Vi korar vår vinnare i Melodifestivalen 2022

MELODIFESTIVALEN 2022. Nu är det inte lång tid kvar innan Sveriges representant till Eurovision 2022 är korad, men innan själva avgörandet sker tänkte vi tycka till om startfältet och gissa och spekulera om resultatet.

I årets Melodifestivalfinal har vi valt att dela upp tyckandet i två delar: en där vi först spekulerar/gissar resultat och en där vi själva tycker till hur var och en hoppas/vill att resultatet ska bli. Du får självklart delta i debatten i kommentarsfältet!

 

Så här GISSAR vi om resultatet!

1. Vilka artister gissar vi kommer att placera sig som etta, tvåa och trea (totalt sett)?


Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Klara Hammarström

Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Klara Hammarström

Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Liamoo

Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Klara Hammarström

Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Klara Hammarström


Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Klara Hammarström

Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Klara Hammarström

Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Anders Bagge
 3. Klara Hammarström

Min gissning är:

 1. Cornelia Jakobs
 2. Medina
 3. Klara Hammarström

 

 

2. Vilka artister gissar vi kommer att placera sig tredje sist, näst sist respektive sist?


Min gissning är:

 • Faith Kakembo
 • Medina
 • Theoz

Min gissning är:

 • John Lundvik
 • Faith Kakembo
 • Theoz

Min gissning är:

 • Anna Bergendahl
 • Faith Kakembo
 • Theoz

Min gissning är:

 • Faith Kakembo
 • John Lundvik
 • Theoz

Min gissning är:

 • Robin Bengtsson
 • John Lundvik
 • Faith Kakembo


Min gissning är:

 • Theoz
 • Anna Bergendahl
 • Faith Kakembo

Min gissning är:

 • Faith Kakembo
 • Anna Bergendahl
 • Robin Bengtsson

Min gissning är:

 • Faith Kakembo
 • Robin Bengtsson
 • Theoz

Min gissning är:

 • Faith Kakembo
 • Robin Bengtsson
 • John Lundvik

 

 

3. Vilken/vilka finalister skulle kunna skrälla in sig i toppstriden respektive i bottenstriden?


Min gissning för toppstriden:

 • Cazzi Opeia
 • Liamoo
 • Tone Sekelius

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Anna Bergendahl
 • John Lundvik
 • Robin Bengtsson

Min gissning för toppstriden:

 • Cazzi Opeia
 • Liamoo
 • Robin Bengtsson

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Anna Bergendahl
 • John Lundvik
 • Tone Sekelius

Min gissning för toppstriden:

 • Liamoo

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Liamoo

Min gissning för toppstriden:

 • Cazzi Opeia
 • Tone Sekelius

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Medina
 • Liamoo

Min gissning för toppstriden:

 • Medina
 • Tone Sekelius

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Liamoo
 • Anna Bergendah


Min gissning för toppstriden:

 • Liamoo

 

Min gissning för bottenstriden:

 • John Lundvik

Min gissning för toppstriden:

 • Tone Sekelius

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Liamoo

Min gissning för toppstriden:

 • Cazzi Opeia

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Tone Sekelius

Min gissning för toppstriden:

 • Tone Sekelius

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Anders Bagge

 

 

Så här VILL vi att resultatet ska bli

Här slutar spekulationerna och nu blir det bara eget tyckande!


 1. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. Liamoo – ”Bluffin”
 3. Theoz – ”Som du vill”
 4. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 5. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 6. Medina – “In i dimman”
 7. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 8. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 9. John Lundvik – ”Änglavakt”
 10. Tone Sekelius – “My Way”
 11. Faith Kakembo – ”Freedom”
 12. Robin Bengtsson – “Innocent Love”

Kommentar: Konstaterar att Cornelia Jakobs är min räddning detta år, som annars känns ganska hopplöst. Jag känner visserligen en vissa dragning till ”Bluffin” som ändå andas en modernare version av ”Popular”, som jag verkligen gillade 2011. Men i övrigt har jag svårt att bli exalterad av startfältet. Klara Hammarström kommer dessvärre med en något sämre låt än ifjol, men är trots det faktiskt med i topp-4 för mig. Andra stjärnor som ”underraskar” mig är Anna Bergendahl, Robin Bengtsson och John Lundvik – samtliga kommer med sina klart minst välproducerade bidrag någonsin, och gör inget intryck på mig överhuvudtaget. Jättesynd med tanke på talangen som dessa artister har! Sen har vi fenomenet Anders Bagge. Jag har ingen relation till honom – jag har inte följt Idol eller hans hundprogram. Jag har verkligen ingen bild av hur han är som person, och kan därför inte säga något annat än det jag har sett i Melodifestivalen. Och det jag sett är en fullfjädrad Disney-låt med superskum bakgrundsprojektion och en manlig sångare i övre medelåldern. Nu sjunger han ju verkligen bra, det gör han, men jag har verkligen svårt att se hypen kring honom – tyvärr. Detta är helt utanför min intressesfär! Istället går jag igång på klatschiga minnesvärda refränger med tempo – ”Som du vill” och ”I can’t get enough” – dessa två har helt och hållet fastnat i huvudet hos mig, och är mina två ”guilty pleasures” i årets tävling. Men vinnaren för mig är, helt överlägset, Cornelia Jakobs. Hennes bidrag står i en helt egen klass och påminner mycket om Bulgariens artist 2020-2021; Victoria, som hade liknande, men mer avskalade låtar i tävlingen. ”Hold me closer” är en oerhört vacker och snyggt producerad låt – som jag tror och hoppas kan ge Sverige en fin placering i Turin. Men jag hade nog ändrat lite i scennumret innan färden till Italien – det saknas något extra för att det ska bli perfekt.


 1. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 3. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 4. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 5. Liamoo – ”Bluffin”
 6. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 7. Robin Bengtsson – “Innocent Love”
 8. Medina – “In i dimman”
 9. Faith Kakembo – ”Freedom”
 10. Theoz – ”Som du vill”
 11. Tone Sekelius – “My Way”
 12. John Lundvik – ”Änglavakt”

Kommentar: Här har ni min topp-12 i finalen! Som vinnare har jag Cornelia Jakobs. Låten har verkligen fastnat i min hjärna. Som runner-up har jag Anders Bagge som verkligen har bevisat att man kan stå på en scen med den scenskräck han har, MODIGT!. Jag har också tyvärr satt John Lundvik sist! jag tycker att låten är fin och har ett bra budskap! men jag tycker samtidigt den är ett sömnpiller, tror att den internationella juryn kommer tycka detsamma. Jag har en känsla att det kommer bli en väldigt jämn final!. Men det känns som att vi har 3 klara favoriter i toppen och det är Cornelia, Anders och Klara. Men nu till den jag tycker vi ska skicka till Italien ”Turin” i maj. Det är Cornelia Jakobs. Jag kan se oss komma väldigt långt i Eurovision med henne och hennes låt. Vill inte jinxa något, men jag kan se oss nå en topp-5 plats i finalen. Men det återstår att se.


 1. Medina – “In i dimman”
 2. John Lundvik – ”Änglavakt”
 3. Liamoo – ”Bluffin”
 4. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 5. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 6. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 7. Robin Bengtsson – “Innocent Love”
 8. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 9. Faith Kakembo – ”Freedom”
 10. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 11. Theoz – ”Som du vill”
 12. Tone Sekelius – “My Way”

Kommentar: Då var vi framme vid finalen. Personligen tyckte jag vi hade en fruktansvärt lång process att komma hit. Ett av de absolut mest ointressanta åren vad gäller Melodifestivalen. Vi hade så många dåliga låtar i år. Känns som att produktionen hade två favoriter i varje deltävling och sen fyllde man ut dem med medelmåttiga till rent ut sagt bedrövliga bidrag. För vi måste ju få ihop 28 bidrag. Hade absolut inte haft något emot om vi kortade ner hela processen.

Min topplista har ändrats rätt mycket den senaste veckan. Dock har 1-2 stått still, samt 9-12. Det kanske säger något om semifinalen och ifall den verkligen behövs. Om någon på förhand hade sagt att mina två favoritlåtar i år hade varit på svenska och en av dem hiphop dessutom, så hade jag skrattat dem rakt i ansiktet. Men jag kan inte låta bli att älska ”In i dimman” med Medina. Den ger så härliga vibbar och ibland är det allt man behöver. John Lundvik tar sedan iväg en på en fantastisk resa med sin vackra ballad.

Men ingen av mina favoriter har något med slutstriden att göra. Tyvärr verkar det inte ens bli någon fight i år. Alla verkar överens om att Cornelia Jakobs kommer mina. Det är ingen dålig låt i sig, men det har gjorts så många gånger. Sverige spelar på säkra kort som vanligt, och det i sig tycker jag är tråkigt. Så jag hade hellre sett att Bagge åker till Turin.


 1. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. John Lundvik – ”Änglavakt”
 3. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 4. Faith Kakembo – ”Freedom”
 5. Liamoo – ”Bluffin”
 6. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 7. Medina – “In i dimman”
 8. Tone Sekelius – “My Way”
 9. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 10. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 11. Robin Bengtsson – “Innocent Love”
 12. Theoz – ”Som du vill”

Kommentar: Jag ska medge att jag har varit i Friends Arena som del av presskåren och har därmed fått uppleva alla låtar live flera gånger om. Det gör det faktiskt extra svårt att sätta en topplista då alla låtar är bra och jag tycker att alla förtjänar sin plats här (även om det hade behövts en extra krydda med rock á la Lillasyster). Även om det är en bra final som är varierad med olika musikstilar finns det bara en vinnare för mig och det är Cornelia Jakobs. När hon börjar sjunga sin låt så stannar tiden bokstavligen och det är bara så fantastiskt bra. Skickar vi Cornelia till Turin har vi inget att skämmas för! Anders Bagge är också storfavorit och han gjorde väldigt bra ifrån sig på genrepet, och låten är bra. Men det är något som saknas. Här finns en liten risk för en lex Vegas 2005, dvs. jag tror Anders kan ta Sverige till ännu en finalplats men vi ska nog inte räkna med toppskiktet i Turin utan snarare lär vi nog hamna någonstans där The Ark 2007, Charlotte Perrelli 2008 och Malena Ernman 2009 hamnade i sina finaler, dvs. i botten. Det här säger jag inte för att jag inte gillar låten, tvärtom, men jag ser bara realistiskt på saker och ting. Övriga finalister gör väldigt bra ifrån sig och det är en väldigt hög lägstanivå i mitt tycke i år. Bra jobbat SVT!


 1. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 2. Liamoo – ”Bluffin”
 3. Medina – “In i dimman”
 4. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 5. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 6. Theoz – ”Som du vill”
 7. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 8. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 9. John Lundvik – ”Änglavakt”
 10. Faith Kakembo – ”Freedom”
 11. Robin Bengtsson – “Innocent Love”
 12. Tone Sekelius – “My Way”

Kommentar: Så här ser min personliga lista ut och den skiljer sig nog från många andra. Däremot tycker jag absolut att Cornelia ska vinna för hon har nog störst chans att komma bra till i Eurovision eller så hade jag velat skicka Medina för att liva upp årets bidrag i Europa. Men tycker vi har många bra låtar i år. Visst har vi hört liknande förut och det kommer fortsätta låta likadant om vi inte tar in lite nya låtskrivare. Tror det kommer bli en härlig show oavsett!


 1. Robin Bengtsson – “Innocent Love”
 2. Faith Kakembo – ”Freedom”
 3. John Lundvik – ”Änglavakt”
 4. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 5. Tone Sekelius – “My Way”
 6. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 7. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 8. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 9. Medina – “In i dimman”
 10. Liamoo – ”Bluffin”
 11. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 12. Theoz – ”Som du vill”

Kommentar: Finalstartfältet kändes ganska mediokert när jag kollat igenom det. Egentligen finns det är inget större problem jag ser. Jag har min tydliga favorit, och det finns ingen låt jag tycker är direkt dålig – men ändå känns det lite som att det saknas ett vinnande paket. ”Innocent Love” är min stora favorit, men har inget vinnarbuzz alls vilket jag tycker är jättesynd. Undrar lite om Robin Bengtssons tämligen impopulära seger 2017 blivit en viss belastning för honom…?

I övrigt verkar det vara mest snack kring Cornelia och Anders Bagge. Och jag får säga att jag tror inte på Bagge överhuvudtaget. Det hade blivit en total Askungen-förbannelse i så fall om vi skickar honom. Folkkär på hemmaplan för mycket annat, men inte den mest rutinerade sångaren – och denna relation som vi i Sverige må ha för honom kommer gå helt över huvudet över resten av Europa. Därmed tror jag att det kanske är klokare att skicka Cornelia Jakobs. Det är i och för sig ganska intressant att hon skulle gå och bli storfavorit. Hade jag sagt så innan första deltävlingens låtar skulle spelas upp för allmänheten – då hade folk säkert garvat. Men det återstår att se hur det blir.


 1. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 2. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 3. Theoz – ”Som du vill”
 4. Medina – “In i dimman”
 5. John Lundvik – ”Änglavakt”
 6. Tone Sekelius – “My Way”
 7. Faith Kakembo – ”Freedom”
 8. Liamoo – ”Bluffin”
 9. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 10. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 11. Robin Bengtsson – “Innocent Love”
 12. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

Kommentar: Måste säga att jag finner det smått ironiskt. Förra året vann min personlig vinnare (Dvs Tusse) hela Melodifestivalen överlägset. Nu i år är det precis tvärtom. Nu kommer min 28:a (dvs Cornelia) att vinna hela tävlingen. Men skulle visserligen kunna säga att det inte är avgjort än, men enligt pessimisten inom mig är det tvärkört. Det enda som egentligen talar emot Cornelia är just att hon är storfavoriten att vinna, och spelbolagen har inte haft flera fel i sina tippningar i årets Melodifestival. Det skulle kunna ske ett mirakel, att spelbolagen återigen har fel och att någon annan vinner. Men jag tror som sagt inte på det scenariot.

Men om jag nu fått önska fritt, vem vill jag se som segrare? För mig finns det 3 kandidater. Klara Hammarström har enligt mig årets bästa låt. Vilket jag inte hade räknat med då jag ogillade båda hennes tidigare bidrag. Anders Bagge, jag älskar Bagge som människa och tycker helt ärligt att han har en riktigt bra låt. Saken är att juryn troligen kommer tycka den är slätstruken varpå han inte kommer få många poäng av dem. Han har dock goda möjligheter att vinna tittaromröstningen, även om jag som sagt inte tror att det kommer att räcka för att besegra Cornelia. Medina, har en stark låt och ett framträdande som går rakt igenom rutan. Jag tror det skulle fungera i Eurovision då In I Dimman låter mer som en Eurovisionlåt snarare än en Melodifestivallåt.

Om ett mirakel nu sker på lördag och Cornelia mot förmodan inte vinner så tror jag att det kommer att stå mellan de tre jag nämnde ovan. Framtiden får utvisa.


 1. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. Tone Sekelius – “My Way”
 3. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 4. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 5. Liamoo – ”Bluffin”
 6. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 7. Medina – “In i dimman”
 8. Theoz – ”Som du vill”
 9. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 10. John Lundvik – ”Änglavakt”
 11. Faith Kakembo – ”Freedom”
 12. Robin Bengtsson – “Innocent Love”

Kommentar: Vi har nått finalen av Melodifestivalen 2022. Det finns en tydlig förhandsfavorit och flera utmanare. I mitt tycke är Cornelia Jakobs den kandidat vi borde skicka till ESC 2022 i Turin. Hon är nog den enda som kan slåss om en möjlig topplacering. Jag tycker samtliga finalbidrag förtjänar sin plats här och det finns egentligen inte någon av de som jag ogillar särskilt mycket utan alla är bra på sitt sätt. Dipolomatiskt, men sant. Det ska bli intressant att se om förhandsfavoriten tar hem det eller om exempelvis Anders Bagge, Klara Hammarström, Liamoo eller Medina lyckas snuva henne på segern. Det kommer bli en underhållande och spännande final.


 1. Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”
 2. Medina – “In i dimman”
 3. Klara Hammarström – ”Run To the Hills”
 4. Tone Sekelius – “My Way”
 5. Cazzi Opeia – ”I Can’t Get Enough”
 6. Liamoo – ”Bluffin”
 7. Anders Bagge – ”Bigger Than The Universe”
 8. Anna Bergendahl – “Higher Power”
 9. Theoz – ”Som du vill”
 10. Faith Kakembo – ”Freedom”
 11. Robin Bengtsson – “Innocent Love”
 12. John Lundvik – ”Änglavakt”

Kommentar: För finalen tänkter jag tycka till om varje låt och börjar från plats 12. Jag är inte säker på att John Lundvik förtjänar en 12e placering utan är mer en gissning i förhållande till hela ensemblen. Låten är jättefin, John är vass som en klinga i sin sång och jag sjunger med för full hals när jag hör låten, men den är lite omodern för att kunna slåss med de övriga. Däremot ser jag Robin Bengtssons bidrag tyvärr vara den som har minst ”edge” av alla låtar i sammanhanget. Jag får ingen som helst känsla av den och är inte i närheten av de två första låtarna han tävlade med i Melodifestivalen. Faith Kakembos bidrag är snyggt, lite osäker på sina håll i framförandet, men klart godkänd. Däremot är den lite för mycket rip-off av något annat och står inte ut tillräckligt för att klättra högt i listan. Theoz vill jag se mer av i Mellosammanhang. Hans bidrag är friskt, trallvänligt och funkar att ”boppa” huvudet till. Lite av en utmanare helt enkelt och det är skönt, precis som John, att höra lite mer svenska. Anna Bergendahls bidrag är snyggt producerat och hon gör ett säkert intryck, men låten är svagare än förra årets. Sen har vi Anders Bagge. Ja vad säger man? Han sjunger som en gud och har INGET mer att behöva bevisa för någon än att han kan det han gör. Visst, han ser ut som en HR-direktör på scen, men pga hans personlighet och att svenska folket känner till hans ångest för att framträda förlåter de honom för prillan och ”kylskåpet” han bär när han framträder. Låten är bra och har en skön vibe, men för mig räcker den inte fullt till för att representera Sverige i Turin. Liamoo har i år en riktigt skön danslåt och den är grym att lyssna på högt i högtalarna, men scenproduktionen är lite för tråkig för att kamma hem höga poäng. Cazzi Opeia, årets ”guilty pleasure”, är som favoritgodiset i lördagspåsen. Man blir så oerhört glad av hennes bidrag och kommer leva kvar länge efter det här. Henne vill jag definitivt höra mer av i Mello. Tone Sekelius har en röst jag tyckt om sen tidigare och jag blev glatt överaskad av hennes bidrag. Den är nästan lite föör hype, men det kan jag förlåta henne för med tanke på säkerheten på scen och budskapet i låten. Jag är helt ok med att skicka Tone till Italien i maj. Klara Hammarström, så söt att det gör ont att titta på! Hon är som ett Kinderägg med tre önskningar i ett. Hon har hela paketet på något vis, en riktig ”wonderwoman” med en riktigt bra låt. Det som gör att hon inte riktigt kommer ända fram är svagheten i vissa av de höga partierna av låten och att även denna låt är lite rip-off av något annat. Detta är inget ovanligt och konstigt vore nog annars med tanke på hur låtskrivare tar influenser från andra och pusslar ihop det med något eget. Medina, var de som fick mig att verkligen gå igång i år. Jag var helt enkelt såld på två röda och sjöng med i låten på ett kick. De är egentligen mina vinnare för just Melodifestivalen och med tanke på tonläge i Europa just nu är deras låt på något vis som klippt och skuren. De är dock inte ESC för mig, för det är helt enkelt Cornelia Jakobs. Hon är kort och gott the ”Queen Jewel of the whole lot”. Underbar röst, härlig scennärvaro, naken och sårbar med en låt som man verkligen kan förhålla sig till. Kärlek eller krossat hjärta kan alla känna igen sig i. ”You go girl”!

 


1 kommentar

 1. Denis skriver:

  Cornelia hela vägen. Att Anders Bagge är en vinnar kandidat säger mer on kvaliteten på låtarna..
  Hoppas och tror hon vinner


 

Kommentera