Anna Bergendahl: ”Det är fantastiskt kul och beroendeframkallande att vara med”

Foto & copyright: Paulina Torbjörnsen/Freebird Entertainment
Bilden är publicerad med tillstånd av Freebird Entertainment.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling fick vi en pratstund med Melodifestival-veteranen Anna Bergendahl som tävlar med bidraget ”Higher Power”.

 

Anna Bergendahl blev känd genom sin medverkan i Idol 2008 där hon slutade på femte plats i tävlingen. Två år senare deltog hon i Melodifestivalen med låten This Is My Life där hon tog sig vidare till finalen och slutligen vann, men på plats i Eurovision Song Contest tog resan slut redan i semifinalen.

Trots det och de skriverier som blev i medierna var karriären långt ifrån över då hon fortsatte att släppa ny musik och hon gjorde även en turné i USA som även sändes i Sveriges Television. 2016 valde hon att börja läsa till läkare även om musikkarriären har hållits igång vid sidan om och 2019 gjorde hon en storslagen comeback med platinasäljaren Ashes To Ashes och året därpå placerade hon sig trea i Melodifestivalen med Kingdom Come (som också sålde platina).

 

Tillbaka till Melodifestivalen efter pandemiåren

I samband med det senaste tävlingsåret slog coronapandemin till och för artistlivet blev i princip alla gig inställda på grund av restriktioner. Anna beskriver det själv som att hon hade tur att hon kunde gå tillbaka till läkarprogrammet som hon börjat på några år tidigare och snart är hon klar.

– Jag har gjort två år till nu och har en masterexamen inom medicin och en termin kvar på läkarprogrammet, berättar hon.

 

Nu är hon också tillbaka i Melodifestivalen med sitt fjärde bidrag, ”Higher Power” och att vara tillbaka i tävlingen tycker hon känns jättebra.

– Jag är så tacksam och glad för alla gånger jag har fått vara med och känner mig väldigt lyckligt lottad som har fått så mycket kärlek genom åren och det är fantastiskt kul och beroendeframkallande att vara med, säger Anna med glädje.

 

 

“En trilogi mellan Ashes to Ashes, Kingdom Come och Higher Power

Bidraget som Anna tävlar med i årets Melodifestival har hon gjort tillsammans med Thomas G:son, Erik Bernholm och Bobby Ljunggren, vilka är samma låtskrivare som hon hon hade med sig vid sina två senaste tävlingsbidrag. Hon berättar för oss att hon inledningsvis inte hade några planer på en comeback i år, men när hon fick höra låten föll hon för den direkt.

– Under sensommaren fick jag en låt skickad till mig som jag blev kär på med en gång och skrev text till ganska snabbt, jag tror det gick på en halvtimme eller nått, och skickade tillbaka den till övriga låtskrivare och de tyckte om det. Och sen skickade vi in den till Mello och den kom med, säger Anna.

 

Vad skulle du säga att ditt tävlingsbidrag handlar om?

– Först och främst från vårt håll har det blivit en trilogi mellan “Ashes to Ashes”, “Kingdom Come” och “Higher Power”, jag tror man kommer att se den röda tråden och känna igen sig. Samtidigt som “Higher Power” är något nytt, det finns ett mörker där och en musik som skiljer den från de andra.

 

Vill förmedla en känsla av hopp

Något som också är viktigt för Anna när hon skriver musik är att kunna förmedla en känsla av hopp för att det är det som hon får ut av musiken och vill dela med sig av till de som lyssnar.

– Så det är det som är temat och den där högre kraften som kommer när man behöver den som mest. Kanske kommer den innefrån, kanske från vänner och familj, men ändå den känslan av att man orkar lite till när man behöver orka lite till, säger hon.

 

Detta är något som är viktigt för Anna och framförallt när vi frågar om det viktigaste är att vinna (då Anna har varit med förut och har en seger i bagaget) blir hennes svar att det viktigaste är att man ska känna att man är ett med låten. Sedan skulle hon självklart inte tacka nej till att gå till final även om det ligger i tittarnas händer.

 

Hur skulle det kännas för dig att bli en av finalisterna? 

– Det skulle kännas helt otroligt. Det blir en sådan otrolig speciell känsla när man omedelbart får ett kvitto på om man har lyckats förmedla det man vill eller inte, så det blir en enormt stark känsla av lycka, lugn och bara eufori över att folk har suttit hemma i tv-sofforna och lagt tid och pengar på att rösta fram den de tycker om, säger Anna.

 

Skulle gärna tävla för Sverige igen

Anna har som tidigare nämnt tävlat för Sverige en gång förut i Eurovision Song Contest och om det skulle ta henne och låten hela vägen igen skulle kännas stort.

– Det är en dröm jag har någonstans långt bak i huvudet som jag knappt vågar formulera för mig själv. Om stjärnorna skulle stå på det sättet skulle jag tycka det vore väldigt ärofyllt, jag skulle känna mig väldigt stolt över att få representera mitt land och jag skulle ta uppgiften på största allvar, berättar hon.

 

I övrigt väntar en vår- och sommarturné för Anna, vilket också är lite beroende på hur coronapandemin utvecklar sig. Just nu öppnar ju samhället upp igen mer och mer vilket skulle kunna båda för spelningar. Hon berättar även att det förhoppningsvis är ny musik på gång. Håll utkik i hennes sociala medier på Facebook och Instagram för mer information!

 

Med det sagt vill vi önska Anna Bergendahl stort lycka till i deltävlingen och i hela Melodifestivalen 2022!

 


 

Kommentera