Resultat avgjorda uttagningar vecka 9, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det finalerna på Island och i Serbien samt den andra semifinalen i Portugal. Och en hel del internval som blev presenterade.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Finaler

Söngvakeppin 2024 – Final

Det blev sångerskan Hera Björk med bidraget ”Scared of Heights” som vann Islands Eurovision-uttagning Söngvakeppnin 2024 som sändes den 2:a mars 2024. I originalversion heter vinnarbidraget Við förum hærra men inför finalen valde artisten att framföra den engelska versionen istället.

Enligt tidigare uppgifter är det ännu inte bestämt huruvida Island kommer att delta eller ej i Eurovision 2024. Detta då RÚV inför uttagningen gick ut med att de kommer att göra en överläggning med både sig själva och med vinnaren om resan till Malmö blir av eller ej. Det är oklart när ett officiellt besked kan lämnas, men tills vidare kommer vi utgå från att Island deltar i Malmö och listar landet som en av de länder som ska delta. Om Hera Björk väljer att tävla i Malmö blir det andra gången hon får representera landet i tävlingen (senast var det i Oslo 2010 med låten ”Je ne sais quoi” då hon hamnade på 19:e plats i finalen).

 

Så var finalen

Inför finalen hölls två semifinaler där sammanlagt tio bidrag tävlade om finalplatserna. Två tittaromröstningar i vardera semifinal avgjorde först fyra finalister varpå en jury lade till ett wildcard bland de 6 utröstade låtarna. Under finalen fick artisterna välja om de ville uppträda med sin andra språkversion av tävlingsbidraget. Fyra finalister valde att översätta.

Själva omröstningen gick till som så att när bidragen hade framförts fick tittarna och en jury rösta och de två bidrag som hade fått flest röster i den omgången gick vidare till en andra omgång. Där fick juryn noll makt vilket gav tittarna chansen att rösta fram en av de två låtarna till Söngvakeppnins vinnare.

 

Hela resultatet

Omgång 1

De fetmarkerade bidragen röstades vidare till den andra röstningsomgången, övriga slutade oplacerade.

 

Omgång 2

  • 1. Hera Björk – ”Scared of Heights”

  • Vinstprocent: ? %

  • 2. Bashar Murad – ”Wild West”

  • Vinstprocent: ? %

 

Pesma za Evroviziju ’24 – Final

Det blir sångerskan Teya Dora med bidraget ”Ramonda” som kommer att representera Serbien i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Pesma za Evroviziju 24 som sändes den 2:a mars 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade TV-bolaget RTS valt ut 28 bidrag som fick tävla genom två semifinaler för att nå finalen. Varje semifinal hade 14 bidrag där en topp åtta i en kombination av jury- och tittarröster kvalade vidare till finalen. Under finalsändningen uppträdde finalisterna på nytt varpå tittarna och juryn tillsammans fick rösta fram en vinnarlåt.

Respektive part av juryn och tittarna delade ut varsin poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen varpå summorna adderades. Det bidrag som hade fått högst totalpoäng vann finalen. Att varje part endast gav poäng till tio av finalens 16 tävlande gjorde att flera bidrag kunde hamna på noll totalpoäng, vilket också blev fallet.

Förutom tävlingsbidragen gästades finalen av artisten Željko Joksimović som tidigare har tävlat som artist i Eurovision 2004 (med ”Lane Moje”) och 2012 (med ”Nije ljubav stvar”) samt varit programledare när Serbien var värdland för Eurovision 2008. Förutom det har han också varit med och skapat ESC-låtarna ”Lejla”, ”Oro” och ”Adio”.

 

Jury vs tittarna

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Teya Dora före Zorja och Konstrakta. Därefter lade tittarnas poäng till som istället hade Breskvica som sin favorit med medan Teya Dora var deras tvåa och Konstrakta var deras trea. I och med att Breskvica bara fick fem poäng från juryn slutade hon på andra plats i totaltabellen medan vinsten gick till Teya Dora.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma). Bidrag som fick samma totalsumma listas efter tittarnas rangordning, alternativt efter startordning.


  • 9. Lena Kovačević – Zovi me Lena
  • (6 + 0 = 6 p)

  • 10. Hristina – Bedem
  • (3 + 0 = 3 p)

  • 11. Keni nije mrtav – Dijamanti
  • (0 + 2 = 2 p)

  • 12. Iva Lorens – Dom
  • (2 + 0 = 2 p)

  • 13. M.IRA – Percepcija
  • (0 + 1 = 1 p)

  • 14. Marko Mandić – Dno
  • (0 + 0 = 0 p)

  • 14. Nemanja Radošević – Jutra bez tebe
  • (0 + 0 = 0 p)

  • 14. Milan Bujaković – Moje tvoje
  • (0 + 0 = 0 p)

 

 

Semifinaler

Festival da Canção 2024 – Semifinal 2

 

Förra lördagen startade Portugal sin uttagning till Eurovision 2024 med den första av två semifinaler och i lördags avgjordes således den andra semifinalen. Det betyder att finalstartfältet därmed är komplett.

 

Resultat

I den första röstningsrundan hölls en kombinerad jury- och tittarröstning som tillsammans skickade fem bidrag vidare till finalen (listade i alfabetisk ordning efter artist):

 

Därefter fick tittarna rösta fram ett sjätte bidrag som wildcard. De valde Rita Onofre med bidragetCriatura. I och med det åkte följande låtar ut:

 

Vilka gick vidare från den första semifinalen?

Finalisterna är listade i alfabetisk ordning efter artist:

 

 

Internval/andra besked

Under veckan gick fem av de länder som valt internt till årets Eurovision ut med sina bidragsval till tävlingen. Först var det Schweiz som under torsdagen (29:e februari) meddelade att de skickar artisten Nemo med låten ”The Code”. Artist- och bidragsvalet hade avgjorts genom en intern omröstning. Senare samma eftermiddag släppte Nederländernas Joost Klein sin låt ”Europapa” (och blev på bara några timmar spelad över en miljon gånger) vilket någon timme senare följde Cyperns Sillia Kapsis som släppte sin låt ”Liar”. Dagen därpå släpptes musikvideon för Storbritanniens låt ”Dizzy” (som framförs av Olly Alexander) och studioversionen av Österrikes bidrag ”We Will Rave” (som framförs av Kaleen). Den officiella musikvideon för Österrike släpps idag måndag kl. 18.00.

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (4:e mars) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii med bidraget Before the Party’s Over.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget Liar.

Danmark har röstat fram sångerskan Saba med bidraget Sand. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dansk MGP 2024.

Estland har röstat fram 5miinust & Puuluup med bidraget (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eesti Laul 2024.

Finland har röstat fram artisten Window95Man (ft. Henri Piispanen) med bidraget No Rules!. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av UMK 2024.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Island har röstat fram sångerskan Hera Björk med bidraget Scared of Heights. Valet gjordes i en avgörande tittaromröstning i finalen av Söngvakeppnin 2024. TV-bolaget RÚV ska senare under veckan ta ställning till om man vill delta i årets Eurovision eller om det blir ett eventuellt sent avhopp såsom man gick ut med tidigare i januari. Diskussionerna förs både med RÚV och Hera Björk.

Italien har röstat fram sångerskan Angelina Mango med bidraget La noia. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Festival di Sanremo. 

Kroatien har röstat fram sångaren Baby Lasagna med bidraget Rim tim tagi dim. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Lettland har röstat fram sångaren Dons med bidraget Hollow. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Supernova 2024.

Litauen har röstat fram sångaren Silvester Belt med bidraget Luktelk. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eurovizija.LT.

Luxemburg har röstat fram sångerskan Tali med bidraget Fighter. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Malta har röstat fram Sarah Bonnici med bidraget Loop. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av MESC 2024.

Moldavien har röstat fram sångerskan Natalia Barbu med bidraget In the Middle. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Etapa națională 2024.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein med bidraget Europapa”.

Norge har röstat fram gruppen Gåte med bidraget Ulveham. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Norsk MGP 2024.

Polen har internt valt ut sångerskan Luna med bidraget The Tower.

San Marino har röstat fram gruppen Megara med bidraget 11:11. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Schweiz har internt röstat fram artisten Nemo med bidraget The Code.

Serbien har röstat fram sångerskan Teya Dora med bidraget Ramonda. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Pesma za Evroviziju 24.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Spanien har röstat fram musikduon Nebulossa med bidraget Zorra. Valet gjordes i en kombinerad jury-, demoskop- och tittaromröstning i finalen av Benidorm Fest 2024.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander med bidraget Dizzy”.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

Tyskland har röstat fram sångaren Isaak med bidraget Always on the Run. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Das Deutsche Finale 2024.

Ukraina har röstat fram duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Vidbir 2024.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget We Will Rave. Den officiella musikvideon släpps den 4:e mars.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget har dock ännu inget officiellt presentationsdatum.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget presenteras den 7:e mars.

Israel har röstat fram sångerskan Eden Golan. Tävlingsbidraget utses via ett internval och är planerad att presenteras under veckan.

 

Pågående uttagningar

Portugal utser artist och tävlingsbidrag via Festival da Canção 2024 vars final hålls nu på lördag (den 9:e mars). Inför avgörandet har två semifinaler ägt rum där 12 bidrag har kvalat vidare. Landet blir sist ut att hålla i en nationell final för den här säsongen (då den portugisiska finalen startar samtidigt som Sverige har avgjort sin final).

Sverige utser artist och bidrag via Melodifestivalen 2024 vars final också äger rum på lördag (9:e mars). Inför finalen har fem deltävlingar och ett finalkval ägt rum som har utsett 12 finalister och nu ska vinnaren röstas fram.

 

Internval som inte avslöjat vare sig artist eller bidrag än

Armenien har ännu inte meddelat hur de ska välja artist och bidrag, men med tanke på att det är väldigt kort med tid kvar till EBU:s bidragsdeadline den 11:e mars är internval en trolig uttagningsmetod.

Australien har även i år valt artist och bidrag internt. Enligt uppgifter ska åtminstone artistvalet presenteras den 6:e mars.

Azerbajdzjan gör även i år ett internval men det är oklart när de meddelar vem som har valts ut (dvs. artist och bidrag).

 


 

Kommentera