ESTLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det estniska TV-bolaget ERR ut Estlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eesti Laul 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För tionde året i rad valde ERR ut Estlands artist och bidrag till Eurovisionen genom Eesti Laul. Upplägget var fortsatt två semifinaler och en final, där jury och tittare gemensamt utsåg vilka som skulle gå till final och i slutändan också vinna allting. Även det här året hölls finalen i Saku Suurhall i Tallinn, arenan som stod värd för Eurovisionen 2002. Biljettförsäljningen till finalen drog igång redan i maj 2017.

Efter en nationell antagning som inbringade 258 bidrag fick en jury uppdraget att granska allt och därefter utse 20 bidrag till tävlingen. ERR tillät att bidrag fick göras över landsgränserna så länge minst halva låtskrivarteamet bestod av personer med estniskt medborgarskap. De låtar som valds ut fördelades sedan på tio bidrag per semifinal och från dessa röstade jury och tittarna vidare sina gemensamma favoriter till finalen. I respektive semi gick juryns och tittarnas gemensamma topp fyra direkt till final och därefter fick tittarna komplettera med ett wildcard.

Finalen avgjordes i två omgångar, där först juryn och tittarna röstade fram tre bidrag till en avgörande omgång. Sedan fick tittarna bestämma en vinnare.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Estlands uttagning blev sångerskan Elina Nechayeva med bidraget ”La Forza”, som hon själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Mihkel Mattisen, Timo Vendt och Ksenia Kuchukova.

I Eurovision 2018 blev Estland lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 8:e plats (av 26 länder) med 201 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-10

 • Programledare:
 • Kristel Aaslaid & Martin Veisman

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Vajé – Laura (Walk with me)
 2. Iiris & Agoh – Drop that boogie
 3. Etnopatsy – Külm
 4. Sibyl Vane –Thousand words
 5. Aden Ray –Everybody’s dressed
 6. Tiiu x Okym x Semy – Näita oma energiat
 7. Stig Rästa – Home
 8. Miljardid – Pseudoprobleem
 9. Desiree – On my mind
 10. Elina Netšajeva –La forza

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Elina Netšajeva – ”La forza”
 2. Stig Rästa – ”Home”
 3. Tiiu x Okym x Semy – ”Näita oma energiat”
 4. Sibyl Vane – ”Thousand words”
 5. Aden Ray – ”Everybody’s dressed”

Kommentar: Estland är alltid ett underhållande land att följa! Det brukar vara stor spännvidd i Eesti Laul, och det måste man ju säga att det är även i år. Min topp 5 är oerhört blandad, och de bidrag som missade listan plockade jag bort för att de helt var för konstiga. Intressant nog så satsar jag mina pengar på att det blir opera som tar hem denna semi, trots att jag ju är väl medveten om att opera generellt är en dålig idé i ESC. Men Elina är något speciellt, och jag blev riktigt tagen av låten. Stig Rästa torde dock heller inte missa finalen, även om årets låt är lite medelmåttig i hans repertoar.


   


 1. Aden Ray – ”Everybody’s Dressed”
 2. Sibyl Vane – ”Thousand Words”
 3. Tiiu x Okym x Semy – ”Näita oma energiat”
 4. Etnopatsy – ”Külm”
 5. Stig Rästa – ”Home”

Kommentar: Estland faller lite i samma fack för mig som de övriga länderna i Baltikum, nämligen att man har en tendens att ha väldigt många slätstrukna låtar i sina upplagor som är formade efter samma mall. Det här startfältet tycker jag är lite sådär också, även om det finns några ljusglimtar här och var, ”Everybody’s Dressed” som har en refräng som sätter sig hos mig, och ”Thousand Words”.


  


 1. Stig Rästa – ”Home”
 2. Desiree – ”On my mind”
 3. Aden Ray – ”Everybody’s Dressed”
 4. Elina Netšajeva – ”La forza”
 5. Sibyl Vane – ”Thousand Words”

Kommentar: Estland är utan tvekan det bästa Baltikum-landet när det kommer till Eurovision-uttagningar. Kul att återse Stig Rästa som vi senast såg som upphovsman till Elina Born’s tävlingsbidrag ”In our out” som kom sist i den estniska finalen. Senast han var med som artist år 2015 tävlade han ihop med samma Elina Born och då vann man Eesti Laul med låten ”Goodbye to yesterday” och fick representera Estland i Eurovision Song Contest i Wien. En fin sjätteplats blev facit den gången. Nu försöker Stig vinna på egen hand och jag tycker att han har den klart bästa låten i denna semifinalen som annars innehåller en bra mix av låtar som känns igenkännande eller sticker ut ordentligt. Av de som sticker ut från mängden tänker jag framförallt på ”La Forza”, ”Külm” och ”Näita oma energiat”. Det ska bli spännande att se utgången av denna semin och se liveframträdandena efteråt.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-17

 • Programledare:
 • Kristel Aaslaid & Martin Veisman

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Marju Lanik –Täna otsuseid ei tee
 2. Rolf Roosalu –Show a little love
 3. Frankie Animal –(Can’t keep calling) Misty
 4. Eliis Pärna & Gerli Padar – Sky
 5. Indrek Ventmann – Tempel
 6. Evestus – Welcome to my world
 7. Karl Kristjan & Karl Killing (feat. Wateva) – Young
 8. Metsakutsu – Koplifornia
 9. Girls In Pearls – Spellbound
 10. Nika –Knock knock

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Nika – ”Knock knock”
 2. Girls In Pearls – ”Spellbound”
 3. Indrek Ventmann – ”Tempel”
 4. Metsakutsu – ”Koplifornia”
 5. Rolf Roosalu – ”Show a little love”

Kommentar: Den andra semifinalen är svagare, och här känns det som att mycket kommer att avgöras på scenen. Väldigt mycket här behöver en extraordinär scenshow för att bli minnesvärt. Har svårt att plocka ut några riktiga favoriter, för låtarna är verkligen inte så värst bra. De mest intressanta är ändå ”Knock Knock” och ”Spellbound”. I övrigt är det lite lojt, men jag hoppas på snygga scennummer.


   


 1. Marju Länik – ”Täna otsuseid ei tee”
 2. Metsakutsu – ”Koplifornia”
 3. Evestus – ”Welcome to My World”
 4. Frankie Animal – ”(Can’t Keep Calling) Misty”
 5. Indrek Ventmann – ”Tempel”

Kommentar: Stundtals när jag tittar på min topp fem undrar jag för mig själv ”e ja go eller?” när jag tänker på vilka jag placerat upp där. Marju Läniks låt ser jag inga konstigheter med, bra låt i allmänhet, easy listening, tonartshöjning med mera. Men Metsakutsu tvåa? Och Evestus trea? Nåväl, en ganska ojämn semi egentligen.


  


 1. Marju Länik – ”Täna otsuseid ei tee”
 2. Karl Kristjan & Karl Killing (feat. Wateva) – ”Young”
 3. Eliis Pärna & Gerli Padar – ”Sky”
 4. Rolf Roosalu – ”Show a little love”
 5. Indrek Ventmann – ”Tempel”

Kommentar: Oj, vilken besvikelse den andra semifinalen är. Fullt av utfyllnader här. Det finns egentligen ingen av låtarna som fångar mitt intresse särskilt avsevärt mycket. Marju Länik med låten ”Täna otsuseid ei tee” är den överlägset bästa i denna semin. Jag uppmärksammar också att en av upphovsmännen till hennes låt är ingen mindre än Paradise Oskar (Axel Ehnström). Jag hade högre förhoppningar av årets upplaga av Eesti Laul, men den har inte riktigt varit lika bra som tidigare års upplagor. Till finalen lär mina främsta favoriter komma från de som tog sig vidare till finalen, via den första semin om inte Marju Länik går vidare.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-03-03

 • Programledare:
 • Ott Sepp & Meelis Kubo

 • Plats:
 • Saku Suurhall, Tallinn

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till uppträdanden i semifinalerna.

 1. Karl Kristjan & Karl Killing feat. Wateva – ”Young”
 2. Eliis Pärna & Gerli Padar – ”Sky”
 3. Nika – ”Knock Knock”
 4. Sibyl Vane – Thousand Words
 5. Stig Rästa – Home
 6. Vajé – Laura (Walk With Me)
 7. Elina Netšajeva – La Forza
 8. Frankie Animal – ”(Can’t Keep Calling) Misty”
 9. Iiris & Agoh – Drop That Boogie
 10. Evestus – ”Welcome to My World”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Elina Netšajeva – ”La forza”
 2. Stig Rästa – ”Home”
 3. Sibyl Vane – ”Thousand Words”
 4. Evestus – ”Welcome to My World”
 5. Vajé – ”Laura (Walk With Me)”

Kommentar: Jag måste medge att den estniska uttagningen är ett riktigt ögongodis! Varje bidrag blir som en egen upplevelse – vissa blir mycket intima och andra blir rena konstverk. Här har Melodifestivalen mycket att lära! Men låtmässigt är Estland helt ute och cyklar, även om jag faktiskt skulle kunna se Elina Netšajeva vinna hela ESC senare i vår. Jag brukar inte hetsa upp mig över operalåtar, speciellt inte när det liknar mycket annat som har gjorts tidigare: t.e.x ”Un grande amor” från 2015 och ”Sognu” 2011 samt ”La voix” 2009 – för att inte nämna scenframträdandet som är plagiat av ”O mie” från 2013. Men ”La forza” är en förbaskat bra operalåt, och i sammanhanget kan det sticka ut rejält. Jag ser den som en självklar vinnare i Estland och som en potentiell vinnarkandidat i Lissabon.


   


 1. Sibyl Vane – ”Thousand Words”
 2. Evestus – ”Welcome to My World”
 3. Frankie Animal – ”(Can’t Keep Calling) Misty”
 4. Stig Rästa – ”Home”
 5. Vajé – ”Laura (Walk With Me)”

Kommentar: Finalfältet blir ganska medium. Marju Länik var min största favorit men åkte dessvärre ut, vilket inte var så förvånande. Så det spelar nog ingen större roll vad Estland skickar, men om det fanns några som vore väldigt spännande att se, så skulle det vara Evestus och Elina Netšajeva. Samtidigt som Stig Rästa eventuellt kan vara vinnaren om Estland väljer att köra försiktigt. Vi får se helt enkelt!


  


 1. Stig Rästa – ”Home”
 2. Eliis Pärna & Gerli Padar – ”Sky”
 3. Sibyl Vane – ”Thousand Words”
 4. Vajé – ”Laura (Walk With Me)”
 5. Karl Kristjan & Karl Killing feat. Wateva – ”Young”

Kommentar: Avgörandets tid är här. Det blev en rätt så trevlig final ändå, där mina två främsta favoriter är två tidigare ESC-representanter i form av Stig Rästa och Gerli Padar. Stig Rästas låt var den jag fastnade mest för i den här uttagningen och som jag behövde minst lyssningar på för att tycka om. Hoppas han återigen blir utvald att få tävla i ESC.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 3:e mars 2018 avgjordes finalen av uttagningen Eesti Laul i Estland, där Elina Nechayeva vann med låten ”La Forza”. Därmed blir det hon som får åka till Lissabon och tävla för Estland i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg framträdandet ut:

 

Totaltabell

Finalen avgjordes i två omgångar, där juryns och tittarnas gemensamma topp tre gick vidare till den avgörande omgången. Där fick tittarna bestämma vinnaren.

 

Avgörande omgången

 

Utslagna bidrag i första omgången (efter totalpoäng):

 

Noteringar

* I första omgången fick Vajé respektive Sibyl Vane samma totalsumma. Eftersom bara tre låtar kunde gå vidare avgjorde tittarrankingen vem av de två som skulle avancera vidare, och det blev till Vajés fördel.

** Eliis Pärna & Gerli Padar valde att byta språk på sin låt från engelska till estniska.

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


För första gången på länge så är det faktiskt min favorit som vinner en uttagning! Känns kul för mig, men samtidigt så inser jag att jag nog inte var ensam. Redan nu är Estland tidig oddsfavorit att vinna ESC! Samtidigt är jag lite skeptisk, vis av erfarenheten jag besitter. Vi har hört det här förut – italiensk eller fransk opera. ”La voix”, ”Un grande amor”, ”Sognu” och har ni glömt ”Questa notte” med Bonaparti LV från 2007? De har ju alla en sak gemensamt: de vann aldrig Eurovision. Men i fallen ”Un grande amor” och ”Sognu” så var de ju faktiskt oddsfavoriter – som sedan föll. Jag anar att Estland kanske råkar ut för samma sak, för jag tror inte att opera på italienska kommer att ta hem årets ESC-trofé. Men detta är ändå det klart bästa estniska bidraget sedan 2002.


  


Det här kan man nog mest beskriva som opera på riktigt. Som tidigare påpekat från Adrian så har vi ju fått höra operalåtar förut, men denna känns som att det för första gången är på riktigt. Jag tror ärligt talat att denna låt skulle kunna ha en ganska stor chans på bra slutplacering, i och med att den sticker ut. Inte bara att hon har ett spektakulärt nummer och en fantastisk sångröst. Det sticker ut från mycket annat. Och sedan har ju både jury och tittarna de senaste åren gått på den så säga ärliga melodin med både ”1944” och nu senast med Portugals vinst. Istället för kommersiell framgångsmusik, konfetti som regnar över publiken, hundratals dansare på scenen och internationellt låtskrivarteam som står bakom. Kanske blir det opera som tar hem det anno 2018?


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera