« Malta NF 2017

Malta NF 2019 »


Malta Eurovision Song Contest 2018

Malta Eurovision Song Contest 2018

MALTAS UTTAGNING. Malta valde att föra andra året i rad enbart anordna en finalkväll för att utse sin representant med tillhörande bidrag till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon.

Ifjol slopade Malta semifinal/semifinaler inför finalen och så blev det även till 2018 års uttagning. TV-bolaget TVM/PBS valde även att göra om lite kring antagningen. Istället för att hålla den öppen under en begränsad tid hade man deadline den 1:a september. Totalt 129 inkomna bidragen vilka en jury fick lyssna igenom och gallra ur. Juryn valde att låta totalt 30 bidrag kvarstå i tävlingen. Efter att detta blev känt fick en sjumannajury i uppdrag (oklart om det var samma jury som tidigare) att göra slutvalet om de tävlande som sedan kom att väljas ut till den nationella finalen. Den jury som gjorde slutvalet behöll 16 tävlande som fick delta i finalen.

 

Återkommande artister

I stort sett samtliga tävlande i årets maltesiska startfält hade deltagit minst en gång tidigare i Maltas uttagningar. De enda debutanterna var Aidan, Avenue Sky, Matthew Anthony, Mikhail Attard & Cherilys Camileri och Joe Micallef. Här nedan länkar vi till artisterna med tidigare deltaganden (och deras tidigare tävlingsbidrag):

 

 

* Tävlade i duett med Joseph Tabone.

** Richard Micallef (Edwards) är frontsångaren som representerade Malta i Eurovision Song Contest 2014 med gruppen Firelight och låten “Coming home”. Denna gång ställer han upp i uttagningen ihop med sin pappa Joe Micallef.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-03
 • Tid: 21:00 – ? CET
 • Programledare: Colin Fitz
 • Plats: Malta Fairs & Convention Centre, Malta
 • Röstningsprocess: 50 % tittarröster – 50 % juryröster
 • TV-bolag/Stream: TVM – Länk

 

Panelen inför: I Maltas final tävlar 16 artister om segern och det är tittarna ihop med en jury som avgör resultatet. Nästan alla tävlande har minst deltagit en gång tidigare, det är enbart fem debutanter i startfältet. Finalen sänds denna gång från Malta Fairs & Convention Centre lördagen den 3:e februari 2018. För rättvisans skull har PBS/TVM lottat vilken låt som får inleda respektive avsluta finalkvällen. Övriga bidrag har fått sina startnummer tilldelade inför finalen.

Fjolårets vinnare, Claudia Faniello, kommer att uppträda som gästartist i programmet.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i startordning.

 

1. Aidan – “Dai Laga
Text & musik: Aidan Cassar


 

2. Miriana Conte – Rocket
Text &/musik: Cyprian Cassar, Muxu


 

3. Jasmine Abela – Supernovas
Text &/musik: Charlie Mason, Jonas Thander


 

4. Matthew Anthony – Call 2morrow
Text &/musik: Jonas Gladnikoff, Tom Wiklund, Peder Eriksson


 

5. Danica Muscat – One Step At A Time
Text &/musik: John Ballard, Ruth Mussie, Jerusalem Yemane, Irena Krstva, Kian Fakhary


 

6. Mikhail Attard & Cherilys Camileri (Dwett) – Breaking Point
Text &/musik: Elton Zarb, Muxu


 

7. Lawrence Gray – Love Renegade
Text &/musik: Cyprian Cassar, Muxu


 

8. Richard & Joe Micallef – Song For Dad
Text &/musik: Cyprian Cassar, Richard Micallef


 

9. Tiziana Calleja – First Time
Text & musik: Tina Stenberg


 

10. Eleanor Cassar – Back To Life
Text &/musik: Jonas Gladnikoff, Michael James Down


 

11. Rhiannon Micallef – Beyond Blue Horizons
Text &/musik: Rhiannon Micallef, Cyprian Cassar


 

12. Brooke Borg – Heart of Gold
Text &/musik: Christian Schneider, Aidan O’Connor, Sara Biglert, Brooke Borg


 

13. Christabelle Borg – Taboo
Text &/musik: Johnny Sanchez, Thomas G:son, Christabelle Borg, Muxu


 

14. Deborah C – “Turn It Up
Text &/musik: Christian Schneider, Aidan O’Connor, Sara Biglert, Erik Grönwall


 

15. Avenue Sky – We Can Run
Text &/musik: Jonas Gladnikoff, Matthew Ker, Glen Vella


 

16. Petra – “Evolution
Text &/musik: Elton Zarb, Muxu


Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Eleanor Cassar – “Back To Life”
 2. Deborah C – “Turn It Up”
 3. Jasmine Abela – “Supernovas”
 4. Avenue Sky – “We Can Run”
 5. Brooke Borg – “Heart of Gold”
 6. Miriana Conte – “Rocket”
 7. Danica Muscat – “One Step At A Time”
 8. Richard & Joe Micallef – “Song For Dad”
 9. Aidan – “Dai Laga”
 10. Lawrence Gray – “Love Renegade”

Kommentar: Härligt Malta! Efter att ha lyssnat igenom så många länders tråkiga och bitvis mörka uttagningar så kommer här äntligen ett startfält proppfyllt med glad upptempopop! Nu är det inte helt uppdaterad musik vi hör ifrån den lilla ön i Medelhavet, men det är iallafall skönt med engagemanget. Dessutom finns en hel del bra sångerskor/sångare i startfältet, men allra bäst är ändå Eleanor Cassar. Förmodligen är hennes låt dock lite för gammal för att vinna, men jag håller mina tummar för henne.

 

 1. Dwett (Mikhail Attard & Cherilys Camileri) – “Breaking Point”
 2. Avenue Sky – “We Can Run”
 3. Tiziana Calleja – “First Time”
 4. Christabelle Borg – “Taboo”
 5. Rhiannon Micallef – “Beyond Blue Horizons”
 6. Jasmine Abela – “Supernovas”
 7. Brooke Borg – “Heart of Gold”
 8. Lawrence Gray – “Love Renegade”
 9. Danica Muscat – “One Step at a Time”
 10. Eleanor Cassar – “Back to Life”

Kommentar: Att lyssna igenom de här låtarna var nog den mest sömniga processen av alla uttagningar så här långt. Jag tror inte jag varit med om ett smalare startfält som detta, det kändes som att många låtar bara smälte ihop till ett enda långt medley som stod och stampade i samma BPM hela tiden. En låt som däremot var bättre än de andra var “Breaking Point”, en liten avstickare från mängden, en bra ballad med två sångare vars röster fungerar ihop, även om jag inte är helt säker på om det är det Malta kommer vilja skicka.

 

 1. Jasmine Abela – “Supernovas”
 2. Richard & Joe Micallef – “Song For Dad”
 3. Brooke Borg – “Heart of Gold
 4. Christabelle Borg – “Taboo”
 5. Eleanor Cassar – “Back to Life”
 6. Aidan – “Dai Laga”
 7. Dwett (Mikhail Attard & Cherilys Camileri) – “Breaking Point”
 8. Deborah C – “Turn It Up”
 9. Danica Muscat – “One Step At A Time”
 10. Miriana Conte – “Rocket”

Kommentar: Den lilla Medelhavsön Malta bjuder alltid på uppiggande och fartfyllda låtar i sin uttagning och i år är inget undantag. Det är alltid ett dilemma att utse en personlig favorit bland alla tävlande i Maltas ESC-uttagning varje år, för jag tycker alla har potential och är värdiga vinnare på sitt sätt. De har framförallt duktiga och snygga artister och någon falsksång är sällan något vi ser från maltserna.

Jag hoppas de väljer fram en vinnare som de kan vara stolta över och som kan ge Malta en efterlängtad finalplats i Eurovision. Malta tillhör ett av få deltagarländer som verkligen älskar Eurovision Song Contest och vill verkligen vinna tävlingen en vacker dag. Vi som är stora entusiaster av tävlingen hoppas denna dröm blir verklighet inom en inte allt för lång framtid.

Min personliga vinnarkandidat på förhand är Jasmine Abela som har både rösten, låten och tonartshöjningen för att ta hem detta och låten “Supernovas” är mäktig och skulle göra sig bra på den stora ESC-scenen i Lissabon.

Min andra heta kandidat till segern är far och son, dvs Richard & Joe Micallef. Den konstellationen har vi aldrig tidigare haft i Eurovision. Richard som tidigare tävlat i ESC som frontsångare för Firelight år 2014, har en sån jäkla fin och grym röst. Låten är riktigt bra dessutom och jag skulle inte ha något emot att se Richard i Eurovision på nytt.

Brooke Borg var snubblande nära att vinna när hon kom tvåa med låten “Golden” efter Ira Losco 2016. Hon var vinsttippad ifjol också med låten “Unstoppable”, men kom bara på 4:e plats. I år ställer hon upp med sin enligt mig bästa tävlingslåt någonsin.

Ytterligare en som var snubblande nära att vinna tidigare är Christabelle som kom tvåa i Maltas uttagning 2015 med låten “Rush” och 4:a året därefter med låten “Kingdom”. I år tävlar hon med en känslosam låt som handlar om att bryta psykisk ohälsa och om att tala om problemen istället för att hålla de inom sig. Något som Christabelle upplevt själv, vilket gör låtens budskap ännu mer ärligare.

En av Maltas bästa sångerskor är utan tvekan Eleanor Cassar. Hon har inte varit med på flera år, men nu är hon tillbaka med en riktigt snyggt uppbyggd låt med mycket power.

Unge talangen Aidan Cassar debuterar i Malta Eurovision Song Contest 2018 och ställer upp både som solosångare och med gruppen Avenue Sky. Hans sololåt “Dai Laga” är ett riktigt medryckande och härligt pop-bidrag som känns rätt i tiden.

Lite om min topp 6 alltså… Lycka till med finalen, Malta!

 

 

Resultat

På lördagskvällen den 3:e februari 2018 avgjordes Malta sin nationella final, där Christabelle Borg vann med låten “Taboo” där upphovsmännen är Thomas G:son, Johnny Sanchez, Muxu och Christabelle. Därmed blir det hone som får åka till Lissabon och tävla för Malta i Eurovision Song Contest 2018.

16 låtar tävlade i den nationella finalen och resultatet avgjordes av internationella jurygrupper och av tv-tittarna. Denna gång hade bägge parter lika mycket poäng att dela ut. Efter att de fem jurygrupperna (från Island, Albanien, Tjeckien, Makedonien och Italien) röstat hade Christabelle Borg ledningen med 60 poäng, efter att ha fått samtliga 12-poängare. Även folket gillade henne vilket gjorde att hon slutligen stod som segrare.

På andra plats kom far och son-duon Richard och Joe med “Song for Dad” och trea blev Brooke med låten “Heart of Gold”.

 

Så här såg framträdandet ut i finalen till Christabelle Borgs bidrag:

 

Resultatet i sin helhet:

(Jurypoäng, tittarpoäng, totalpoäng)

 • 1. Christabelle Borg – Taboo”  – 60 p – 73 p = 133 p
 • 2. Richard & Joe Micallef – Song For Dad“ – 31 p – 67 p = 98 p
 • 3. Brooke Borg – Heart of Gold” – 37 p – 47 p = 84 p
 • 4. Aidan – “Dai Laga” – 34 p – 8 p = 42 p
 • 5. Eleanor Cassar – Back To Life” – 19 p – 17 p = 36 p
 • 6. Petra – “Evolution – 27 p – 6 p = 33 p
 • 7. Matthew Anthony – Call 2morrow – 26 p – 6 p = 32 p
 • 8. Jasmine Abela – Supernovas”  – 25 p – 6 p = 31 p
 • 9. Avenue Sky – We Can Run“ – 1 p – 15 p = 16 p
 • 10. Dwett – Breaking Point – 3 p – 12 p = 15 p
 • 11. Miriana Conte – Rocket“ – 9 p – 5 p = 14 p
 • 11. Rhiannon – Beyond Blue Horizons – 9 p – 5 p = 14 p
 • 13. Deborah C – “Turn It Up – o p – 13 p = 13 p
 • 14. Tiziana – First Time – 4 p – 8 p = 12 p
 • 15. Lawrence Gray – Love Renegade”  – 3 p – 4 p = 7 p
 • 16. Danica Muscat – One Step At A Time”  2 p – 1 p = 3 p

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!

 

Maltas låt känns ganska bra, mycket bättre än fjolårets trista ballad. Det märks att Christabelle har en tanke med numret, men det måste sitta mycket bättre i Eurovisionen. Hoppas att de gör något liknande men att det blir mer övning till dess. Idag är det en helt OK låt, men långt ifrån att Malta står som vinnare i Lissabon.

 

En riktig jordskredsseger blev det alltså för Christabelle, där både tittare och jury var överens. Inga kruseduller alls. Men vad tyckte jag då om låten? Enkel, lite trist melodi, känns som att den hade kunnat förgyllas på något sätt. Däremot märker jag väldigt tydligt hur Christabelle vill få fram budskapet i låten och bryta den tabu som finns kring psykisk ohälsa, vilket är bra. Även om jag också tycker, av det jag sett från hennes liveframträdande, att hon behöver coola ner lite med koreografin. Men på det stora hela är det ändå ett bra val av Malta, som jag tror kan gå ganska bra.

 

 

Grattis Malta till ett riktigt bra val och framförallt stort Grattis till sångerskan Christabelle som var väl värd denna segern med en riktigt fartig låt med power som har ett viktigt budskap om att bryta psykisk ohälsa och om att tala om problemen istället för att hålla de inom sig. Kanske når Malta en efterlängtad finalplats med detta. Det unnar jag de verkligen. Tycker alla finalister imponerade stort. Tycker lite synd om Brooke som varit nära vinsten förrut och som nu satsade hårt på att vinna med sin snygga låt “Heart of Gold”. Hon får försöka på nytt helt enkelt för i år var det Christabelle’s tur att vinna. Extra kul att svenska Thomas G:son ligger bakom bidraget. Han har ju haft med framgångsrika ESC-bidrag tidigare och t.om vunnit tävlingen med “Euphoria” 2012.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen