Faith Kakembo: ”’Freedom’ handlar om att vara fri de valen man gör i livet”

Foto & copyright: Andreas Joakimsson/Warner Music
Bilden är publicerad med tillstånd av Warner Music.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling fick vi en pratstund med Faith Kakembo som tävlar med bidraget ”Freedom”.

 

Sensommaren 2019 medverkade Faith Kakembo från Jönköping i finalen i P4 Nästa med låten “Through Fire And Rain” som gjordes av hennes kompis Johannes Häger. Även om Faith inte vann P4 Nästa-finalen erbjöd SVT en plats i Melodifestivalen 2020 med bidraget Crying Rivers som däremot inte tog sig vidare från sin deltävling. I år, två år senare är Faith tillbaka i Melodifestivalen igen, något hon själv tycker är mycket roligt.

– Det är roligt att få möjligheten en andra gång, säger Faith.

 

Faith har som tidigare nämnt en tidigare Melodifestival-erfarenhet, något hon själv tycker är skönt att ha inför den här omgången.

– På många sätt är det alltid bra att ha en erfarenhet av det samtidigt som det kan vara bra att vara lite blank som jag var att inte ha några förväntningar. Men jag kan inte säga att det var lättare nu att förbereda sig eller sådär, säger Faith.

– Den största skillnaden tycker jag nu är att man har fått vara med i början av processen med låten. Det uppskattar jag, tillägger hon.

 

Vara fri de valen man gör i livet

Förutom musiken har Faith också sitt andra yrke som narkossjuksköterska inom sjukvården. Under pandemin har det inte blivit så många spelningar men Faith har hållit på med musiken parallellt. Bland annat nu inför Melodifestivalen där hon tillsammans med sitt låtskrivarteam Laurell Barker, Anderz Wrethov och Palle Hammarlund har skapat låten ”Freedom” som hon nu ska tävla med i Melodifestivalen.

– Bidraget togs fram för ett och ett halvt år sedan hemma hos Anderz Wrethov. Vi sattes ihop där (teamet, red.anm.) och det var första gången jag träffade honom och de andra låtskrivarna. Så fick vi uppdraget att göra en låt ihop och här är resultatet av den förmiddagen eller eftermiddagen det var. Det var väldigt roligt, berättar Faith.

– Så den har funnits med länge nu, tillägger hon.

 

Var det tänkt att låten skulle skickas in till Melodifestivalen eller att det skulle vara din nästa singel?

– Det var nog tänkt som en singel från början och sedan så skickades den in i sensommars. Och så var jag lyckligt lottad att den kom med!, säger Faith med glädje.

 

Vad skulle du säga att ditt tävlingsbidrag handlar om?

– Den handlar om att vara fri de valen man gör i livet och att de valen verkligen är de man vill göra och att det är du till hundra procent som har valt detta och att det inte är din omgivning eller yttre omständigheter. Det kan såklart påverka ens val men man ska ändå känna att det är ens eget val och att det kan vara en stor frihet i det, berättar Faith.

 

Vad kan vi förvänta oss för ett slags scenframträdande?

– Den speglar låten ganska mycket tycker jag. Det kommer att vara varmt där låten och texten är i fokus och det tycker jag är viktigt, säger Faith.

 

Skulle kännas väldigt fint att gå vidare

Just nu pågår repetitioner i Globen där Faith och hennes medtävlande repeterar för fullt inför lördagens sändning. Hur det sedan kommer att gå återstår att se hur tittarna röstar.

– Det skulle kännas väldigt fint att gå vidare, säger Faith.

– Jag skulle bara njuta då till hundra procent, tillägger hon på frågan om hon skulle bli uppropad som den första finalisten.

 

Och om det tar sig hela vägen till Turin i maj, hur skulle det kännas för dig att få representera Sverige i Eurovision 2022?

– Det skulle kännas fint men jag är inte där i tanken än. Men det skulle kännas som en ära på alla sätt, säger Faith med ett leende.

– Grejen är den att jag brukar tänka att det spelar ingen roll om man uppträder för fem personer eller 50 000 eller en halv miljon. Man ska göra samma framträdande ändå och man ger lika mycket av sig själv oavsett. Men möjligheterna blir större om det är fler som hör och gillar det, tillägger hon.

 

Nya projekt på gång

Avslutningsvis berättar Faith för oss att utöver Melodifestivalen kommer hon att medverka på en festival i sommar och att det pågår projekt som ännu inte är klara än men där det kommer att bli officiellt inom kort vad som väntar. Hon tillägger dock att allt beror på möjligheter att kunna ge sig ut och spela beroende på pandemin och hur mycket allt kommer att öppnas upp nu när restriktioner har tagits bort. Förutom musiken fortsätter hon också sitt arbete inom sjukvården.

Med det sagt vill vi tacka för intervjutillfället och vi önskar Faith stort lycka till i deltävlingen och i hela Melodifestivalen 2022! Följ gärna hennes musikaliska resa via det officiella Instagramkontotot.

 


 

Kommentera