« Tyskland NF 2017

Tyskland NF 2019 »


Unser Lied für Lissabon

Unser Lied für Lissabon

TYSKLANDS UTTAGNING. Tyskland anordnade en finalkväll med 6 tävlande som uttagning till Eurovision 2018. Efter flera år av urusla placeringar i Eurovisionen tog man denna gång hjälp av internationella jurygrupper samt en stor internationell jurypanel för att välja ut rätt kandidat till årets tävling.

 

Om uttagningen

För att utse de tävlande till finalen genomförde tyska TV-bolaget NDR en antagning där intresserade artister fick möjligheten att ansöka om att delta. Utöver det rekyterade även NDR en internationell jurypanel om ca 100 personer som har fått säga sitt om vilka kandidater som är mest lämpade att delta. Av över 2000 ansökningar till att delta i programmet valde internationella panelen ut 17 personer, vilka fick bl.a. sång- och scencoachning av NDR. Därefter gjorde internationella panelen sitt slutval om 6 tävlande till finalen.

De utvalda tävlande (se lite längre ned vilka dessa är) fick varsitt tävlingsbidrag till en final, som ägde rum i Berlin den 22:a februari. Låtarna som valts ut var gjorda av internationella låtskrivare och musikproducenter.

I finalen var det delad röstning mellan internationell jury, 100-panelen och tittarna.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-22
 • Tid: 20:15 – 22:00 CET
 • Programledare: Linda Zervakis & Elton
 • Plats: Studio Berlin Adlershof, Berlin
 • Röstningsprocess: internationell jury-, fans- och tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: ARD/NDR – Länk

 

Panelen inför: I årets tyska final tävlar 6 artister med varsitt tävlingsbidrag om att få representera Tyskland i Eurovision Song Contest 2018. För att utse vinnaren kommer tysk TV ta hjälp av såväl internationell jury som tittarna. Utöver det finns även en panel om 100 personer som har fått vara med i processen att välja ut de tävlande. Allt för att Tyskland ska hitta rätt kandidat för att få ett hyggligt resultat i Eurovisionen. Man har ju som bekant haft det väldigt motigt resultatmässigt sedan år 2013 med bl.a. två sistaplatser i finaler två år i rad. Ifjol höll man på att tangera detta till ett nytt rekord men Tyskland blev då endast näst sist av 26 tävlande. Istället blev det Big Five-kollegan Spanien som kom sist.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn.

 

1. Natia Todua – My Own Way
Text &/musik: Loren Nine Geerts, Ricardo Bettiol, Martin Gallop, Jaro Omar


 

2. Ryk – You and I
Text & musik: Rick Jurthe


 

3. voXXclub – I mog Di so
Text &/musik: Merty Bert, Mike Busse, Philipp Klemz, Lennard Oestmann, Joe Walter, Martin Simma


 

4. Xavier Darcy – Jonah
Text &/musik: Xavier Darcy, Loren Nine Geerts, Axel Ehnström, Thomas Stengaard


 

5. Ivy Quainoo – House On Fire
Text &/ musik: Jörgen Elofsson, Ali Tamposi


 

6. Michael Schulte – You Let Me Walk Alone
Text &/musik: Michael Schulte, Thomas Stengaard, Nisse Ingwersen, Nina Müller


Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Xavier Darcy – “Jonah”
 2. VoXXclub – “I mog di so”
 3. Ivy Quainoo – “House on Fire”
 4. Ryk – “You and I”
 5. Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone”
 6. Natia Todua – “My Own Way”

Kommentar: Tysklands senaste misslyckanden beror inte så mycket på att deras uttagningar har hållit låg kvalitet, utan snarare att de som röstat fram vinnaren har haft dålig smak. I år är låtkvalitén ändå hög tycker jag, men jag fruktar att det kanske inte hjälper. Bland dessa bidrag finns nämligen låtar som helt enkelt inte är särskilt bra, men går i linje med vad tyskarna skickat på det senaste. Todua och Michael Schulte ligger närmast till hands där. Det är något som är “off” med de låtarna, en mörk sida eller nått som gör att jag tycker att de är lite obehagliga. Mina favoriter är istället “Jonah” som är en potentiell ESC-vinnare, och “I mog di so” som skulle kunna gå i linje med Moldaviens glada bidrag ifjol. Tyskarna har bra låtar men de måste välja dem också!

 

 

 1. Xavier Darcy – “Jonah”
 2. Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone”
 3. Natia Todua – “My Own Way”
 4. VoXXclub – “I mog di so”
 5. Ivy Quainoo – “House on Fire”
 6. Ryk – “You and I”

Kommentar: Tyskland är lite svårbedömda, för man har haft en hel del olika förändringar i sin uttagningsform under de senaste åren och ändå har man inte alls fått till det. Från 2015 har det sett ut så här i Eurovision: sist, sist, näst sist. Frågan är givetvis vilken av dessa sex som kan få Tyskland att resa sig. Ingen av de här sticker riktigt ut från varanda, så jag har svårt att veta. Och jag tror jag stannar här.

 

 

 1. Xavier Darcy – “Jonah”
 2. Natia Todua – “My Own Way”
 3. Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone”
 4. VoXXclub – “I mog di so”
 5. Ivy Quainoo – “House on Fire”
 6. Ryk – “You and I”

Kommentar: Efter flera år av bottenskrap är det på tiden att tyskarna rycker upp sig och får till ett bra resultat i årets Eurovision. Jag håller verkligen tummarna för att de får till det denna gången. Det finns tre bidrag i denna final som enligt mig kan vända den negativa trenden och ta landet mot bättre placeringar än tidigare och det är b.la min personliga favorit i detta startfält i form av Xavier Darcy med låten “Jonah”. Låten är b.la skriven av Paradise Oskar (Axel Ehnström). Vidare gillar jag “My Own Way” med den Georgien-födda Natia Todua och “You Let Me Walk Alone” av den tidigare The Voice Germany-sångaren Michael Schulte. Förhandsoddsen pekar på att det står mellan Natia Todua och Michael Schulte. Kanske blir det istället den underhållande partygruppen VoXXclub med startfältets enda låt på tyska (“I mog di so“) som charmar till sig segern istället?

 

 

Resultat

På torsdagskvällen den 22:a februari hölls den tyska finalen Unser Lied für Lissabon, där internationell jury och tv-tittarna slutligen röstade fram Michael Schulte med låten “You Let Me Walk Alone” som vinnare. Därmed blir det han som får representera Tyskland i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

Efter flera år av urusla resultat i Eurovisionen hade TV-bolaget NDR (som anordnar den tyska uttagningen) valt att ta ett nytt grepp kring uttagningen. Denna gång bjöd man bl.a. in en 100-mannapanel med personer från olika länder som fick vara med i både beslutsfattandet kring vilka artister som skulle få tävla, men även rösta i finalen. Utöver det tog NDR också in en internationell jury bestående av olika personligheter som är med/inom musikbranschen som fick rösta i finalen. Dessutom bjöd man in internationellt erkända låtskrivare som fick vara med och ta fram tävlingsbidragen.

Totalt valdes 6 artister ut efter 100-mannapanelens granskning och dessa fick varsin låt tilldelad inför finalen. I finalen var det upp till 100-mannapanelen, den internationella juryns medlemmar och tv-tittarna att rösta fram vinnaren. Varje part delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea, 7 poäng till sin fyra, 6 poäng till sin femma och 5 poäng till sin sexa. Den artist som efter 100-mannapanelens, internationella juryns och tv-tittarnas dom fått högst totalpoäng vann.

Samtliga parter hade Michael Schulte som favorit och han vann finalen överlägset med totalt 36 poäng. Totaltvåan fick nämligen bara 25 poäng och totaltrean 23 poäng, så det skilde en del. 100-mannapanelen hade Ryk som tvåa och Xavier Darcy som trea, medan internationella juryn hade dessa två fast tvärtom (Xavier Darcy tvåa och Ryk trea). Tittarna tyckte dock inte om någon av dessa två utan hade voXXclub tvåa (som bägge inbjudna juryerna ratade) och Ivy Quainoo trea (som bägge juryerna hade satt som fyra).

 

Hela resultatet

Så här blev alltså slutresultatet (står skrivet: 100-mannapanelens poäng + int.juryns poäng + tittarnas poäng = totalsumma)

 1. Michael Schulte – You Let Me Walk Alone, (12p + 12p + 12p = 36p)
 2. Xavier Darcy – Jonah, (8p + 10p + 7p = 25p)
 3. Ryk – You and I, (10p + 8p + 5p = 23p)
 4. Ivy Quainoo – House on Fire, (7p + 7p + 8p = 22p)
 5. voXXclub – I mog Di so, (6p + 5p + 10p = 21p)
 6. Natia Todua – My Own Way, (5p + 6p + 6p = 17p)

 

Så här såg Michael Schultes liveframträdande ut i finalen:

 

Vi ska tillägga att då Tyskland är en del av “Big Five” (länderna som betalar mest pengar till EBU) så slipper man kvala genom Eurovisionens semifinaler. Därför kan Michael Schulte nu börja förbereda för sitt liveframträdande i Eurovisionfinalen den 12:e maj 2018.

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!

Inför denna uttagning hade jag Xavier Darcy som förstaval, men när finalen fortlöpte föll jag faktiskt för Michael Schulte, och då är det härligt att han lyckades ta en sådan promenadseger. Har man varit med om samma sak som han sjunger om (han hedrar sin döda far) blir det jättelätt att relatera till låten. Samt att man måste ge honom en extra eloge att han inte går sönder av det då budskapet är så pass tydligt.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen