DANMARKS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det danska TV-bolaget DR ut Danmarks artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Formatet för Dansk MGP 2018 var fortsatt en finalkväll med tio tävlingsbidrag i två omröstningar. Mycket var sig därför likt, däribland att fjolårsduon Annette Heick och Johannes Nymark var programledare även det här året.

Efter en nationell antagning utsåg en jury vilka bidrag som skulle tävla, och sedan var det upp till bland andra bidragsproducenten Mads Enggaard att tillsätta artister. I startfältet fanns bl.a. 90-talstjärnan Sannie med, och notera gärna att Lise Cabble, som var med och skrev 2013 års Eurovisionvinnare ”Only Teardrops” fick med två bidrag som låtskrivare. Ett antal svenska låtskrivare fanns också med på ett hörn som Thomas Thörnholm, Jeanette Bonde, Niclas Arn och Karl Eurén.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Danmarks uttagning blev sångaren Rasmussen med bidraget ”Higher Ground”, som Niclas Arn och Karl Eurén stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Danmark lottade att kvala genom semifinal 1/2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 9:e plats (av 26 länder) med 226 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-10

 • Programledare:
 • Annette Heick & Johannes Nymark

 • Plats:
 • Gigantum, Ålborg

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Låtarna finns att lyssna på här, samt även på Deezer, Spotify och Tidal.

 1. Ditte Marie – Riot
 2. Anna Ritsmar – Starlight
 3. Rasmussen – Higher Ground
 4. Sannie – Boys on Girls
 5. Sandra – Angels to My Battlefield
 6. Lasse Meling – Unfound
 7. CARLSEN – Standing Up for Love
 8. KARUI – Signals
 9. Rikke Ganer-Tolsøe – Holder fast i ingenting
 10. Albin Fredy – Music for the Road

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Ditte Marie – ”Riot”
 2. Anna Ritsmar – ”Starlight”
 3. Rikke Ganer-Tolsøe – ”Holder fast i ingenting”
 4. Sannie – ”Boys on Girls”
 5. Albin Fredy – ”Music for the Road”

Kommentar: Danska Melodi Grand Prix låg för 5-6 år sedan långt före svenska Melodifestivalen vad gällde modern popmusik – detta trots att danska låtskrivare knappast låg i framkant internationellt. Men de sista 2 åren har kvaliteten sjunkit rejält i Danska Mgp, och i år är det verkligen illa! Av låtarna i årets startfält är nästan en tredjedel helt utdaterade, en tredjedel dåligt producerade och resterande tredjedelen måttligt bra. Den nästan pinsamt låga lägstanivån som bidragen visar upp får första deltävlingen i Melodifestivalen att framstå som som en All-star-konsert. De enda bidragen som egentligen är värda en plats i ESC är ”Riot” och kanske den mysiga ”Starlight”. Den enda låten på danska ”Holder fast i ingenting” är också relativt bra, men är helt utdaterad och skulle språkmässigt vara helt uteslutet från ESC. Grannarna i syd sitter i kläm, och mycket talar för att de missar ännu en ESC-final…


   


 1. Rasmussen – ”Higher Ground”
 2. Sandra – ”Angels to My Battlefield”
 3. Lasse Meling – ”Unfound”
 4. Rikke Ganer-Tolsøe – ”Holder fast i ingenting”
 5. Sannie – ”Boys on Girls”

Kommentar: Danmark har under flera år haft riktigt svaga upplagor i sin nationella uttagning när jag följt dem. I år tycker jag att man steppat upp lite. Jag håller alltså inte med Adrian om att Danmark tappat greppet helt, och så märker jag till min förvåning att hans jumbo är min etta och vice versa. Higher Ground är den jag håller mina tummar för, mycket tack vare dess episka arrangemang och den instrumentation som följer. Jag trodde faktiskt inte att ett svenskt låtskrivarteam som åker till andra länder faktiskt kunde få till ett såpass bra hantverk!


  


 1. Rasmussen – ”Higher Ground”
 2. Ditte Marie – ”Riot”
 3. Anna Ritsmar – ”Starlight”
 4. Rikke Ganer-Tolsøe – ”Holder fast i ingenting”
 5. Carlsen – ”Standing Up for Love”

Kommentar: Vårt grannland har final samtidigt som vi i Sverige förbereder oss för den andra deltävlingen av Melodifestivalen. Det får bli att banda den danska finalen och se om den i efterhand. Efter några genomlyssningar fastnade jag främst för fyra bidrag som jag tycker förtjänar att vinna. Min personliga favorit så här på förhand får bli ”Higher Ground” med Rasmussen. Tycker det är en pampig låt med lite vikingainfluenser. Hoppas sångaren sjunger lika fantastiskt live och att framträdandet sitter klockrent. De övriga toppkandidaterna för mig är ”Riot” med Ditte Marie, ”Starlight” med Anna Ritsmar och slutligen ”Holder fast i ingenting” med Rikke Ganer-Tolsø. Den sistnämnda är den enda kandidaten som sjunger på modersmålet medan övriga nio finalister sjunger på engelska. Jag tycker samtliga tio låtar har något tilltalande, vilket bådar gott om att man kommer gilla Danmarks ESC-bidrag i år. Lycka till med finalen och valet av vinnare och tillika representant till Lissabon, Danmark!

 

 

Resultat


Lördagskvällen den 10:e februari avgjordes finalen av årets Dansk Melodi Grand Prix, där artisten Rasmussen vann med låten ”Higher Ground”. Därmed blir det han som får åka till Lissabon och tävla för Danmark i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg hans framträdande ut:

 

Mer fakta om finalen

Årets danska final innehöll tio tävlande och sedan var det upp till jury och tittarna att besluta vilken låt som skulle vinna. Först framfördes bidragen varpå juryn och tittarna röstade. Deras gemensamma tre favoriter gick vidare till en avgörande omgång där vinnaren sedan korades. I den avgörande omgången stod det mellan Anna Ritsmar, Ramussen och Albin Fredy, där det var Ramussen som tog hem segern med 50 procent av rösterna.

I finalen framträdde även 2014 års Eurovisionvinnare Conchita som inbjuden gästartist.

 

Totaltabell

Resultat av Superfinalen:

 1. Rasmussen – ”Higher Ground”, 50% av rösterna (i andra omgången)
 2. Anna Ritsmar – ”Starlight”, 31% av rösterna (i andra omgången)
 3. Albin Fredy – ”Music for the Road”, 19% av rösterna (i andra omgången)

 

Dessa bidrag gick ej vidare till andra omgången och blev därför oplacerade (de listas i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jag verkar tydligen vara ensam i min åsikt att ”Higher ground” var en ovärdig vinnare – Eurovisionfansen, 50 % av danska folket och mina bloggkollegor var alla av motsatt åsikt verkar det som. Men jag kan inte fatta vad man ser i denna låt! Jag ser Rasmussen som en korsning mellan denna norska Game of thrones-stjärnan Kristofer Hivju och Emmelie de Forrest – med både lite Nordman och E-Type insyltat. Trummor, flaggor vikingar och stora röda skägg – va är detta för skumt Sk-t?!!?! Och låten låter som den skickades in till Melodifestivalen 2005 men fick nobben och dök upp i Dansk Mgp i år istället – det är sällan som danskarna skickar en så utdaterad låt till ESC. Det enda riktigt positiva jag kan hitta i det här bidraget är att Rasmussen sjunger bra – vilket alltid är ett plus i min bok. Men i övrigt vågar jag kora detta till Danmarks sämsta bidrag sen 2007. Oddsmakarna verkar dessutom vara på min sida här, oddsen för en dansk ESC-seger sköt nämligen i höjden ikväll. Tyvärr Danmark. Tyvärr.


     


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera