Resultat avgjorda uttagningar vecka 10, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det finalerna i Sverige och Portugal. Och en hel del internval som blev presenterade.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Melodifestivalen 2024 – Final

Det blir tvillingbröderna Marcus & Martinus med bidraget Unforgettable som kommer att representera Sverige i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen av Melodifestivalen 2024 som sändes den 9:e mars 2024. Se det officiella scenframträdandet nedan

 

Så var finalen

Inför finalen hade tittarna fått bestämma vilka bidrag som skulle tävla, vilket skedde genom att de veckovis fick rösta vidare favoritbidrag bland 30 låtar som hade valts ut och sedan placerats i fem deltävlingar samt ett finalkval. Under själva finalsändningen uppträdde de 12 finalisterna varpå åtta internationella jurygrupper (som representerade lika många tävlingsländer i Eurovision 2024-startfältet) tillsammans med tittarnas åtta röstningsgrupper fick rösta fram en vinnare. Varje jurygrupp respektive röstningsgrupp delade ut poäng i de fasta summorna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng, vilket också gjorde att två bidrag per jury/röstningsgrupp fick noll poäng.

När alla poäng hade delats ut kunde ett bidrag totalt sett ha fått som lägst 0 poäng (inga poäng från någon jury/röstningsgrupp) och som högst 192 poäng (samtliga jury- och röstningsgruppers 12-poängare).

Förutom finalisterna gästades finalen av förra årets Melodifestival- och Eurovision-vinnare Loreen som tillsammans med låtskrivarna bakom vinnarlåten ”Tattoo” (Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Moa Carlebecker, Peter Boström och Thomas G:son) blev invalda i Hall of Fame. Björn Gustafsson uppträdde också i två mellanakter – en tillsammans med flera kända artister och en tillsammans med Carina Berg.

Under omröstningen röstade 1 028 327 personer vilket gav Radiohjälpen 1 949 008 kronor till deras insamling för Världens barn!

 

Jury vs tittarna

Efter att de internationella jurygrupperna hade röstat ledde Marcus & Martinus med 85 poäng med bred marginal före Cazzi Opeia som hade 46 poäng och Medina som då var på tredje plats med 43 poäng. När tittargruppernas poäng sedan adderades med jurygruppernas poäng visade det sig att tittarna också hade Marcus & Martinus som sin favorit med Medina som tvåa och Smash Into Pieces som trea.

När alla poäng hade delats ut räckte det för Marcus & Martinus att vinna finalen och därmed få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 

Festival da Canção 2024 – Final

Det blir sångerskan Iolanda med bidraget ”Grito” som kommer att representera Portugal i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Festival da Canção 2024 som sändes den 9:e mars 2024 (med avgörandet som skedde under natten den 10:e mars).

En intressant notering i sammanhanget är att vinnaren blir den första portugisiska ESC-representanten på över 30 år som deltar i Eurovision då Sverige är arrangörsland. Senast det skedde var i Malmö 1992 och anno 2024 blir det åter tävlan i Malmö för Portugal. De tre gångerna härmellan som Sverige arrangerat ESC (2000, 2013 och 2016) har Portugal av olika skäl valt att inte vara med.

 

Så var finalen

Inför finalen hade jury och tv-tittarna tillsammans röstat fram tio finalister och tittarna hade även lagt till två wildcards. När det var dags för finalen uppträdde först de 12 finalisterna innan regionala jurygrupper röstade på sina favoriter. Varje jurygrupp delade ut de fasta poängsummorna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När alla jurypoäng hade delats ut sammanställdes en totaltabell och bidraget som ledde fick då juryns gemensamma 12-poängare, totaltvåan fick den gemensamma 10-poängaren osv. nedåt 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter adderades tv-tittarnas röster som i likhet med juryn också delade ut poäng från samma skala. Vinnarlåten blev den som fått högst totalpoäng när alla poäng hade fördelats ut.

 

Jury vs tittarna

Efter att de sju regionala jurygrupperna hade röstat ledde Iolanda följt av Leo Middea och Buba Espinho. Tittarna hade däremot en helt annan åsikt då de gillade João Borsch’ låt bäst, därefter hamnade Iolanda och deras trea var Leo Middea. Det slutade med att Iolanda fick förstaplatsen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 

 

Internval/andra besked

Under föregående vecka, som var den sista officiella uttagningsveckan innan EBU:s artist- och bidragsdeadline inföll, presenterades de sista internvalen för säsongen, det vill säga det blev äntligen officiellt vilken artist och låt som Australien kommer att tävla med samt vilket bidrag som Grekland respektive Israel kommer att framföra. Dessutom presenterade Armenien respektive Azerbajdzjan sina respektive artistval medan låtarna släpps inom kort, exakt släppdatum saknas dock. Det har även blivit känt att Albanien kommer att göra om sitt tidigare utvalda tävlingsbidrag Zemrën n’dorë ganska mycket, bland annat byter låten språk från albanska till engelska med den nya låttiteln ”Titan”.

Något som vi fortfarande inte har fått bekräftat är huruvida Island tänker fortgå med planerna att hoppa av Eurovision eller ej. De har tidigare under den här månaden avgjort sitt artist- och bidragsval men de interna diskussionerna hos RÚV verkar inte vara klara än. Om de tävlar blir det med stor sannolikhet sångerskan Hera Björk som får representera landet om det inte blir något annat sista-minuten-val som tas fram istället.

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (4:e mars) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Titan”. I originalversion hette låten Zemrën n’dorë” och det bidraget röstades fram i en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Australien har internt valt ut musikgruppen Electric Fields med bidraget One Milkali (One Blood).

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii med bidraget Before the Party’s Over.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget Liar.

Danmark har röstat fram sångerskan Saba med bidraget Sand. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dansk MGP 2024.

Estland har röstat fram 5miinust & Puuluup med bidraget (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eesti Laul 2024.

Finland har röstat fram artisten Window95Man (ft. Henri Piispanen) med bidraget No Rules!. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av UMK 2024.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti med bidraget Zari”. 

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze med bidraget Fire Fighter.

Irland har röstat fram artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Island har röstat fram sångerskan Hera Björk med bidraget Scared of Heights. Valet gjordes i en avgörande tittaromröstning i finalen av Söngvakeppnin 2024.

Israel har röstat fram sångerskan Eden Golan, därefter har tävlingsbidraget Hurricane valts ut internt.

Italien har röstat fram sångerskan Angelina Mango med bidraget La noia. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Festival di Sanremo. 

Kroatien har röstat fram sångaren Baby Lasagna med bidraget Rim tim tagi dim. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Lettland har röstat fram sångaren Dons med bidraget Hollow. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Supernova 2024.

Litauen har röstat fram sångaren Silvester Belt med bidraget Luktelk. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eurovizija.LT.

Luxemburg har röstat fram sångerskan Tali med bidraget Fighter. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Malta har röstat fram Sarah Bonnici med bidraget Loop. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av MESC 2024.

Moldavien har röstat fram sångerskan Natalia Barbu med bidraget In the Middle. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Etapa națională 2024.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein med bidraget Europapa”.

Norge har röstat fram gruppen Gåte med bidraget Ulveham. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Norsk MGP 2024.

Polen har internt valt ut sångerskan Luna med bidraget The Tower.

Portugal har röstat fram sångerskan Iolanda med bidraget Grito”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Festival da Canção 2024.

San Marino har röstat fram gruppen Megara med bidraget 11:11. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Schweiz har internt röstat fram artisten Nemo med bidraget The Code.

Serbien har röstat fram sångerskan Teya Dora med bidraget Ramonda. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Pesma za Evroviziju 24.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Spanien har röstat fram musikduon Nebulossa med bidraget Zorra. Valet gjordes i en kombinerad jury-, demoskop- och tittaromröstning i finalen av Benidorm Fest 2024.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander med bidraget Dizzy”.

Sverige har röstat fram duon Marcus & Martinus med bidraget Unforgettable. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Melodifestivalen 2024.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

Tyskland har röstat fram sångaren Isaak med bidraget Always on the Run. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Das Deutsche Finale 2024.

Ukraina har röstat fram duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Vidbir 2024.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget We Will Rave.

 

Har endast presenterat sitt artistval

Armenien har internt valt ut musikgruppen Ladaniva. Tävlingsbidraget meddelas senare.

Azerbajdzjan har internt valt ut sångaren Fahree. Tävlingsbidraget meddelas senare.

 


 

Kommentera