Vem vinner Melodifestivalen 2024 (om vi får gissa)?

MELODIFESTIVALEN 2024. Med bara timmar kvar innan det är dags för Sverige att utse sin representant till Eurovision 2024 gör vi i ESC-Panelen ett sista inför-snack om vem eller vilka vi tror har störst chans att vinna finalen.

I årets Melodifestivalfinal har vi valt att dela upp tyckandet i två delar: en där vi först spekulerar/gissar resultat och en där vi själva tycker till hur var och en hoppas/vill att resultatet ska bli. Du får självklart delta i debatten i kommentarsfältet!

 

Så här GISSAR vi om resultatet!

1. Vilka tror du kommer att placera sig i topp 3?

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Jacqline Moss
 3. Liamoo

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Danny Saucedo
 3. Maria Sur

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Liamoo
 3. Medina

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Jacqline Moss
 3. Liamoo

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Danny Saucedo
 3. Maria Sur


Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Maria Sur
 3. Dotter

Min gissning är:

 1. Liamoo
 2. Marcus & Martinus
 3. Danny Saucedo

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Jacqline Moss
 3. Medina

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Danny Saucedo
 3. Jacqline Moss

Min gissning är:

 1. Marcus & Martinus
 2. Smash Into Pieces
 3. Liamoo

 

 

2. Vilka tror du kommer att placera sig i botten 3 (i alfabetisk ordning)?

Min gissning är:

 • Annika Wickihalder
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Annika Wickihalder
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Annika Wickihalder
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Cazzi Opeia
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Cazzi Opeia
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax


Min gissning är:

 • Cazzi Opeia
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Cazzi Opeia
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Cazzi Opeia
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Dotter
 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning är:

 • Annika Wickihalder
 • Dotter
 • Jay Smith

 

 

3. Vilken/vilka finalister skulle kunna skrälla in sig i toppstriden respektive i bottenstriden?

Min gissning för toppstriden:

 • Medina

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Danny Saucedo

Min gissning för toppstriden:

 • Annika Wickihalder
 • Medina

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Jay Smith
 • Lisa Ajax

Min gissning för toppstriden:

 • Jacqline Moss
 • Medina

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Danny Saucedo
 • Dotter

Min gissning för toppstriden:

 • Annika Wickihalder
 • Liamoo
 • Dotter
 • Medina

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Smash Into Pieces

Min gissning för toppstriden:

 • Annika Wickihalder
 • Liamoo
 • Dotter
 • Medina

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Smash Into Pieces


Min gissning för toppstriden:

 • Annika Wickihalder

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Danny Sauced

Min gissning för toppstriden:

 • Jacqline Moss
 • Smash Into Pieces

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Annika Wickihalder
 • Dotter

Min gissning för toppstriden:

 • Annika Wickihalder

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Danny Saucedo

Min gissning för toppstriden:

 • Annika Wickihalder
 • Cazzi Opeia
 • Smash Into Pieces

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Maria Sur
 • Medina

Min gissning för toppstriden:

 • Medina
 • Maria Sur

Min gissning för bottenstriden:

 • Danny Saucedo

 

 

Så här VILL vi att resultatet ska bli

Här slutar spekulationerna och nu blir det bara eget tyckande!

Min topplista

 1. Jacqline Moss – ”Effortless”
 2. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 3. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 4. Medina – ”Que Sera”
 5. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 6. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 7. Liamoo – ”Dragon”
 8. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 9. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 10. Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 11. Annika Wickihalder – ”Light”
 12. Jay Smith – ”Back to My Roots”

 

Kommentar

Det är ett väldigt pop-tungt startfält i årets final, vilket jag gillar – men som kanske inte är allas kopp te. Sverige har ju gjort det lite till sin grej att vara bra på mainstreampop, vilket ju har varit en fråmgångssaga i ESC. Eller iallafall i jurygrupperna. Jag tror att vi här har enormt många bidrag som kommer gå hem rejält hos jurygrupperna – faktum är att jag tror den internationella juryn kommer ha omöjligt att komma överens om en favorit. Däremot kommer folket ha enklare – och jag är säker på att Marcus och Martinus får de yngres röster där. Men vad de äldre röstar på vågar jag inte gissa. Men en sak vågar jag tippa – det blir nog jämnare än oddsen säger just nu. Det är helt enkelt ett för homogent startfält för att kunna se något tydligt vinnarbidrag – även om jag såklart vill se Jacqline som vinnare med den brutalt snygga låten ”Effortless” – en av G:sons snyggaste låtar någonsin. Men Marcus o Martinus funkar också, även om jag tror att vi då kommer få nöja oss med ett par poäng ifrån tv-tittarna i Eurovision.


Min topplista

 1. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 2. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 3. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 4. Annika Wickihalder – ”Light”
 5. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 6. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 7. Medina – ”Que Sera”
 8. Jacqline Moss – ”Effortless”
 9. Liamoo – ”Dragon”
 10. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 11. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 12. Lisa Ajax – ”Awful Liar”

 

Kommentar

Då är det dags! Den stora mellofinalen i Friends Arena. Jag tycker att årets startfält är väldigt milt och inget sticker ut riktigt eller ja Bröderna M kanske men resten nej. Som ni har sätt på min tippning av finalen så ser ni att jag har satt Danny som en andra plats i årets final. Varför jag tror detta är för det är skrivet i stjärnorna att det skall hända igen för en 3 gång. Sen har jag också satt Annika Wickihalder som en 4 plats i årets final då jag tror och känner att detta kan bli årets skräll i finalen. Jag har satt Lisa Ajax sist och tätt ovanför henne Cazzi Opeia som jag tror båda kommer drunkna bort i årets tävling. Min önskan av vem jag skulle vilja se i Eurovision är Annika så hon kommer få mina röster.


Min topplista

 1. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 2. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 3. Liamoo – ”Dragon”
 4. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 5. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 6. Medina – ”Que Sera”
 7. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 8. Jacqline Moss – ”Effortless”
 9. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 10. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 11. Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 12. Annika Wickihalder – ”Light”

 

Kommentar

Det har varit en lång resa hit, men nu är det dags att utse vinnaren. Tyvärr verkar allt peka åt ett håll, vilket gör det hela lite tråkigt. Jag önskar att det hade varit lite mer oförutsägbart. Den enda potentiella utmanaren till M&M kan kanske vara Liamoo. Ser ingen annan i detta skede som kan utmana. Någonstans inom mig hoppas jag på en repris av 2013 där det blir kaos och vi får en oväntad vinnare. Även om Smash Into Pieces är min personliga favorit, så är jag också realistisk och vet att Sverige aldrig skulle välja en rocklåt. Tycker den bästa representanten för Sverige 2024 hade varit Liamoo.


Min topplista

 1. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 2. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 3. Liamoo – ”Dragon”
 4. Jacqline Moss – ”Effortless”
 5. Medina – ”Que Sera”
 6. Annika Wickihalder – ”Light”
 7. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 8. Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 9. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 10. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 11. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 12. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”

 

Kommentar

I årets final är det omöjligt att sia om hur det kommer att gå då det finns för många förhandsfavoriter i startfältet som jag tror alla kommer att få ungefär lika många röster. Jag har svårt att se att någon av dem skulle ”dra ifrån” på samma sätt som exempelvis Loreen gjorde förra året, istället tror jag att det skulle kunna bli en ganska jämn final där juryn och tittarna kanske har olika vinnare. Blir det tillräckligt jämnt skulle det också kunna sluta med att exempelvis tittarnas trea vinner till sist (som det var 2017). Egentligen är det roligare när det är mer öppet än när någon får alla 12-poängare rakt av, blir lite mer spännnade match.

Oavsett vem av dessa 12 som vinner finalen är jag nöjd. Låtarna håller hög kvalité rakt igenom och jag tror att Sverige som värdland kommer att kunna placera sig bra. Men, jag tror INTE det blir en dubbelseger för Sverige. Det finns potentiellt material som jag är säker på kan ta Sverige till en topp 5-placering men det finns också låtar som jag tror kan riskera att falla i den fälla som Sverige drabbades av i andra hälften av decenniet 2000-talet, med att vi ”tror” att det kommer bli topp 10 och så blir det bara botten tio istället. Men är det något år man ska vara villig att riskera detta så är det 2024 när Sverige slipper kvala genom två tuffa ESC-semifinaler och kan som värdland bjuda in till världens roligaste show. Vem som än vinner blir det bra.

Jag vill också tillägga att det har varit mycket svårt att göra en topp 12 i år då jag tycker att ingen förtjänar sistaplatsen av finalisterna. Men jag måste välja och då blir det här mitt val. Det betyder däremot inte att jag tycker att exempelvis Marcus & Martinus har en dålig låt, men av de 12 som är i final är den jag gillar minst. Men de får i alla fall en 3-poängare av mig vilket betyder att det är en hög lägstanivå i år.


Min topplista

 1. Liamoo – ”Dragon”
 2. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 3. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 4. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 5. Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 6. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 7. Annika Wickihalder – ”Light”
 8. Medina – ”Que Sera”
 9. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 10. Jacqline Moss – ”Effortless”
 11. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 12. Jay Smith – ”Back to My Roots”

 

Kommentar

Nu har vi nått fram till det allra sista skedet i Melodifestivalen, FINALEN! Jag är otroligt imponerad över bidragen i år och jag tycker de allra flesta har hållit hög standard, inklusive en del som inte har klarat att ta sig hela vägen. Min absoluta favorit hittade jag redan i deltävling två, självklart är det Liamoo med ”Dragon”, den etsade sig fast och har hållit ett hårt grepp om förstaplatsen sedan dess. Jag blev otroligt hänförd av Dotters ”It’s Not Easy To Write A Love Song” och jag får gåshud varje gång jag hör låten, även Maria Sur har imponerat otroligt mycket med hennes kaxiga ”When I’m Gone”. Sedan har vi Danny som absolut hade varit trevlig att skicka till ESC med lite EDM- och Avicii influenser (säger man så?) det andas ju verkligen Sverige i hans bidrag så att säga. Jag tycker överlag att det är ett riktigt starkt finalfält med många personliga favoriter och jag kommer bli nöjd oavsett vem som tar hem det. Oddsfavoriterna Marcus & Martinus växer för varje lyssning men de når inte riktigt hela vägen fram för mig, det återstår att se om de lyckas charma resten av Sverige och den nationella juryn och faktiskt ta hem hela spektaklet. För egen del så ser jag hellre någon annan som vinnare och jag håller lite extra på Liamoo i årets final. Oavsett så kommer det bli en riktigt spännande final och jag hoppas på en nagelbitare ända till slutet!


Min topplista

 1. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 2. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 3. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 4. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 5. Medina – ”Que Sera”
 6. Liamoo – ”Dragon”
 7. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 8. Annika Wickihalder – ”Light”
 9. Jacqline Moss – ”Effortless”
 10. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 11. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 12. Lisa Ajax – ”Awful Liar”

 

Kommentar

Tror Annika kan komma i topp 5. Hon visade vad skåpet skulle stå i sin deltävling och kan säkert göra det igen. Tror det har gått för lång tid för Danny och han är inte lika populär som man tror. Han kan mycket väl hamna i botten. Generellt kan faktiskt vem som helst vinna och bara det är en skräll i sig.


Min topplista

 1. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 2. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 3. Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 4. Liamoo – ”Dragon”
 5. Annika Wickihalder – ”Light”
 6. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 7. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 8. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 9. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 10. Medina – ”Que Sera”
 11. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 12. Jacqline Moss – ”Effortless”

 

Kommentar

Årets final känns… ärligt talat ganska avmattad. Efter en lovande start så kände jag allt mer och mer att tävlingen saknade en låt som verkligen andades Vinnare. Även om det förvisso inte finns någon låt jag egentligen skulle tycka vore helt fel att skicka (min ranking ger inte en fullt så rättvis bild här). Vilket i och för sig kanske borde borga för en mer öppen final. För jag ser inte riktigt Marcus & Martinus som den stora favoriten som många andra verkar göra, utan tänker att åtminstone Liamoo borde utmana mer. Kanske Danny? Eller om Smash Into Pieces skulle skrälla?


Min topplista

 1. Liamoo – ”Dragon”
 2. Medina – ”Que Sera”
 3. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 4. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 5. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 6. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 7. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 8. Annika Wickihalder – ”Light”
 9. Jacqline Moss – ”Effortless”
 10. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 11. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 12. Lisa Ajax – ”Awful Liar”

 

Kommentar

Sedan jag började följa Melodifestivalen år 2005, så är det här utan tvekan det tråkigaste finalstartfältet. Majoriteten av bidragen är tämligen slätstrukna och liknar varandra. Vilket är synd då det fanns gott om unika bidrag i år som hade kunnat pigga upp finalen. Marcus & Martinus har ju som bekant redan vunnit. Och det är ju tråkigt att vi för tredje året i rad vet vinnaren på förhand. Nåja, Unforgetable är åtminstone en oerhört mycket bättre låt än Hold Me Closer & Tattoo. Drömmen för mig personligen vore om Liamoo eller Medina fick vinna, men chansen att det händer är så gott som helt obefintlig.


Min topplista

 1. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 2. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 3. Jacqline Moss – ”Effortless”
 4. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 5. Medina – ”Que Sera”
 6. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 7. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 8. Liamoo – ”Dragon”
 9. Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 10. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 11. Annika Wickihalder – ”Light”
 12. Jay Smith – ”Back to My Roots”

 

Kommentar

Äntligen, efter fem veckor, är det nu dags för finalen från Friends Arena i Stockholm, Solna. En final där vinnaren inte känns lika självklar som förra året när Loreen var den stora förhandsfavoriten som förutom att vinna Melodifestivalen även såg till att ta hem hela Eurovision Song Contest. Marcus & Martinus var de främsta utmanarna till Loreen ifjol och de är tillbaka i år igen, ute efter revansch.

När det kommer till Marcus & Martinus så måste jag säga att jag gillar numret. Det är innovativt och det märks att man verkligen har velat skapa något unikt och fräscht, vilket man har lyckats med. Även om de är stora oddsfavoriter enligt spelbolagen, så hoppas jag på en öppen och spännande final och jag hade gärna sett att min personliga etta (Danny) som vinnare eller varför inte Maria Sur eller Jaqcline. Det finns många andra bra kandidater som är värdiga vinnare. Jag tror inte att jag kommer bli besviken oavsett vem som vinner så länge det inte blir någon av de 2 sista på min topplista.

Nuuuuu kööööör viiii!!!


Min topplista

 1. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 2. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 3. Medina – ”Que Sera”
 4. Liamoo – ”Dragon”
 5. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 6. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 7. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 8. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
 9. Jacqline Moss – ”Effortless”
 10. Annika Wickihalder – ”Light”
 11. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 12. Lisa Ajax – ”Awful Liar”

 

Kommentar

Min personliga bedömning är att det är en oerhört jämn strid vid årets final och ingen självklar bedömning jämfört med 2023, då jag ansåg Loreen som självklar. Istället har jag favorittycke i nästan varje bidrag beroende på humör och när på dygnet. Jag flyttar runt flera av bidragen som på ett spelbräde, fram och tillbaka som en danstakt. Men tror att mina tre i topp är de jag mest vurmar för. En helt fantastisk final faktiskt! Vad som däremot är tydligt är att jag inte direkt röstar för balladerna i topp, utan vill ha dansrytmer, headbanging och armarna i luften ”för-nu-är-det-karneval-känsla” i luften. Man hör många uttala sig ” it is too generic” och jag säger bara, jaha – och vad gör Det? Om något känns i kroppen och man får en härlig känsla av det som framförs spelar det ingen som helst roll om det är för nutida, låter som annat man redan har hört osv. Man måste inte ändra på vinnande koncept och Sverige behöver knappast skämmas över sina resultat. Jag tror däremot inte att det blir en vinst i ESC i år igen, för det finns flera mycket starka bidrag klara från de nationella uttagningarna till Malmö i maj. 

Hur som helst så skulle jag vara glad och stolt över vilken av finalisterna som än representerar Sverige i år, för alla andas kvalitet. 

 


1 kommentar

 1. OlovB skriver:

  Mello 2024: Vem hade vunnit utan den internationella juryns 50% av röstetalet?


 

Kommentera