Tribe Friday: ”Vi är sjukt glada att vara här och vi är supertaggade”

Foto & copyright: Miranda Fredriksson/Jubel
Bilden är publicerad med tillstånd av Jubel AB.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling fick vi en pratstund med gruppen Tribe Friday som tävlar med bidraget ”Shut Me Up”.

 

2019 släppte Tribe Friday sin debut-EP och de har även turnerat runt och blev nominerade till årets grupp på P3 Guld (där de även har uppträtt) och till sommaren 2022 väntas nästa album släppas. Inför det har de också kommit med i årets upplaga av Melodifestivalen med bidraget ”Shut Me Up” som de har gjort text och musik till själva. Att vara med beskriver de som helt otroligt.

– Overkligt är det rätta ordet kanske. Vi är sjukt glada att vara här och vi är supertaggade, säger bandmedlemmarna.

Under veckan har det pågått repetitioner och allt verkar ha gått enligt plan.

– Vi känner oss ganska väl förberedda för i mångt och mycket gör vi det som vi alltid gör på scen, och vi har spelat mycket live vid det här laget så det känns familjärt och skönt. Vi känner oss redo redan nu, tillägger de.

 

Spelar i genren ’bubbelgum emo’

Tribe Friday består av sångaren och gitarristen Noah Deutschmann, gitarristen Isak Gunnarsson och basisten Robin Hanberger Pérez. De beskriver sig själva som småstadsemokids som i grund och botten är ett slags garageband som har spelat mycket på de lokala scenerna ända sedan uppväxterna, så de är vana vid det livet.

Genremässigt har de sagt att innehåller deras låtar dansant pop och emo, men den genren som de själva representerar kallar de för ’bubbelgum emo’.

– Man kan kalla det för ’skränig indierock’ med ledsna texter och lite emopop-influsenser, säger de.

 

Tävlar med en garageschlager

Tribe Friday berättar för oss att de kommer att släppa sin debutplatta i juni där de skrev låtarna i början av pandemin. Sedan fick de höra att SVT var intresserade att ha med de i tävlingen.

– Vi hade redan skrivit färdigt albumet och så fick vi höra att Mello var intresserade och då hade vi en hel skiva material redo. Så vi skickade in ett par av de låtarna och nu är vi här.

 

Låten beskriver gruppen är en garageschlager som handlar om kärlek.

– Det är som en första dejtlåt, du vet den här pirriga härliga känslan att kanske finna sig med någon som befinner sig på en annan våglängd, berättar de.

 

Tror ni att Eurovision-vinnarna Måneskin (från ifjol) har öppnat dörren för den typen av band att tävla i sådana här sammanhang?

– Ja, vi tycker att Måneskin är sjukt coola, även om vi inte hade hört talas om de innan Eurovision. Men det har det absolut och vi är jätteglada att ett band som ändå är så äkta rock har kommit så långt och är så stora. Absolut, det är bra för hela genren.

 

Känner inte av någon konkurrens

När det kommer till de artister som Tribe Friday ställs emot i deltävlingen känner de sig lugna och säger att de inte känner av någon slags konkurrens artisterna emellan.

– Stämningen här bakom scenen är väldigt härlig och kärleksfull och alla känns som kompisar. Så jag tror inte vi har tänkt så mycket konkurrensmässigt utan vi är bara glada att vara här, säger de.

– Sedan är det klart att det är många stora namn och det är bara häftigt att få stå på samma stora scen som de, tillägger bandet.

 

Hur skulle det kännas för er om ni blev uppropade som den första finalisten på lördag?

– Det skulle kännas så skönt och vi kan garantera att vi kommer grina hela gänget, säger de glatt.

 

Och om det tar sig hela vägen till Turin i maj, hur skulle det kännas för er att få representera Sverige i Eurovision 2022?

– Surrealistiskt, det skulle kännas jättefint att få representera Sverige. Och så är vi taggade på att få käka god italiensk ost, säger bandet med ett leende.

 

Avslutningsvis tipsar bandet om att de har en digital spelning den 23:e februari (veckan efter Melodifestivalen) som är gratis att följa för alla. Sedan planeras det för turné i sommar och så släpps deras debutplatta. Så om du vill veta mer om detta är vårt tips att följa bandet i deras sociala medier på Facebook och Instagram.

Med det sagt vill vi tacka för intervjutillfället och vi önskar Tribe Friday stort lycka till i deltävlingen och i hela tävlingen!

 


 

Kommentera