POLENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det polska TV-bolaget TVP ut Polens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Krajowe Eliminacje 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Polen valde för tredje året på raken artist och bidrag till Eurovisionen via den nationell finalen Krajowe Eliminacje där tittarna och en jurypanel fick välja ut en vinnare. Startfältet bestod av tio tävlande, vilka hade tagits ut genom en nationell antagning mellan början av december till 1 februari. En jury utsåg tävlingsbidragen.

Vi noterade att på artistsidan fanns några återkommande namn, däribland svenska Isabel Otrębus som tävlade med en låt gjord av Elize Ryd och Jonas Thander. Andra svenska låtskrivare som fick med bidrag var Ylva & Linda Persson samt Mahan Moin.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Polens uttagning blev Artist med bidraget ”Låt”, som Namn stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Polen lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 14:e plats (av 18 länder) med 81 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-03-03

 • Programledare:
 • Artur Orzech

 • Plats:
 • TVP-studio, Warsawa

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Pablosson – Sunflower
 2. Marta Gałuszewska – Why Don’t We Go
 3. Maja Hyży – Błysk (Skin)
 4. Future Folk – Krakowiacy i górale
 5. Isabel Otrębus – Delirium
 6. Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up
 7. Happy Prince – Don’t Let Go
 8. Saszan – Nie chcę ciebie mniej
 9. Ifi Ude – Love Is Stronger
 10. Monika Urlik – Momentum

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Monika Urlik – ”Momentum”
 2. Isabel Otrębus – ”Delirium”
 3. Gromee feat. Lukas Meijer – ”Light Me Up”
 4. Marta Gałuszewska – ”Why Don’t We Go”
 5. Ifi Ude – ”Love Is Stronger”

Kommentar: Förvånansvärt starkt startfält i Polen faktiskt, även om uttagningen lider av samma problem som Melodifestivalen – nämligen att nästan alla låtar hamnar i samma kategori och blir tämligen ointressanta. Konstaterar att nivån trots allt är rätt hög, med mycket svenskskrivet som absolut skulle kunna klara sig väl i Eurovision. ”Momentum” känns personligen som det mest intressanta, men som sagt är det jämnt och ganska svårt att hitta någon som sticker ut.


   


 1. Future Folk – ”Krakowiacy i górale”
 2. Ifi Ude – ”Love Is Stronger”
 3. Monika Urlik – ”Momentum”
 4. Happy Prince – ”Don’t Let Go”
 5. Saszan – ”Nie chcę ciebie mniej”

Kommentar: Det här måste nog vara den svagaste uttagningen jag sett i år, bortsett från Norge (som vi kommer till senare). Alldeles för många låtar som försöker gå mot ”mainstream” med att vara överproddade med den där förbannade ”sångsamplaren”. Ta bort den genast! Att behöva lyssna på det verktyget borde vara någon form av brott mot Genévekonventionen. Min femma är även den underkänd, fyran är godkänd fast på gränsen, medan de andra tre är acceptabla att ha som tävlande för Polen. Jag har märkt att många sågat ”Krakowiacy i górale”, så jag måste nog tyvärr räkna bort den trots att den är min favorit här.


  


 1. Isabel Otrębus – ”Delirium”
 2. Monika Urlik – ”Momentum”
 3. Future Folk – ”Krakowiacy i górale”
 4. Gromee feat. Lukas Meijer – ”Light Me Up”
 5. Saszan – ”Nie chcę ciebie mniej”

Kommentar: Polen har ett starkt startfält i sin final i år igen. Jag har beslutsångest hur min topplista ska se ut efter flera lyssningar på förhand. Samtliga låtar tilltalar mig på ett eller annat sätt, vilket är glädjande att det är så hög kvalitet på denna finalen. Ifjol tävlade den svensk-polska sångerskan Isabel Otrębus i den polska nationella finalen till ESC 2017 med låten ”Voiceless”. Hon var min personliga favorit att vinna den gången. Årets låt ”Delirium” är dock inte lika stark som hennes tävlingsbidrag från ifjol, men den är ändå tillräckligt stark för att vinna. Polen får jättegärna skicka något av bidragen som är på polska om de vill sticka ut lite extra. ”All Aboard” är årets tema. Vem ska få kliva på ESC-skutan mot Lissabon i maj? Lycka till med finalen, Polen.

 

 

Resultat


Polen har valt att skicka duon Gromee feat. Lukas Meijer med låten ”Light Me Up” till Eurovision 2018 i Lissabon. Detta val gjordes i finalen av Krajowe Eliminacje som hölls på lördagskvällen den 3:e mars, där tv-tittarna tillsammans med en femmannajury valde ut vinnaren.

Så här såg vinnarens liveframträdande ut i finalen:

 

Mer om finalen

Finalen gästades av b.la fjolårsrepresentanten för Polen i Eurovision 2017 i form av Kasia Moś och Eurovision-vinnaren från 2015, Måns Zelmerlöw från Sverige. Det kan tilläggas att Kasia Moś även satt med i den röstande jurypanelen.

 

Totaltabellen

Inom parentes nämns jurypoäng & tittarpoäng + totalpoäng.

 1. Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up (8p + 12p = 20p)
 2. Happy Prince – Don’t Let Go (12p + 7p = 19p)
 3. Monika Urlik – Momentum (7p + 10p = 17p)
 4. Ifi Ude – ”Love Is Stronger (10p + 6p = 16p)
 5. Marta Gałuszewska – Why Don’t We Go(6p + 8p = 14p)
 6. Saszan – Nie chcę ciebie mniej (5p + 4p = 9p)
 7. Maja Hyży – Błysk (4p + 3p = 7p)
 8. Future Folk – Krakowiacy i górale (2p + 5p = 7p)
 9. Isabel Otrębus – Delirium (3p + 2p = 5p)
 10. Pablosson – Sunflower (1p + 1p = 2p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Intressant val av Polen måste jag säga. Även om det inte var mitt förstaval så slås jag av hur modernt det ändå är – och det musikaliska avståndet är milsvitt från exempelvis Michal Szpack som representerade landet 2016. Det här är faktiskt intressant och relevant, en club-hit som garanterat kommer bli en av de stora danslåtarna i årets Eurovision. Frågan är hur långt det räcker? Rent utseendemässigt så är Gromee och Lukas Meijer kopior på Norges JOWST från ifjol – och det numret var totalt ointressant. Kan polackerna lära sig av Norges misstag? Då är nog finalen inom räckhåll!


  


Jag förstår inte riktigt hur Polen tänkte när de valde denna duo. Är det rock, techno eller danspop? Musikaliskt ett väldigt märkligt nummer. Om det är JOWST de vill kopiera så har de inget att hämta hos mig, för den låten gillade jag inte. Måste nog lyssna mer på låten för att kunna ta till mig detta på ett bättre sätt. Förhoppningsvis remixar de om låten innan Lissabon så att man får höra på den slutgiltiga versionen.


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera