STORBRITANNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det brittiska TV-bolaget BBC ut Storbritanniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurovision: You Decide. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För tredje året i rad blev det en brittisk nationell final som avgjorde valet av artist och bidrag för Storbritannien i Eurovision Song Contest. Finalen ägde rum i Brighton Dome i staden Brighton onsdagen den 7:e februari och avgjordes med hjälp av jury- och tittarröstning.

Platsen för finalen var för övrigt samma stad och arena som svenska ABBA vann Eurovision 1974. Och på tal om Sverige bjöd BBC in Eurovisionvinnaren Måns Zelmerlöw som programledare tillsammans med Mel Giedroyc, programledare för Eurovision: You Decide de två senaste åren. Dessutom stod Edward af Sillén för manuset.

Själva startfältet bestod åter av 6 tävlingsbidrag som hade valts ut efter en nationell antagning, via skivbolag och i samarbete med OAGE UK. Dessutom hade BBC anlitat skivbolagskonsulten Hugh Goldsmith i detta arbete.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Storbritanniens uttagning blev sångerskan SuRie (Susanna Marie Cork) med bidraget ”Storm”, som Nicole Blair, Gil Lewis och Sean Hargreaves stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Storbritannien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 24:e plats (av 26 länder) med 48 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-07

 • Programledare:
 • Måns Zelmerlöw & Mel Giedroyc

 • Plats:
 • Brighton Dome, Brighton

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till studioversionerna.

 1. RAYA – Crazy
 2. Liam Tamne – Astronaut
 3. Asanda – Legends
 4. Jaz Ellington – You
 5. SuRie – Storm
 6. Goldstone –I Feel The Love

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Asanda – ”Legends”
 2. SuRie – ”Storm”
 3. Liam Tamne – ”Astronaut”
 4. Goldstone – ”I Feel The Love”
 5. RAYA – ”Crazy”
 6. Jaz Ellington – ”You”

Kommentar: Trots att britterna kört offentlig uttagning sedan fiaskot med Electro Velvet 2015, så har dessvärre framgångarna uteblivit. Tv-tittarna har helt enkelt valt fel låtar till ESC, och risken finns ju att de gör det igen. I mina öron är det bara en enda låt som verkligen skulle göra skillnad i ESC, och det är ”Legends” som är tillräckligt kaxig och modern för att märkas. Men vis av erfarenhet så ligger mina pengar på att britterna tar något mer lugnt och bekant, som ”Storm” eller ”Astronaut”, som mer går i linje med vad landet skickat de senaste åren. Men förhoppningsvis så skickar britterna iallafall någon gång ett spännande bidrag, även om risken är stor att de inte gör det i år alltså…


   


 1. Jaz Ellington – ”You”
 2. Goldstone – ”I Feel the Love”
 3. Liam Tamne – ”Astronaut”
 4. SuRie – ”Storm”
 5. Asanda – ”Legends”
 6. RAYA – ”Crazy”

Kommentar: Storbritannien… ja vad finns det att säga. De ska ha cred för att de åtminstone försöker bättra sig med att låta tittarna välja. Men än så länge har man inte fått någon riktig effekt utav det. Och jag tvivlar på om någon av de här låtarna kommer ta dem några steg upp. Men om jag ska ta en favorit är det faktiskt Jaz Ellington. En fin ballad som kompas av en sångare som verkar ge ett ganska sympatiskt intryck. Oavsett vad blir min egentliga frågeställning om huruvida landets kräftgång kommer fortsätta.


  


 1. Liam Tamne – ”Astronaut”
 2. SuRie – ”Storm”
 3. Asanda – ”Legends”
 4. RAYA – ”Crazy”
 5. Jaz Ellington – ”You”
 6. Goldstone – ”I Feel the Love”

Kommentar: Jag ser väldigt mycket fram emot den brittiska finalen. Det är trots allt mycket roligare med nationella uttagningar & finaler än ett internval. Extra kul att finalen hålls i samma hall som ABBA vann Eurovision med ”Waterloo”. Det kommer garanterat att bli en höjdare till final både underhållningsmässigt och med alla framträdanden. Kul också med att Måns Zelmerlöw som programledare som extra krydda på programmet. Jag tror att om britterna vill vända sin negativa trend i Eurovision så borde de välja fram supermoderna och coola Asanda med ”Legends” eller den stilsamma, personliga och fina balladen ”You” med Jaz Ellington. De två kandidaterna sticker ut från mängden. Dock är dessa två kandidater inga av mina personliga favoriter rent låtmässigt. Jag gillar bäst ”Astronaut” med Liam Tamne och ”Storm” med SuRie.

 

 

Resultat


Onsdagskvällen den 7:e februari höll brittiska BBC sin nationella final för Storbritanniens räkning, där sångerskan SuRie vann med låten ”Storm”. Därmed blir det hon som får åka till Lissabon i maj och tävla för Storbritannien i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg finalframträdandet ut:

 

Hela resultatet

I vanlig ordning presenterade bara BBC vem som vunnit. Övriga bidrag slutade därmed oplacerade. Länkarna går till framträdanden i finalen.

 • Vinnare: SuRie – ”Storm”
 • Oplacerad: Asanda – ”Legends
 • Oplacerad: Goldstone – ”I Feel The Love
 • Oplacerad: Jaz Ellington – ”You
 • Oplacerad: Liam Tamne – Astronaut
 • Oplacerad: RAYA – ”Crazy

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jag måste ju ärligt talat säga att studioversionerna av låtarna inte riktigt gav en ärlig bild av vad man kunde förvänta sig av artisterna. För oss som såg sändningen live (Programledaren Måns Z skötte sig väldigt bra för övrigt), så blev det uppenbart att enbart en handfull faktiskt kunde framföra sina låtar bra live – nämligen Jaz Ellington och Goldstone. Övriga artister hade uppenbara problem, och dessvärre var SuRie inget undantag. Hennes framförande var platt och hennes scennärvaro icke-existerande. Hon hade dock fördelen att ha fansen på sin sida, vilket brukar fälla avgörandet i den brittiska uttagningen då tävlingens popularitet är så begränsad att fansen faktiskt utgör merparten. Problemet är att SuRie gör sig bäst som bakgrundsdansare (vilket hon också har varit i ESC förut), och jag tvivlar starkt på att hon kommer att kunna lyfta Storbritannien ur bottenträsket.


  


Jag tycker att det här är Storbritanniens bästa bidrag sedan Blue 2011, men jag kan hålla med min kollega Adrian om att allting inte riktigt satt perfekt under sändningen. Om SuRie ska ha chans att åtminstone komma högre än plats 15 i finalen måste hon våga göra en show av numret. För att göra ett dansvänligt nummer och stå prick stilla i 3 minuter, njae det håller kanske inte hela vägen. Men som sagt, det här är idag Storbritanniens bästa bidrag på många många år och jag tycker det säger något om hur kvalitén från den brittiska öarna har hållit sedan EBU tog bort språkregeln 1999. Ett fall framåt även om det nog krävs en jätteknuff för att man ska stå med vinnarpokalen i hand den 12:e maj.


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera