MONTENEGROS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det montenegrinska TV-bolaget RTCG ut Montenegros artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Montevizija 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För första gången på tio år blev det en nationell final som utsåg Montenegros artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Under hösten 2017 anordnades en antagning och från den valde en jury ut fem bidrag som fick tävla. Juryns val meddelades den 16 januari 2018.

Själva finalen hölls den 17:e februari på Hilton Hotell i huvudstaden Podgorica, där det var tv-tittarna som ensamt fick besluta vilket bidrag som skulle ta hem segern. Ett antal gästartister deltog i showen.

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Montenegros uttagning blev Vanja Radovanović med bidraget ”Inje”, som han själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Montenegro lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 16:e plats (av 18 länder) med 40 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-17

 • Programledare:
 • Dajana Golubovic Pejovic och Ivan Maksimovic

 • Plats:
 • Podgorica Hilton Hotel, Podgorica

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Nina Petković – ”Dišem”
 2. Vanja Radovanović – ”Inje”
 3. Ivana Popović Martinović – ”Poljupci”
 4. Katarina Bogićević – ”Neželjena”
 5. Lorena Janković – ”Dušu mi daj”

 

 

Sammanfattning av bidragen

Dessvärre fanns inga fullversioner av studioversionerna inför finalen, utan RTCG har endast satt ihop ett recap av låtarna i nedanstående klipp. Av det skälet gör vi topplistor och tycker till om låtarna efter finalen då vi kan bedöma allt i sin helhet.

 

 

Resultat


Montenegro har avgjort sin nationella final Montevizija, där tittarna röstade fram Vanja Radovanović med låten ”Inje” som vinnare. Han kommer därför att få representera Montenegro i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg vinnarframträdandet ut i finalen:

 

Mer finalfakta

Det var första gången sedan år 2008 som det montenegrinska nationella TV-bolaget RTCG valde att låta montenegrinska folket rösta fram sin representant till Eurovision Song Contest. Inför finalen hade en nationell antagning hållits och sedan fick en jury ta fram fem bidrag som fick tävla om segern. Finalen hölls på Hilton Hotell i huvudstaden Podgorica och det vara bara tittarna som avgjorde resultatet.

 

Totaltabellen

 • Vinnare: Vanja Radovanović – Inje
 • Tvåa: Katarina Bogićević – Neželjena
 • Trea: Lorena Janković – Dušu mi daj
 • Oplacerad: Ivana Popović Martinović – Poljupci
 • Oplacerad: Nina Petković – Dišem

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Äntligen kommer Montenegro med en riktigt bra låt. Som jag längtat sedan ”Adio” från 2015. Det är så här det ska låta från Montenegro, när de prövat runt med både konstig hårdrock och sitt mycket märkliga disconummer ifjol så känns det här riktigt befriande. Nu hoppas jag att det kommer låta betydligt säkrare på scenen i Lissabon, men för mig är det här en given finalist idag precis nu när de valt Vanja som representant. Roligt också att de höll en final och inte bara gjorde ännu ett internval.


 


 1. Vanja Radovanović – ”Inje”
 2. Ivana Popović Martinović – ”Poljupci”
 3. Lorena Janković – ”Dušu mi daj”
 4. Katarina Bogićević – ”Neželjena”
 5. Nina Petković – ”Dišem”

Montenegro gjorde helt rätt val! När jag lyssnade igenom låtarna i korthet inför tävlingen var det en som stack ut, och det var balkanballaden ”Inje”. Visst, man ska egentligen inte dra för stora växlar av bara 20 sekunder. Men nu när jag fått höra låten i sin helhet blev jag mer övertygad på min sak. Det som jag tycker är så bra med balkanballader är att görs de på rätt sätt kan de bli riktigt, riktigt bra. Så även här. Det här är Montenegros bästa låt de tävlat med, faktiskt. Och givetvis hoppas man på att det ska gå riktigt bra för dem. Det förtjänar de!


  


 1. Vanja Radovanović – “Inje”
 2. Ivana Popović Martinović – “Poljupci”
 3. Katarina Bogićević – “Neželjena”
 4. Nina Petković – “Dišem”
 5. Lorena Janković – “Dušu mi daj”

Jag håller med min kollega Lukas att Montenegro gjorde helt rätt val att välja fram den klassiska balkanballaden “Inje” med Vanja Radovanović som vinnare och representant till Eurovision 2018. Finalen innehöll flera bra andra kandidater som också hade funkat bra, men den som vann var i en klass för sig. Grattis till ett starkt ESC-bidrag, Montenegro och lycka till.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera