Shirley Clamp: ”Den här låten hoppas jag ska kunna bringa hopp till människan”

Foto & copyright: Magnus Ragnvid/Shirley Clamp AB
Bilden publiceras med tillstånd av Shirley Clamp.

MELODIFESTIVALEN 2022 – INTERVJU. Inför lördagens deltävling i Melodifestivalen fick vi en pratstund med Shirley Clamp som tävlar med låten ”Let There Be Angels” .

 

Melodifestivalveteranen Shirley Clamp är tillbaka i tävlingen för ett sjunde försök! Hon debuterade 2003 och har därefter även tävlat 2004, 2005, 2009, 2011 och senast 2014. Att vara tillbaka igen tycker hon själv är jätteroligt.

– Det har någon förtjusning som gör att jag tar det på samma allvar varje gång. Det finns den här känslan av det är viktigt då är det bara att köra, annars kanske man ska börja med något annat, säger Shirley med ett leende.

 

Av alla de låtar som du har tävlat med i Melodifestivalen, vilken är du mest nöjd med själv?

– Åh de är så olika, men “Min kärlek” skulle jag säga och “Burning Alive” var väldigt skön att sjunga. Jag gillar också “I Thought It Was Forever” för det är ett så härligt minne jag fick ‘gå all in’ på det området att vi dansade och jag hade med mig två tjejer och att vi var lite mer som en grupp där vi fick vara lite extra piffiga. Det är ett härligt minne, säger Shirley.

 

Tillbaka efter åtta år

Det har gått en del sedan Shirley senast tävlade, om än att vi fick se henne förra året som programledare för Andra chansen tillsammans med den dåvarande producenten Christer Björkman. Årets bidrag är en powerballad som heter ”Let There Be Angels” som hon har varit med och gjort tillsammans med MatsTärnfors, Pelle Nylén och Jakob Skarin. Vi är nyfikna på hur låten togs fram och det är i en egen särskild process.

– För det första är det så att jag måste älska en låt för att jag vill ha med den i Mello, så när “Let There Be Angels” började ta form och jag kände att ‘det här är riktigt bra’ och att det passar mig i tiden och det känns som en hoppfull text och en stor låt som jag bara längtar efter att få framföra. Då var det så klockrent att ‘det är klart att den ska vara med i Melodifestivalen’!, säger Shirley.

 

Arbetet med låten har också inneburit att den ska anpassas till sammanhanget. Shirley berättar att hon verkligen ville vara med i år och hoppades så att hennes låt skulle få en plats, vilket låten också fick.

– Sen när det klaffade och de sa att ‘den ÄR med’ det var otroligt kul!, säger hon.

– Jag kände när vi repade idag (läs: onsdag), när vi inte sjöng i rätt ljud men vi repade på scenen, att det känns rätt och kul.

 

Vad skulle du säga att ditt tävlingsbidrag handlar om?

– Den inbringar hopp, hoppas jag till alla som lyssnar, jag tycker kortfattat ‘sluta aldrig tro att saker och ting kan bli bra. Att inte ge upp’. Det kan vara att man har det jobbigt i det lilla eller det stora. Oavsett tycker jag mycket om att ha en låt som om man vill köra bil och gråta eller vad man nu vill göra, eller om man har haft det jobbigt på riktigt svårt så är det jättebra att kunna ha musik för den läker och den här låten hoppas jag ska kunna bringa hopp till människan, berättar Shirley.

– Jag tycker också att den här hänger ihop med alla mina andra låtar, för det här är ändå lite snäppet upp för mig som sångerska, melodispråket, texten, syfte och helheten. Så det känns kul, tillägger hon.

 

Roligt med ett spretigt startfält

Den deltävling som Shirley deltar i innehåller alla möjliga typer av genrer och artistuttryck, något som Shirley själv uppskattar med tävlingen.

– Vad jag gillar med Mello det är att oavsett om vi är konkurrenter eller inte, för det är vi ju för det är en tävling, så är det så roligt att vi har alltifrån Theoz som jag tror gör pop och Danne som kör skånsk Hallaballoo och sen har vi de här riktiga popdängorna och en powerballad. Jag tycker det är coolt och det här med mångfald både med åldersspannet och musikstilarna, säger hon.

 

Sedan är det ju så att några ska till final från deltävlingen och det är något som Shirley inte hade tackat nej till.

– Efter allt slit, alla känslor, turer, sångpålägg och längtan och allting så är det klart att det skulle vara som att något förlöser sig i hela kroppen. Jag skulle säkert börja gråta, säger hon.

 

Och om det tar sig hela vägen till Turin i maj, hur skulle det kännas för dig att få representera Sverige i Eurovision 2022?

– Jag känner att det skulle vara jättekul och det är inga frågor på det som ‘åhnej hur skulle jag klara det?’ utan det skulle vara riktigt roligt! Jag är så laddad och taggad – och Italien är aldrig fel. Jag får börja öva på min italienska, säger Shirley med ett leende.

 

Spelar på stockholms stadsteater

Utöver Melodifestivalen har vi kunnat se Shirley en rad andra sammanhang t.ex. som Eurovisionkommentator 2009, och självklart även släppt musik utanför tävlingen. Hon var även med och körade i Eurovision bakom gruppen Antique (för Grekland) 2001, samt bakom Hanna & Lina i Melodifestivalen 2002. Hennes senaste projekt, som hon gärna tipsar om, är att hon är med i Sound of Music som just nu (i alla fall fram till sommaren 2022) spelas på Stockholms stadsteater. Hon utlovar även fansen att det kommer mer musik från henne.

– När vet jag inte riktigt men det skrivs nu och kommer att skrivas nya låtar och släppas under året. Om det blir singelsläpp, en EP eller ett album det vet jag inte men “Let There Be Angels” kommer att vara starten på lite nytt musiksläpp, berättar Shirley.

Med det sagt vill vi passa på att önska Shirley Clamp stort lycka till i deltävlingen och i årets Melodifestival! Vi vill också tipsa om att du kan följa Shirley via hennes officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


 

Kommentera