Resultat avgjorda uttagningar vecka 6, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det finalerna i Italien, Finland och Lettland samt det sista heatet inför finalen i Litauen. Dessutom hade Sverige sin andra deltävling men i den här artikeln fokuserar vi enbart på resultaten i de andra ländernas uttagningar.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Finaler

UMK 2024 – Final

Det blir duon Windows95man (ft. Henri Piispanen) med bidraget ”No Rules!” som kommer att representera Finland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen UMK 2024 som sändes den 10:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade en jury under ledning av Tapio Hakanen valt ut sju tävlingsbidrag bland över 400 inskickade förslag till startfältet. Finalen hade dessutom förlagts till en större arena den här gången. Bidragen framfördes och därefter var det jury tillsammans med tv-tittarna som avgjorde vilken låt som skulle vinna. Även i år hade tittarna mer makt än juryn (75 procent av resultatet mot juryns 25 procent).

Under finalen uppträdde också förra årets UMK-vinnare tillika ESC-tvåa Käärijä med sin vinnarlåt Cha Cha Chasamt så gjorde han också en duett med artisten Erika Vikman med låten Ruoska”. Övriga gäster i finalen var programledaren Benjamin som uppträdde med gruppen Kuumaa (de framförde sina två UMK-låtar från året innan som öppningsnummer) och dessutom uppträdde Katri Helena och Pilvi Hämäläinen.

 

Jury vs tittarna

De internationella jurygrupperna, som stod för 25 procent av resultatet, hade Sara Siipola som sin vinnare på 70 poäng följt av Cyan Kicks på 48 poäng och duon Mikael Gabriel & Nublu som trea med 42 poäng. Jurygrupperna hade samtidigt duon Windows95Man ft. Henri Piispanen sist på blott 28 poäng, men när tittarnas poäng adderades till jurygruppernas visade det sig att den sistnämnda duon hade vunnit tittarröstningen med hela 285 poäng. Tittarna hade förvisso Sara Siipola som tvåa som fick 203 poäng men det räckte inte för att behålla förstaplatsen.

När totalsummorna hade adderats hade Windows95Man ft. Henri Piispanen vunnit med 40 poäng över tvåan, till skillnad från året innan (då Käärijä vann med hela 387 poängs marginal).

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 • 1. Windows95man (ft. Henri Piispanen) – No Rules!

 • (28 + 285 = 313 p)

 • 2. Sara Siipola – Paskana

 • (70 + 203 = 273 p)

 • 3. Mikael Gabriel & Nublu – Vox populi

 • (42 + 136 = 178 p)

 • 4. Cyan Kicks – Dancing With Demons
 • (48 + 80 = 128 p)

 • 5. Jesse Markin – Glow
 • (34 + 76 = 110 p)

 • 6. Sexmane – Mania
 • (34 + 74 = 108 p)

 • 7. Sini Sabotage – Kuori mua
 • (38 + 27 = 65 p)

 

latvia_smallSupernova 2024 – Final

Det blir sångaren Dons med bidraget Hollowsom kommer att representera Lettland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Supernova 2024 som sändes den 10:e februari 2024.

 

Så var finalen

Lettland valde återigen artist och bidrag genom en tvådelad uttagning. Den inleddes med en allmän antagning följt av ett juryval som bestämde 15 låtar till en semifinal. Från den fick en gemensam jury- och tittaromröstning besluta tio av bidragen som fick tävla i finalen. Även vinnaren utsågs med hjälp av den röstningsmetoden.

Utöver finalisterna gästades finalen av artisterna Gabrelius Vagelis och Alika.

 

Jury vs tittarna

Det har ännu inte meddelats hur juryn respektive tittarna röstade individuellt.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag när juryns och tittarnas resultat slogs ihop:

 

Festival di Sanremo – Final

Det blev sångerskan Angelina Mango med bidraget ”La noia” som vann finalen av årets upplaga av Festival di Sanremo i Italien som avgjordes natten mot den 11:e februari 2024. Däremot är det ännu inte känt huruvida hon även kommer att representera Italien i Eurovision 2024. Det är första gången sedan 2014 som en kvinnlig solist vinner Festival di Sanremo och andra gången som en artist som tidigare tävlat i Sanremo Giovani (dock inte i samma årsupplaga) vinner finalen.

 

Så var finalen

Inför finalen hade Rai valt ut 30 bidrag som framfördes av lika många artister. 27 av artisterna hade valts ut ur kategorin Campioni (kända artister) medan tre platser hade gått till jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Under tävlingsveckan den 6:e till 9:e februari hade alla artister uppträtt flera gånger med sitt tävlingsbidrag samt med en cover på en annan låt innan det var dags för finalen.

Under finalsändningen den 10:e februari uppträdde alla 30 artister igen med respektive tävlingsbidrag innan en sista telefonomröstning hölls. Denna vägdes sedan samman med resultaten från de tidigare sändningarna (där omröstningar hade hållits) och de fem bidrag som hade fått flest röster gick vidare till en andra omgång. Nu nollställdes tidigare resultat och programmets press- och radiojury fick tillsammans med tittarna bestämma en av de fem låtarna som vinnare.

I samband med att finalen avgjordes var det inte officiellt bekräftat huruvida vinnaren Angelina Mango också avser att representera Italien vid Eurovision 2024 i Malmö eller ej, men vid en presskonferens som hölls några timmar efter finalen bekräftade vinnaren att hon vill tävla med sitt bidrag i årets Eurovision Song Contest.

 

Hela resultatet

Omgång 2

Så här placerade sig topp 5-bidragen i den andra omgången:

1. Angelina Mango – ”La noia” 

2. Geolier – ”I’ p’ me, tu p’ te” 

3. Annalisa – ”Sinceramente” 


4. Ghali – Casa mia” 

5. Irama – Tu no” 

 

Omgång 1

Så här placerade sig alla finalister som åkte ut efter den första omgången:


6. Mahmood
Tuta gold” 


7. Loredana Bertè
Pazza” 


8. Il Volo
Capolavoro” 


9. Alessandra Amoroso
”Fino a qui” 


10. Alfa
”Vai” 


11. Gazzelle
Tutto qui” 


12. Il Tre
Fragili” 


13. Diodato
”Ti muovi” 


14. Emma Marrone
”Apnea” 


15. Fiorella Mannoia
”Mariposa” 


16. The Kolors
Un ragazzo, una ragazza” 


17. Mr. Rain
Due altalene” 


18. Santi Francesi
L’amore in bocca” 


19. Negramaro
Ricominciamo tutto” 


20. Dargen D’Amico
”Onda alta” 


21. Ricchi e Poveri
Ma non tutta la vita” 


22. Big Mama
”La rabbia non ti basta” 


23. Rose Villain
”Click Boom!” 


24. Clara
”Diamanti grezzi” 


25. Renga Nek
”Pazzo di te” 


26. Maninni
Spettacolare” 


27. La Sad
Autodistruttivo” 


28. Bnkr44
”Governo punk” 


29. Sangiovanni
Finiscimi” 


30. Fred De Palma
Il cielo non ci vuole” 

 

 

Övriga uttagningsprogram

Eurovizija.LT – Heat 5

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest och i lördags visades den sista sändningen inför finalen. Åtta bidrag deltog där en gemensam jury- och tittarröstning röstade fram vilka två bidrag som får göra resterande åtta finalister sällskap i finalen

När jury- och tittarpoängen hade slagits ihop den här gången blev det The Roops Simple Joy (24 p) och Queens of Roses’ Walk Through Fire (17 p) som hade fått högst totalpoäng och därmed avancerade vidare till finalen.

 

Resultatet – de utröstade låtarna

Resterande låtar i startfältet placerade sig som följer i omröstningen:

 • 3. Lina Štalyt – Perfect
 • (5 + 10 = 15 p)

 • 4. April Frey – New Years
 • (8 + 6 = 14 p)

 • 5. Freya Alley – Serenade
 • (4 + 8 = 12 p)

 • 6. Petras – Run
 • (7 + 4 = 11 p)

 • 7. Kàro – Weightless
 • (6 + 5 = 11 p)

 • 8. Emilija V – Trophy Wife
 • (3 + 3 = 6 p)

 

Finalister (sedan föregående heats)

Utöver veckans två finalister har nedan tävlingsbidrag också blivit klara för finaltävlan (vilken äger rum om två veckor från skrivande stund).

 

Internval/andra besked

I december förra året bekräftade BBC rekordtidigt sitt artistval till Eurovision, som i år är sångaren Olly Alexander. Nu är det även bekräftat att han kommer att framföra bidraget ”Dizzy” som han har gjort tillsammans med Daniel Harle. Enligt uppgifter ska låten premiärspelas första gången den 1:a mars.

Under veckan höll också finalen i Israels uttagning där det blev sångerskan Eden Golan som vann finalen. Vilket tävlingsbidrag hon ska framföra avgörs genom ett internval som meddelas om ett par veckor från skrivande stund.

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (12:e februari) handlar det om nedanstående länder.

 

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”. Själva studioversionen släpps senare under uttagningssäsongen.

Finland har röstat fram artisten Window95Man (ft. Henri Piispanen) med bidraget No Rules!. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av UMK 2024.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Italien har röstat fram sångerskan Angelina Mango med bidraget La noia. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Festival di Sanremo. Efter finalen har Rai bekräftat att Angelina Mango har bekräftat inbjudan av TV-bolaget att få representera Italien i årets Eurovision.

Lettland har röstat fram sångaren Dons med bidraget Hollow. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Supernova 2024.

Luxemburg har röstat fram Tali med bidraget ”Fighter”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Malta har röstat fram Sarah Bonnici med bidraget Loop. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av MESC 2024.

Norge har röstat fram gruppen Gåte med bidraget Ulveham. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Norsk MGP 2024.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Spanien har röstat fram musikduon Nebulossa med bidraget Zorra. Valet gjordes i en kombinerad jury-, demoskop- och tittaromröstning i finalen av Benidorm Fest 2024.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander med bidraget ”Dizzy”. Själva studioversionen är planerad att släppas den 1:a mars.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

Ukraina har röstat fram duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Vidbir 2024.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget ”We Will Rave”. Tävlingsbidraget släpps senare under uttagningssäsongen.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen, men en del av låttexten kan man se i den här artikeln.

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Israel har röstat fram sångerskan Eden Golan. Tävlingsbidraget utses via ett internval som meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

 


 

Kommentera