« Storbritannien NF 2017

Storbritannien NF 2019 »


Eurovision: You Decide

Eurovision: You Decide

STORBRITANNIENS UTTAGNING. För tredje året i rad blev det en brittisk nationell final som avgjorde valet av artist och bidrag för Storbritannien i Eurovision Song Contest. Finalen ägde rum i Brighton Dome i staden Brighton onsdagen den 7:e februari. Det är samma stad och arena som svenska ABBA vann Eurovision 1974. 

Britterna hade för året bjudit in artisten och tillika Eurovisionvinnaren (2015) Måns Zelmerlöw att vara programledare tillsammans med Mel Giedroyc (som varit programledare vid de senaste två upplagorna av Eurovision: You Decide). Dessutom stod Edward af Sillén för manuset.

Bidragen valdes ut genom olika samarbeten som en nationell antagning, OGAE UK (britternas motsvarighet till Melodifestivalklubben) samt från skivbolag. BBC anlitade även skivbolagskonsulten Hugh Goldsmith i detta arbete.

Finalen avgjordes genom delad jury- och tittarröstning.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-07
 • Tid: 20:30 – 22:00 CET
 • Programledare: Måns Zelmerlöw & Mel Giedroyc
 • Plats: Brighton Dome, Brighton
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittar- och onlineröstning
 • TV-bolag/Stream: BBC 2 – Länk

 

Panelen inför: Storbritannien väljer artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Det är tredje året i rad som BBC satsar på en sådan final, istället för att bara ha ett klassiskt internval. Finalen avgörs genom delad jury- och tittarröstning, med bl.a. Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw som programledare. Även detta år är det 6 tävlingsbidrag som har valts ut till finalen, och några av låtskrivarna bakom bidragen har tävlat i Eurovisionen förut t.ex. Greta Salóme Stefánsdóttir.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till studioversionerna.

 

Asanda – Legends
Text &/musik: Christopher Wortley, Laurell Barker, Roel Rats


 

Goldstone –I Feel The Love
Text &/musik: Eric Lumiere, Joakim Buddee, Laura White, Roel Rats


 

Jaz Ellington – You
Text &/musik: Ashley Hicklin, Herman Gardarfve, Laura White


 

Liam Tamne – Astronaut
Text &/musik: Ashley Hicklin, Jacob Pedersen, Jeanette Bonde, Rune Braager


 

RAYA – Crazy
Text &/musik: Emil Rosendal Lei, Greta Salóme Stefánsdóttir, Samir Salah Elshafie


 

SuRie – Storm
Text &/musik: Nicole Blair, Gil Lewis, Sean Hargreaves


Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Asanda – “Legends”
 2. SuRie – “Storm”
 3. Liam Tamne – “Astronaut”
 4. Goldstone – “I Feel The Love”
 5. RAYA – “Crazy”
 6. Jaz Ellington – “You”

Kommentar: Trots att britterna kört offentlig uttagning sedan fiaskot med Electro Velvet 2015,  så har dessvärre framgångarna uteblivit. Tv-tittarna har helt enkelt valt fel låtar till ESC, och risken finns ju att de gör det igen. I mina öron är det bara en enda låt som verkligen skulle göra skillnad i ESC, och det är “Legends” som är tillräckligt kaxig och modern för att märkas. Men vis av erfarenhet så ligger mina pengar på att britterna tar något mer lugnt och bekant, som “Storm” eller “Astronaut”, som mer går i linje med vad landet skickat de senaste åren. Men förhoppningsvis så skickar britterna iallafall någon gång ett spännande bidrag, även om risken är stor att de inte gör det i år alltså…

 

 

 1. Jaz Ellington – “You”
 2. Goldstone – “I Feel the Love”
 3. Liam Tamne – “Astronaut”
 4. SuRie – “Storm”
 5. Asanda – “Legends”
 6. RAYA – “Crazy”

Kommentar: Storbritannien… ja vad finns det att säga. De ska ha cred för att de åtminstone försöker bättra sig med att låta tittarna välja. Men än så länge har man inte fått någon riktig effekt utav det. Och jag tvivlar på om någon av de här låtarna kommer ta dem några steg upp. Men om jag ska ta en favorit är det faktiskt Jaz Ellington. En fin ballad som kompas av en sångare som verkar ge ett ganska sympatiskt intryck. Oavsett vad blir min egentliga frågeställning om huruvida landets kräftgång kommer fortsätta.

 

 1. Liam Tamne – “Astronaut”
 2. SuRie – “Storm”
 3. Asanda – “Legends”
 4. RAYA – “Crazy”
 5. Jaz Ellington – “You”
 6. Goldstone – “I Feel the Love”

Kommentar: Jag ser väldigt mycket fram emot den brittiska finalen. Det är trots allt mycket roligare med nationella uttagningar & finaler än ett internval. Extra kul att finalen hålls i samma hall som ABBA vann Eurovision med “Waterloo”. Det kommer garanterat att bli en höjdare till final både underhållningsmässigt och med alla framträdanden. Kul också med att Måns Zelmerlöw som programledare som extra krydda på programmet. Jag tror att om britterna vill vända sin negativa trend i Eurovision så borde de välja fram supermoderna och coola Asanda med “Legends” eller den stilsamma, personliga och fina balladen “You” med Jaz Ellington. De två kandidaterna sticker ut från mängden. Dock är dessa två kandidater inga av mina personliga favoriter rent låtmässigt. Jag gillar bäst “Astronaut” med Liam Tamne  och “Storm” med SuRie.

 

 

Resultat

Onsdagskvällen den 7:e februari höll brittiska BBC sin nationella final för Storbritanniens räkning, där SuRie vann med låten “Storm”. Därmed blir det hon som får åka till Lissabon i maj och tävla för Storbritannien i Eurovision Song Contest 2018.

Årets brittiska nationella final ägde rum i Brighton Dome i Brighton, vilket för övrigt var samma arena som ABBA tog hem Eurovisionsegern 1974 i. Förutom det i minnet hade BBC även bjudit in Måns Zelmerlöw som programledare med den på hemmaplan populära programledaren Mel Giedroyc. Som extra glans stod manusförfattaren Edward af Sillén bakom manuset för showen. 6 bidrag tävlade om segern där tittarna och jury tillsammans hade makten att utse vinnaren. Det fanns även med en panel i programmet som fick ge personliga åsikter om framträdandena, men den panelen hade ingen annan bestämmanderätt.

Förutom tävlingsbidragen bjöd Måns Zelmerlöw och fjolårets brittiska Eurovisionrepresentant Luice Jones på en ABBA-duett, se gärna den här.

I finalen blev det sångerskan SuRie som stod som segare. Den låt hon ska tävla med heter “Storm”. SuRie har synts till tidigare i Eurovision, då hon körat bakom de belgiska bidragen 2015 och 2017. Mer info om henne kommer under våra Inför Eurovision-presentationer i april.

 

Hela resultatet:

 • Vinnare: SuRie – Storm
 • Oplacerad: Asanda – “Legends
 • Oplacerad: Goldstone – “I Feel The Love
 • Oplacerad: Jaz Ellington – “You
 • Oplacerad: Liam Tamne – Astronaut
 • Oplacerad: RAYA – “Crazy

 

 

Så här såg SuRies liveframträdande ut i finalen:

PS: Då Storbritannien är en del av “Big Five” (länderna som betalar mest pengar till EBU) så slipper man kvala genom Eurovisionens semifinaler. Därför kan SuRie redan nu börja förbereda sig för sitt framträdande i Eurovisionfinalen den 12:e maj 2018.

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!

 

Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.

 

Jag måste ju ärligt talat säga att studioversionerna av låtarna inte riktigt gav en ärlig bild av vad man kunde förvänta sig av artisterna. För oss som såg sändningen live (Programledaren Måns Z skötte sig väldigt bra för övrigt), så blev det uppenbart att enbart en handfull faktiskt kunde framföra sina låtar bra live – nämligen Jaz Ellington och Goldstone. Övriga artister hade uppenbara problem, och dessvärre var SuRie inget undantag. Hennes framförande var platt och hennes scennärvaro icke-existerande. Hon hade dock fördelen att ha fansen på sin sida, vilket brukar fälla avgörandet i den brittiska uttagningen då tävlingens popularitet är så begränsad att fansen faktiskt utgör merparten. Problemet är att SuRie gör sig bäst som bakgrundsdansare (vilket hon också har varit i ESC förut), och jag tvivlar starkt på att hon kommer att kunna lyfta Storbritannien ur bottenträsket.

 

 

 

Jag tycker att det här är Storbritanniens bästa bidrag sedan Blue 2011, men jag kan hålla med min kollega Adrian om att allting inte riktigt satt perfekt under sändningen. Om SuRie ska ha chans att åtminstone komma högre än plats 15 i finalen måste hon våga göra en show av numret. För att göra ett dansvänligt nummer och stå prick stilla i 3 minuter, njae det håller kanske inte hela vägen. Men som sagt, det här är idag Storbritanniens bästa bidrag på många många år och jag tycker det säger något om hur kvalitén från den brittiska öarna har hållit sedan EBU tog bort språkregeln 1999. Ett fall framåt även om det nog krävs en jätteknuff för att man ska stå med vinnarpokalen i hand den 12:e maj.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen