Waylon representerar Nederländerna i Eurovision 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 37-årige sångaren Willem Bijkerk, alias Waylon, har blivit internt utvald av nederländska TV-bolaget AVROTROS att åter representera Nederländerna i Eurovisionen. Senast han tävlade i Eurovision var i Köpenhamn 2014 då han som en del av duon The Common Linnets tog Nederländerna till en silverplats i finalen.

Sedan semifinalerna infördes var Nederländerna länge ett otursförföljt land, som mellan Eurovision 2005-2012 inte lyckades kvala in en enda gång till finalen. Men 2013 då man skickade sångerskan Anouk med låten Birds tog landet sin första finalbiljett på åtta år. Året därpå sände Nederländerna duon The Common Linnets som med sin mycket avskalade ballad Calm After The Storm som gav en andraplats efter Conchita i finalen – Nederländernas bästa placering sedan senaste segern 1975. Efter det har Nederländerna gått vidare vid samtliga försök utom år 2015.

 

Internvalet klart

Nu har TV-bolaget AVROTROS i Nederländerna internt valt ut den ena halvan av den vinnande duon att åter representera Nederländerna i Eurovision Song Contest. Det handlar om 37-årige Willem Bijkerk, alias Waylon, som efter Eurovision 2014 valde att avsluta sin medverkan i duon för att gå solo. Innan Waylon tävlade i Eurovisionen har han bl.a. deltagit i nederländska Talang 2008, där han blev tvåa i finalen. I samband med det fick han sitt första skivkontrakt och har sedan dess släppt hittills fyra album, det senaste kom ifjol (2016).

Vilket tävlingsbidrag som Waylon får med sig i Eurovision 2018 i Lissabon avslöjas eller väljs vid ett senare tillfälle.

Tills vi vet vilken låt det blir, njut av en av hans låtar från karriären:

 

Fjärde landet att presentera artistvalet

PS: Nederländerna är nu fjärde landet ut för Eurovision-säsongen 2018 att presentera sin artist. Sedan tidigare är även Azerbajdzjan (Aisel), Finland (Saara Aalto) och Belgien (Laura Groeseneken) klara med sina artistval.

 


 

Kommentera