Resultat avgjorda uttagningar vecka 5, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det finalerna i Norge, Malta, Ukraina och Spanien samt heats/semifinaler i Lettland och Litauen. Dessutom hade Sverige sin första deltävling men i den här artikeln fokuserar vi enbart på resultaten i de andra ländernas uttagningar.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Finalerna

MESC 2024 – Final

Det blir sångerskan Sarah Bonnici med bidraget ”Loop” som kommer att representera Malta i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen MESC 2024 som sändes den 3:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade startfältet 36 tävlingsbidrag, vilka fick visa upp sig i fyra sändningar innan en omröstning mellan tittarna och jury avgjorde 12 finalister. Dessa fick sedan spela in varsin musikvideo samt göra ett scenframträdande med sin låt som visades upp i finalsändningen.

Under finalsändningen gästades programmet av fjolårsvinnarna The Busker samt förra årets Junior Eurovision-representant Yulan Law.

 

Jury vs tittarna

När det var dags för omröstningen var juryns vinnare Sara Bonnici, som fick 79 poäng, följt av Ryan Hili på 54 poäng och strax därefter, på 51 poäng, hamnade Matt Blxck. Tittarna hade dessa också som sina favoriter men i en annan ordning (Matt Blxck var deras etta följt av Sara Bonnici och Ryan Hili). När man slog samman tittarnas och juryns poänger hade också dessa tre artister hamnat i topp tre i ordningen Sara Bonnici som vinnare, Matt Blxck som tvåa och Ryan Hili som trea. Det kan noteras att även i MESC-finalen 2023 hamnade Matt Blxck och Ryan Hili på pallplats (men då i omvänd ordning).

Maktfördelningen mellan juryn och tittarna var 77,6% för juryn och endast 22,3% för tittarna.

 

Resultatet

Så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Sarah Bonnici – Loop
 • (79 + 23 = 102 p)

 • 2. Matt Blxck – Banana
 • (51 + 29 = 80 p)

 • 3. Ryan Hili – Karma
 • (54 + 17 = 71 p)

 • 4. Erba’ – Sirena
 • (47 + 9 = 56 p)

 • 5. Denise Mercieca – Mara
 • (30 + 9 = 39 p)

 • 6. Lisa Gauci – Breathe
 • (36 + 3 = 39 p)

 

Norsk MGP 2024 – Final

Det blir musikgruppen Gåte med bidraget ”Ulveham” som kommer att representera Norge i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2024 som sändes den 3:e februari 2024. Det är också första gången sedan 2006 som Norge kommer att tävla med en låt på norska.

 

Så var finalen

Årets Norsk MGP bestod precis som de senaste åren av heats inför finalen där tittarna hade ensam makt att bestämma vilka bidrag som skulle ta sig till final. För andra året i följd var dessutom alla bidrag tvungna att gå igenom kvalprogrammen (ingen var direktkvalificerad). Under heaten röstades topp 3 av 6 vidare per sändning medan i finalen hölls en röstningsomgång mellan å ena sidan några internationella jurygrupper och å andra sidan tittarröstningen. Den här gången hade dock juryn endast 40 procent makt medan tittarna hade hela 60 procent makt.

Jurygrupperna representerade tio länder som ska tävla i Eurovision 2024. Länderna som bjudits in var (i tur och ordning) Storbritannien, Finland, Schweiz, Estland, Azerbajdzjan, Danmark, Nederländerna, Island, Tjeckien och Sverige.

Förutom tävlingsbidragen gjordes ett medley med vinnarbidragen från Sverige. Här uppträdde programledaren Marion Ravn, de tidigare Norsk MGP-vinnarna Ulrikke och TIX och de tidigare ESC-vinnarna Elisabeth ”Bettan” Andreassen, Alexander Rybak och Carola.

 

Jury vs tittarna

Efter att de tio internationella jurygrupperna hade röstat klart ledde KEiiNO på 98 poäng följt av Gåte på andra plats med 76 poäng och duon Dag Erik Oksvold och Anne Fagermo på 58 poäng. Tittarna hade dock Gåte som sin vinnare medan KEiiNO blev deras tvåa och Super Rob & Erika Norwish trea. I totalen slutade det också bidragen i den ordningen, även om KEiiNO hamnade tvåa med endast 7 poäng från att gå om på förstaplatsen.

 

Resultatet

Så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Gåte – Ulveham
 • (76 + 174 = 250 p)

 • 2. KEiiNO – Damdiggida
 • (98 + 146 = 244 p)

 • 3. Super Rob & Erika Norwich – My AI
 • (45 + 120 = 165 p)

 • 4. Gothminister – We Come Alive
 • (35 + 80 = 115 p)

 • 5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me
 • (58 + 47 = 105 p)
 • 6. Miia – Green Lights
 • (54 + 22 = 76 p)

 • 7. Margaret Berger – Oblivion
 • (26 + 19 = 45 p)

 • 8. Ingrid Jasmin – Eya
 • (22 + 20 = 42 p)

 • 9. Annprincess – Save Me
 • (16 + 17 = 33 p)

 

Benidorm Fest 2024 – Final

Det blir musikgruppen Nebulossa med bidraget ”Zorra” som kommer att representera Spanien i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Benidorm Fest 2024 som avgjordes natten mot söndagen den 4:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför uttagningen hölls en öppen antagning och från den utsågs sedan 16 bidrag till startfältet. Dessa genomgick tävlan i två semifinaler med åtta bidrag per program där en kombination av juryröstning, demoskopundersökning och tittaromröstning avgjorde fyra finalister per program. Under finalen användes samma röstningsmetod men enbart för att utse en vinnare, tillika Spaniens representant i Eurovision 2024.

Förutom finalisterna gästades finalen av artisten Abraham Mateo som körde ett medley av låtar. Dessutom uppträdde programledaren Ruth Lorenzo med sin Eurovision-låt Dancing In The Rainsom i år firar 10-årsjubileum.

 

Jury vs tittarna

I finalens avgörande omröstning började den spansk-internationella juryn att dela ut sina totalpoäng till bidragen. Här hade de två vinnare: Nebulossa och St. Pedro som bägge fick 86 poäng vardera med Angy Fernández som trea på 63 poäng. Demoskopundersökningen hade dock Jorge González som sin vinnare med Angy Fernández som tvåa och Nebulossa först som trea. Däremot var Nebulossa tittaromröstningens vinnare medan Jorge González var deras tvåa och Angy Fernández som trea.

När man lade samman alla poängerna var det Nebulossa som hade fått högst totalpoäng och St. Pedro näst högst, detta trots att han var fyra i demoskopundersökningen och först femma i tittaromröstningen.

 

Resultatet

Så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + demoskoppoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

 

Vidbir 2024 – Final

Det blir duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget ”Teresa & Maria” som kommer att representera Ukraina i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Vidbir 2024 som sändes den 3:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen avgjorde först en urvalsjury tio finalister bland de låtar som hade skickats in. Av de tio reservbidrag som återstod fick publiken chansen att rösta in ett wildcard, dock valde en av de tio aspiranterna till den platsen att avstå möjligheten. Under själva finalsändningen uppträdde de elva finalisterna varpå jury- och tittarröstning korade en vinnare.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av flera gästartister i form av flera tidigare ukrainska ESC-representanter: Ruslana (ESC-vinnare 2004), Tvorchi (2023), Kalush Orchestra (ESC-vinnare 2022), Jamala (ESC-vinnare 2016), Verka Serduchka (2007) och Tina Karol (2006). Dessutom uppträdde JESC-representanten Anastasia Dymyd (2023) tillsammans med låtskrivaren Svitlana Tarabarova.

På grund av tekniska problem med röstningsapplikationen valde produktionen att flytta fram omröstningen till söndagseftermiddagen (4:e februari) och låta resultatet presenteras samma kväll.

 

Jury vs tittarna

När juryn hade röstat hade man Ziferblat på sin förstaplats, med Alyona Alyona & Jerry Heil tvåa, följt av Mélovin. Tittarna skulle dock ändra på saken genom att bara ha Ziferblat fyra, medan Alyona Alyona & Jerry Heil blev etta. Övriga platser på podiet hos tittarna blev Yaktak (tvåa) och Mélovin (trea).

 

Resultatet

Så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):


 • 1. Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
 • (10 + 11 = 21 p)

 • 2. Ziferblat – Place I Call Home
 • (11 + 8 = 19 p)

 • 3. Mélovin – Dreamer
 • (9 + 9 = 18 p)

 • 4. Yaktak – Lalala
 • (6 + 10 = 16 p)

 • 5. Yagody – Tsunamia
 • (7 + 7 = 14 p)

 • 6. Ingret – Keeper
 • (8 + 2 = 10 p)

 

 

Heats/semifinaler

latvia_smallSupernova 2024 – Semifinal

 

Lettlands uttagning Supernova 2024 innehöll även den här gången en semifinal där 15 bidrag fick tävla om tio finalplatser. Resultatet avgjordes av en gemensam jury- och tittaromröstning men exakt hur bidragen placerade sig avslöjades inte. Istället ropades de tio finalisterna upp utan inbördes ordning.

Själva finalen hålls nu på lördag (10:e februari) där även då delad jury- och tittarröstning korar vinnaren.

 

Hur blev resultatet

Nedan presenterar vi finalisterna (i alfabetisk ordning efter artist).

 

Här är de fem bidrag som inte gick till finalen (listade i alfabetisk ordning efter artist).

 

Eurovizija.LT – Heat 4

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest och i lördags visades den näst sista sändningen inför finalen. Åtta bidrag deltog där en gemensam jury- och tittarröstning röstade fram vilka två bidrag som får göra föregående heats finalister sällskap i finalen.

När jury- och tittarpoängen hade slagits ihop den här gången blev det Il Sensos Time (22 p) och Monika Marijas Unlove you starting tomorrow (20 p) som hade fått högst totalpoäng och därmed avancerade vidare till finalen.

 

Resultatet – de utröstade låtarna

Resterande låtar i startfältet placerade sig som följer i omröstningen:

 

Finalister (sedan föregående heats)

Utöver veckans två finalister har nedan tävlingsbidrag också blivit klara för finaltävlan (vilken äger rum om två veckor från skrivande stund).

 

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (5:e februari) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”. Själva studioversionen släpps senare under uttagningssäsongen.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Luxemburg har röstat fram Tali med bidraget ”Fighter”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Malta har röstat fram Sarah Bonnici med bidraget Loop. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av MESC 2024.

Norge har röstat fram gruppen Gåte med bidraget Ulveham. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Norsk MGP 2024.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Spanien har röstat fram musikduon Nebulossa med bidraget Zorra. Valet gjordes i en kombinerad jury-, demoskop- och tittaromröstning i finalen av Benidorm Fest 2024.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

Ukraina har röstat fram duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Vidbir 2024.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen, men en del av låttexten kan man se i den här artikeln.

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen. Tävlingsbidraget presenteras i slutet av uttagningssäsongen.

 


 

Kommentera