TYSKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det tyska TV-bolaget NDR ut Tysklands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Unser Lied für Lissabon. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För att få bukt med de dåliga placeringar Tyskland fått i Eurovisionfinalerna sedan 2013 tog NDR krafttag och bjöd in bland annat in internationella jurygrupper till sin nationella final.

Intresserade tyska artister kunde inför uttagningen anmäla sitt intresse att delta. Därefter fick den internationella jurypanelen och en rekryterad publikpanel rösta fram vilka kandidater de ansåg mest lämpade att tävla i finalen. Deras lista landade på 17 namn som alla fick vidare sångcoachning innan slutvalet om 6 artister gjordes. När valet var klart tillsattes tävlingsbidragen innan själva finalen avgjordes. Låtarna som valts ut var gjorda av internationella låtskrivare och musikproducenter.

I finalen var det delad röstning mellan internationell jury, 100-panelen och tittarna.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Tysklands uttagning blev sångaren Michael Schulte med bidraget ”You Never Let Me Walk Alone”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med låtskrivarna Thomas Stengaard, Nisse Ingwersen och Nina Müller.

Eftersom Tyskland tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på fjärde plats (av 26 länder) med 340 poäng, vilket var Tysklands högsta placering sedan segern 2010!

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-22

 • Programledare:
 • Linda Zervakis & Elton

 • Plats:
 • Studio Berlin Adlershof, Berlin

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Natia Todua – My Own Way
 2. Ryk – You and I
 3. voXXclub – I mog Di so
 4. Xavier Darcy – Jonah
 5. Ivy Quainoo – House On Fire
 6. Michael Schulte – You Let Me Walk Alone

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Xavier Darcy – ”Jonah”
 2. VoXXclub – ”I mog di so”
 3. Ivy Quainoo – ”House on Fire”
 4. Ryk – ”You and I”
 5. Michael Schulte – ”You Let Me Walk Alone”
 6. Natia Todua – ”My Own Way”

Kommentar: Tysklands senaste misslyckanden beror inte så mycket på att deras uttagningar har hållit låg kvalitet, utan snarare att de som röstat fram vinnaren har haft dålig smak. I år är låtkvalitén ändå hög tycker jag, men jag fruktar att det kanske inte hjälper. Bland dessa bidrag finns nämligen låtar som helt enkelt inte är särskilt bra, men går i linje med vad tyskarna skickat på det senaste. Todua och Michael Schulte ligger närmast till hands där. Det är något som är ”off” med de låtarna, en mörk sida eller nått som gör att jag tycker att de är lite obehagliga. Mina favoriter är istället ”Jonah” som är en potentiell ESC-vinnare, och ”I mog di so” som skulle kunna gå i linje med Moldaviens glada bidrag ifjol. Tyskarna har bra låtar men de måste välja dem också!


   


 1. Xavier Darcy – ”Jonah”
 2. Michael Schulte – ”You Let Me Walk Alone”
 3. Natia Todua – ”My Own Way”
 4. VoXXclub – ”I mog di so”
 5. Ivy Quainoo – ”House on Fire”
 6. Ryk – ”You and I”

Kommentar: Tyskland är lite svårbedömda, för man har haft en hel del olika förändringar i sin uttagningsform under de senaste åren och ändå har man inte alls fått till det. Från 2015 har det sett ut så här i Eurovision: sist, sist, näst sist. Frågan är givetvis vilken av dessa sex som kan få Tyskland att resa sig. Ingen av de här sticker riktigt ut från varanda, så jag har svårt att veta. Och jag tror jag stannar här.


  


 1. Xavier Darcy – ”Jonah”
 2. Natia Todua – ”My Own Way”
 3. Michael Schulte – ”You Let Me Walk Alone”
 4. VoXXclub – ”I mog di so”
 5. Ivy Quainoo – ”House on Fire”
 6. Ryk – ”You and I”

Kommentar: Efter flera år av bottenskrap är det på tiden att tyskarna rycker upp sig och får till ett bra resultat i årets Eurovision. Jag håller verkligen tummarna för att de får till det denna gången. Det finns tre bidrag i denna final som enligt mig kan vända den negativa trenden och ta landet mot bättre placeringar än tidigare och det är b.la min personliga favorit i detta startfält i form av Xavier Darcy med låten ”Jonah”. Låten är b.la skriven av Paradise Oskar (Axel Ehnström). Vidare gillar jag ”My Own Way” med den Georgien-födda Natia Todua och ”You Let Me Walk Alone” av den tidigare The Voice Germany-sångaren Michael Schulte. Förhandsoddsen pekar på att det står mellan Natia Todua och Michael Schulte. Kanske blir det istället den underhållande partygruppen VoXXclub med startfältets enda låt på tyska (”I mog di so”) som charmar till sig segern istället?

 

 

Resultat


På torsdagskvällen den 22:a februari hölls den tyska finalen Unser Lied für Lissabon, där internationell jury och tv-tittarna slutligen röstade fram Michael Schulte med låten ”You Let Me Walk Alone” som Tysklands representant i Eurovision Song Contest 2018.

Så här såg Michael Schultes liveframträdande ut i finalen:

 

Mer om resultatet

Röstningen i finalen delades mellan en internationell jury, en Eurovision-panel och tv-tittarnas röster. Samtliga parter hade Michael Schulte som vinnare vilket gjorde att det var inget snack om saken vem tyskarna ville skicka som sin representant till Lissabon i maj. För att förenkla, så här blev slutresultatet (100-mannapanelens poäng + int.juryns poäng + tittarnas poäng = totalsumma)

 1. Michael Schulte – ”You Let Me Walk Alone”, (12p + 12p + 12p = 36p)
 2. Xavier Darcy – Jonah, (8p + 10p + 7p = 25p)
 3. Ryk – You and I, (10p + 8p + 5p = 23p)
 4. Ivy Quainoo – House on Fire, (7p + 7p + 8p = 22p)
 5. voXXclub – I mog Di so, (6p + 5p + 10p = 21p)
 6. Natia Todua – My Own Way, (5p + 6p + 6p = 17p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


    


Inför denna uttagning hade jag Xavier Darcy som förstaval, men när finalen fortlöpte föll jag faktiskt för Michael Schulte, och då är det härligt att han lyckades ta en sådan promenadseger. Har man varit med om samma sak som han sjunger om (han hedrar sin döda far) blir det jättelätt att relatera till låten. Samt att man måste ge honom en extra eloge att han inte går sönder av det då budskapet är så pass tydligt.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera