Lär känna Anna Bergendahl inför finalen i Melodifestivalen 2022

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2022. Nu på lördag är det dags för finalen i Melodifestivalen 2022 och inför det presenterar vi fakta om artisterna som tävlar. Den här delen handlar om Anna Bergendahl som tävlar med bidraget ”Higher Power” som går ut som nummer 3 av 12 i ordningen.

 

Anna Bergendahl blev känd genom sin medverkan i Idol 2008 där hon slutade på femte plats i tävlingen. Två år senare deltog hon i Melodifestivalen med låten This Is My Life där hon tog sig vidare till finalen och slutligen vann, men på plats i Eurovision Song Contest tog resan slut redan i semifinalen.

Trots det och de skriverier som blev i medierna var karriären långt ifrån över då hon fortsatte att släppa ny musik och hon gjorde även en turné i USA som även sändes i Sveriges Television. 2016 valde hon att börja läsa till läkare även om musikkarriären har hållits igång vid sidan om och 2019 gjorde hon en storslagen comeback med platinasäljaren Ashes To Ashes och året därpå placerade hon sig trea i Melodifestivalen med Kingdom Come (som också sålde platina).

 

Tillbaka till Melodifestivalen efter pandemiåren

I samband med det senaste tävlingsåret slog coronapandemin till och för artistlivet blev i princip alla gig inställda på grund av restriktioner. Anna beskriver det själv som att hon hade tur att hon kunde gå tillbaka till läkarprogrammet som hon börjat på några år tidigare och snart är hon klar. Först väntar en masterexamen inom medicin samt en termin till på läkarprogrammet. Och nu på lördag ett uppträdande i finalen i Melodifestivalen med bidraget ”Higher Power” som hon har gjort tillsammans med Thomas G:son, Erik Bernholm och Bobby Ljunggren, vilka är samma låtskrivare som hon hon hade med sig vid sina två senaste tävlingsbidrag.

Vi intervjuade Anna inför hennes medverkan i deltävling 4 och då berättade hon för oss att hon inledningsvis inte hade några planer på en comeback i år, men när hon fick höra låten föll hon för den direkt.

– Under sensommaren fick jag en låt skickad till mig som jag blev kär på med en gång och skrev text till ganska snabbt, jag tror det gick på en halvtimme eller nått, och skickade tillbaka den till övriga låtskrivare och de tyckte om det. Och sen skickade vi in den till Mello och den kom med.

 

Vad skulle du säga att ditt tävlingsbidrag handlar om?

– Först och främst från vårt håll har det blivit en trilogi mellan “Ashes to Ashes”, “Kingdom Come” och “Higher Power”, jag tror man kommer att se den röda tråden och känna igen sig. Samtidigt som “Higher Power” är något nytt, det finns ett mörker där och en musik som skiljer den från de andra.

 

Skulle gärna tävla för Sverige igen

Anna har som tidigare nämnt tävlat för Sverige en gång förut i Eurovision Song Contest och i år skulle hela resan kunna ta henne till tävlingen igen, om än att det den här gången skulle bli Turin.

– Det är en dröm jag har någonstans långt bak i huvudet som jag knappt vågar formulera för mig själv. Om stjärnorna skulle stå på det sättet skulle jag tycka det vore väldigt ärofyllt, jag skulle känna mig väldigt stolt över att få representera mitt land och jag skulle ta uppgiften på största allvar, sa hon till oss i sin deltävling.

 

I övrigt väntar en vår- och sommarturné för Anna, vilket också är lite beroende på hur coronapandemin utvecklar sig. Just nu öppnar ju samhället upp igen mer och mer vilket skulle kunna båda för spelningar. Hon berättar även att det förhoppningsvis är ny musik på gång. Håll utkik i hennes sociala medier på Facebook och Instagram för mer information!

 

Med det sagt vill vi önska Anna Bergendahl stort lycka till i finalen i Melodifestivalen 2022!

 


 

Kommentera