MOLDAVIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det moldaviska TV-bolaget TRM ut Moldaviens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen O Melodie Pentru Europa 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För att utse tävlingsbidragen till 2018 års O Melodie Pentru Europa hölls en nationell antagning. Denna fick in endast 28 låtar, vilka fick framföras i en audition där en jury valde ut 16 av dem som fick tävla i finalen. Initialt talades det dock från TRM:s håll att det skulle hållas en semifinal inför finalen, men av naturliga skäl ströks den helt.

En hel del svenska låtskrivare fick med bidrag i finalen, däribland systrarna Ylva & Linda Persson som tillsammans med Niklas Bergqvist och Simon Johansson tävlar med två bidrag. Dessutom fick John Ballard, som fått med en del låtar i Eurovision de senaste åren (som ryska bidraget 2016), och megastjärnan Philipp Kirkorov med ett bidrag till gruppen DoReDoS, som för övrigt var den låt som också vann.

I vanlig ordning var det en jury tillsammans med tv-tittarna som delade på makten i avgörandet kring vilken artist som Moldavien slutligen skulle skicka till Eurovisionen.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Moldaviens uttagning blev gruppen DoReDoS med bidraget ”My Lucky Day”, som Philipp Kirkorov och John Ballard stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Moldavien lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 10:e plats (av 26 länder) med 209 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-24

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • TRM-studio, Chișinău

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Tolik – Broken Glass
 2. Lavinia Rusu – Altundeva
 3. Bella Luna – Moments
 4. Anna Timofei – Endlessly
 5. Ilia Sorocean & Dasha DaGro – Minds & Veins
 6. Che-MD – Inima-n stîngă
 7. Constantin Cobîlean – Numai tu
 8. DoReDoS – My Lucky Day
 9. Sandy C & Aaron Sibley – Once Upon a Time
 10. Anna Odobescu – Agony
 11. Nicoleta Sava – Esencia del Sur
 12. Doinița Gherman & One Voice – Dance in Flames
 13. Felicia Dunaf – Alien
 14. Viorela – The Gates of Love
 15. Vera Țurcanu – Black Heart
 16. Ruslan Tsar – Come to Life

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Cobilean Constantin – ”Numai Tu”
 2. Viorela – ”The Gates of Love”
 3. Bella Luna – ”Moments”
 4. Che-MD – ”Inima-n stîngă”
 5. Anna Odobescu – ”Agony”

Kommentar: Moldavien kommer från en överraskande bronsplats förra året, men jag är ytterst tveksam till om det håller. Det är många låtar i det här startfältet som jag tycker saknar DET. Jag må ha vissa låtar som jag tycker är bättre än andra, men ingen som sticker ut helt. Che-MD hade annars varit rätt intressant.


  


 1. Doinița Gherman & One Voice – ”Dance in Flames”
 2. DoReDoS – ”My Lucky Day”
 3. Nicoleta Sava – ”Esencia del Sur”
 4. Tolik – ”Broken Glass”
 5. Sandy C & Aaron Sibley – ”Once Upon a Time”

Kommentar: Tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson jobbar stenhårt för att försöka komma med i både Eurovision Song Contest och Melodifestivalen som upphovsmän till olika låtar i nationella uttagningar år efter år. De är på plats i denna finalen och kommer backa upp som bakgrundskör åt Doinița Gherman som är finalens mest rutinerade deltagare. Hon har flera deltaganden i bagaget och vill så gärna få representera sitt land i Eurovision Song Contest. Låten ”Dancing in Flames” är väldigt dansant och somrig. Dock ser det ut som att DoReDoS med Phillip Kirkorov och John Ballard som upphovsmän är den solklara förhandsfavoriten att ta hem det.

Moldavien är stärkta efter den oväntade och fina 3:e platsen i ESC 2017 i Kiev med SunStroke Project och låten ”Hey Mamma!”. Ska framgångssagan fortsätta även i år? Då gäller det att de skickar ett bidrag som Europa återigen gillar. Mina tre främsta favoriter bör vara tillräckligt starka för att ha en bra chans att ge Moldavien en fin placering i ESC 2018 i Lissabon.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 24:e februari avgjordes 2018 års final i Moldaviens O Melodie Pentru Europa, där gruppen DoReDos vann med låten ”My Lucky Day”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Moldavien i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg deras framträdande ut:

 

Mer om finalen

I finalen tävlade 16 bidrag och det var jury och tittarna som gemensamt beslutade vinnaren. Juryn respektive tittarna delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren, gruppen DoReDos, fick maximala poäng av såväl jury som tittare, så det var en solklar vinnare med andra ord. Gruppen kommer att tävla med låten ”My Lucky Day” som bl.a. svenska John Ballard står bakom.

Tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson som stod bakom två bidrag i startfältet. Dels var de låtskrivare till Doinița Ghermans bidrag som kom på tredje plats samt Anna Timofeis bidrag som kom på elfte plats.

 

Hela resultatet:

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 1. DoReDoS – My Lucky Day, (12p + 12p = 24p)
 2. Vera Țurcanu – Black Heart, (10p + 5p = 15p)
 3. Doinița Gherman & One Voice – Dance in Flames, (7p + 6p = 13p)
 4. Tolik – Broken Glass, (3p + 10p = 13p)
 5. Anna Odobescu – Agony, (8p + 3p = 11p)
 6. Sandy C & Aaron Sibley – Once Upon a Time, (5p + 4p = 9p)
 7. Nicoleta Sava – Esencia del Sur, (0p + 8p = 8p)
 8. Felicia Dunaf – Alien, (6p + 1p = 7p)
 9. Constantin Cobîlean – Numai tu, (0p + 7p = 7p)
 10. Lavinia Rusu – Altundeva, (4p + 2p = 6p)
 11. Anna Timofei – Endlessly, (2p + 0p = 2p)
 12. Ilia Sorocean & Dasha DaGro – Minds & Veins, (1p + 0p = 1p)

 

På delad sista plats – utan poäng – kom följande låtar:

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera