Saara Aalto representerar Finland i Eurovision 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter flera års förluster i Eurovisionsammanhang väljer finska TV-bolaget YLE en ny uttagningsmetod för Finland som sätts in till Eurovision 2018.

Istället för att ge flera artister chansen att tävla i UMK har YLE internt har valt ut sångerskan Saara Aalto (bilden ovan) som kommer att framföra tre bidrag i en mindre final av UMK. Det är första gången någonsin som Finland gör sitt Eurovisionval delvis internt.

Vilket bidrag hon får med sig till Lissabon i maj 2018 avgörs först i en mindre UMK-final i Espoo Metro Areena den 3:e mars 2018. Då kommer Saara att framföra tre bidrag och sedan är det upp till jury och finska folket att bestämma sig för vilken låt som passar bäst för Eurovisionen. Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen kommer vara programledare för sändningen.

Finland är andra artisten ut för 2018-säsongen att presentera sin artist. Sedan tidigare är även Belgien klara med artistvalet (Laura Groeseneken).

 

Vem är Saara Aalto?

30-åriga Saara Aalto är en mycket välkänd artist i Finland som har tävlat i flera stora musiktävlingar. Man skulle kunna kalla henne den eviga tvåan eftersom hon vid både den finska ESC-uttagningen 2011 och 2016 kom tvåa efter vinnarna. 2011 ställde Saara upp med låten Blessed with love och 2016 med låten No Fear.

På senare tid har Saara även blivit känd utomlands sedan hon under hösten 2016 deltog i brittiska X Factor, där hon intressant nog också kom tvåa efter vinnaren. Idag har Saara skivkontrakt i Storbritannien, men det är alltså sitt hemland Finland som hon kommer att representera i Eurovision Song Contest 2018. Det har också varit hennes dröm länge att få tävla i denna musiktävling.

Innan vi får se Saara Aalto sjunga i UMK-finalen kommer här ett längre klipp på hennes röstkapacitet:

 

Vad tycker du om Finlands val av artist? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera