Haris’ andra topplista inför Eurovision 2024

PANELENS TOPPLISTA 2024. Då har det blivit dags att presentera Haris’ andra topplista för Eurovision-säsongen 2024. Detta är således hur han väljer att rangordna de 37 tävlingsbidragen innan liveframträdandena på Eurovision-scenen i Malmö Arena visas.

Den här gången kommenterar han också sina val och därför börjar listan i bakvänd ordning, dvs. från plats 37 och framåt. Inom parentes står placering vid föregående lista som publicerades den 23:e mars.

 

Plats 37 till 30

37 (36). Portugal: Iolanda – Grito

Definitionen av sömnpiller. Portugal gör sin grej, men personligen finner jag det helt ointressant.

 

36 (37). Spanien: Nebulossa – Zorra

Iberiska halvön är verkligen en besvikelse i år. Jag lär behöva en enorm skämskudde för att ta mig igenom detta.

 

35 (30). Irland: Bambie Thug – Doomsday Blue

Den enda anledningen till att Irland inte är sist är för att det åtminstone är något annorlunda. Men de har definitivt gett upp på Eurovision.

 

34 (35). Island: Hera Björk – Scared of Heights

Detta är sådär 20 år utdaterat. Hade haft svårt 2004, för att inte tala om 2024.

 

33 (27). Finland: Windows95man – No Rules!

På ett sätt förstår jag varför juryn i den nationella uttagningen i Finland hade detta bidrag på sista plats. Efter förra årets briljanta och värdiga vinnare skäms jag nästan för Finland. Detta är rent ut sagt pinsamt.

 

32 (34). Australien: Electric Fields – One Milkali (One Blood)

Jag försöker klura ut vad Australien vill förmedla med detta bidrag. Och jag sitter fortfarande som ett frågetecken efter alla dessa månader.

 

31 (32). Estland: 5miinust & Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Europa har onekerligen hakat på Käärijää-trenden. Estland gör ett horribelt försök till detta. Allt är rent kaos. Och inte kaos på ett roligt sätt.

 

30 (25). Polen: Luna – The Tower

Varje år finns det där bidraget man helt glömmer bort. För mig är det definitionen av årets polska bidrag. Det är mellanmjölk rakt igenom och det är fruktansvärt tråkigt.

 

Plats 29 till 20

29 (26). Moldavien: Natalia Barbu – In the Middle

Tänk att det var 2007 som Natalia senast var med. Och hennes bidrag då var mycket bättre trots att hennes engelska var sämre. Detta är inte alls spännande. Falsetten är lite kul och scennumret kan bli intressant. Men annars är det en rätt tråkig låt.

 

28 (28). Danmark: Saba – Sand

Om du spelade upp alla låtar för mig och jag skulle gissa vilka länder de representerade hade jag gissad Danmark på detta utan att blinka. Det låter Danmark, det känns Danmark. Tyvärr kan Danmark mycket bättre än detta.

 

27 (18). Serbien: Teya Dora – Ramonda

Detta bidrag har gjort ett enormt ras hos mig. Jag står inte med mumlandet helt enkelt. Jag talar flytande serbiska och jag var tvungen att läsa texten för att inse att hon faktiskt sjöng på serbiska. Serbien hade en riktigt bra nationell uttagning, men att juryn pushade så hårt för denna förstår jag ännu inte idag.

 

26 (31). Malta: Sarah Bonnici – Loop

Trenden av ensamma tjejer på scen som dansar till en upptempo-låt sedan ”Fuego” lyckades plocka en andra plats. Tyvärr känns det som att en förbannelse vilar över denna stil då så många varje år försöker upprepa samma sak. Vanligtvis lyckas en av de lyckas någorlunda. Ändå fortsätter det årligen komma bidrag i samma stuk. Denna är sämst av årets försök.

 

25 (29). Cypern: Silia Kapsis – Liar

Vi fortsätter från föregående bidrag med ännu en upptempo-låt där en snygg tjej fokuserar mer på dans än sång. Denna är lite bättre, men den hamnar i samma grupp. Lite högre upp på listan får vi möta de jag tror har en chans att kanske återupprepa Spanien 2022 eller Israel 2023.

 

24 (33). Albanien: Besa Kokëdhima – Titan

Jag ogillade denna låt i början. Det är lite synd hur Albanien oftast tar sin vinnarlåt och sen överproducerar sönder den. Jag tror den klättrat mer pga att jag ogillar de andra mer än att denna låt blivit så mycket i mina öron.

 

23 (20). Tjeckien: Aiko – Pedestal

Jag tycker det är kul att Tjeckien gör sin grej när de försöker hitta sin identitet i Eurovision. De har försökt starka kvinnliga bidrag som varit lite förhandstippade men floppat. Man kanske ska gå tillbaka till det enda som givit dem en topplacering nästa år.

 

22 (19). Lettland: Dons – Hollow

Egentligen inget fel med låten i sig. Men tycker den hamnar lite mellan stolarna. Speciellt i en tävling med bättre ballader.

 

21 (15). Sverige: Marcus & Martinus – Unforgettable

Scennumret gjorde det här bidraget bättre än vad det är. Nu verkar det som att de inte kommer kunna repetera samma nummer som i Mellon, så jag tror inte den får samma effekt. Typiskt svenskt bidrag där man spelar på säkerhet.

 

20 (21). Luxemburg: Tali – Fighter

Jag tycker detta är en helt ok och småtrevlig poplåt. Hade det inte varit Luxemburg, och alla hade så höga förhoppningar, tror jag folk hade uppskattat den mer.

 

Plats 19 till 11

19 (24). Tyskland: Isaak – Always on the Run

Låt oss vara ärliga. Isaak sjunger riktigt bra. Men detta är en radiolåt och passar tyvärr inte i sammanhanget. Jag tycker den är trevlig att lyssna på, men jag kan inte föreställa mig den på scen.

 

18 (07). Armenien: Ladaniva – Jako

Jag har helt enkelt tröttnat på allt lalande. Melodin är fortfarande kul. Men efter ett tag blir det för mycket.

 

17 (23). Georgien: Nutsa Buzaladze – Firefighter

Hamnar i samma kategori som Malta och Cypern. Denna är dock mer intressant och kan bli lite småfarlig.

 

16 (13). Grekland: Marina Satti – Zari

Jag är svag för Greklands tiktok-video. Det är något kul med den som gör mig på gott humör

 

15 (04). Norge: Gåte – Ulveham

Norge var en av mina stora favoriter in i tävlingen. Men jag har knappt lyssnat på den på sistone. Den blir tråkig efter för många lyssningar. Det är nog därför den rasat på min lista. Som en låt i en tävling är den fortfarande bra dock.

 

14 (22). San Marino: Megara – 11:11

Megara blir bara coolare för varje dag som går. Både som band och låten i sig. Jag börjar tro på final för San Marino!

 

13 (11). Azerbajdzjan: Fahree feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar

Det närmaste vi kommer komma turkiska rytmer. Jag har verkligen saknat dem i tävlingen. Kul också att Azerbajdzjan kör på inhemskt.

 

12 (14). Frankrike: Slimane – Mon amour

Mäktig röst hos Slimane. Men det är något som saknas som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Den ger mig inte samma gåshud som en ballad längre upp på listan.

 

11 (08).Schweiz: Nemo – The Code

Jag är lite rädd att detta kan vara årets vinnare. Många länder kommer ta poäng av varandra vilket kan öppna upp för Schweiz. Jag har tröttnat på Nemos pipiga röst och är inte lika imponerad som jag var i början.

 

Plats 10 till 4

10 (10). Slovenien: Raiven – Veronika

Jag tycker Raiven är lika ball idag som när låten släpptes. Det är en behaglig och riktigt skön låt. Kan dock lida lite av att det tar lite tid innan den lyfter.

 

09 (09). Storbritannien: Olly Alexander – Dizzy

Av någon anledning tar mig Olly tillbaka till en tid då man var barn och livet var enkelt med denna låt. Såhär lät britpop när jag var ung. Det var inte svårare liksom. Det var enkelt och catchigt. Om det funkar 2024 är en annan fråga. Men hos mig funkar det.

 

08 (16). Litauen: Silvester Belt – Luktelk

En av låtarna som växt mest på mig den senaste tiden. Även om jag inte förstår något så är det en skön låt att lyssna på och Luktelk är lätt att nynna med till.

 

07 (12). Österrike: Kaleen – We Will Rave

Jag har nämnt konceptet tidigare. Snygg tjej som fokuserar mer på dans än sång. Men kombinationen snygg tjej, dans och 90-tals eurodance? Ja tack! Då funkar det för mig. Jag tror detta kan ge Österrike en fin placering.

 

06 (06). Nederländerna: Joost Klein – Europapa

Säg vad man vill om Joost, men gud vad jag har nynnat på Europapa den senaste månaden. Den sätter sig i huvudet som tuggummi i håret. Från vad jag sett live är jag inte så imponerad, men jag hoppas han löser det till tävlingen.

 

05 (17). Ukraina: Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

Vilken raket! Plocka bort rappen och detta är en riktigt vacker låt. Jag känner mer Jerry när hon sjunger. Det är vackert och jag bara njuter. Jag har till och med börjat acceptera rappen. Jag förstår hypen efter alla dessa månader.

 

04 (05). Belgien: Mustii – Before the Party’s Over

Det är något med denna låten. Mörker, mystik och en kraftig röst. Då blir jag såld. Jag är lite orolig för hur den kommer klara sig i själva tävlingen med tanke på att det tar en stund innan den lyfter. Men för oss som haft möjlighet att lyssna flera gånger förstår dess storhet.

 

Haris’ topp 3

Tredje plats (03). Italien: Angelina Mango – La noia

Min topp 3 har varit rätt given. Det är mest hur jag rangordnar dem som varit problemet. Tycker dessa tre är i en annan liga jämfört med de andra. Angelina är cool, sjunger bra och har en catchig och bra låt. Hon hamnar trea för jag är lite orolig för hur det kommer te sig live. Men om hon kan få igenom sin personlighet genom rutan har vi en stark utmanare.

 

Andra plats (01). Kroatien: Baby Lasagna – Rim tim tagi dim

Detta har varit min etta hela vägen. Efter många om och men måste jag svika Baby Lasagna på mållinjen. Jag trodde länge att detta skulle vara årets klara vinnare, men det känns som att detta kommer bli en nagelbitare. Borde jag inte ha Israel etta om jag tycker det är den bästa låten? Rimligtvis ja, och det har jag också, även om detta är min favoritlåt. Det är inte alltid logiskt med musik. Jag vill hoppa, skaka på huvudet och bara känna glädjen rusa genom mig.

 

Min vinnare (02). Israel: Eden Golan – Hurricane

Efter många om och men landade jag till slut här. Vilket annat år som helst så tror jag Eden Golan hade haft Loreen-odds inför tävlingen vid detta skede. Men nu är verkligheten som den är. Jag tycker att detta är den bästa låten, både vad gäller produktion och framförande. Den väcker en känsla inom mig som få låtar gör. Genuint en underbar låt. Det tog mig lång tid innan jag till slut placerade den på första plats istället för andra.

 


 

Kommentera