Inför: Deltävling 5, Melodifestivalen 2024

MELODIFESTIVALEN 2024. Ikväll lördag (2:a mars) avgörs den femte och sista deltävlingen samt semifinalen från Löfbergs Arena i Karlstad. Vi berättar mer om startfältet, tävlingsupplägget, röstningsreglerna samt hur några spelbolag tippar slutresultatet. Notera att guiden främst fokuserar på de 6 bidrag som tävlar i första delen av programmet.

 

Grundläggande info


Fakta


 • Datum:
 • 2 mars kl. 20.00

 • Plats:
 • Löfbergs Arena, Karlstad

 • Programledare:
 • Carina Berg

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT1 & SVT Play – Länk

 • Röstningsprocess:
 • Första delen av sändningen är en vanlig deltävling som de tidigare fyra, dvs. att 6 bidrag tävlar i två röstningsrundor. I den första koras en finalist och i den andra rundan koras ytterligare en finalist samt två semifinalister
 • Den andra delen av sändningen är en semifinal där de tio bidrag som röstats vidare som tredje- och fjärdeplacerade bidrag från deltävling 1–5 kommer att tävla om två finalplatser.
 • Du kan rösta genom ringa och rösta samt genom att dela ut hjärtan till varje bidrag i Mello-appen
 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning (notera att det är deltävlingens startfält, ej semifinalens).

 1. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 2. Chelsea Muco – ”Controlla”
 3. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 4. Elecktra – ”Banne maj”
 5. Annika Wickihalder – ”Light”
 6. Medina – ”Que Sera”

Smygkika & smyglyssna på låtarna »

(OBS! Endast 30-60 sekundersklipp per låt som finns tillgängliga fram till programmets slut)

 

Röstningsinformation


Tävlingsupplägg DELTÄVLINGEN

Likt föregående lördagsdeltävlingar är omröstningen uppdelad i två rundor. I den första rundan framförs alla tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom att ringa samt att app-rösta i Mello-appen. Det bidrag som efter den första rundan har fått flest röster totalt sett vinner deltävlingen och är därmed klar för final.

Därefter sker en ny röstningsomgång där tittarna under en kortare stund ges möjlighet att hjärt- och telefonrösta på nytt. Bidragen behåller tidigare röster. Dessa omvandlas sedan till poäng där respektive röstningsgrupp delar ut poäng på en poängtavla enligt fasta poängerna 12, 10, 8, 5 och 3.

Vinnaren i den andra rundan gör vinnaren i första rundan sällskap till finalen, medan tvåan och trean i den andra omgången går vidare till semifinalen. Resterande två bidrag åker ut.

 

Röstningsnummer

Antingen röstar du i Mello-appen (du måste ange din ålder för att rösta), eller så telefonröstar du. Varje bidrag har följande telefonnummer:

099-208 XX
(kostar 3,60 kr/samtal)

099-908 XX
(kostar 9,90 kr/samtal, varav 9,20 kr går oavkortat till Radiohjälpen)

Byt XX mot 01, 02, 03, 04, 05 eller 06


OBS! I deltävlingsdelen av sändningen är antalet telefonröster begränsat till max 10 gånger från samma telefon (varav 5 röster totalt sett per röstningsomgång). Med Mello-appen/Mello United kan du ge upp till fem röster per bidrag och röstningsomgång.

 

 

 

 

Tävlingsupplägg SEMIFINALEN

I samband med att deltävling 5 är avgjord påbörjas semifinalsändningen direkt. Alla de tio bidrag som röstats vidare hit närvarar personligen i arenan i Karlstad, dock får ingen sjunga om sina låtar på scenen utan det visas endast bandade inslag från deltävlingarna.

Innan själva omröstningen startar kommer SVT genom poängutdelning presentera hur de tio semifinalisterna just nu rangordnar sig. Poängen fördelas ut procentuellt från summan 1000 utifrån hur många totalröster de fick i deltävlingarna.

Efter detta ges tittarna en kortare stund att påverka detta resultat genom att app- och telefonrösta på sina favoriter. När omröstningen stängts räknas de nya rösterna om till poäng som tillsammans bildar summan 1000. Dessa delas ut procentuellt och adderas med tidigare poänger.

De två bidrag som efter den andra rundan har fått högst totalpoäng vinner semifinalen och är klara för finaltävlan. Resterande åtta bidrag lämnar direkt.

 

Röstningsnummer

Antingen röstar du i Mello-appen (du måste ange din ålder för att rösta), eller så telefonröstar du. Varje bidrag har följande telefonnummer:

099-208 XX
(kostar 3,60 kr/samtal)

099-908 XX
(kostar 9,90 kr/samtal, varav 9,20 kr går oavkortat till Radiohjälpen)

Byt XX mot 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 eller 20


OBS! I semifinaldelen av sändningen är antalet telefonröster begränsat till max 10 gånger från samma telefon (varav 5 röster totalt sett per röstningsomgång). Med Mello-appen/Mello United kan du ge upp till fem röster per bidrag och röstningsomgång.

 

 

Vad kan det bli för resultat i deltävlingen?*


Så här spekulerar spelbolagen om resultatet utifrån hur det har spelats på de olika bidragen innan deltävlingen avgjorts (med snittodds** inom parentes):

 

Enligt oddsen gissade finalister:

Marcus & Martinus (1,01)

Medina (1,15)

 

Enligt oddsen gissade semifinalister:

Jay Smith (3,83)

Annika Wickihalder (9,20)

 

Enligt oddsen bidrag som riskerar att åka ut:

Chelsea Muco (9,22)

Elecktra (12,52)

 

* Oddsen gäller endast de deltävlingsbidrag vars resultat ännu inte är avgjort. Således tar vi ej upp de åtta som för tillfället redan är klara för semifinaltävlan.

** Snittoddsen är en sammanvägning av fem spelbolags odds inför programmet. Observera att dessa siffror kan komma att justeras inför sändningen eftersom oddsen har en tendens att förändras inför avgörandet. Vi genomförde mätningen en stund efter genrepet den 1:a mars.

 

Vad säger publikundersökningen?*


Efter fredagsgenrepet genomförde Melodifestivalklubben sin publikundersökning. Totalt tillfrågades 1611 personer och deras gemensamma förhoppning blev (inom parentes nämns antal svarande per bidrag):

 

Genrepspublikens finalister:

Marcus & Martinus (701 röster)

Medina (445 röster)

 

Genrepspublikens semifinalister:

Jay Smith (175 röster)

Elecktra (163 röster)

 

Enligt genrepspubliken bidrag som åker ut:

Annika Wickihalder (74 röster)

Chelsea Muco (53 röster)

 

* Även här gäller undersökningen bara de 6 bidrag vars resultat ännu inte har avgjorts. Detta för att semifinalstartfältet blir helt komplett först när den femte deltävlingen har avgjorts runt kl. 21.30 ikväll lördag (2:a mars)

 


 

Kommentera