Browsing Collection: ”Vi har väldigt kul och vi röjer”

Foto & copyright: Jan-Erik Lindkvist
Bilden är publicerad med tillstånd av Clap Your Hands AB.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling fick vi en pratstund med Mimi Brander i hårdrocksgruppen Browsing Collection som tävlar med bidraget ”Face In The Crowd”.

 

Browsing Collection bildades i Skövde år 2008 av Moa Lenngren och Carro Karlsson som träffades på en musiklektion på högstadiet och bestämde sig där att börja lira musik ihop. Inför sin första spelning behövde de en basist och då hoppade Moas lillasyster Nora Lenngren in, och hon har sedan valt att stanna kvar som fast bandmedlem. Därefter har olika medlemmar genom åren kommit och gått, och det var när de fick in Mimi Brander på sång som de ansåg att de blivit kompletta.

– Vi har blivit beskrivna som en ‘fet tajt jävla käftsmäll’ vilket man tar som en komplimang. Men vi är ett väldigt energifullt band, vi gör oss allra bäst live. Vi har väldigt kul och vi röjer, berättar bandmedlemmen Mimi Brander för oss.

 

Ser upp till kvinnliga hårdrocksband

Den musik som Browsing Collection spelar ihop är hårdrock även om bandmedlemmarna själva personligen har helt olika musiksmaker.

– Därför har vi inte begränsat oss till genren hårdrock. Vi tar influenser från alltifrån blues till country till hardstyle och popmusik och de gamla jättarna inom hårdrocken, berättar Mimi

 

Samtidigt ser de upp till andra band inom genren som Deep Purple och Black Sabbath, och inte minst det kvinnliga hårdrocksbandet Crusified Barbara som själva deltog i Melodifestivalen 2010.

– Det var asfett att få se dem där och så vitt jag vet världshistoriens första och enda hårdrocksband med endast kvinnor genom historien. Och då blir vi väl nummer två?, säger Mimi.

 

Mimi tycker det är viktigt att det finns förebilder för andra som också är intresserade av att spela musik och att det ska vara okej att göra det oavsett vem man är.

– Vi är medvetna om att någonstans är vi lite unika, speciellt inom hårdrock som redan är så mansdominerat som den är och musikbranschen i allmänhet. Så vi är väldigt medvetna om det och ser absolut en möjlighet i allt vi gör att vara förebilder för unga tjejer och icke-män att man kan spela även om man är en ung brud!, säger hon.

 

Även det faktum att rockgruppen Måneskin vann Eurovision förra året anser Mimi har bidragit till att rockmusiken har öppnat dörren för nya sammanhang, inte minst i Melodifestivalen.

– Det som de gjorde var att öppna mångas både ögon och öron för rockmusik. Och jag personligen satt och grät när de vann för att jag blev så glad när de sa att ‘rock-n-roll never dies’. Så jag tror absolut att de skrev lite Eurovision-historia där och då, säger Mimi.

 

Går från festivaler och pubar till finrummet

Efter att Browsing Collection har fått spela på alltifrån stora festivaler till pubar är det nu dags för Browsing Collection att få spela på Melodifestivalens stora scen, något som Mimi själv tycker fortfarande känns surrealistiskt.

– Det är väldigt långt ifrån vad vi vanligtvis gör som band, för även om vi har spelat på stora festivaler och åkt runt och turnerat och gjort allt möjligt i halva våra liv så är vi vana vid sunkiga pubar och barer där man röjer runt. Så det känns som att vi har hamnat i ett litet finrum som vi trivs väldigt bra i, säger Mimi med ett leende.

 

Bidraget de tävlar med heter ”Face In The Crowd” som bandet har gjort tillsammans med Sandra Bjurman och Jimmy Wahlsteen. Mimi berättar att bidraget skrevs för snart ett år sedan och spelades in under sommaren 2021 utan en tanke på att den skulle skickas till Melodifestivalen. Istället var det deras labelperson som hörde av sig till Melodifestivalen och pitchade bandet för Melodifestivalredaktionen.

– Sen en dag när vi hade en liten paus och tar det lite lugnt, för att vi ändå inte får några spelningar på grund av pandemin, ringde vår label-person och sa att ‘jag har pitchat er till Mello med den här låten och SVT var ganska sugna på er’. Han hade pitchat oss utan att vi visste om det vilket var lite roligt, säger Mimi glatt.

 

Enligt Mimi har det varit på tapeten i många år om bandet ska delta i Melodifestivalen. När de så fick frågan tog de ett möte där de vägde för- och nackdelar till vad de ville få ut med sin medverkan.

– Och så kände vi ‘att varför ska vi tacka nej till det här? Det är ju asfett!’, säger Mimi.

 

Vad skulle du säga att ert tävlingsbidrag handlar om?

– Vår låt handlar om att verkligen köra på sin egen grej vilket är det vi gör. Att möta motgångar och motbevisa. Att stå på sig och köra sitt race och vara sig själv.

 

Stenhård konkurrens i startfältet

I sin deltävling på lördag ställs Browsing Collection mot både en tidigare Melodifestivalvinnare (John Lundvik) och Lisa Ajax som deltar för fjärde gången.

– Sedan vet man aldrig vad de har för låtar, det är det som är så spännande att få se vad som går hem hos publiken. Om man bara tänker på namnen är våra odds inte skyhöga, säger Mimi.

 

Om ni skulle bli uppropade som en av finalisterna, hur skulle det kännas?

– Jag tror inte ens att jag kan föreställa mig det, det känns så himla långt bort. Vi försöker landa i att nu ska vi vara med och springa runt på Avicii Arena och spela på bästa sändningstid i public service. Hade vi gått till final hade jag börjat gråta och svimmat på samma gång, säger Mimi med ett leende.

 

Och om det tar sig hela vägen till Turin i maj, hur skulle det kännas för er att få representera Sverige i Eurovision 2022?

– Åh gud, det känns så läskigt! Man vågar knappt tänka på det. Det hade också varit helt magiskt. Bara i den här processen i vår deltävling känner vi att vi blir så himla omhändertagna och att vi då kommer att bli ännu mer omhändertagna om vi får åka till Italien, säger Mimi.

Det hade varit en enorm ära att få göra det, vi är alla stora Melodifestival- och Eurovisionfans och sitter bänkade varje år. Det känns inte riktigt som det går att ta på den tanken ens, tillägger hon.

 

Avslutningsvis vill vi tipsa alla som vill höra mer musik från Browsing Collection att följa dem i deras sociala medier (deras Facebooksida och instagramkonto) för information om låt- och albumsläpp samt turnéplan. Med det vill vi också önska stort lycka till i deltävlingen och i hela Melodifestivalen 2022!

 


 

Kommentera