ISLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det isländska TV-bolaget RÚV ut Islands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Söngvakeppnin 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Två semifinaler och en final var den modell som Islands Söngvakeppnin hade anno 2018. Från en nationell antagning valdes 12 bidrag ut där 6 av dem kom att kvalificera sig till finalen. En nyhet var att RÚV valde att ha en pausvecka mellan andra semin och finalen. I övrigt var det mesta i formatet sig likt från året innan, däribland den så kallade språkregeln som tvingade alla att åtminstone i semifinalerna sjunga på isländska.

De 12 tävlingsbidragen utsågs via en nationell antagning, och dessa fördelades på 6 bidrag per semifinal. I semifinalerna var det bara tittarnas röster som avgjorde vilka bidrag som skulle kvalificera sig till finalen. Sedan kunde en jury lägga till ett wildcard bland de utröstade bidragen, men i år valde de bort den möjligheten. Sjäva finalen hade sedan två röstningsomgångar, där först tittarna och en jury bestämde två bidrag som fick duellerna om segern.

Likt året innan bestod finaljuryn av åtta personer varav tre var från Island (Svala, Halldór Eldjárn och Hulda G. Geirsdóttir) och fyra från andra länder (Robin Bengtsson från Sverige, Emmelie De Forrest från Danmark, Joana Levieva-Saywer från Bulgarien och Aleksander Radić från Slovenien).

 

Byte av semifinaler

Artisten Guðmundur Þórarinsson med låten ”Litir” skulle initialt ha tävlat i den andra semifinalen i årets Söngvakeppnin men fick istället tävla i den första. Anledningen till bytet berodde på att han samtidigt som han deltog i denna sångtävling var kontrakterad fotbollsspelare i det svenska fotbollslaget IFK Norrköping som hade en match samma dag som den andra semifinalen skulle äga rum. Han bytte plats med Þórir & Gyða med låten ”Brosa”.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Islands uttagning blev sångaren Ari Ólafsson med bidraget ”Our Choice”, som Þórunn Erna Clausen stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Island lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 19:e plats (av 19 länder) med 15 poäng. Samtliga poäng kom från de röstande jurygrupperna.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-10

 • Programledare:
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Jón Jónsson och Björg Magnúsdóttir

 • Plats:
 • Háskólabíói

 • Röstningsprocess:
 • 100 % tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till både isländska och engelska studioversionerna.

 1. Þórunn Antonía – Ég mun skína” (Shine)”
 2. Tómas & Sólborg – Ég og þú” (Think It Through)”
 3. Ari Ólafsson – Heim” (Our Choice)”
 4. Heimilistónar – Kúst og fæjó
 5. Fókus – Aldrei gefast upp” (Battleline)”
 6. Guðmundur Þórarinsson – Litir” (Colours)”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Fókus – ”Aldrei gefast upp” (Battleline)”
 2. Heimilistónar – ”Kúst og fæjó”
 3. Þórunn Antonía – ”Ég mun skína” (Shine)”
 4. Guðmundur Þórarinsson – ”Litir (Colours)”
 5. Ari Ólafsson – ”Heim” (Our Choice)”
 6. Tómas & Sólborg – ”Ég og þú” (Think It Through)”

Kommentar: Tyvärr en ganska svag start på årets Söngvakeppnin, men ”Aldrei gefast upp” är det bidrag som håller det hela flytande. På rak arm känns det som det enda bidraget som skulle kunna platsa i ESC, speciellt den engelska versionen. Annars måste jag ge eloge till den brutalt 80-talsklychiga ”Ég mun skína” – som lätt skulle plats i serien ”Stranger things” om ni sett den.. Heimilstónar är rätt intressanta också. Annars är jag nog mest besviken faktiskt.


   


 1. Heimilistónar – ”Kúst og fæjó”
 2. Tómas & Sólborg – ”Ég og þú (Think It Through)”
 3. Ari Ólafsson – ”Heim (Our Choice)”
 4. Þórunn Antonía – ”Ég mun skína (Shine)”
 5. Fókus – ”Aldrei gefast upp (Battleline)”
 6. Guðmundur Þórarinsson – ”Litir” (Colors)”

Kommentar: Island är ju lite annorlunda jämfört med de andra i Norden att ha en språkregel överhuvudtaget. Däremot är jag fundersam på om det verkligen känns nödvändigt med tanke på att nästan alla låtar övergår till att sjungas på engelska så fort de går vidare. Ganska synd att det bara finns en låt totalt av alla tolv som skulle behålla modersmålet oavsett, och det kanske inte är så jättekonstigt att ”Kúst og fæjó” blir min etta här. Det finns förvisso andra omständigheter också, men ändå. Jag har inte hunnit lyssna igenom Islands startfält jättemycket då det är många andra länder att hålla koll på, men givetvis håller jag utkik.


  


 1. Fókus – ”Aldrei gefast upp” (Battleline)”
 2. Heimilistónar – ”Kúst og fæjó”
 3. Guðmundur Þórarinsson – ”Litir” (Colors)”
 4. Ari Ólafsson – ”Heim” (Our Choice)”
 5. Tómas & Sólborg – ”Ég og þú” (Think It Through)”
 6. Þórunn Antonía – ”Ég mun skína” (Shine)”

Kommentar: Då var det dags att starta igång den isländska uttagningen och den är som alltid intressant att följa. Låtarna håller som vanligt hög klass och sångarna likaså. Den låt jag fastnade allra mest för i den här semifinalen var ”Aldrei gefast upp” med Fókus. ”Kúst og fæjó” med Heimilistónar är det enda bidraget i den isländska uttagningen som inte har både en isländsk och engelsk version, därav den enda låten som inte ser ut att få en engelsk version om den skulle gå till final och vinna finalen och få åka till Eurovision. Den enda låten jag inte vill se gå vidare är ”Ég mun skína” med Þórunn Antonía.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-17

 • Programledare:
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Jón Jónsson och Björg Magnúsdóttir

 • Plats:
 • Háskólabíói

 • Röstningsprocess:
 • 100 % tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till både isländska och engelska studioversionerna.

 1. Aron Hannes – Golddigger” (Gold Digger)”
 2. Rakel Pálsdóttir – Óskin mín” (My Wish)”
 3. Stefania, Agnes & Regína – Svaka stuð” (Heart Attack)”
 4. Þórir & Gyða – Brosa” (With You)”
 5. Dagur Sigurðsson – Í stormi” (Saviours)”
 6. Áttan – Hér með þér” (Here for You)”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Aron Hannes – ”Golddigger (Gold Digger)”
 2. Stefania, Agnes & Regína – ”Svaka stuð (Heart Attack)”
 3. Rakel Pálsdóttir – ”Óskin mín (My Wish)”
 4. Þórir & Gyða – ”Brosa” (With You)”
 5. Áttan – ”Hér með þér” (Here for You)”
 6. Dagur Sigurðsson – ”Í stormi”

Kommentar: Den andra semin är inte väsentligt mycket roligare än den första, men mina funk-nerver går igång på Golddigger, som jag verkligen hoppas går vidare! Annars är det jämnt skägg för övriga bidrag, då denna semi lider av balladsjukan. Det blir tyvärr lite väl lugnt, och därför tror jag på Svaka stuð mer än de andra. Men jag tror nog ändå att årets isländska ESC-bidrag fanns i den första semin…


   


 1. Dagur Sigurðsson – ”Í stormi”
 2. Rakel Pálsdóttir – ”Óskin mín”
 3. Þórir & Gyða – ”Brosa”
 4. Stefania, Agnes & Regína – ”Svaka stuð”
 5. Aron Hannes – ”Golddigger”
 6. Áttan – ”Hér með þér”

Kommentar: Vilken skillnad det var på låtarnas kvalitet i den här semin! De två bästa var väl godkända i min bok, tre stycken var underkända, och trean som är godkänd fast på gränsen. ”Í stormi” var den mest behagliga att lyssna på av dessa fyra, och det som jag tycker är synd är att det ser ut som att den kommer bli översatt ifall den går vidare till finalen. Synd, jag hade velat ha den på isländska. Jag ska inte säga att jag har någon större koll på favoritskapet här i Söngvakeppnin, så vi får helt enkelt se vad som händer här.


  


 1. Þórir & Gyða – ”Brosa”
 2. Stefania, Agnes & Regína – ”Svaka stuð”
 3. Dagur Sigurðarson – ”Í stormi”
 4. Aron Hannes – ”Golddigger”
 5. Rakel Pálsdóttir – ”Óskin mín”
 6. Áttan – ”Hér með þér”

Kommentar: Jag fick vidare mina två främsta favoriter förra veckan. Nu hoppas jag att jag åtminstone får vidare ytterligare en eller två favoriter till som tar sig till finalen när det nu har blivit dags för den sista och avgörande semifinalen på Island. En oerhört jämn nivå på låtarna återigen. Den bästa låten enligt mig är ”Brosa” med Þórir & Gyða. Hög mysfaktor på den låten och en härlig duett. Hoppas verkligen den tar sig till final. Jag tycker att det är jättetrist att flera av låtarna kommer att byta ut sina originalversioner på isländska till engelska versioner till finalen.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-03-03

 • Programledare:
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Jón Jónsson och Björg Magnúsdóttir

 • Plats:
 • Laugardalshöll

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till både liveframträdanden från semifinalerna samt engelsk studioversion (står inom parentes).

 1. Fókus – ”Aldrei gefast upp” (Battleline)”
 2. Áttan – ”Hér með þér” (Here for You)”
 3. Ari Ólafsson – ”Heim” (Our Choice)”
 4. Heimilistónar – ”Kúst og fæjó”
 5. Aron Hannes – ”Golddigger” (Gold Digger)”
 6. Dagur Sigurðsson – ”Í stormi” (Saviours)”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Aron Hannes – “Gold Digger”
 2. Fókus – “Battleline”
 3. Heimilistónar – “Kúst og fæjó”
 4. Ari Ólafsson – “Our Choice”
 5. Dagur Sigurðsson – “Í stormi”
 6. Áttan – “Here for You”

Kommentar: Inte ett överdrivet starkt startfält i den isländska finalen direkt, men jag tror ändå på att ”Battleline” kommer få åka till Lissabon. Låten känns som ett typiskt ESC-bidrag, och skulle mycket väl kunna klara sig bra där. Emellertid är ”Gold Digger” min favorit, men ironiskt nog har en kopia av låten redan vunnit Tjeckiens biljett till Lissabon. Där heter den dock ”Lie to me” men är i princip samma låt skulle jag säga. Men, ju fler desto bättre, inte sant?


   


 1. Dagur Sigurðsson – ”Í stormi”
 2. Heimilistónar – ”Kúst og fæjó”
 3. Ari Ólafsson – ”Our Choice”
 4. Fókus – ”Battleline”
 5. Aron Hannes – ”Gold Digger”
 6. Áttan – ”Here for You”

Kommentar: Som tidigare nämnt tyckte jag att det var synd att det i den isländska uttagningen bara var en låt som skulle fortsätta sjungas på isländska när den hamnade i finalen och eventuellt i Eurovision om den skulle vinna. Sen inför fick jag reda på att Dagur Sigurðarson som jag tyckte var bäst i semi 2 valde att behålla sin låt på isländska också vilket gladde mig. Jag måste medge att jag inte har så stor koll på den isländska uttagningen så jag har ingen aning om vem som är favorit att ta hem det. Och det kanske är lika bra att jag inte vet.


  


 1. Fókus – ”Battleline”
 2. Dagur Sigurðsson – ”Í stormi”
 3. Heimilistónar – ”Kúst og fæjó”
 4. Aron Hannes – ”Gold Digger”
 5. Ari Ólafsson – ”Our Choice”
 6. Áttan – ”Here for You”

Kommentar: Efter två genomförda semifinaler är det nu dags för finalen där fyra av finalbidragen nu har bytt till en engelsk version och låttitel medan två bidrag behålls på isländska. Stor förhandsfavorit till denna finalen är Dagur Sigurðarson med låten ”Í stormi”. En sångare med en grymt stark röst och utstrålning. Han är en av mina tre främsta vinnarkandidater också, men jag håller lite mer på gruppen Fókus med låten ”Battleline”som är en fartfylld låt med mycket power med både starka verser och en tydlig refräng. Den charmiga retrolåten ”Kúst og fæjó” med Heimilistónar är även den en trevlig kandidat. Island behöver lite medgång nu efter tre år på raken med missade finalplatser.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 3:e mars avgjordes finalen av isländska Söngvakeppnin, där Ari Ólafsson vann med låten ”Our Choice”. Därmed blir det han som får åka till Lissabon och tävla för Isand i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg hans framträdande ut:

 

Mer fakta

I den nationella uttagningen var det 12 låtar uppdelade i två semifinaler, där de tre främsta ur vardera semi fick röstas vidare till finalen. I finalen tävlade dessa sex bidrag och sen röstade juryn och tittarna fram två av dessa till en avgörande omgång där tittarna hade fullt inflytande. I avgörande omgången stod det mellan Ari Ólafsson och Dagur Sigurðsson och tittarna röstade då på Ari.

 

Totaltabellen

Avgörande omgången (tittarröstningen)

 

Utslagna efter första omgången

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Årets isländska bidrag hade utan problem sopat hem hela Eurovision – och året hade varit 1994. Det här är precis en sådan typisk ballad som brukade kammade hem vinster i Eurovision på 90-talet, och jag hade nästa kunnat sluta ögonen och föreställa mig exempelvis Michael Ball (UK, 1992) eller Marc Roberts (Irland 1997). Båda hade kunna sjunga den här låten helt prickfritt, och jag hade inte märkt någon skillnad. Men 2018 så är detta helt irrelevant och på gränsen till patetiskt. Ari kan inte ens bära upp låten med sin egen röst, så det här är ett lågvattenmärke för islänningarna, tyvärr.


  


Jag håller med min kollega Adrian på alla punkter. Magkänslan när jag hörde denna ballad första gången var att det lät väldigt mycket som den irländska framgångssagan på 1990-talet, eller som isländska balladerna som tävlade runt 2000-2004 lät. Vilket alltså betyder att det inte låter modernt och att Island går i samma fälla som Irland gjort nu på senare år. Dessutom håller inte artistens sångröst alls just nu, så för hans egen skull hoppas jag det blir sångcoachning innan Lissabon, för Island ser just nu ut att missa finalen ännu en gång.


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera