SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR Namn ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Namn. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Med ännu en dålig slutplacering i bagaget fortsatte konceptet med att hålla en nationell final för att utse artist och bidrag till 2018. Däremot tog SRG SSR nu hjälp av internationell expertis i själva avgörandet.

Annars hölls som vanligt en nationell antagning dit intresserade låtskrivare hade möjlighet att skicka in låtar till. Det hölls även en låtskrivarcamp från vilken en del bidrag skickades in till uttagningen. För att underlätta hade reglerna gjorts om något, där ett inskickat bidrag inte längre behövde ha en definierbar artist i demoversionen. Däremot kom bidrag från schweiziska medborgare att prioriteras.

När antagningen var avslutad fick en jurygrupp i uppdrag att lyssna igenom och välja ut ett antal finalister till finalen. Juryn sades på förhand bestå av ”musikproffs, medieprofiler, Eurovisionfans och musikälskare i Schweiz”. Totalt valde juryn ut 6 bidrag till finalen, där några av bidragen hade delvis svenskt upphov.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Schweiz’ uttagning blev duon Zibbz med bidraget ”Stones”, som gruppmedlemmarna Corinne “Coco” Gfeller och Stee Gfeller stod bakom på upphovssidan tillsammans med låtskrivaren Laurell Barker.

I Eurovision 2018 blev Schweiz lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 13:e plats (av 19 länder) med 86 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-04

 • Programledare:
 • Sven Epeny

 • Plats:
 • SRF Studios, Zürich

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 1. Zibbz – Stones
 2. Angie Ott –A Thousand Times
 3. Naeman – Kiss Me
 4. Chiara Dubey – Secrets and Lies
 5. Alejandro Reyes – Compass
 6. Vanessa Iraci – Redlights

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Zibbz – ”Stones”
 2. Vanessa Iraci – ”Redlights”
 3. Naeman – ”Kiss Me”
 4. Alejandro Reyes – ”Compass”
 5. Angie Ott – ”A Thousand Times”
 6. Chiara Dubey – ”Secrets and Lies”

Kommentar: Lite mellanmjölksfinal i Schweiz i år (igen), även om det känns som att de flesta bidragen är väluppdaterade. Av de tre mest uppdaterade bidragen så tycker jag nog dock att ”Stones” känns mest spännande, men den är betydligt mörkare än vad vi är vana vid att få höra från Schweiz annars. Å andra sidan är ”Redlights” också ganska mörk, så kanske pengarna bör ligga på ”Kiss me” – ett modernt dansnummer som bör passa ESC rätt bra. Men, allt kan ju hända!


   


 1. Chiara Dubey – ”Secrets and Lies”
 2. Zibbz – ”Stones”
 3. Angie Ott – ”A Thousand Times”
 4. Naeman – ”Kiss Me”
 5. Vanessa Iraci – ”Redlights”
 6. Alejandro Reyes – ”Compass”

Kommentar: Så som det har blivit på senare tid har Schweiz skalat ner sin uttagning väldigt mycket, och nu är vi nere på sex låtar. Överlag tycker jag det känns ganska medium, men det finns en låt som sticker ut för mig och det är ”Secrets and Lies”. Tänk hur bra en avskalad ballad kan bli när den görs rätt! Den kändes så där härligt hjärtskärande att lyssna på. Vet dock inte huruvida andra kommer se det jag ser i låten, det brukar ofta bli så att folk inte håller med mig, framför allt inte de som ska fälla avgörandet.


 


 1. Alejandro Reyes – ”Compass”
 2. Angie Ott – ”A Thousand Times”
 3. Zibbz – ”Stones”
 4. Naeman – ”Kiss Me”
 5. Vanessa Iraci – ”Redlights”
 6. Chiara Dubey – ”Secrets and Lies”

Kommentar: Schweiz är ett av mina absoluta favoritländer i Eurovision. Jag tycker att alla sex låtarna i uttagning är bra och det bidrag de väljer att skicka till Lissabon kommer med all säkerhet att vara i min personliga topp 15. Enda nackdelen med uttagningen är att alla låtarna framförs helt och hållet på engelska. Schweiz borde ju vara det sista landet i hela Europa att sjunga på engelska då de har FYRA egna språk att sjunga på…
Aja, vilket bidrag tror jag att Schweiz skulle lyckas bäst med i Eurovision?
De senaste tre åren har det gått dåligt landet då man inte lyckats ta sig till final sedan 2014. Min teori är att Schweiz de senaste åren kört på ett förlorande koncept, nämligen att man skickar en kvinnlig söngerska som skickar en powerballad och som mördarna finalchanserna med ett uselt framträdande. Jag älskade både ”Time to shine” och ”Apollo” och anser än idag att båda bidragen var mer än värdiga en finalplats.

Jag tror att Schweiz behöver skicka någonting annorlunda. Min personliga favorit ”Compass” är den som jag anser ha den bästa chasen i Lissabon. Låten känns väldigt modern och trallvänlig. Den framförs av en man och texten är väldigt fyndig. Eftersom det antagligen kommer att vara många ballader med i år (p.g.a förra årets vinnare) så tror jag att det säkraste kortet för Schweiz är att skicka en poplåt.
Alternativen skulle vara bidragen ”Stones” som visserligen framförs av en kvinna, men som har mer rockig framtoning än landets tidigare bidrag. Annars ”Kiss me” som visserligen är en hyfsat generisk men ändå trallvänlig poplåt. Kan komma att sticka ut i mängden om många ballader är med och tävlar.

Låt oss hoppas att Schweizarna känner sig nöjda med sitt bidrag och att de får den finalplats de förtjänat i flera år.


 


 1. Angie Ott – ”A Thousand Times”
 2. Zibbz – ”Stones”
 3. Alejandro Reyes – ”Compass”
 4. Vanessa Iraci – ”Redlights”
 5. Chiara Dubey – ”Secrets and Lies”
 6. Naeman – ”Kiss Me”

Kommentar: Oj, vad positivt överraskad jag blev av att lyssna igenom dessa finalbidrag. Jag hade verkligen inte förväntat mig att kvaliteten på låtarna skulle vara så här höga. Det fanns inte en enda låt som jag tappade intresset för. Schweiz behöver lite framgång i Eurovision nu efter flera år av bottennapp och utebliven finalplats. Jag är optimist och tror att den negativa trenden bryts i år och att Schweiz når den efterlängtade finalplatsen i ESC 2018. Jag är nöjd vad de än skickar eftersom jag gillar samtliga låtar, men jag håller mina tummar för att Angie Ott blir den som får biljetten till Lissabon med sin mäktiga powerballad ”A Thousand Times”. Jag noterar att det finns två tidigare Eurovision-deltagare bland upphovsmännen; Glen Vella (Malta 2011) och María Ólafsdóttir (Island 2015). Vidare är det flera svenskar med bland låtskrivarna/kompositörerna, b.la Jonas Gladnikoff som är en flitig upphovsman i flera nationella uttagningar i år och tidigare årgångar. Chiara Dubey är den enda återkommande artisten i den hör finalen. Hon har varit med i tidigare schweiziska finaler på senare år, b.la kom hon 3:a år 2012 med låten ”Anima nuova”.

 

 

Resultat


Under söndagskvällen den 4:e februari avgjordes Schweiz nationella final, där sysonduon Zibbs vann med låten ”Stones”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Schweiz i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg deras finalframträdande ut:

 

Mer fakta om finalen

Schweiz valde att göra om sin nationella uttagning detta år för att hitta rätt kandidat till Eurovision, bland annat togs internationella jurygrupper in som fick vara med och rösta tillsammans med tittarna. Jurygrupperna representerade Albanien, Armenien, Frankrike, Island, Israel, Italien och Tyskland, där varje land delade ut poängen 12, 10, 8, 6 och 4 poäng. Tittarnas röster delades ut procentuellt utifrån hur många röster varje bidrag fått.

 

Hela resultatet:

Resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng

 1. Zibbz – Stones, 76p + 77p = 153 p
 2. Alejandro Reyes – Compass, 72p + 48p = 120p
 3. Vanessa Iraci – Redlights, 42p + 25p = 67p
 4. Chiara Dubey – Secrets and Lies, 22p + 44p = 66p
 5. Angie Ott – A Thousand Times, 26p + 39p = 65p
 6. Naeman – Kiss Me”, 14p + 19p = 33p

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Det är bara att gratulera Schweiz för att ha valt det klart bästa bidraget i sin uttagning! Det här är en låt som mycket väl skulle kunna ta landet till final, och om man lyckas göra en snyggare scenproduktion av det så har jag inget problem med att se landet i topp-10 i Lissabon. Frågan är dock hur starka de schweiziska producenterna är? Låten är visserligen stark i sig, och Zibbz har bra närvaro, men jag tvivlar på att det kommer att räcka. Plocka fram det mörka och mystiska i låten – och förstärk det så gott det går – då har Schweiz ett unikt bidrag som kan gå långt!


  


Schweiz skickar en riktigt bra låt till årets Eurovision, och denna gång är jag rätt säker på att det kan gå rätt bra. Denna duo vet vad de ska göra och sånginsatserna är väldigt bra. Det låter modernt och rätt i tiden och funkar även live. Bra betyg från mitt håll än så länge.


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera