SPANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det spanska TV-bolaget RTVE ut Spaniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Operación Triunfo. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter röstningskaoset i den spanska finalen året innan slopade RTVE det upplägget och återtog istället det tidigare uttagningsformatet Operación Triunfo. Det användes senast i början av 2000-talet och fick nu sin comeback!

I stora drag liknade programmet Idol, där främst unga sångtalanger tävlar i olika kvalomgångar tills det bara är vinnaren kvar. Mot slutet av 2018 års säsong, som sändes hösten 2017 och tidiga 2018, framkom det att RTVE ville använda formatet för att utse artist och bidrag till Eurovision 2018.

En vecka före säsongsfinalen gjordes därför en Eurovision-special (”Gala Eurovisión”) där de då fyra kvarvarande artisterna fick framträda med potentiella spanska Eurovision-bidrag för 2018 och sedan var det upp till tv-tittarna att välja en vinnare. Totalt framfördes nio låtar varav alla fyra hade varsin soloakt. De resterande låtarna framfördes som duetter och en låt med alla artisterna. I startfältet återfanns också den senast utröstade deltagaren Agoney som fick delta men endast i en av duetterna.

 

All makt hos tittarna

Tittarna hade som sagt all makt i programmet, däremot fanns också en expertpanel med som kommenterade alla framträdanden. Den bestod av Luisa Sobral (låtskrivare till fjolårets Eurovisionvinnarlåt), Victor Escudero (reporter på Eurovision.tv), Manuel Martos (artistchef för Universal Spanien) och Julia Varela (Spaniens Eurovisionkommentator). I finalen kom även Conchita Wurst, Luisa Sobral och J Balvin att uppträda som gästartister.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Spaniens uttagning blev duon Alfred & Amaia med bidraget ”Tu canción”, som Raúl Gómez och Sylvia Santoro stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Spanien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 23:e plats (av 26 länder) med 61 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-01-29

 • Programledare:
 • Roberto Leal

 • Plats:
 • Barcelona, Spanien

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 1. Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – Camina
 2. Aitana –Arde
 3. Agoney & Miriam – Magia
 4. Alfred – Que nos sigan las luces
 5. Aitana & Ana Guerra –Lo malo
 6. Amaia – Al cantar
 7. Miriam – Lejos de tu piel
 8. Ana Guerra – El remedio
 9. Alfred & Amaia –Tu canción

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – ”Camina”
 2. Aitana & Ana Guerra – ”Lo malo”
 3. Alfred & Amaia – ”Tu canción”
 4. Aitana – ”Arde”
 5. Miriam – ”Lejos de tu piel”

Kommentar: Trots att grannlandet Portugal till slut fått ordning på torpet och vunnit ESC, så känns det som att det betydligt större och folkrikare Spanien fortfarande står o stampar utan att komma nånvart. Senaste toppresultatet kom 2002, och jag tror inte det blir något nytt i år. Tyvärr är finalen mycket utdaterad, även om många bidrag är tydligt inspirerade av den romantiska fjolårsvinnaren ”Amar pelos dois”. Jag tror dock inte att Spanien har mycket att vinna på att kopiera fjolårsvinnaren… Mitt tips ligger därför på det enda bidraget där alla artisterna sjunger tillsammans, ”Camina”. Låten är fortfarande hopplöst utdaterad men den är iallafall hyfsat bra. Men oavsett vem som vinner så lär Spanien få svårt att göra bra ifrån sig i Lissabon.


   


 1. Miriam & Agoney – ”Magia”
 2. Miriam – ”Lejos de tu piel”
 3. Aitana – ”Arde”
 4. Amaia – ”Al cantar”
 5. Amaia & Alfred – ”Tu canción”

Kommentar: Jag har inte följt förberedelserna till finalen av Operación Triunfo så jag har helt enkelt fått gå på vad jag hört av de som är med nu. Vad jag kan konstatera är att Miriam verkar ha blivit min favorit då hennes låtar, både sololåten och hennes duett med Agoney, är cementerade som de två högst rankade på min lista här. Ska bli intressant att se hur spanska folket tycker och tänker här.


  


 1. Miriam – ”Lejos de tu piel”
 2. Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – ”Camina”
 3. Alfred – ”Que nos sigan las luces”
 4. Miriam & Agoney – ”Magia”
 5. Amaia & Alfred – ”Tu canción”

Kommentar: Inför den spanska finalen har jag bara haft finaldagen att lyssna in mig på låtarna. Överlägset bästa låten i detta finalstartfältet är ”Lejos de tu piel”. Jag hoppas att Miriam tar hem detta, för om man vill komma bättre än i botten av en ESC-final bör man satsa på den artist och låt med mest potential att få så hög placering som möjligt. Mest rättvist hade kanske varit om alla finalister (minus Agoney) fick vinna med grupplåten ”Camina” som är en härlig feel good-uptempolåt där alla röster får utrymme. Ska bli spännande att se hur det spanska folket väljer. Skönt att ingen korrupt jury kan fälla avgörandet denna gång (som i den spanska finalen 2017). Jag hoppas att år 2018 är året som det vänder för Spanien i Eurovision Song Contest.

 

 

Resultat


Under måndagskvällen den 29:e januari avgjordes Eurovisionspecialen av spanska talangprogrammet Operación Triunfo, där duon Alfred & Amaia vann med låten ”Tu Canción”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Spanien i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg deras framträdande ut:

 

Mer om finalen

De fyra kvarvarande artisterna i säsongen tävlade dels med varsitt eget bidrag och bland resterande låtar tävlade de i duetter (en med Agoney som röstades ut före programmet). Dessutom tävlade också alla fyra ordinarie som en grupp med ett bidrag. Tv-tittarna fick sedan rösta fram tre av de totalt nio bidragen till en avgörande omgång där vinnarbidraget slutligen röstades fram. Så här blev resultatet:

 

Den avgörande omgången

I den andra röstningsomgången utsåg tittarna vinnaren, och röstade då så här:

 1. Alfred & Amaia –Tu canción, 43% av rösterna
 2. Aitana – ”Arde, 31% av rösterna
 3. Aitana & Ana Guerra –Lo malo, 26% av rösterna

 

Utslagna bidrag i första omgången (i resultatordning)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Det verkar som att spanjorerna fått för sig att de måste kopiera grannarna Portugals vinnarrecept ifrån ifjol, med en stillsam ballad sjungen av bl.a. en konstig kille med lustig röst som gör grimaser. Visst är det en duett istället, som det dessutom sprakar en hel del kärleksgnistor om. Men kommer det verkligen funka igen? En disneyballad på spanska? Njae, det här är ett vågat spel av Spanien, trots att de nog tror att de varit smarta som kopierat Portugal. Men jag tror inte på succé, tvärtom anar jag ännu en medioker placering för det här gäspnumret.


  


Jag vill påstå att Spanien bjuder på deras sämsta bidrag genom tiderna. Det är för smörigt och bara för mycket av allt. Dessutom tar låten en evighet innan den kommer igång och när den väl gör det så ökar smörigheten ännu mer. Nej, jag gissar att Spanien även i år aspirerar på komma sist och därmed att de ”gör en Tyskland”, dvs. kommer sist två år i rad i Eurovisionfinalen.


 


Efter att hon respektive han jag höll på, Miriam och Agoney, åkte ut med båda låtar fanns det inte så mycket kvar annat än att hoppas på Arde, som fick sluta tvåa. Men om man ska ta ett grepp kring vinnarlåten, ”Tu canción” då… jovars, låten i sig fungerar, deras röster fungerar, det som blir lite knasigt är dock det som kan ske med vissa duetter, att det blir att man mest sjunger till varandra istället för till tittarna. Fortfarande den näst bästa av de fyra låtar vi fått höra hittills. Återstår att se hur den står sig längre fram i säsonglunken, samt hur väl de klarar sig i Europa.


  


En mysig liten kärleksvisa som man blir lugn och harmonisk av, men som har en tendens att uppfattas som lite smått tråkig och smörig. Jag tror inte Spanien har något att göra i toppstriden i ESC-finalen i år heller. Det fanns bättre alternativ att skicka som exempelvis Miriams ”Lejos de tu piel”. Det är i alla fall ett bättre bidrag än vad Spanien ställde upp med ifjol.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera