Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Jessica Mauboy för Australien i Eurovision 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2018. Under måndagen den 11:e december presenterade tv-bolaget från Australien (SBS) den artist de tänker ställa upp med i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Valet föll på den tidigare Idol-deltagaren Jessica Mauboy som stått på Eurovision-scenen tidigare, då som mellanakt under 2014 års tävling.

 

Om Jessica Mauboy

Det blir alltså den 28-årige sångerskan Jessica Mauboy som kommer representera Australien i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Hon har tidigare uppträtt på Eurovision-scenen, som mellanakt under Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn. Ett år efter hennes deltagande i australienska Idol år 2006 släppte Jessica sitt debutalbum och har sedan dess radat upp tio hitlåtar, de flesta av dessa har varit upptempo-låtar. Noteras bör att Jessica Mauboy blir den fjärde deltagaren som representerar Australien i Eurovision Song Contest.

Låtvalet presenteras vid ett senare tillfälle.

Så här såg Jessica Mauboys framträdande ut när hon var mellanakt i ESC 2014 i Köpenhamn:

 

Australien är sjätte landet ut för Eurovision-säsongen 2018 att presentera sin artist. Sedan tidigare är även Österrike (Cesár Sampson), Nederländerna (Waylon), Azerbajdzjan (Aisel), Finland (Saara Aalto) och Belgien (Laura Groeseneken) klara med sina internt utvalda artister.

 

Australiens resultat i Eurovision (2015-2017)

Australien har varit trogna fans av Eurovision sedan 1980-talet och tack vare EBU blev de specialinbjudna att framföra en mellanakt i Eurovision 2014. Detta följdes upp året därpå när de blev inbjudna att tävla på riktigt. Detta för att Eurovision firade 60-årsjubileum det året. Man fick en direktplats i ESC-finalen och tv-bolaget SBS satsade på stort och valde ut Guy Sebastian med låten “Tonight Again” som slutligen blev femma i finalen.

År 2016 blev SBS återigen specialinbjudna till tävlingen, men fick denna gång kvala till Eurovision-finalen genom semifinal. Detta året var man snubblande nära att vinna allting med Dami Im’s “Sound of Silence”. Men man hamnade på andra plats efter Ukrainas Jamala.

Till 2017 blev SBS för tredje gången gillt specialinbjudna till tävlingen och kom på nionde plats med Isaiah och låten ”Don’t Come Easy”.

Tre riktigt bra placeringar på sina hittills tre år i tävlingen, och nu till 2018 är man med och deltar för fjärde gången på raken.

Noteras bör att Australien är inbjuden efter godkännande av EBU:s referensgrupp, och skulle man vinna tävlingen så måste SBS ordna tävlingen i samarbete i och med något europeiskt land.

 

Så här såg det ut ifjol när Isaiah tävlade för Australien med låten ”Don’t Come Easy”:

 

Har du som läsare någon personlig favoritartist från Australien som du hoppas på blir den utvalda artisten till ESC? Tyck gärna till.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen