Resultat avgjorda uttagningar vecka 2, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Norges och Litauens första heats samt Moldaviens liveaudition.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Norsk MGP 2024 – Heat 1

 

NRK har valt att fortsätta med modellen att ha heats inför finalen i Norsk MGP där tittarna bestämmer vilka låtar som ska gå till final. Totalt tävlar 18 bidrag och i det första programmet i lördags fick vi se och höra de första 6 låtarna i startfältet. Efter tittaromröstningen hade tre av dem kvalat vidare, vilka blev (de fetmarkerade bidragen nedan):

 

Inför sändningen tyckte vi till om låtarna baserat på intrycken av studioversioner/musikvideos.

 

Eurovizija.LT – Heat 1

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest och i lördags visades det första av fem sändningar. Åtta bidrag deltog där en gemensam jury- och tittarröstning utsåg de två första finalisterna.

 

Resultatet – finalisterna

När bidragen hade framförts och omröstningarna var genomförda hade Silvester Belts Luktelk och VB Gangs KABOOM!!! kvalat in till finalen. Bägge två fick 22 poäng, dvs. 10+12 poäng i jury- och tittarröstningen, dock placerade sig Silvester Belt på förstaplatsen då han fick sin 12-poängare av studiojuryn.

 

Resultatet – de utröstade låtarna

Resterande låtar i startfältet placerade sig som följer i omröstningen:

 • 3. Luka – Move On
 • (7 + 8 = 15 p)

 • 4. Clockwork Creep – Empty
 • (8 + 6 = 14 p)

 • 5. Marius Petrauskas – Kol laiko yra
 • (6 + 7 = 13 p)

 • 6. Antoine Wend – Say No More
 • (5 + 5 = 10 p)

 • 7. Aistay – You
 • (4 + 4 = 8 p)

 • 8. Živilė Gedvilaitė – Save Me
 • (3 + 3 = 6 p)

 

Vad tyckte vi om låtarna?

I och med att studioversionerna släpptes sent kunde vi inte tycka till inför sändningen. Därför har vi gjort våra personliga topplistor efter sändningen vilka du hittar här.

 

Etapa națională 2024 – Liveaudition

 

Inför Moldaviens final i februari hölls en s.k. liveaudition där 30 bidrag var anmälda att uppträda (alla deltog också). Auditionen ägde rum i direktsänd TV i TRM under lördagseftermiddagen och därefter fick en jury rösta fram 11 bidrag till finalen.

 

Vilka låtar valde juryn?

Nedan är juryns val till finalen, listade i alfabetisk ordning efter artist.

 

Bland artisterna som tog sig till final hittar vi bland andra Natalia Barbu som tidigare har representerat Moldavien i Eurovision (2007 med låten ”Fight”). Även fjolårets moldaviska ESC-representant Pasha Parfeni fick med sig sitt tävlingsbidrag till finalen, som framförs av sångerskan Valeria Pasha. Bland de låtskrivare från Sverige som fick med sig tävlingsbidrag till finalen hittar vi Dimitri Stassos, Rickard Bonde Truumeel och Jonas Gladnikoff.

 

Vilka bidrag gick INTE till final?

Nedan är de låtar som inte kom på juryns topp 11 och därför missar finalen. Några enskilda placeringar mellan plats 12 och 30 presenterades aldrig och därför listar vi låtarna i alfabetisk ordning efter artist.

 

 

Internval/andra besked

I fredags presenterade Georgien sångerskan Nutsa Buzaladze som sitt artistval till Malmö. Vilken låt hon får med sig är ännu inte klart, detta då TV-bolaget GPB först vill få in förslag på tävlingsbidrag från intresserade låtskrivare. Den processen pågår till den 30:e januari och först därefter kan ett besked lämnas. Om artisten kan berättas att det är inte första gången som hon deltar i en musiktävling, hon var senast med i American Idol förra året där hon tog sig hela vägen till topp 12.

Ett annat internval som också blev klart under veckan är att Cyperns sedan i höstas internt valda sångerska Silia Kapsis kommer att framföra låten ”Liar” i Malmö. Låten har ännu inte släppts men det vi har fått veta om den är att den är gjord av Dimitris Kontopoulos och Elke Tiel.

Ytterligare en internvalsnyhet är att Belgiens artist Mustii söker körsångare till sin låt. Om man är intresserad att vara med ska man ansöka senast den 17:e januari (denna onsdag).

Förutom internvalen har det också släppts tävlingsbidrag i flera länders uttagningar, däribland på Irland, Kroatien, Lettland och Luxemburg. Dessutom meddelade Finland sitt startfält och hann till och med söndag släppa tre av de sju studioversionerna (resterande låtar släpps klockan 23.00 CET på måndag, tisdag, onsdag och torsdag).

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt eller delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (15 januari) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62 i december 2023.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”. Det är okänt när under säsongen låten släpps officiellt.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget ”Veronika”. Låten kommer att presenteras officiellt den 20:e januari.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024 i december 2023.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen, men en del av låttexten kan man se i den här artikeln.

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

 


 

Kommentera