PORTUGALS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det portugisiska TV-bolaget RTP ut Portugals artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Festival da Canção 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Portugal valde återigen artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom uttagningen Festival da Canção, som denna gång skulle välja fram ett bidrag som skulle representera landet på hemmaplan i Eurovisionen. Formatet var fortsatt två semifinaler och en final, och artisterna behövde inte sjunga på portugisiska om de så önskade.

RTP bjöd in 22 låtskrivare som själva fick ta fram varsitt bidrag och hitta sin artist. I startfältet gjordes också plats för fyra jokerplatser som tillsattes på olika sätt, bland annat fick fjolårsvinnaren Salvador Sobral välja ut en egen tävlande. Totalt deltog 26 bidrag i uttagningen, 13 låtar per semifinal.

I alla tre programmen var det delad jury- och tittarröstning som avgjorde resultaten. Från respektive semifinal röstades sju bidrag vidare till finalen, vilket gjorde att 14 tävlande gjorde upp om segern i finalen. Semifinalerna sändes från en TV-studio i Lissabon medan finalen ägde rum i arenan Pavilhão Multiusos i staden Guimarães.

 

Felräkning och avhopp i semifinalerna

I den första semifinalen blev det en felräkning i tittarröstningen där artisten Rui David felaktigt röstats ut samtidigt som artisten Beatriz Pessoa felaktigt gått vidare till final. För rättvisans skull korrigerades resultatet så att Rui David fick överta finalplatsen.

Det blev även en mindre kontrovers efter den andra semifinalen då finalisten Diogo Piçarra valde att hoppa av tävlingen efter sin semifinal, detta trots att han vunnit programmet. Det gjorde att tidigare utslagna Susana Travassos som var närmast att gå vidare fick finalplatsen.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Portugals uttagning blev sångerskan Cláudia Pascoal med bidraget ”O jardim”, som Isaura stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Portugal var värdland tillhörde för året de direktkvalificerade länderna och slapp därför kvala via Eurovisions semifinaler. I finalen hamnade bidraget på 26:e plats (av 26 länder) med 39 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-18

 • Programledare:
 • Jorge Gabriel & José Carlos Malato

 • Plats:
 • RTP:s studios, Lissabon

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Bruno Vasconcelos – ”Austrália”
 2. Rui David – ”Sem medo”
 3. Beatriz Pessoa – ”Eu te amo”
 4. Anabela – ”Para te dar abrigo”
 5. Catarina Miranda – ”Para sorrir não preciso de nada”
 6. Joana Espadim – ”Zero a zero”
 7. Janeiro – ”?”*
 8. José Cid – ”O som da guitarra é a alma de um povo”
 9. Joana Barra Vaz – ”Anda estragar-me os planos”
 10. Peu Madureira – ”Só por ela”
 11. Rita Dias – ”Com gosto amigo”
 12. JP Simões – ”Alvoroço”
 13. Maria Amaral – ”A mesma canção”

 

* Janeiros bidrag saknade titel.

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

* Rui David fick fribiljett in till finalen p.g.a. en miss med tittarrösterna, vilket efter korrigering gjorde att han gick vidare istället för Beatriz Pessoa.

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-25

 • Programledare:
 • Sónia Araújo & Tânia Ribas de Oliveira

 • Plats:
 • RTP:s studios, Lissabon

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Maria Inês Paris – ”Bandeira azul”
 2. Dora Fidalgo – ”Arco-íris”
 3. Sequin – ”All Over Again”
 4. Diogo Piçarra – ”Canção do fim”
 5. David Pessoa – ”Amor veloz”
 6. Tamin – ”Sobre nós”
 7. Cláudia Pascoal – ”O jardim”
 8. Minnie & Rhayra – ”Patati patata”
 9. Rita Ruivo – ”Anda daí”
 10. Susana Travassos – ”A mensageira”
 11. Lili – ”O vôo das cegonhas”
 12. Daniela Onis – ”Para lá do rio”
 13. Peter Serrado – ”Sunset”

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

* Efter programmet valde Diogo Piçarra att hoppa av varför Susana Travassos, som tidigare åkte ut, fick överta finalplatsen.

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-03-04

 • Programledare:
 • Filomena Cautela & Pedro Fernandes

 • Plats:
 • Pavilhão Multiusos, Guimarães

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Rui David – ”Sem medo”
 2. Susana Travassos – ”A mensageira”
 3. Peter Serrado – ”Sunset”
 4. Joana Espadim – ”Zero a zero”
 5. Lili – ”O vôo das cegonhas”
 6. Catarina Miranda – ”Para sorrir não preciso de nada”
 7. Joana Barra Vaz – ”Anda estragar-me os planos”
 8. David Pessoa – ”Amor veloz”
 9. Minnie & Rhayra – ”Patati patata”
 10. Janeiro – ”(låten saknar titel)”
 11. Maria Inês Paris – ”Bandeira azul”
 12. Anabela – ”Para te dar abrigo”
 13. Cláudia Pascoal – ”O jardim”
 14. Peu Madureira – ”Só por ela”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Joana Espadinha – ”Zero a zero”
 2. Peu Madureira – ”Só por ela”
 3. Janeiro – ”(ingen titel)”
 4. Anabela – ”Para te dar abrigo”
 5. Joana Barra Vaz – ”Anda estragar-me os planos”

Kommentar: När många länder får agera som värdar för Eurovision finns det en tydlig tendens att man ofta skickar någonting som inte alls liknar det som gjorde att man vann. Här tycker jag faktiskt inte att det är så mycket större förändringar jämfört med vad man skickade i fjol, det är dominerat med solister som sjunger ballader av olika slag och varierande kvalitet. Zero a zero som är min etta sticker ut lite då den känns som den enda upptempolåten i startfältet. Só por ela skulle också kunna fungera bra som tävlande enligt min bok. Men det enda jag tänker på är varför Janeiro inte ordnat till det med titel på sin låt?


  


 1. Lili – ”O vôo das cegonhas”
 2. Minnie & Rhayra – ”Patati patata”
 3. Anabela – ”Para te dar abrigo”
 4. Joana Espadinha – ”Zero a zero”
 5. Rui David – ”Sem medo”

Kommentar: Portugal och dess uttagning till Eurovision är inte kända för att vara särskilt modern och av de 14 finalbidragen som tävlar finns inga direkta storfavoriter hos mig. Det är ballad-tätt utan att på något sätt sticka ut ur mängden. En riktig snooze-final. Men nu handlar det inte om att vinna utan att visa upp sin musikstil på hemmaplan. Jag vill ge cred till Peter Serrado som är den enda artisten som sjunger på engelska, vilket är väldigt sällsynt i Festival da Canção. Kul att återse den tidigare ESC-representanten Anabela (tävlade år 1993). Slutligen.. Jag befarar att ingen av dessa bidrag har någon chans att hamna särskilt högt i ESC-finalen i maj, men det trodde jag i och för sig inte om Salvador Sobral heller.

 

 

Resultat


Under söndagskvällen den 4:e mars avgjordes finalen av uttagningen Festival da Canção 2018 i Portugal, där Cláudia Pascoal vann med låten ”O Jardim”. Därmed blir det hon som får tävla för värdlandet när Eurovisionen kommer till Lissabon i maj. Eftersom Portugal är värdland i år slipper Cláudia kvala genom semifinalerna och är därför klar för tävlan i Eurovisionfinalen den 12:e maj.

Så här såg hennes framträdande ut i finalen:

 

Mer finalfakta

Efter två semifinaler hade jury och tittarna valt ut 14 artister som fick göra upp om segern. Alla framträdde live och sedan röstade juryn och tittarna fram vinnaren. Vi ska även säga att inför finalen valde Diogo Piçarra att hoppa av tävlingen efter sin semifinal, och hans plats ersattes av Susana Travassos. Anledningen till avhoppet sades bero på plagiatanklagelser mot hans bidrag.

Juryn respektive tittarna delade ut varsin poängskala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Om två bidrag hamnade på samma totalsumma var det tittarnas ranking som avgjorde, vilket i detta fallet var det nödvändigt eftersom både Cláudia Pascoal och Catarina Miranda hamnade på delad första plats när omröstningen var klar. Tack vare att Cláudia Pascoal fått tittarnas högsta poäng var det hon som vann.

 

Totaltabell

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Cláudia Pascoal – O jardim, (10p + 12p = 22p)
 2. Catarina Miranda – Para sorrir não preciso de nada, (12p + 10p = 22p)
 3. Peu Madureira – Só por ela, (8p + 8p = 16p)
 4. Janeiro – (låten saknar titel), (6p + 6p = 12p)
 5. Rui David – Sem medo, (4p + 4p = 8p)
 6. Anabela – Para te dar abrigo, (0p + 7p = 7p)
 7. Joana Barra Vaz – Anda estragar-me os planos, (7p + 0p = 7p)
 8. Lili – O vôo das cegonhas, (1p + 5p = 6p)
 9. Joana Espadim – Zero a zero, (5p + 0p = 5p)
 10. Susana Travassos – A mensageira, (4p + 0p = 4p)
 11. Peter Serrado – Sunset, (0p + 3p = 3p)
 12. Maria Inês Paris – Bandeira azul, (2p + 1p = 3p)
 13. Minnie & Rhayra – Patati patata, (0p + 2p = 2p)
 14. David Pessoa – Amor veloz, (0p + 0p = 0p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Okej, jag sa ifjol att Portugal inte skulle ha en chans att vinna, och helt fel fick jag. Så det tar jag på mig och erkänner att där hade jag fel. Men denna låt de har valt ut i år, som ska tävla på hemmaplan, är bara ett jättestort sömnpiller och saknar allt de hade ifjol. Salvador Sobral hade i alla fall något unikt tilltal i sitt kroppsspråk, sin scennärvaro och att han gjorde så att det fanns någon mystik kring låten. Det var det som folket och juryn fastnade för tror jag. Den här låten som de tävlar med i år kommer nog ingen att fastna för, utan jag tror Portugal ska vara glada om de ens kommer högre än sistaplatsen i finalen. Det finns nämligen en övervägande risk att de kommer att göra en lex Österrike (som ju kom sist med noll poäng när de var värdland 2015) och detta för att man har glömt bort den så fort den har spelats klart. Risken för sistaplats är större om Portugal skulle bli lottade till att starta i finalens första halva.


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera