ARMENIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det armeniska TV-bolaget ARMTV ut Armeniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Depi Evratesil. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För andra året i rad valde Armenien artist och bidrag genom uttagningen Depi Evratesil. Skillnaden denna gång var att uttagningen krympt till endast tre program och att ARMTV valde att låta folket och juryn välja artist och bidrag gemensamt. Dessutom valde Armenien likt många andra länder denna säsong att ta hjälp av internationella jurygrupper i röstningen. Denna jury bestod i semifinalerna av 6 personer som byttes ut efter varje program. Finalens jury hade dock nio personer där några som röstat i semifinalerna återvände till finalröstningen. En av finalens jurymedlemmar var Christer Björkman.

Uttagningen bestod av två semifinaler med totalt 20 tävlande, där hälften kvalade vidare till finalen.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Armeniens uttagning blev sångaren Sevak Khanagyan med bidraget ”Qami”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Anna Danielyan och Viktorya Maloyan.

I Eurovision 2018 blev Armenien lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 15:e plats (av 19 länder) med 79 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-19

 • Programledare:
 • Gohar Gasparyan

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 1. Gevorg Harutyunyan – Stand up
 2. Angel – Heartbeat
 3. Lusine Mardanyan – If you don’t walk me home
 4. Zhanna Davtyan – Unbreakable
 5. Mger Armenia – Forever
 6. Nemra – I’m a liar
 7. Hayk Kasparov – Enamórame
 8. Tamar Kaprielian – Poison (Ari ari)
 9. Robert Koloyan – Get away with us
 10. Gata Band – Shogha

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Gevorg Harutyunyan – ”Stand Up”
 2. Mger Armenia – ”Forever”
 3. Robert Koloyan – ”Get Away With Us”
 4. Nemra – ”I’m a Liar”
 5. Gata Band – ”Shogha”

Kommentar: Jag ska fatta mig kort, här sticker jag ut hakan en hel del när jag listar min topp 5. Tamar Kaprelian är den som pekas ut som favorit i Depi Evratesil, men jag har inte med henne ens på topp 5. Istället fylls min topp fem av bland annat Gata Band, Mger Armenia, men framför allt Gevorg Harutyunyan som jag har som favorit av alla 20. Trots att han inte sjunger på bästa engelska är låten väldigt vacker, man har lyckats frambringa en atmosfär som nånstans känns som att man är på ett äventyr i fjärran land. Nu har Gevorg fått äran att inleda första semifinalen, vilket jag tror kommer gynna honom.


  


 1. Tamar Kaprielian – ”Poison (Ari ari)”
 2. Gevorg Harutyunyan – ”Stand Up”
 3. Zhanna Davtyan – ”Unbreakable”
 4. Mger Armenia – ”Forever”
 5. Robert Koloyan – ”Get Away With Us”

Kommentar: Efter flera år av internval ansluter nu även Armenien till skaran av länder som nu prövar lyckan med en nationell uttagning bestående av två semifinaler och en avslutande final. Jättekul tycker jag. Det är extra kul, då låtarna är intressanta. Mina storfavoriter i den första semin är Tamar Kaprielian, Gevorg Harutyunyan och Zhanna Davtyan. De hoppas jag främst kvalificerar sig till finalen.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-22

 • Programledare:
 • Gohar Gasparyan

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 1. Maria’s Secret – Escape
 2. Arman Mesropyan – What you hide
 3. Kamil Show – Puerto Rico
 4. Suren Poghosyan – The voice
 5. AlternatiV Band – Stare at me
 6. Amaliya Margaryan – Waiting for the sun
 7. Tyom – Follow the ocean
 8. Sevak Khanaghyan – Qami
 9. Mariam – Fade
 10. Asmik Shiroyan – You & I

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Sevak Khanagyan – ”Qami”
 2. Amaliya Margaryan – ”Waiting for the Sun”
 3. Mariam – ”Fade”
 4. Maria’s Secret – ”Escape”
 5. Alternativ – ”Stare at Me”

Kommentar: Efter första semifinalen minns jag att jag blev chockad när jag såg att favoriten Tamar Kaprelian åkte ut. Det trodde man inte. Desto mer glädjande att Gevorg Harutyunyan klarade sig. Så, med det ute ur världen, hur ser jag på semifinal två? Här kan jag säga att jag har en önskelåt att gå vidare, men också en jag önskar att den åker ut. ”Qami” vill jag ha vidare, dels för att det är den enda som sjungs i sin helhet på armeniska. Samt en fin ballad också. Nu visas våra bottenlåtar väldigt sällan, men jag ska ändå nämna vilken jag vill åker ut, och det är ”Puerto Rico” av Kamil Show. En ganska vidrig låt som framförs av en artist som verkar helt osympatisk. Detta verkar tydligen inte vara ett unikt fall då jag fått höra det ena och det andra om förra semifinalisten Mger Armenia också, men det lämnar jag därhän.


  


 1. Asmik Shiroyan – ”You & I”
 2. Suren Poghosyan – ”The voice”
 3. Arman Mesropyan – ”What you hide”
 4. Amaliya Margaryan – ”Waiting for the Sun”
 5. Maria’s Secret – ”Escape”

Kommentar: Många av mina storfavoriter föll bort i den första semifinalen, men jag fick åtminstone vidare min topp-tvåa i form av Gevorg Harutyunyan med sitt musikalstycke ”Stand Up” som jag gillade skarpt. Det finns ett par godbitar till låtar i denna semin också och bäst utan tvekan är ”You & I” med Asmik Shirovan som jag fångades av efter första lyssningen. Resterande låtar behövdes mer lyssningar för att göra en rättvis rangordning för min topplista. Det är bara att hålla tummarna för att man får vidare några av kandidaterna på topplistan, så blir det en rolig final att se fram emot på söndag.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-25

 • Programledare:
 • Gohar Gasparyan

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till uppträdanden i semifinalerna.

 1. Sevak Khanagyan – ”Qami”
 2. Gevorg Harutyunyan – ”Stand Up”
 3. Lusine Mardanyan – ”If You Don’t Walk Me Home”
 4. Kamil Show – ”Puerto Rico”
 5. Amaliya Margaryan – ”Waiting for the Sun”
 6. Nemra – ”I’m a Liar”
 7. Mariam Petrosyan – ”Fade”
 8. Mger Armenia – ”Forever”
 9. Robert Koloyan – ”Get Away With Us”
 10. Asmik Shiroyan – ”You and I”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Gevorg Harutyunyan – ”Stand Up”
 2. Sevak Khanagyan – ”Qami”
 3. Mger Armenia – ”Forever”
 4. Amaliya Margaryan – ”Waiting for the Sun”
 5. Robert Koloyan – ”Get Away With Us”

Kommentar: Armeniens uttagning har fått det lite hett om öronen nu så här långt baserat på hur det har gått för vissa låtar. Tamar Kaprelian var en fanfavorit som åkte ut, samtidigt som Mger Armenia och Kamil Show som fått en hel del risiga kommentarer som jag kan till viss del förstå (vi kommer till det).

Vilka hoppas jag på? Jo där säger jag vardera semifinalfavorit, Gevorg som fått till ett riktigt bra exotiskt stycke till låt samt Sevak som är den enda som sjunger på modersmålet till sin vackra ballad. Mger Armenia är min trea men jag är ganska kluven. Låten i sig är ändå bra, och det är det jag baserar min ranking på, men han (och Kamil Show för övrigt) är några av de mest osympatiska artisterna jag sett i en uttagning i modern tid.


  


 1. Asmik Shiroyan – ”You and I”
 2. Gevorg Harutyunyan – ”Stand Up”
 3. Robert Koloyan – ”Get Away With Us”
 4. Amaliya Margaryan – ”Waiting for the Sun”
 5. Lusine Mardanyan – ”If You Don’t Walk Me Home”

Kommentar: Det har gått hyfsat bra för Armenien i Eurovision, med b.la en 4:e placering år 2014 och en 7:e plats år 2016. Man har gått till final alla år sedan år 2013. Kommer framgångarna med att ta sig till final fortsätta även i år? Jag tror det om man skickar rätt kandidater till Lissabon. Mina två främsta favoriter har goda möjligheter att ta Armenien högt. Utöver de fem jag placerat på min topplista tror jag även att Mariam Petrosyan skulle kunna fungera bra i Eurovision, även om jag inte personligen är något fan av hennes låt. Jag fasar över att Armenien väljer plojbidraget från Kamil Show.

 

 

Resultat


Armenien har valt artisten Sevak Khanagyan med låten ”Qami” att representera landet i Eurovision Song Contest 2018. Detta avgjordes i finalen av Depi Evratesil där internationella jurygrupper och tv-tittarna fick rösta fram en vinnare bland tio bidrag som kvalat in från programmets två semifinaler.

Så här såg Sevak Khanagyans liveframträdande ut:

 

Mer fakta

I finalen delade den internationella juryn och tv-tittarna ut varsin skala med poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng.

Juryn och tittarna gav sin tolva till samma artist och var därmed helt överens om vilken låt de ansåg var bäst. På andra plats hamnade Nemra med sin låt ”I’m a Liar”, som blev juryns tvåa men tittarnas trea. Totaltrea blev Amaliya Margaryan med låten ”Waiting for the Sun”, som blev juryns trea och tittarnas fyra. Tittarnas tvåa var Kamil Show med låten ”Puerto Rico”, men då juryn bara gett Kamil 2 poäng (dvs. hamnade näst sist hos juryn) så hamnade låten totalt sett fyra.

 

Hela resultatet

Så här blev resultatet i finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 1. Sevak Khanagyan – ”Qami”, (12p + 12p = 24p)
 2. Nemra – ”I’m a Liar”, (10p + 8p = 18p)
 3. Amaliya Margaryan – ”Waiting for the Sun”, (8p + 7p = 15p)
 4. Kamil Show – ”Puerto Rico”, (2p + 10p = 12p)
 5. Mariam Petrosyan – ”Fade”, (5p + 4p = 9p)
 6. Asmik Shiroyan – ”You and I”, (6p + 3p = 9p)
 7. Gevorg Harutyunyan – ”Stand Up”, (3p + 5p = 8p)
 8. Lusine Mardanyan – ”If You Don’t Walk Me Home”, (7p + 1p = 8p)
 9. Mger Armenia – ”Forever”, (1p + 6p = 7p)
 10. Robert Koloyan – ”Get Away With Us”, (4p +2 p = 6p)

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera