NORGES UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det norska TV-bolaget NRK ut Norges artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Norska NRK tog för andra året i rad hjälp av internationella jurygrupper för att utse vilken artist och låt som var bäst lämpad att representera Norge i Eurovision 2018. I övrigt var det samma format som tidigare, dvs. en finalkväll med tio tävlingsbidrag som avgjordes i Oslo Spektrum i Oslo. Finalen hölls denna gång i tre omgångar, där först juryerna och tittarna utsåg fyra favoriter innan tittarna sedan fick rösta bort två för att sedan låta topp två duellera mot varandra.

Denna gång inkom ca 1200 bidrag till den nationella antagningen, från vilken NRK sållade fram finalbidragen. När startfältet presenterades i januari 2018 visade det sig innehålla massor av tidigare norska stjärnor däribland tre tidigare Eurovision-representanter (Alexander Rybak, Aleksander Wallmann och Stella Mwangi). Dessutom fanns flera svenska låtskrivare med på upphovssidan på flera av låtarna som togs ut.

Artisterna och bidragen offentliggjordes vid en presskonferens vid Store Studio i Oslo den 15:e januari. I startfältet tävlade inte mindre än tre tidigare Eurovisionrepresentanter för Norge () och det fanns även med en rad svenska låtskrivare på upphovssidan. Men det var till sist Alexander Rybak som tog hem segern.

Det kan noteras att NRK bara presenterade hur de internationella jurygruppernas 12-poängare fördelade sig, hur övriga poäng fördelades hölls hemligt.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Norges uttagning blev sångaren Alexander Rybak med bidraget ”That’s How You Write a Song”, som han själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Norge lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 15:e plats (av 26 länder) med 144 poäng. Det kan noteras att Norge faktiskt vann sin semifinal men trots det kom bara till mittenresultat i finalen…

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-03-10

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh & Silya Nymoen

 • Plats:
 • Oslo Spektrum, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning
 • Tredje omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Stella & Alexandra – ”You Got Me”
 2. Aleksander Wallmann – ”Talk to the Hand”
 3. Ida Maria – ”Scandilove”
 4. Nicoline – ”Light Me Up”
 5. Tom Hugo – ”I Like I Like I Like”
 6. Charla K – ”Stop the Music”
 7. Alejandro Fuentes – ”Tengo Otra”
 8. Vidar Villa – ”Moren din”
 9. Rebecca – ”Who We Are”
 10. Alexander Rybak – ”That’s How You Write A Song”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Charla K – ”Stop the Music”
 2. Ida Maria – ”Scandilove”
 3. Stella & Alexandra – ”You Got Me”
 4. Aleksander Wallmann – ”Talk to the Hand”
 5. Alejandro Fuentes – ”Tengo Otra”

Kommentar: Ett tufft startfält i år, där ungefär hälften kan kvalificeras som ”plojnummer”, vilket borde vara negativt – men i detta fallet faktiskt blir underhållande. ”Scandilove” sätter sig fruktansvärt lätt, medan ”Moren din” närmast lämnar djupa psykologiska ärr i huvudet. Men båda är omöjliga att sluta nynna på. Även Rybaks festliga ”That’s how you write a song” växer snabbt på en. Men av de mer seriösa bidragen faller jag nog mest för Charla K. Kanske är det för att jag sedan barndomen varit Roxette-fan och diggar det mesta med Per Gessle – men låten är ändå objektivt kanske en av de starkaste. Men konkurrensen är hård, och jag flera bidrag som missar placering borde också ha en stor chans att vinna!


   


 1. Charla K – ”Stop the Music”
 2. Stella & Alexandra – ”You Got Me”
 3. Rebecca – ”Who We Are”
 4. Ida Maria – ”Scandilove”
 5. Tom Hugo – ”I Like I Like I Like”

Kommentar: När jag hörde alla låtar här så undrar jag verkligen vad det är som har hänt, jag kan inte komma på ett svagare startfält i mannaminne. Ingen låt som är bra, och sju som jag kan kasta undan direkt (ja, allt från min fyra och neråt). Tom Hugo som går från avskalad ballad till Timberlake-kopia nummer femtioelva, Alejandro Fuentes som även han försöker rida på Despacito-vågen, Vidar Villa som inte har helt sunda fantasier om sin bästa kompis morsa och Alexander Rybak som förmodligen hade allra mest att förlora på att komma tillbaka. Jag ångrar att jag hade börjat höjt mina förväntningar efter att han hade gjort en engelskspråkig cover på ”Amar pelos dois”, då han gör en komplett 180-graderssväng med någon larvig visa om hur man ska skriva låtar idag. Vilket osökt får mig att undra en andra sak: Var fan tog Carl Espen vägen när man hört det här? ”And there’s a silent storm inside me”… Nej Norge, ni får verkligen skärpa er till nästa år, för det här var verkligen illa.


 


 1. Alejandro Fuentes – ”Tengo Otra”
 2. Ida Maria – ”Scandilove”
 3. Vidar Villa – ”Moren Din”
 4. Tom Hugo – ”I Like I Like I Like”
 5. Stella & Alexandra – ”You Got Me”
 6. Nicoline – ”Light Me Up”

Kommentar: Skulle inte vilja påstå att det finns någon superdålig låt i Norges uttagning. Flera av låtarna är inte roligare än ett paket mellanmjölk. Men det finns även bidrag som sticker ut. Min favorit ”Tengo Otra” är en Reggaeton-låt som framförs på spanska. En otroligt skön låt som är lätt att lyssna på. Den är en av mina absoluta favoriter i alla de nationella uttagningarna. Två mer komiska bidrag är ”Sca´ndilove” och ”Moren din” både gav mig ett gott skratt men jag är osäker på deras chanser i ESC. Låten ”You Got Me” reagerade jag även på då den låter väldigt mycket som en klassisk schlagerlåt. Sådant uppskattas.


 


 1. Rebecca – ”Who We Are”
 2. Charla K – ”Stop the Music”
 3. Vidar Villa – ”Moren Din”
 4. Stella & Alexandra – ”You Got Me”
 5. Ida Maria – ”Scandilove”

Kommentar: Samtidigt som Sverige håller sin final har vårt grannland Norge även sin nationella uttagningsfinal. Stor förhandsfavorit att ta hem det enligt oddsen är ”Who We Are” med Rebecca och hon är även min främsta favorit i det här startfältet som förövrigt innehåller många återkommande MGP-vinnare och sedermera ESC-representanter. Den största floppen tycker jag att Alexander Rybak bjuder på. Jag hade förväntat mig något mycket bättre från honom än en låt på 3 minuter när han försöker förklara hur man skriver en bra låt, något som han inte uppfyller med sin ”That’s How You Write A Song” tyvärr. Han har mycket att förlora på att komma tillbaka till tävlingen efter att ha vunnit både MGP och Eurovision Song Contest. Fast denna gång tror jag inte att han är så noga med att stå som vinnare. Isåfall hade han ställt upp med en mycket bättre låt. Helhetsmässigt är den norska finalen ingen höjdare i ärlighetens namn. Rebecca eller Charla K är mina främsta vinnarkandidater, då de båda enligt mig har bäst låtar som skulle funkat bra i Eurovision.

 

 

Resultat


Det blir den norska Eurovisionvinnaren från 2009, Alexander Rybak, som åter kommer att representera Norge i Eurovisionen, denna gång i 2018 års tävling. Detta stod klart sedan han och hans tävlingsbidrag ”That’s How You Write A Song” vann den avgörande omgången i finalen i Norsk MGP den 10:e mars.

Så här såg Alexander Rybaks liveframträdande ut i finalen:

 

Mer om finalen

Den norska finalen hade 10 tävlande, som först fick framföra sina tävlingsbidrag. Efter detta redovisades hur de internationella juryerna röstat, dock endast vilka bidrag som fått den högsta poängen. Juryns röster lades samman med folket och de fyra bidragen med högst totalpoäng gick vidare till nästa omgång. Sedan hölls en tittaromröstning där topp två gick vidare till en duell där tittarna åter fick rösta, och denna gång skulle vinnaren koras.

Det har snart gått tio år sedan Alexander Rybak tog hem Norges senaste seger i Eurovision, och NRK har tidigare sagt sig intresserade av att vinna och stå värd igen. Skulle Rybak vinna Eurovision igen så kommer han bli historisk eftersom det hittills enbart är Johnny Logan från Irland som lyckats med bedriften att vinna Eurovision två gånger som artist. För att lyckas med detta ska Norge först genom kvalet och detta i semifinal 2 den 10:e maj (för övrigt samma semifinal som Sverige).

 

Hela resultatet

Avgörande omgången:

 1. Alexander Rybak – That’s How You Write a Song
 2. Rebecca – Who We Are

 

Utröstade efter andra omgången

De tävlande står i bokstavsordning eftersom det (ännu) inte redovisats hur de placerat sig:

 

Utröstade efter första omgången

De tävlande står i bokstavsordning eftersom det (ännu) inte redovisats hur de placerat sig:

 

Bonus: 12-poängarna från internationella jurygrupperna

 • 4 st: Alexander Rybak (Ryssland, Tjeckien, Estland och Makedonien)
 • 3 st: Rebecca (Danmark, Bulgarien och Sverige)
 • 2 st: Stella & Alexandra (Frankrike och Storbritannien)
 • 1 st: Aleksander Walmann (Israel)
 • Övriga finalister blev utan 12-poängare.

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Medan Sverige har problem med dåligt startfält och ointressanta artister, så har vi iallafall så pass mycket vett och smarta röstningsprocesser att vi kan plocka ut det bäst lämpade bidraget av dem. Men i Norges fall verkar det vara tvärtom. Årets final i MGP var rätt starkt, med flera låtar som kunde ha tagit sig hela vägen i ESC. Men, trots det, så insisterar man på att skicka en rätt löjlig plojlåt – enbart p.g.a. att det är Alexander Rybak som framför den. Och visst, han har karisman och är ett känt ansikte i Europa. Men det är ingen ursäkt för att skicka en så skrämmande löjlig låt till ESC. Jag hoppas och tror på att Rybak missar finalen – och att norrmännen sätts på plats så här efter deras vansinniga vinter-OS.


     


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera