ALBANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det albanska TV-bolaget RTSH ut Albaniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Festivali i Këngës 56. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


2018 års upplaga av Albaniens Festivali i Këngës var den 56:e i ordningen. Mycket kändes igen i upplägget, bland annat att det var två semifinaler och en final och att alla bidrag skulle framföras på albanska. En nyhet var dock att den tidigare införda ”folkets jury” togs bort.

För att utse de tävlande utlyste RTSH en nationell antagning som pågick under hösten 2017. Efter att den hade avslutats hade totalt 70 bidrag skickats in, och bland dessa fick en jury välja ut 22 bidrag som de gillat bäst. Dessa fördelades sedan på elva bidrag per semifinal där sedan en ny jury beslöt vilka bidrag som skulle gå till final. Precis som året innan kunde juryn göra sitt slutval bland alla bidrag oavsett semifinaluppställning och därför kunde semifinalerna endast ses som två uppställningsprogram inför finalen. Juryn hade även all makt att bestämma resultat i finalen.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Albaniens uttagning blev sångaren Eugent Bushpepa med bidraget ”Mall”, som han själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Albanien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 11:e plats (av 26 länder) med 84 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2017-12-21

 • Programledare:
 • Adi Krasta

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröstning*

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 1. Elton Deda – Fjalët
 2. Mariza Ikonomi – Unë
 3. Stefi & Endri – Mesazh
 4. Evans Rama –Gjurmët
 5. David & Genc Tukiçi –Të pandarë
 6. Voltan Prodani –E pamundur
 7. Eugent Bushpepa –“Mall
 8. Rezarta Samja & Luis Ejlli – Ra një yll”
 9. Bojken Lako –Sytë e shpirtit
 10. Manjola Nallbani –I njejti qiell
 11. Redon Makashi – Ekziston

* Juryn kunde välja bland alla 22 låtarna oavsett semifinaluppställning. Från denna semifinal röstades 8 av 11 låtar till final.

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Voltan Prodani – ”E Pamundur”
 2. Rezarta Smaja & Luiz Ejlli – ”Ra Një Yll”
 3. Redon Makashi – ”Ekziston”
 4. Elton Deda – ”Fjalët”
 5. Mariza Ikonomi – ”Unë”
 6. Eugent Bushpepa – ”Mall”

Kommentar: Semifinal 1 har ett habilt startfält där det finns lite av varje. Ingen låt som är jättedålig, och en del bättre stycken. Det är framför allt min topp 3 där de höga betygen kommer in.


  


 1. Eugent Bushpepa –“Mall”
 2. Manjola Nallbani – “I njejti qiell”
 3. Rezarta Samja & Luis Ejlli – “Ra një yll”
 4. Bojken Lako – “Sytë e shpirtit”
 5. Mariza Ikonomi – “Unë”
 6. Elton Deda – “Fjalët”

Kommentar: Äntligen dags för ytterligare en ny ESC-säsong och Albanien är först ut i sedvanlig ordning att hålla sin uttagning till Eurovisionen. Som alltid bjuder Albanien oss på originella låtar på det inhemska språket, kombinerat med starka röster och en liveorkester. Jag ser väldigt mycket fram emot att följa den här upplagan av Festivali i Këngës. I denna första semifinal fångar främst Eugent Bushpepa och Manjola Nallbani mitt intresse. Jag vill tillägga att jag är tacksam att vi har fått möjligheten att lyssna in oss på låtarnas studioversioner i förväg. Alltid trevligt att jämföra hur de låter i studioversioner och sedan jämföra med liveframträdandet.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Notering

Den röstade juryn kunde välja bland alla 22 bidrag när de gjorde sitt val, dvs. de var inte knutna att välja X antal låtar från just denna semifinal. Dessutom blev resultatet känt först efter att den andra semifinalen hade avgjorts.

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2017-12-22

 • Programledare:
 • Adi Krasta

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröster*

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Orgesa Zaimi – Ngrije zërin
 2. Denisa Gjezo –Zemër ku je
 3. NA & Festina Mezini – Tjetër jetë
 4. Lorela Sejdini – Pritem edhe pak
 5. Artemisa Mithi –E dua botën
 6. Ergi Bregu –Bum Bum
 7. Akullthyesit – Divorci
 8. Xhesika Polo – Përjetë
 9. Inis Neziri – Piedestal
 10. Tiri Gjoci –Orë e ndaluar
 11. Lynx – Vonë

* Juryn kunde välja bland alla 22 låtarna oavsett semifinaluppställning. Från denna semifinal röstades 6 av 11 låtar till final.

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Akullthyesit – ”Divorci”
 2. Orgesa Zaimi – ”Ngrije zërin”
 3. NA & Festina Mejzini – ”Tjetër jetë”
 4. Inis Neziri – ”Piedestal”
 5. LYNX – ”Vonë”
 6. Tiri Gjoci – ”Orë e ndalur”

Kommentar: Ja… andra semin är nog desto mer full på kontraster sett till det vi får höra där, från Tonight Again-pastich till dramarock till akustisk pop och så vidare. Solklar etta för mig är Akullthyesit, men de verkar däremot inte vara så värst populära hos många eurovisionfans som följer denna uttagning så man undrar då hur det kommer att gå. Om inte annat har jag Orgesa Zaimi som backup om det inte skulle gå vägen.


  


 1. NA & Festina Mezini – “Tjetër jetë”
 2. Artemisa Mithi – “E dua botën”
 3. Orgesa Zaimi – “Ngrije zërin”
 4. Tiri Gjoci – “Orë e ndaluar”
 5. Akullthyesit – “Divorci”
 6. Inis Neziri – “Piedestal”

Kommentar: Den andra semin bjuder på ett intressant startfält med flera tilltalande låtar. Jag hoppas att en mix av olika genrer kvalificerar sig vidare. Mina främsta favoriter är duon från Kosovo och Artemisa Mithi.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Notering

Den röstade juryn kunde välja bland alla 22 bidrag när de gjorde sitt val, dvs. de var inte knutna att välja X antal låtar från just denna semifinal. Dessutom blev resultatet känt först efter att den andra semifinalen hade avgjorts.

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-12-23

 • Programledare:
 • Adi Krasta

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröster

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till uppträdanden i semifinalerna.

 1. Redon Makashi – Ekziston
 2. NA & Festina Mezini – Tjetër jetë
 3. Voltan Prodani –E pamundur
 4. Denisa Gjezo –Zemër ku je
 5. Tiri Gjoci –Orë e ndaluar
 6. Orgesa Zaimi – Ngrije zërin
 7. Rezarta Samja & Luis Ejlli – Ra një yll”
 8. Artemisa Mithi –E dua botën
 9. Manjola Nallbani –I njejti qiell
 10. Inis Neziri – Piedestal
 11. Bojken Lako –Sytë e shpirtit
 12. Mariza Ikonomi – Unë
 13. Eugent Bushpepa –“Mall
 14. Elton Deda – Fjalët

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Orgesa Zaimi – ”Ngrije zërin”
 2. Voltan Prodani – ”E pamundur”
 3. Rezarta Smaja & Luiz Ejlli – ”Ra një yll”
 4. Redon Makashi – ”Ekziston”
 5. NA & Festina Mejzini – ”Tjetër Jetë”

Kommentar: När jag såg vilka juryn hade plockat ut till finalen blev jag förvånad. Åtta från semi 1, och sex från semi 2, den sistnämnda semin som såg starkare ut. Jag trodde till exempel inte att Voltan Prodani skulle gå vidare till final på bekostnad av favorittippade Lynx. Synd tyvärr att Akullthyesit som jag favoriserade så mycket i semi 2 inte klarade biffen… men, min andra och tredjefavorit är kvar, så vi får se hur det går. Enligt försnacket ska Eugent Bushpepa, Ines Neziri och Orgesa Zaimi vara de tre största utmanarna, och jag hoppas på Orgesa. Jag tror Albanien skulle resultatmässigt må bättre i Eurovision om man satsar på en upptempolåt.


  


 1. Eugent Bushpepa –“Mall”
 2. Manjola Nallbani – “I njejti qiell”
 3. NA & Festina Mezini – “Tjetër jetë”
 4. Artemisa Mithi – “E dua botën”
 5. Orgesa Zaimi – ”Ngrije zërin”

Kommentar: Avgörandet är här och det ska bli intressant att se vem som slutligen står som segrare och vilket som blir 2018 års första ESC-bidrag. Som Lukas nämner så är Eugent Bushpepa, Ines Neziri och Orgesa Zaimi bland favoriterna, men jag tror att även att Mariza Ikonomi och Rezarta Smaja & Luiz Ejlli kan utmana om segern likaså. Man vet aldrig när det gäller Albanien och när det är en jury som enbart avgör resultatet. De brukar inte bry sig om vad vi ESC-fans tycker och tänker. Jag tycker iallafall att det är på tiden att Albanien skickar en manlig sångare istället för gapiga sångerskor som man kört med flera år på raken. Därför går mitt hopp till Eugent Bushpepa och ”Mall”. Inte en ton som låter falskt där inte. Mäktig låt dessutom! Det finns flera andra bra kandidater i den här finalen. Manjola Nallbani’s sköna dansfloor-låt t.ex eller duon från Kosovo; Na & Festina, den unga talangen Artemisa Mithi eller den grymt coola sångerskan Orgesa Zaima. Jag vill även tillägga att jag är grymt förtjust i Bojken Lako’s röst och skulle inte ha något emot om han vann.

 

 

Resultat


Efter två semifinaler och nu final i Albaniens Festivali i Këngës 56 står det klart att det blir Eugent Bushpepa med låten ”Mall” som får äran att representera Albanien i Eurovision 2018! Så här såg hans framträdande ut:

 

Mer finalfakta

I finalen tävlade 14 av de 22 artister som ursprungligen valts ut till årets tävling. Finalen avgjordes liksom semifinalerna med enbart juryns hjälp, och efter den omröstningen stod det klart att det är Eugent Bushpepa som var den slutgiltiga vinnaren. Det är för övrigt första gången sedan år 2006 som det blir en manlig soloartist som tävlar för Albanien i Eurovision Song Contest, och Eugent är också den fjärde manliga artisten som får tävla för Albanien, alla andra år har Albanien skickat kvinnliga solister.

Förmodligen kommer slutversionen av ”Mall” göras om lite till Eurovision i Lissabon, framförallt kortas ned något. Eugent Bushpepa har ju ett par månader på sig att fundera…

 

Totaltabell

Så här slutade finalen:

 1. Eugent Bushpepa –“Mall
 2. Redon Makashi – Ekziston
 3. Inis Neziri – Piedestal
 4. Artemisa Mithi –E dua botën
 5. Manjola Nallbani –I njejti qiell
 6. Orgesa Zaimi – Ngrije zërin
 7. Rezarta Samja & Luis Ejlli – Ra një yll”
 8. Bojken Lako –Sytë e shpirtit
 9. Mariza Ikonomi – Unë
 10. Elton Deda – Fjalët
 11. Tiri Gjoci –Orë e ndaluar
 12. Denisa Gjezo –Zemër ku je
 13. NA & Festina Mezini – Tjetër jetë
 14. Voltan Prodani –E pamundur

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


För det första tycker jag det är roligt att Albanien tänker om lite när de har valt låt, med tanke på att de senaste åren har det varit nästan samma typ av tänk, vilket inte har varit så gynnande för Albaniens del. Jag gillar den här låten som Albanien tänker skicka och jag håller tummarna för att de behåller låten så mycket de kan, även om jag inser att vissa delar kommer de behöva fixa till och ta bort. För min del kan de gärna korta ned mellan andra versen och andra refrängen, för den delen är lite mala pågående. I övrigt har jag inget att anmärka på. Sedan hoppas jag att sångaren fortsätter att sjunga på albanska, även om de gärna får ge ut en engelsk version vid sidan om. Låten blir mer mystisk så och det är bättre.


 


Inför finalen var jag rätt säker på att det skulle bli ett dött lopp mellan tre artister, men så fort Eugent Bushpepa hade framfört ”Mall” blev det rätt så uppenbart att han skulle ta hem det, med rungande och framför allt ihållande applåder. Jag var dock ganska förvånad att den blev så stor. Även om jag tycker att den har sina kvaliteter så tycker jag det känns som låten bygger upp och bygger upp utan att riktigt explodera ordentligt. Men som sagt, vi får ju se vad som händer, den ska ju genomgå en re-vamp. Eugent ska däremot själv ha sagt att han vill fortsätta ha låten på albanska, och det tycker jag är välkommet.


 


Jag såg själv inte finalen, men har hört vinnarlåten. Kul att Albanien för en gångs skull väljer att inte skicka en kvinna som bara stor och skriker. Låten har potential, även om jag inte tycker om språket albanska. Hur som haver måste den kortas ner då versionen som vann FiK är ca 90 sekunder för lång. Om detta kommer att fungera i Lissabon återstår att se.


 


Asså, Jaaaa!!!! Äntligen vann min förhandsfavorit och äntligen blev det rätt låt som vann. Inte sedan Juliana Pasha vann (Till ESC 2010) har min förhandsfavorit segrat i Festivali i Këngës. Jag efterlyste att det var på tiden att en manlig sångare skickas till Eurovision för Albanien och så blir nu fallet när Eugent Bushpepa och hans låt ”Mall” vann årets upplaga. Det är en mäktig arena-låt med rockinfluenser som gärna får behållas på sitt ursprungliga språk. Sångaren sjunger inte en enda ton falskt vilket gör att både artisten i sig och låten känns som ett tryggt val. Det ska bli intressant att vara med på resan till Lissabon med att följa Europas alla uttagningar framöver.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera