SLOVENIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det slovenska TV-bolaget RTVSLO ut Sloveniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen EMA 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Sloveniens EMA bestod även denna gång av semifinal och final, med två stora skillnader: det var bara en semifinal (istället för tidigare två) och dessutom skulle alla tävlingsbidrag framföras på slovenska. Detta även om två artister bytte språk till finalen…

Sent besked om uttagning

Slovenien öppnade sin antagning tidigt men valde att hemlighålla länge hur man skulle välja ut artist och bidrag. Först mot senhösten kom besked om att det blir en fortsättning av EMA, och efter den nationella antagningen som hölls valdes 16 bidrag (av strax över hundra inskickade) ut att tävla.
Samtliga program avgjordes mellan jury- och tittarröstning. I semifinalen fick först tittarna rösta fram fyra bidrag som de ansåg vara bäst och sedan fick juryn utse ytterligare fyra finalister. I finalen var upplägget att bägge parter röstade i en omgång där vinnaren korades.

Bland de tävlande fanns en rad välkända slovenska profiler från tidigare års slovenska uttagningar samt även två tidigare slovenska Eurovisionrepresentanter: Tanja Ribic (Eurovision 1997 med låten ”Zbudi se”) och ManuElla (Eurovision 2016 med låten ”Blue and red”). Ytterligare 6 tävlande som deltog i EMA 2017 återkom detta år.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Sloveniens uttagning blev sångerskan Lea Sirk med bidraget ”Hvala, ne!”, som hon själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Tomy DeClerque.

I Eurovision 2018 blev Slovenien lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 22:a plats (av 26 länder) med 64 poäng.

 

Semifinalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-17

 • Programledare:
 • Vid Valič

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Anabel – “Pozitiva”
 2. Tanja Ribič – “Ljudje”
 3. KiNG FOO – “Žive sanje”
 4. Ina Shai – “V nebo”
 5. Indigo – “Vesna”
 6. ManuElla – “Glas”
 7. MILA – “Svoboda”
 8. Orter – “Kraljica”
 9. Lara Kadis – “Zdaj sem tu”
 10. BQL – “Ptica”
 11. Proper – “Ukraden cvet”
 12. Nika Zorjan – “Uspavanka”
 13. Marina Martensson – “Blizu”
 14. Nuška Drašček – “Ne zapusti me zdaj”
 15. Gregor Ravnik – “Zdaj je čas”
 16. Lea Sirk – “Hvala, ne!”

 

 

Resultat: Semifinalen


Sloveniens semifinalprogram är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att först tittarna och sedan juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-24

 • Programledare:
 • Vid Valič

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Lea Sirk – Hvala, Ne!
 2. Indigo – ”Vesna”
 3. Ina Shai – ”Glow” (live, slovenska versionen)
 4. BQL – Promise (live, slovenska versionen)
 5. Marina Martensson – ”Blizu”
 6. Lara Kadis – ”Zdaj sem tu”
 7. Proper – ”Ukraden cvet”
 8. Nuška Drašček – ”Ne zapusti me zdaj”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Marina Martensson – ”Blizu”
 2. Ina Shai – ”Glow”
 3. Lea Sirk – ”Ne, Hvala!”
 4. Proper – ”Ukraden cvet”
 5. Nuška Drašček – ”Ne zapusti me zdaj”

Kommentar: Återigen har Slovenien haft en något intetsägande upplaga av låtar i år, trots att man satsat mer på att försöka skicka nånting på modersmålet. Det verkar ha tagit skruv då bara två av de åtta finalisterna valde att byta språk. Paradoxalt nog är det istället så att min etta faktiskt är en svensk som sjunger på slovenska! Har inte jättebra koll på hur det sett ut så här långt, så jag ser fältet helt öppet Slovenien.


  


 1. BQL – ”Promise”
 2. Nuška Drašček – ”Ne zapusti me zdaj”
 3. Lea Sirk – Hvala, Ne!”
 4. Ina Shai – ”Glow”
 5. Lara Kadis – ”Zdaj sem tu”

Kommentar: Oj, här har Slovenien en riktigt modern och farlig låt om den väljs fram som vinnare. Jag talar om låten ”Hvala, Ne!” med Lea Sirk. Min personliga favorit i det här finalstartfältet är grabbarna i BQL, Det ska bli intressant att höra deras låt på engelska.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 24:e februari avgjordes finalen av Sloveniens EMA 2018, där Lea Sirk vann med låten ”Hvala, ne!”. Därmed blir det hon som får tävla för Slovenien i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg hennes framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

Resultatet avgjordes av jury och tv-tittarna som vardera delade ut lika mycket poäng till bidragen. Juryn hade Lea Sirk som favorit, följt av Lara Kadis och BQL, medan tittarna satte BQL som etta, Nuška Drašček som tvåa och först på tredje plats hamnade Lea Sirk. Detta gjorde att resultatet blev relativt tajt i toppen, men det var ändå Lea Sirk som med sina totalt 116 poäng tog hem segern tätt följd av BQL som fick ihop 106 poäng och Nuška Drašček som fick ihop 88 poäng.
Så här slutade finalen (resultat står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 

 1. Lea Sirk – Hvala, ne!, (68p + 48p = 116p)
 2. BQL – Promise, (34p + 72p = 106p)
 3. Lara Kadis – Zdaj sem tu, (38p + 36p = 88p)
 4. Nuška Drašček – Ne zapusti me zdaj, (28p + 60p = 74p)
 5. Proper – Ukraden cvet, (30p + 24p = 54p)
 6. Ina Shai – Glow, (26p + 12p = 38p)
 7. Indigo – Vesna, (18p + 0p = 18p)
 8. Marina Martensson – Blizu, (10p + 0p = 10p)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Alltså, det här är inte min kopp te alls. Vet inte om jag ens vågar benämna detta som riktig musik, men det är iallafall nyskapande. Men utan att spy för mycket galla över det här, så kan jag bara konstatera att vi nog bara får se det slovenska bidraget en enda gång i årets Eurovision – nämligen i Semifinalen. För final blir det inte tal om, och både mina ögon och öron är tacksamma för det!


     


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera