My Way”Totalpoäng: 27,5 (av 45)

 

 

Panelens topplistor

Som avslutning kommer här våra personliga topplistor och kommentarer för denna deltävling samt skyltar med vad vi tyckte om sändningen i sin helhet!


  

 1. Liamoo – ”Bluffin”
 2. Alvaro Estrella – “Suave”
 3. John Lundvik – ”Änglavakt”
 4. Tone Sekelius – “My Way”
 5. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 6. Browsing Collection – “Face In The Crowd”
 7. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

Kommentar: Äntligen så fick SVT lite ordning på programmet – även om jag fortfarande föredrog det gamla formatet. Att redovisa rösterna åldersgrupp för åldersgrupp redan i deltävlingarna känns lite överdrivet – eftersom åldersgrupperna tenderar att ha samma favorit. Därför att – NEWSFLASH: Det är inte så mycket smakskillnad mellan 18-åringar och 46-åringar! Speciellt inte när det bara rör sig om 6 bidrag. Det räcker med att läsa igenom det detaljerade resultatet från de senaste årens tävlingar för att inse det. Men bortsett från det så var Oscar Zia tillbaka på rätt spår nu, och Eva Rydberg fick brilljera som side-kick. Bra upplägg! Men jag önskar att man kanske kunde sluta mjölka ”minns ni förra veckan?” i 10 minuter i början av programmet. Känns som att det rådde lite brist på fantasi i manusgruppen där. Musikmässigt var det väl helt okej, och helt rätt resultat i tävlingen. Liamoo klar favorit för mig. Övriga låtar var ganska tråkiga och oinspirerade i min smak, men John Lundvik sjunger fantastiskt så han förtjänade finalbiljetten mest. Annars är ju latinorytmer aldrig fel, så ”Suave” känns som en stark kandidat i seminfinalen.


 

 1. Browsing Collection – “Face In The Crowd”
 2. Liamoo – ”Bluffin”
 3. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 4. Tone Sekelius – “My Way”
 5. Alvaro Estrella – “Suave
 6. John Lundvik – ”Änglavakt”
 7. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

Kommentar: Yes! SVT har nu äntligen fått ordning på programmet! en riktig höjning från förgående vecka. Älskar att dem tog in Eva och Ewa igen mycket underhållande. Och så att appen var fungerande under hela showen var lyssnade och det nya systemet med poäng utdelning. Men nu till musiken, denna veckan var det lite bättre låtar en förra veckan. Jag tyckte att Browsing Collection var bäst och den låten var växt på mig jättemycket, tyvärr åkte dem ut. Jag blev själv förvånad att John Lundvik gick så bra bland dem yngre trodde verkligen att Tone skulle vinna alla de yngres 12-poängare. Men låten som jag tror i detta heat skulle ha en chans för Eurovision plats är LIAMOOs låt ”Bluffin” Väldigt bra shownummer!


 

 1. John Lundvik – ”Änglavakt”
 2. Liamoo – ”Bluffin”
 3. Alvaro Estrella – “Suave”
 4. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 5. Browsing Collection – “Face In The Crowd”
 6. Tone Sekelius – “My Way”
 7. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

Kommentar: Jag vill inte förstöra stämningen på något sätt, eller vara cynisk för sakens skull. Jag vill genuint hitta det positiva där jag kan, men jag kan heller inte ljuga bara för att folk inte ska bli arga. Detta är jag helt enkelt. Både SVT och Oscar höjde sig till denna vecka, men det krävdes inte mycket efter förra veckans magplask. Produktionen är vad den är, och det får jag acceptera. Gillar inte det nya sättet de filmar på helt enkelt.

Låtarna då? Precis som förra veckan känner jag att det var ett glapp mellan två låtar och resten. Lundvik och Liamoo spelade Allsvenskan, medan resten av bidragen sparkade runt i någon regional division 6-serie. Helt rättvist att de två gick vidare, allt annat hade varit tragik.

Herr Lundvik lyckas beröra gång på gång och jag älskar det. Liamoo trodde jag inte att jag skulle gilla, men han överraskade mig positivt. Även om jag personligen föredrar Lundvik, så tror jag Liamoo har större chanser att vinna. Alvaro Estrella är tillbaka igen med en utdaterad latinodans. Det börjar bli lite tjatigt och känns lite Finlandsfärja. Samira Manners försökte beröra, men till skillnad från Lundvik så njöt jag inte. Istället fick vi tre fruktansvärt långa minuter. Browsing Collection såg jag fram emot på förhand. Och det började starkt. Gitarren och trummorna i introt är den enda anledningen till att detta får poäng. Sen var det bara utför. Tone Sekelius kan jag bäst beskriva som krogshow och Niello & Lisa Ajax var bland det mest tragiska jag sett på en scen. Det får mig att undra vem som väljer ut dessa bidrag. Lisa är annars en väldigt duktig sångerska men får stå ut med detta trams. Faktum är att det var så dåligt att det inte var rättvist mot de andra bidragen att ge dem några nollor.

Ja, så var min lördag. Lite småtråkig. Kanske något bättre i sin helhet än den första tävlingen. Men bidragen måste höja sig.


 1. Alvaro Estrella – “Suave”
 2. John Lundvik – ”Änglavakt”
 3. Browsing Collection – “Face In The Crowd”
 4. Liamoo – ”Bluffin”
 5. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 6. Tone Sekelius – “My Way”
 7. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

Kommentar: Lördagens deltävling var så mycket bättre jämfört med den förra och även om jag bara ger min etta en 4-poängare så tycker jag generellt att det var ett starkare startfält den här gången jämfört med sist samt en mycket bättre och proffsigare sändning. Och roliga och finurliga mellanakter med Eva Rydberg och Ewa Roos. Dessutom var det roligt att appen äntligen funkade även om nu alla röstningsgrupper i stort sett var helt överens om vilka som skulle kvala vidare. Angående resultatet tycker jag det var rätt låtar som gick vidare om än att jag anser att Alvaro Estrella borde ha gått direkt till final. Personligen tycker jag att det är hans bästa tävlingslåt i det här sammanhanget!


 1. Liamoo – ”Bluffin”
 2. John Lundvik – ”Änglavakt”
 3. Alvaro Estrella – “Suave”
 4. Browsing Collection – “Face In The Crowd”
 5. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 6. Tone Sekelius – “My Way”
 7. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

Kommentar: Kvällens underhållning hade en något högre standard än förra veckan och det var ju bra att allt det tekniska flöt på som det skulle. Min lista skiljer sig inte så mycket mot övriga Sverige förutom när det gäller Tone. Då undrar jag om folk röstade pga personen eller låten??? För jag tyckte det var en ganska tråkig schlager och hon var väldigt stel på scenen så det blev inte mycket till show heller. Liamoo behöver också göra nåt åt sin scenshow om han vill gå längre. Kanske borde få några tips från Ewa o Eva?


 1. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”
 2. John Lundvik – ”Änglavakt”
 3. Browsing Collection – “Face In The Crowd”
 4. Tone Sekelius – “My Way”
 5. Liamoo – ”Bluffin”
 6. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 7. Alvaro Estrella – “Suave”

Kommentar: Ganska kluven gällande andra deltävlingen. Vissa saker kändes rätt, andra inte. Äntligen fick man ordning på det tekniska, men varför tog man in en sidekick till Oscar Zia? Känns som en liten paniklösning. Blev man rädd för att han inte skulle ro iland det på egen hand? Samma sak känner jag med resultatet.

Sist blev alltså Niello & Lisa Ajax och jag tycker det var ett alldeles för hårt öde. Visst kan jag känna att Niello är ganska svag även som rappare, men det var en catchig låt med roligt scennummer och en lättsamhet övriga låtar saknade. Browsing Collection slutade sexa och det var nog rätt väntat. Jag gillade refrängen, som tyvärr blir rätt kort och verserna kändes lite svaga emellanåt. Dessutom verkar det ha blivit allt svårare för denna typ av låt att nå ut till sin målgrupp över tid, så jag tror det kan bli tufft för både Tribe Friday och Lillasyster de kommande veckorna. Lika väntat blev det respass för Samira Manners. Lågmäld gitarrpopballad som inte kommer nån vart.

Till semifinalisterna då. Blev lite förvånad att Tone Sekelius skulle klara sig vidare. Låten är okej i sitt fack, och hennes närvaro är välkommen, men jag tyckte av nån anledning att de inte passade ihop. Det blev lite som att man gjorde ett over-statement av hennes närvaro och fick henne att framstå som en karaktär snarare än en egen personlighet. Led lite för hennes skull där, men hon är i vart fall vidare, kanske hon kan ändra min uppfattning. Något som inte kan ändra min uppfattning är att ”Suave är en nollpoängare, tredje gången det händer på raken för Alvaro! Man skulle nästan kunna tro jag har en biff med honom personligen, men så är det naturligtvis inte, utan hans låtar har genuint varit så dåliga. Förutom att detta är gjort en massa gånger redan så hopar sig bristerna mer och mer. Det finns ingen lättsamhet i vare sig låten eller numret vilket hade vart efterfrågat i en somrig latinolåt. Därav ska detta framstå som seriöst och coolt och just ”suave” – MEN, det går inte att ta det på allvar när man sjunger på turistspanska! Rimmar man poco med loco till exempel, då har man bränt sina broar som textförfattare.

Slut på den sågningen och vidare till finalisterna. Många trodde John Lundvik skulle floppa men han höll för trycket. Jag tyckte faktiskt om John Lundviks låt i år, trots att låten inte kändes jätterelevant. Men det som var mitt intryck, är att John är väldigt bra som livesångare. Det borde jag ha lagt märke till både 2018 och 2019, men det var framför allt tydligt här. Väl värd finalplatsen. Sen Liamoo då som gick vidare som etta. Ganska väntat också även om jag är svalt inställd. Professionellt, välgjort, radiovänligt men ack så kalkylerat, beräknande och kallt. Ser inte denna som en vinnare. Vete tusan om vi gjort det än, visst ”Innocent Love” är min favorit hittills men blev bara finaltvåa. Får se vad som lurar runt hörnet.


 1. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 2. John Lundvik – ”Änglavakt”
 3. Alvaro Estrella – “Suave”
 4. Liamoo – ”Bluffin”
 5. Tone Sekelius – “My Way”
 6. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”
 7. Browsing Collection – “Face In The Crowd”

Kommentar: Vilket lyft från förra veckan! Nu så fungerade äntligen appen och allt runt omkring. Man märkte även att Oscar Zia kändes mer bekväm i sin programledarroll i deltävling 2 gentemot den första och gjorde en starkare insats. Dock så fick han ju mycket hjälp av Eva Rydberg som för övrigt gjorde en strålande bra mellanakt. Hade ju egentligen velat rösta på melodi nummer 8 men nu gick ju inte det.

Angående de tävlande bidragen så tycker jag definitivt att de låg på en högre nivå en föregående deltävling. Min sista plats fick hela 2,5 poäng och dessutom fick jag dela tu min första 5:a för i år. På tal om femmor så kom ju tyvärr min favorit Samira Manners just femma i deltävlingen. Istället gick min personliga femte plats Tone Sekelius vidare. Jag absolut inget ont gentemot Tone, hon gjorde ett starkt framträdande och jag gillar faktiskt låten. Men jag kan knappast förneka att My Way låter som något After Dark slängt i papperskorgen någon gång på 00-talet. Är i övrigt nöjd med finalisterna. Både Liamoo och Herr Lundvik hade starka bidrag och jag är övertygad om att Liamoo har goda chanser att vinna hela Melodifestivalen 2022 om han utvecklar sitt scennummer, för nu var det lite tomt och undermåligt. Men potentialen finns där. Bluffin är onekligen en mycket starkare låt än vad både Hold Me Closer & Innocent Love är tillsammans.

Vill även passa på att berömma det nya röstningsmomentet, eller poängutdelningen i synnerhet. Just den här deltävlingen var det ju visserligen uppenbart att samtliga tittargrupper hade ungefär samma topp 4 vilket dödade en del av spänningen. Men det är ett bra koncept, kan definitivt skapa mer spänning vid ett jämnare resultat.


 1. Tone Sekelius – “My Way”
 2. Alvaro Estrella – “Suave”
 3. John Lundvik – ”Änglavakt”
 4. Liamoo – ”Bluffin”
 5. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”
 6. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 7. Browsing Collection – “Face In The Crowd”

Kommentar: Ytterligare en stark deltävling. Det var skönt att programmet flöt på, utan massa tekniska bekymmer. Rätt låtar vidare, även om jag personligen hade mina absoluta favoriter bland de som tog sig till semifinalen (Tidigare Andra Chansen). Det var väl egentligen aldrig något snack om saken att Liamoo skulle få flest röster och att den forna ESC-representanten John Lundvik skulle göra honom sällskap till final. Äntligen fick vi se det nya konceptet med redovisningen av resultatet. Det här var en lyckad kväll och ett lyckat resultat och nu ser man redan fram emot vad de två kommande deltävlingarna ska bjuda oss på.


 1. Liamoo – ”Bluffin”
 2. Alvaro Estrella – “Suave”
 3. Tone Sekelius – “My Way”
 4. John Lundvik – ”Änglavakt”
 5. Browsing Collection – “Face In The Crowd”
 6. Samira Manners – ”I Want To Be Loved”
 7. Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

Kommentar: Oj, jag kan nästintill planka min kollega Adrians text och tycke idag!

Skönt att programmet var stabilare än första deltävlingen och utan tydliga mishaps. Flertal bra låtar, även om några lät som om man hört dem förut. Liamoos bidrag stod ut som det mest ”current” i samlingen, men för samtligas framföranden generellt förstår jag inte varför man inte gjort mer med scenproduktionen. Eller, så har man klippt framträdanden på ett udda sätt till tv-tittaren. Oavsett kändes det inte som att något av bidragen hörde hemma på ESC-scenen. Var är vattendansen a la ”Manboy”? Med dagens teknik och möjligheter kan man ju göra så oerhört mycket mer.

 


 

Kommentera