Resultat avgjorda uttagningar vecka 7, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det…

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Finaler

Das deutsche Finale 2024

Det blir sångaren Isaak med bidraget ”Always on the Run” som kommer att representera Tyskland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Das Deutsche Finale 2024 som sändes den 16:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade startfältet utsetts genom två olika kvoter. Från början hölls en antagning där artister och låtskrivare kunde skicka in låtar från vilken en urvalsjury utsåg åtta tävlingsbidrag. Därefter hölls en wildcardtävling där 15 artister valdes ut genom en audition där de fick skriva låtar till Eurovision. Inför en avgörande wildcardfinal valdes fyra av de tävlande ut (varav tre uppträdde i den finalen då den fjärde finalisten fick ställa in sin medverkan p.g.a. sjukdom) där tittarna röstade fram en av dem till att bli wildcard.

I den riktiga uttagningsfinalen, som hölls en vecka efter wildcardfinalen, uppträdde de nio finalisterna varpå tittarna tillsammans med åtta internationella jurygrupper röstade fram vinnarlåten. Varje jurygrupp representerade ett land i årets ESC-startfält, i det här fallet var det Spanien, Litauen, Schweiz, Österrike, Storbritannien, Sverige, Kroatien och Island.

Omröstningen gick till som så varje jurygrupp delade ut poängerna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När alla jurygrupper hade sagt sitt omvandlades juryns gemensamma totaltabell till en enskild juryrangordning, där vinnaren fick jurys totala 12-poängare, tvåan fick 10-poängaren, trean 8-poängaren osv. nedåt 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter delades tittarnas skala ut som också var en uppsättning av 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Bägge rangordnar adderades och bidraget med högst totalpoäng vann finalen. Som mest kunde ett bidrag få 24 poäng (dubbla tolvpoängare) och som minst 2 poäng (bägges 1-poängare). Bidrag som fick samma totalsumma rangordnades efter tittarnas röstning.

Förutom tävlingsbidragen gästades finalen av en panel som pratade om låtarna och förra årets representant Lord of the Lost. Alla artister i startfältet gjorde också ett gemensamt medley med ABBA-låtar innan tittarnas poäng presenterades.

 

Jury vs tittarna

Efter att de åtta jurygrupperna hade röstat ledde Isaak följt av Max Mutzke och Bodine Monet, de två sistnämnda hade lika många totalpoäng men Max Mutzke ansågs efter juryernas poängutdelning vara tvåa. Därefter lades tittarnas rangordning till juryernas som också hade Isaak som sin vinnare med Max Mutzke som tvåa medan deras trea var Ryk. När alla poäng var utdelade räckte det för Isaak att ta hem vinsten och därmed få representera Tyskland i Eurovision 2024.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 

Tycker du att Tyskland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

denmark_smallDansk Melodi Grand Prix 2024

 

Det blir sångerskan Saba med bidraget ”Sand” som kommer att representera Danmark i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Dansk MGP 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

 

Så var finalen

Årets danska uttagningsfinal bestod av åtta tävlingsbidrag som hade utsetts efter en nationell antagning. Under finalkvällen uppträdde först alla finalister varpå tittarna och en 20-mannajury, bestående av både personer från Danmark och andra länder, röstade fram en gemensam topp 3. Därefter hölls en ny omröstning där vinnaren korades. Bägge parter hade halva resultatmakten vardera att avgöra finalen.

 

Jury vs tittarna

I den första omgången blev det inte presenterat hur tittarna och juryn röstade, däremot i den andra omgången stod det klart att juryn hade Saba som sin favorit följt av Basim och Janus Viberg. Tittarna hade å sin sida Basim som sin vinnare, Janus Viberg som tvåa och Saba som trea. När man slog ihop de poänger som bidragen fått hade Saba vunnit med bara 3 poängs marginal mot Basim.

 

Hela resultatet

Omgång 1

De fetmarkerade bidragen röstades vidare till den andra röstningsomgången, övriga slutade oplacerade.

 • Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 • Basim – ”Johnny”
 • Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”
 • Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 • RoseeLu – ”Real Love”
 • Saba – ”Sand”
 • Stella – ”Sign Here”
 • UBLU – ”Planetary Hearts”

 

Omgång 2

Så här blev topp 3 efter juryns och tittarnas omröstningar

 • 1. Saba – ”Sand”

 • (22 + 15 = 37 p)

 • 2. Basim – ”Johnny”

 • (15 + 19 = 34 p)

 • 3. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”

 • (13 + 16 = 29 p)

 

estonia_smallEesti Laul 2024

 

Det blir musikgruppen 5miinust tillsammans med musikduon Puuluup och deras gemensamma bidrag ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” som kommer att representera Estland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Eesti Laul 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

 

Så var finalen

Finalen i Eesti Laul 2024 hade totalt tio tävlingsbidrag varav fem låtar som framfördes av artister som hade kvalat in från en tidigare semifinal (5miinust & Puuluup, Anet Vaikmaa, Ewert & The Two Dragons, Ollie och Peter Põder) och fem låtar som framfördes av artister som hade skickats vidare direkt till finalen via urvalsjuryns val (Brother Apollo, Carlos Ukareda, Daniel Levi, Nele-Liis Vaiksoo och Uudo Sepp & Sarah Murray). Dessa låtar fick tävla i två röstningsomgångar – först där en jury tillsammans med tittarna röstade fram tre gemensamma favoriter följt av en ny omgång där tittarna hade hela makten att rösta fram vinnaren.

 

Jury vs tittarna

Inför avgörandet av vilka tre bidrag som skulle kvala vidare valde ERR att hemliggöra hur tittarna hade rangordnat de fyra toppbidragen. Däremot var det öppet att juryn hade Ollie som sin vinnare följt av Nele-Liis Vaiksoo som tvåa och 5miinust & Puuluup som trea. Det var också de tre som fick högst totalpoäng när tittarna lade till sina poäng även om ERR inte har bekräftat vem av dem samt fjärdeplacerade Daniel Levi som har fått poängerna 12, 10, 8 och 7 från tittarna.

 

Hela resultatet

Omgång 1

Till andra omgången (i ordning efter jurypoäng bidragens respektive tittarpoäng och totalsumma avslöjas senare)

 

Utröstade låtar (i ordning jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 • 4. Daniel Levi – Over the Moon
 • (5 + ? = ? poäng)

 • 5. Anet Vaikmaa  – Serotoniin
 • (7 + 6 = 13 poäng)

 • 6. Carlos Ukareda – Never Growing Up
 • (6 + 2 = 8 poäng)

 • 7. Ewert & The Two Dragons – Hold Me Now
 • (4 + 3 = 7 poäng)

 • 8. Uudo Sepp & Sarah Murray – Still Love
 • (1 + 5 = 6 poäng)

 • 9. Peter Põder – Korra veel
 • (2 + 4 = 6 poäng)

 • 10. Brother Apollo – Bad Boy
 • (3 + 1 = 4 poäng)

 

Omgång 2

Så här blev topp 3 efter tittarnas omröstning

 • 1. 5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”

 • Vinstprocent: ännu inte avslöjat

 • 2. Ollie – ”My Friend”

 • Vinstprocent: ännu inte avslöjat

 • 3. Nele-Liis Vaiksoo – ”Käte ümber jää”

 • Vinstprocent: ännu inte avslöjat

 

Eurovizija.LT

 

Det blir sångaren Silvester Belt med bidraget ”Luktelk” som kommer att representera Litauen i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Eurovizija.LT som sändes den 17:e februari 2024.

 

Så var finalen

Litauens uttagning i år såg lite annorlunda ut jämfört med de senaste åren. Istället för att bidragen fått flera chanser att nå finalen gavs endast en chans per låt i grundomgången. Detta då det var endast fem heats med åtta bidrag i varje program där tittarna och en studiojury tillsammans fick rösta fram två gemensamma favoriter.

Totalt kvalade tio bidrag vidare till finalen, där resultatet nu avgjordes i två rundor. Först framfördes finalbidragen varpå studiojuryn och tittarna tillsammans utsåg tre gemensamma favoriter. Dessa gick vidare till en avgörande omgång där tittarna själva röstade fram en vinnare.

I första rundan delade vardera part av jury och tittarna ut 12 poäng till sin favoritlåt, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter lades summorna samman och de tre låtar med högst totalpoäng gick vidare till den andra omgången. Låtar som hamnade på samma totalsumma rangordnas efter juryns röster. I den avgörande omgången delades inga poäng ut, här räknades bara röster.

 

Jury vs tittarna

Både juryn och tittarna hade samma topp 3 (gruppen Shower, sångaren Silvester Belt och gruppen The Roop) men det är oklart om de hade låtarna i samma eller olika ordning.

 

Hela resultatet

Omgång 1

Så här placerade sig de bidragen i den första omgången (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma). Notera att i samband med sändningen bekräftades det inte vilka poäng som hade getts till de tre som kvalade vidare till omgång 2, utan dessa siffror blev presenterade först ett par dagar efter finalen.
* Klippet från finalen saknas, tills vidare är det klippet från heatet som finns tillgängligt.

 

Omgång 2

Så här blev slutresultatet i den avgörande omgången, då tittarna fick bestämma:

 • 1. Silvester Belt – ”Luktelk”

 • Fick 34 691 röster (50%)

 • 2. Shower – ”Impossible”

 • Fick 20 307 röster (29%)

 • 3. The Roop – ”Simple Joy”

 • Fick 15 046 röster (21%)

 

Etapa națională 2024

Det blir sångerskan Natalia Barbu med bidraget “In the Middle” som kommer att representera Moldavien i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Etapa națională 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

Noterbart är att det blir andra gången som Natalia Barbu får representera Moldavien i Eurovision Song Contest. Vid föregående tillfälle (år 2007) lyckades hon ta sig till final och hamna på tionde plats i totaltabellen.

 

Så var finalen

Inför finalen hölls en större liveaudition där en jury utsåg 11 finalister. Dessa fick på nytt uppträda under finalkvällen innan en jury- och tittarröstning gemensamt korade en vinnare. Juryn utgjordes av fem personer däribland en låtskrivare, en artist samt två representanter för TRM och en ordförande för låtskrivare i Moldavien.

Juryn respektive tittarna delade ut 12 poäng till sin vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 och 0 poäng. Därefter adderades summorna och vinnaren blev låten med högst totalpoäng. Om två eller fler bidrag slutade på samma totalpoäng avgjordes det hur bidragen rangordnats hos juryn.

 

Jury vs tittarna

Efter juryn hade delat ut sina poäng ledde Natalia Barbu strax före Valeria Pasha och Iulia Teleucă, vilka även var tittarnas topp 3 men i en annan ordning. I det här fallet var Valeria Pasha tittarnas vinnare och Natalia Barbu tvåa. I och med att bägge dessa artister hamnade på 22 poäng fick skiljeregeln tas till och då Natalia Barbu fått sin 12-poängare av juryn blev det hon som vann finalen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Natalia Barbu – In the Middle
 • (12 + 10 = 22 p)

 • 2. Valeria Pasha – Anti-Princess
 • (10 + 12 = 22 p)

 • 3. Iulia Teleucă – Runaway
 • (8 + 8 = 16 p)

 • 4. Cătălina Solomac – Fever
 • (7 + 7 = 14 p)

 • 5. Viola Julea – Light Up!
 • (4 + 5 = 9 p)

 • 6. Reghina Alexandrina – Contrasens
 • (3 + 6 = 9 p)
 • 7. Nicoleta Sava – Bravo
 • (5 + 3 = 8 p)

 • 8. O L – No Time No Space
 • (6 + 1 = 7 p)

 • 9. Sasha Letty – DNA
 • (2 + 4 = 6 p)

 • 10. Y-Limit – Revolution
 • (0 + 2 = 2 p)

 • 11. Victor Gulick – Fever
 • (1 + 0 = 1 p)

 

 

Semifinaler

Söngvakeppin 2024 – Semifinal 1

 

Island genomför Söngvakeppnin till Eurovision 2024 som i lördags fick sin premiär med den första semifinalen. I programmet tävlade fem bidrag varpå tittarna fick rösta fram två favoriter till final. En av de tre låtarna som har åkt ut kan dock få komma tillbaka i finalen men bara om juryn väljer att lägga till ett wildcard. Om det blir så eller inte presenteras först nästkommande lördag (24:e februari) när den andra semifinalen avgörs. De tre låtar som åker ur den semifinalen kan också bli wildcard men bara en av dessa 6 låtar kan få den platsen.

 

Resultat

Följande två bidrag, listade i alfabetisk ordning efter artist, röstades vidare till finalen:

Anita – Stingum af

Væb – Bíómynd

 

Resterande tre låtar, i alfabetisk ordning efter artist, gick därför inte vidare, men har som sagt chans att bli wildcard om juryn vill det:

Blankiflúr – Sjá þig

CeaseTone –

Sunny – Fiðrildi

 

 

Internval/andra besked

Flera länder som väljer internt till Eurovision 2024 lämnade besked om kommande artist/bidragspresentationer. Bland annat står det klart att Belgiens artist Mustii, som blev klar för tävlan redan i augusti förra året, kommer att framföra bidraget ”Before the Party’s Over”. Låten ska enligt uppgifter släppas på tisdag (20:e februari). Dagen före det meddelar Polen sitt artist- och bidragsval till Malmö då den officiella musikvideon släpps på Eurovision.tv:s kanal.

Fler kommande släpp sker den 29:e februari då Cyperns låt med Sillia Kapsis premiärspelas och dagen därpå släpps Storbritanniens låt som framförs av Olly Alexander. Han gästar samma kväll den på BBC populära talkshowen Graham Norton Show. Den 6:e mars meddelar Australien sitt val till Malmö och dagen därpå får vi höra Greklands tävlingsbidrag (där har det sagts att låten ska presenteras i ett TV-program samma kväll).

 

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (19:e februari) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii med bidraget ”Before the Party’s Over”.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”.

Danmark har röstat fram sångerskan Saba med bidraget ”Sand”. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dansk MGP 2024.

Estland har röstat fram 5miinust & Puuluup med bidraget (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eesti Laul 2024.

Finland har röstat fram artisten Window95Man (ft. Henri Piispanen) med bidraget No Rules!. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av UMK 2024.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Italien har röstat fram sångerskan Angelina Mango med bidraget La noia. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Festival di Sanremo. 

Lettland har röstat fram sångaren Dons med bidraget Hollow. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Supernova 2024.

Litauen har röstat fram sångaren Silvester Belt med bidraget Luktelk. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eurovizija.LT.

Luxemburg har röstat fram sångerskan Tali med bidraget ”Fighter”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Malta har röstat fram Sarah Bonnici med bidraget Loop. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av MESC 2024.

Moldavien har röstat fram sångerskan Natalia Barbu med bidraget In the Middle. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Etapa națională 2024.

Norge har röstat fram gruppen Gåte med bidraget Ulveham. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Norsk MGP 2024.

Polen har internt valt ut sångerskan Luna med bidraget The Tower.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Spanien har röstat fram musikduon Nebulossa med bidraget Zorra. Valet gjordes i en kombinerad jury-, demoskop- och tittaromröstning i finalen av Benidorm Fest 2024.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander med bidraget ”Dizzy”. Själva studioversionen är planerad att släppas den 1:a mars.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

Tyskland har röstat fram sångaren Isaak med bidraget Always on the Run. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Das Deutsche Finale 2024.

Ukraina har röstat fram duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Vidbir 2024.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget ”We Will Rave”. Tävlingsbidraget släpps senare under uttagningssäsongen.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget presenteras den 7:e mars.

Israel har röstat fram sångerskan Eden Golan. Tävlingsbidraget utses via ett internval som meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

 


 

Kommentera