Resultat avgjorda uttagningar vecka 8, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det…

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Finaler

Dora 2024

Det blir sångaren Baby Lasagna med bidraget ”Rim tim tagi dim” som kommer att representera Kroatien i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Dora 2024 som sändes den 25:e februari 2024. Noteras bör att han valdes in som första reserv och blev inför uttagningen storfavorit, ett favoritskap som höll sig hela vägen i mål.

 

Så var finalen

Inför uttagningen hölls en allmän antagning där en urvalsjury fick utse 24 tävlingsbidrag samt fyra reservbidrag. De sistnämnda skulle bara få tävla om någon av de ordinarie bidragen hade hoppat av, vilket blev fallet för en av låtarna. Därefter fördelades tävlingsbidragen ut på två semifinaler om 12 bidrag per sändning där endast tittarna fick utse finalisterna, totalt åtta bidrag från varje semifinal. I finalen ändrades ordningen så att tittarna bara fick halva resultatmakten, den andra hälften fick åtta jurygrupper varav fyra som representerade kroatiska städer och fyra som representerade tävlande Eurovision-länder.

Det var för övrigt första gången sedan 2011 som Dora-uttagningen innehöll semifinaler inför finalen. Dessutom var det första gången sedan Doras återkomst 2019 som sändningarna ägde rum i huvudstaden Zagreb istället för i staden Opatija.

Under finalen fick finalisten Let 3 också uppträda som mellanakt i och med att de representerade Kroatien i förra årets Eurovision. De uppträdde med sin dåvarande vinnarlåt Mama ŠČ”.

 

Jury vs tittarna

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Baby Lasagna på 74 poäng före Vinko som hade 59 poäng och gruppen Let 3 som hade 55 poäng. När tittarnas poäng adderades till jurygruppernas visade det sig att tittarna också hade Baby Lasagna som sin favorit, i det här fallet storfavorit, följt av Alen Đuras och Let 3. Tittarnas vinnare fick 247 poäng och tvåan 27 poäng, en differens på hela 220 pong. När alla poäng hade delats ut var det Baby Lasagna som hade vunnit finalen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 

Una voce per San Marino

Det blir den spanska rockgruppen Megara med bidraget ”11:11” som kommer att representera San Marino i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Una voce per San Marino som sändes den 24:e februari 2024. Gruppen har tidigare tävlat i den spanska uttagningen Benidorm Fest 2023 men vann inte den gången, vilket gör att de i år får tävla i Eurovsion.

Här kan också tilläggas att gruppen gick vidare till finalen via audition-rundan där de också fick tävla i ett uppsamlingsheat för att nå finalen.

 

Så var finalen

Finalen hade sammanlagt 17 tävlande varav åtta var direktkvalificerade (inbjudna) artister, en hade valts ut från en s.k. Sessions-tävling och resterande åtta bidrag framfördes av artister som hade kvalat in till finalen via auditions och heats. De sistnämnda hade fått ansöka om att delta och därefter genomgått en längre castingprocess som utmynnade i 129 tävlande varav en majoritet kom från Italien. De utvalda artisterna fick sedan tävla i fem heats om åtta finalplatser, vilka bestämdes av en jury. Av de anmälda deltog 126 tävlande (således minskade startfältet med tre tävlande mot vad som var sagt från början). En av artisterna som tävlade i heaten var Nadine Randle från Sverige som däremot inte röstades vidare till finalen.

Själva finalen gick sedan till som så att finalisterna uppträdde varpå en jury fick rösta fram en av låtarna till sin vinnare. Denne får nu representera San Marino i Eurovision Song Contest 2024.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag utifrån juryns rangordning. Några poäng har inte presenterats.

 

 

 

Semifinaler

Söngvakeppnin 2024 – Semifinal 2

 

Under föregående och den här veckan genomfördes semifinalerna i Islands Söngvakeppnin 2024. I bägge programmen har sammanlagt tio bidrag tävlat (fem låtar per program) tävlat där tittarna har fått rösta vidare två favoriter till finalen. Den andra semifinalen hade också momentet att en jury kunde välja att ge ett av de utröstade bidragen chansen att komma tillbaka in i tävlingen igen. I år valde juryn att göra det varför finalen nu får fem tävlande.

 

Resultat

När tittarna hade sagt sitt var det sångaren Bashar Murad med bidraget Vestrið villtoch sångerskan Hera Björk med bidraget Við förum hærrasom hade kvalat in till finalen tillsammans med juryns wildcard som blev Sigga Ózk med bidraget Um allan alheiminn.

Dessa tre låtar gör Anitas Stingum af och Væbs Bíómyndsällskap i finalen, som var de två låtar som tittarna röstade vidare från den första semifinalen.

 

Festival da Canção 2024 – Semifinal 1

 

Portugal har nu startat sin Festival da Canção där 20 bidrag tävlar om 12 finalplatser. I lördags avgjordes den första semifinalen där tio bidrag tävlade och här nedan presenterar vi resultatet i sammanfattad form.

 

Resultat

I den första röstningsrundan hölls en kombinerad jury- och tittarröstning som tillsammans skickade fem bidrag vidare till finalen (listade i alfabetisk ordning efter artist):

 

Därefter fick tittarna rösta fram ett sjätte bidrag som wildcard. De valde Noble med bidraget Memory. I och med det åkte följande låtar ut:

 

 

Internval/andra besked

Under den kommande veckan kommer minst fyra internval att släppas. De som har gått ut med datum är Cypern och Nederländerna, vars bidrag släpps den 29:e februari, samt Storbritannien och Österrike, vars bidrag släpps den 1:a mars.

Det har även kommit besked om att den interna artist- och bidragsprocessen i Azerbajdzjan snart verkar vara klar då det enligt uppgifter från INFE Azerbajdzjan ska det kvarstå två artister som tävlar om vem som ska få representera landet i Malmö. Uppgifterna gör gällande att det handlar om sångerskan Aisel (tidigare azerbajdzjansk Eurovision-representant 2018) samt trion İlkin Dövlətov, Mila Miles & Etibar Əsədli. När ett besked om vem som ska få åka dyker upp är i skrivande stund inte känt.

En ytterligare nyhet från Eurovoix.com gör gällande att Albaniens representant Besa Kokëdhima har planer på att framföra sitt tävlingsbidrag i Malmö på engelska. I originalversion framfördes låten på albanska men det ser således ut att bli ett eventuellt språkbyte. Vad den nya titeln blir och när den nya versionen släpps är inte presenterat.

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (26:e februari) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii med bidraget Before the Party’s Over.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”.

Danmark har röstat fram sångerskan Saba med bidraget ”Sand”. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dansk MGP 2024.

Estland har röstat fram 5miinust & Puuluup med bidraget (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eesti Laul 2024.

Finland har röstat fram artisten Window95Man (ft. Henri Piispanen) med bidraget No Rules!. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av UMK 2024.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Italien har röstat fram sångerskan Angelina Mango med bidraget La noia. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Festival di Sanremo. 

Kroatien har röstat fram sångaren Baby Lasagna med bidraget Rim tim tagi dim. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Lettland har röstat fram sångaren Dons med bidraget Hollow. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Supernova 2024.

Litauen har röstat fram sångaren Silvester Belt med bidraget Luktelk. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eurovizija.LT.

Luxemburg har röstat fram sångerskan Tali med bidraget ”Fighter”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Malta har röstat fram Sarah Bonnici med bidraget Loop. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av MESC 2024.

Moldavien har röstat fram sångerskan Natalia Barbu med bidraget In the Middle. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Etapa națională 2024.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein med bidraget ”Europapa”. Tävlingsbidraget släpps officiellt den 29:e februari.

Norge har röstat fram gruppen Gåte med bidraget Ulveham. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Norsk MGP 2024.

Polen har internt valt ut sångerskan Luna med bidraget The Tower.

San Marino har röstat fram gruppen Megara med bidraget 11:11. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Spanien har röstat fram musikduon Nebulossa med bidraget Zorra. Valet gjordes i en kombinerad jury-, demoskop- och tittaromröstning i finalen av Benidorm Fest 2024.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander med bidraget ”Dizzy”. Själva studioversionen är planerad att släppas den 1:a mars.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

Tyskland har röstat fram sångaren Isaak med bidraget Always on the Run. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Das Deutsche Finale 2024.

Ukraina har röstat fram duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Vidbir 2024.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget ”We Will Rave”. Tävlingsbidraget släpps senare under uttagningssäsongen.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget presenteras den 7:e mars.

Israel har röstat fram sångerskan Eden Golan. Tävlingsbidraget utses via ett internval som meddelas senare under säsongen.

 

Pågående uttagningar OCH internval

Nedan presenteras de länder som har påbörjade men inte avslutade uttagningar alternativt internval som ska presenteras men där artist och bidrag ännu inte har offentliggjorts för allmänheten. I skrivande stund (26:e februari) handlar det om nedanstående länder.

 

Armenien har ännu inte meddelat hur de ska välja artist och bidrag, men med tanke på att det är kort med tid kvar till EBU:s bidragsdeadline i mars är internval en trolig uttagningsmetod.

Australien har valt internt och enligt uppgifter ska åtminstone artistvalet presenteras den 6:e mars.

Azerbajdzjan gör även i år ett internval men det är oklart när de meddelar artist och bidrag.

Island utser artist och tävlingsbidrag via Söngvakeppnin 2024 vars final hålls på lördag (2:a mars).

Portugal utser artist och tävlingsbidrag via Festival da Canção 2024 vars final hålls lördagen den 9:e mars. Inför det hålls två semifinaler varav en redan är avgjord och en hålls på lördag (2:a mars). Landet blir sist ut att hålla i en nationell final för den här säsongen (då den portugisiska finalen startar när Sverige har avgjort sin final).

Schweiz utser artist och bidrag via ett internval. Artisten meddelas den 29:e februari medan det är oklart när låten släpps.

Serbien utser artist och tävlingsbidrag via Pesma za Evroviziju 24. Den uttagningen avgörs genom två semifinaler denna tisdag (27:e februari) och torsdag (29:e februari) följt av finalen på lördag (2:a mars).

Sverige utser artist och bidrag via Melodifestivalen 2024. Uttagningen innehåller fem deltävlingar varav fyra har avgjorts och den femte sänds nu på lördag (2:a mars) tillsammans med det finalkval där bidrag som hamnat på tredje och fjärde plats ges en ny chans att ta sig till finalen. Finalkvalet äger rum direkt efter deltävling 5 medan finalen hålls den 9:e mars.

 

Utöver dessa kan det nu mot slutet av uttagningssäsongen förekomma att officiella musikvideos inklusive ESC-versioner av redan uttagna tävlingsbidrag presenteras.

 


 

Kommentera